Протипоказання, корисні властивості і рецепти

Лікувальні властивості шипшини лікарскої

Лікувальні властивості шипшини лікарскої

Корисні властивості шипшини та протипоказання, як приймати.

Шипшина, плоди якої широко використовуються в їжі і в якості сировини для фармацевтичної промисловості, має ряд корисних властивостей і дуже мало протипоказань.

Ця рослина широко поширене в помірному і субтропічному кліматі Європи, Азії, Близького Сходу, Північної Америки.

Залежно від кількості і співвідношення пігментів (каротиноїдів, флавоноїдів, антоціанів) плоди і квітки можуть мати кольору від жовто-оранжевого до темно-червоного, можна зустріти навіть шипшину чорну.

Плоди рослини і інші його частини використовуються як джерело вітаміну C і інших корисних з’єднань протягом багатьох сотень років.

Державні органи країни офіційно визнають продукт в якості поживного продукту і лікувального засобу.

Так, класифікатор продукції ОКПД вказує плоди шипшини нарівні з яблуками і грушами в складі групи зерняткових плодів.

Державна Фармакопея зазначає плоди як цінний полівітамінний засіб, перш за все, — важливе джерело вітаміну С.

  1. Склад і властивості
  2. Препарати шипшини
  3. Лікування гінекологічних захворювань
  4. Захворювання шлунково-кишкового тракту і нирок
  5. Лікування захворювань суглобів
  6. Хіміотерапевтичний потенціал рослини
  7. Лікування діабету і ожиріння
  8. Косметичні ефекти рослини
  9. Протипоказання

Склад і властивості

У хімічному складі плодів шипшини найбільший інтерес представляють наступні сполуки:

  1. Антиоксиданти. Антиоксидантна активність включає в себе захисний ефект від окисного стресу, посилення активності антиоксидантних ферментів, таких як супероксиддисмутаза і каталази, збереження цілісності мембран клітин і міжклітинної комунікації. Антиоксидантну дію правильно віднести, перш за все, до великої кількості аскорбінової кислоти, зміст якої коливається від 3 г / кг до 40 г / кг — це вище, ніж в більшості інших загальнодоступних фруктів або овочів. Вітамін С також асоціюється з імуностимулюючі властивості продукту.
  2. Каротиноїди. З того, чим корисна шипшина для організму, велику цінність представляють каротиноїди. Вони представлені лікопіном, бета-каротином, а також слідові кількостями лютеїну і зеаксантину. Токофероли, виявлені в шипшині, включають α- і γ-токоферол.
  3. Поліфенольні сполуки. Вони включають флавоноїди і проантоціанідіни. Флавоноїди представлені похідними глікозиду кверцетину, в тому числі кверцітрін, ізоквертіціном і гіперозид, а також аглікон, в тому числі катехіном, дигидрокверцетина і еріодіктіолом. Великий вміст фенольних сполук і флавоноїдів корелює зі здатністю продукту знижувати рівень негативного впливу вільних радикалів. При лабораторних дослідженнях встановлено, що плоди шипшини, з яких-небудь причин позбавлені вітаміну С, все ще показують значну антиоксидантну активність.
  4. Тритерпенові кислоти, присутні в шипшині, в першу чергу відомі імуномодулюючими властивостями. Корисніші урсолова і олеаноловая кислоти відомі гепатопротекторними, протизапальними, протипухлинними властивостями. Бетулінова кислота володіє антибактеріальними, протималярійними, протизапальними, глистогінним, антиоксидантними властивостями. Встановлено, що застосування цієї сполуки допомагає знижувати активність вірусу імунодефіциту людини.
  5. Інша важлива група біологічно активних речовин шипшини — галактоліпідів з їх протизапальними, антиоксидантними, противірусними та протипухлинними ефектами. Галактоліпіди пригнічують продукцію медіаторів запалення і мають хондропротекторні ефекти.
  6. Препарати шипшини містять ненасичені жирні кислоти, в основному це лінолева і A-ліноленова кислоти. Вони вважаються відповідальними за вплив продукту на метаболізм арахідонової кислоти і за інгібуючу дію на циклооксигенази — групу ферментів, які беруть участь в прояві запалення і супутніх больових відчуттів.

У список того, що лікує шипшина, в першу чергу входять запальні захворювання і різні стани, пов’язані з болем.

Протизапальна і антиноцицептивная активність компонентів рослини посилюється синергетическим взаємодією між ними.

плоди шипшини користь

Плоди шипшини користь

Протизапальний ефект шипшини аналогічний дії індометацину, хоча механізми дії засобів дещо відрізняються.

Рослина пригнічує хемотаксис нейтрофілів і пригнічує активність запальних цитокінів, таких як інтерлейкін-1 і фактор некрозу пухлини.

Антиоксидантна активність шипшини дозволяє прискорити відновлення клітин при запаленні, а бетулінову кислота і галактоліпіди з їх противірусними і антибактеріальними властивостями захищають пошкоджені тканини від діяльності патогенних мікроорганізмів.

Як загальнозміцнюючий засіб рослина застосовується при таких захворюваннях, як туберкульоз, анемія, авітаміноз або при різних атрофічних станах.

У 2015 вчені з Інституту дослідження лікарських рослин в Белграді виявили, що шипшина пригнічує ріст синьогнійної палички, стафілококів і кишкової палички, а також найпростішого мікроорганізму, збудника лейшманіозу, — Leishmania monocytogenes.

Відзначено пригнічення до 90% бактерій — суттєвий результат.

Надалі встановлена ​​антибактеріальна активність шипшини щодо сінної палички, микрококков лютеус, клебсієли пневмонії, синьогнійної палички, а також протей мірібіліс — мікроорганізму, що часто викликає цистит.

Таким чином, шипшина корисні властивості проявляє при широкому спектрі різних запальних захворювань інфекційної, аутоімунної, травматичної природи, проте її поживна цінність допомагає зберігати не тільки фізичне, а й емоційне здоров’я.

Похідні вітаміну С, бета-каротину, тіаміну, рибофлавіну і інших фітохімічних компонентів шипшини об’єднують в групу кофакторов.

Ці сполуки необхідні для підтримки основних процесів в організмі, перш за все, білкового обміну.

Основні функції нервової системи, такі як синтез нейромедіаторів і клітинна комунікація, неможливі без наявності необхідних вітамінів-кофакторов.

Вважається, що за рахунок високого вмісту вітаміну С шипшина швидше бадьорить, ніж заспокоює, однак довгострокові наслідки доповнення раціону плодами або екстрактом рослини включають загальну нормалізацію нервової системи і імунних реакцій.

Препарати шипшини

Ефективна кількість шипшини залежить від віку пацієнта, якості і способу приготування препарату, одночасного прийому інших препаратів, але наукових даних, скільки і як приймати препарат, недостатньо.

Вважається, що на склянку води достатньо 1-2 столової ложки плодів.

Висушені або свіжі ягоди шипшини можна заварити в такий спосіб:

  1. Відвар з шипшини. Суміш з ягід і води довести до кипіння на водяній бані, але не кип’ятити. Потім вимкнути вогонь, накрити кришкою і залишити на 5-10 хвилин, в інших джерелах — на 1-2 години або навіть на 8-10 годин. Відвар можна використовувати замість чаю, змішавши з цукром або медом.
  2. Настій шипшини. Залити ягоди гарячої (не киплячою) водою, залишити на півгодини (за іншими даними — на 2-3 години). Деякі автори пропонують залишати настій на ніч в термосі. Зберігання відвару і настою шипшини призводить до втрати значної частини корисних властивостей, тому їх вживають безпосередньо після приготування.
  3. Масло. Одну частину подрібнених сухих плодів з’єднують з трьома частинами будь-якого рослинного масла і залишають на два тижні в темному прохолодному місці. Найбільш поширена рекомендація по прийому — 2-3 чайні ложки в день натщесерце.

Якє дозування шипшини — скільки пити для імунітету, профілактики захворювань або їх лікування?

Проблема в тому, що точний зміст речовин відомо тільки в сухих екстрактах і плодах, їх дозування можна встановити виходячи, наприклад, з добової норми вітаміну С.

Відносно відварів і настоїв це зробити складніше. Існують різні рекомендації — автори рецептів беруть від 2-3 склянок до літра напою в добу.

Народна медицина пропонує використовувати препарати рослини не тільки всередину, але і місцево — полоскати запалене горло, промивати рани, застосовувати в клізмах або компреси.

Крім висушених плодів, в аптеках можна придбати інші готові форми препаратів шипшини:

  • сироп;
  • масло, яке можна пити або використовувати для зовнішнього застосування;
  • подрібнені плоди, в тому числі у вигляді порошку;
  • сухий концентрований екстракт, що виготовляється шляхом ультразвукової водної екстракції.

Чи є користь від розчинного екстракту шипшини і чи варто віддати перевагу його свіжим або висушеним плодам рослини?

Свіжі плоди містять велику кількість вітаміну С, проте він дуже швидко руйнується при нагріванні, під впливом сонця і повітря.

Поліфеноли стійкі протягом 5 тижнів, але тільки при зберіганні в прохолодному і захищеному від світла місці.

Надалі починається поступовий процес їх розпаду. Флавоноїди, тритерпенові і жирні кислоти легко окислюються при зберіганні і чутливі до високих температур.

Користь плодів шипшини

Користь плодів шипшини

Таким чином, максимально корисними залишаються свіжі або швидко заморожені плоди шипшини.

Сухий концентрований екстракт і масло, виготовлені без використання високих температур, також зберігають велику частину цінних сполук.

Популярні і найдоступніші препарати, такі як сухі плоди або чай з шипшиною, розсипний або в пакетиках, можуть втратити значну частину цінних сполук внаслідок гарячої сушки і неправильного зберігання, тому рекомендується заготовлювати ягоди рослини самостійно і сушити на повітрі під навісом або в духовці при температурі нижче 50 градусів.

Офіційна медицина використовує тільки плоди, так як вони мають науково підтверджену ефективність, однак традиційні рецепти включають всі частини рослини — від коренів до кулястих розростань на кінцях стебел.

Вважається, що настоями коренів рослини лікують обмінні порушення і запальні процеси, а квіти застосовуються як загальнозміцнюючий засіб і джерело вітамінів, в тому числі в складі фітозборів.

Так, при респіраторних захворюваннях зняти біль, запалення і придушити активність патогенних мікроорганізмів допоможе відвар, отриманий з квітів шипшини і липи.

Поєднання антиоксидантів шипшини і ефірних масел липи дозволяє створити напій з унікальними цілющими властивостями і смаковими якостями.

Лікування гінекологічних захворювань

У 2014 році група іранських вчених порівняла ефективність екстракту шипшини і мефенамінової кислоти, застосування якої рекомендується при запальних процесах, що супроводжуються хворобливими відчуттями.

Об’єктом дослідження служили дівчата з хворобливою первинна дисменорея. Встановлено, що обидва препарати мали подібні ефекти при зниженні інтенсивності болю, причому кількість протипоказань та побічних ефектів шипшини істотно нижче, ніж у мефенамінова кислота.

Таким чином, в гінекології препарати рослини можуть виконувати роль знеболюючих засобів.

Також можна припустити, що за рахунок протизапальних, антиоксидантних і протимікробних властивостей вони є ефективним доповненням до лікування багатьох захворювань репродуктивних органів.

Захворювання шлунково-кишкового тракту і нирок

Препарати шипшини можуть полегшити біль і зняти запалення при загальних травних проблемах, до яких відносяться неспецифічний виразковий коліт, синдром подразненого кишечника, жовчні камені, діарея, спазми шлунку і жовчного міхура.

Шипшина для ШКТ

Шипшина для ШКТ

При гастриті вони лікують шлунок і кишечник за рахунок протизапальних властивостей, але, ймовірно, є і антибактеріальну дію, спрямоване проти частої причини захворювання — бактерії хелікобактер пілорі.

Шипшина ефективна як допоміжний засіб для видалення токсинів і важких металів, що в основному пов’язано з його диуретичними якостями.

Вона вимиває з організму зайву рідину і солі.

Народні рецепти пропонують при лікуванні шлунково-кишкового тракту використовувати відвар рослини для клізм — по 50-100 мл щодня протягом двох тижнів.

Відвар шипшини може доповнювати більшість лікувальних дієт.

При хронічному панкреатиті рекомендована дієта 5П може включати відвар шипшини.

Його здатність знижувати холестерин і кількість «поганих» низькомолекулярних ліпопротеїдів в крові, а також наявність вітамінів і біологічно активних сполук допомагає прискорити відновлення функцій підшлункової залози.

При таких захворюваннях, як рефлюкс-езофагіт і виразкова хвороба також можна вживати напої з шипшини і ягоди, але з обережністю, так як висока концентрація аскорбінової кислоти може привести до підвищення кислотності шлунка.

Відвар не містить пуринів, тому його можна використовувати при подагрі, а відсутність токсичних сполук дозволяє застосовувати рослину при захворюваннях печінки.

Шипшина зміцнює або проносить стілець в залежності від того, які частини рослини використовуються.

Вважається, що квітки і плоди стимулюють перистальтику кишечника і можуть діяти як проносне.

Коріння володіють терпкими властивостями і гальмують жовчовиділення, що корисно при проносі.

Лікування захворювань суглобів

Шипшина може зменшити біль у пацієнтів, які страждають запальними захворюваннями суглобів.

При подагрі, остеоартриті, ревматоїдному артриті і артрозі вона полегшує біль, покращує загальне самопочуття, якість сну і настрій хворих

Інтерлейкін 1 бере участь у виробництві білків і приєднання їх до кісткової тканини.

У помірних кількостях цей цитокін стимулює оновлення клітин, але в надлишку сприяє довгостроковій деградації тканин суглоба, що і викликає проблеми з суглобами.

Шипшина для суглобів

Шипшина для суглобів

В даний час для полегшення симптомів при подагрі, артриті, артрозі використовуються нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) і глюкокортикоїди, однак вони демонструють різноманітні побічні ефекти, в тому числі системні.

Для пацієнтів з остеоартритом вчені порівняли непрямі показники зниження болю і відновлюючий ефект двох препаратів — глюкозаміну гідрохлориду та стандартизованого порошку шипшини.

Виявилося, що рослина ефективніша, ніж глюкозаміну гідрохлорид, зменшує біль, особливо в довгострокових (від півроку) дослідженнях організму людини.

Вона практично вільна від побічних ефектів і допомагає пацієнтам позбутися болю та інших симптомів при запальних захворюваннях суглобів.

На відміну від багатьох НПЗП, шипшина не згущує кров, що є суттєвою перевагою для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

При подагрі та інших запаленнях суглобів шипшина використовується не тільки всередину, але і в якості компресів.

Їх можна зробити з масла, відвару або мазі, приготовленої з перетертих плодів в суміші з будь-яким тваринним жиром.

При нанесенні складу на ніч результат з’являється через кілька тижнів.

Читайте: Відвар шипшини при виразці шлунка.

Хіміотерапевтичний потенціал рослини

За рахунок вмісту флавоноїдів і поліфенолів, екстракти шипшини здатні знижувати зростання ракових клітин.

Шипшина при онкології

Шипшина при онкології

Було висловлено припущення, що протиракові ефекти пов’язані з антиоксидантними і антипроліферативними властивостями цих сполук.

Зокрема, застосування рослини знижує розвиток ракових клітин при злоякісних пухлинах грудей, товстої кишки і шийки матки.

Встановлено, що при гліобластомі (злоякісна пухлина мозку) екстракти шипшини можуть змагатися з протипухлинними препаратами, офіційно застосовуваними при хіміотерапії.

Для розуміння хіміотерапевтичного потенціалу антипроліферативні якості рослини вчені порівняли з темозоломідом — це один із сучасних варіантів хіміотерапії першої лінії, який використовується в лікуванні гліобластоми.

Екстракт шипшини в концентрації 250 мкг / мл демонстрував більше зниження проліферації ракових клітин в порівнянні з синтезованим препаратом, однак одночасне призначення препаратів недоцільно, так як синергетичного ефекту не спостерігалося.

Як додатковий засіб при хіміотерапії можна використовувати також відвар шипшини, однак при його приготуванні слід подбати про збереження вітаміну С, флавоноїдів, що відповідають за антиоксидантну активність, і поліфенолів, які сприяють його антипроліферативну дію.

Читайте: Чай з шипшини для схуднення: рецепти.

Лікування діабету і ожиріння

При вживанні пацієнтами з діабетом і ожирінням препаратів рослини вчені відзначають у них тенденцію до зниження навантаження на серце і судини.

Шипшина здавна використовується в якості традиційного лікування діабету, але в даний час у цього застосування існує доказова база.

Вона володіє гіпоглікемічними ефектами, особливо у пацієнтів з діабетом 2 типу.

Екстракт плодів значно знижує рівень глюкози в крові незабаром після її введення, а також фактично гальмує збільшення ваги і / або накопичення вісцерального жиру без впливу на споживання їжі.

Препарати рослини також виробляють невелике зниження загального холестерину в організмі людини.

Чим корисний відвар шипшини для людей з ожирінням?

За даними досліджень, за шість тижнів щоденного споживання напою з подрібненої і розведеної у воді шипшини (в кількості 80 грам) у людей, які страждають ожирінням з нормальною або порушеною толерантністю до глюкози, відзначалися такі зміни:

  • значно знизився рівень систолічного артеріального тиску, підвищений рівень якого часто супроводжують тахікардія і гіпертонія;
  • зменшення загального холестерину в плазмі;
  • зниження щільності ліпопротеїдів, а також оптимізація співвідношення ліпопротеїдів в бік збільшення з’єднань високої щільності, що перешкоджає розвитку атеросклерозу.

У той же час плоди шипшини не вплинули на такі показники, як діастолічний артеріальний тиск, толерантність до глюкози, а також плазмові рівні ліпопротеїнів високої щільності і тригліцеридів.

В ході експериментів над лабораторними мишами було встановлено, що лабораторні тварини, яким давали екстракт шипшини, показали більш високу швидкість метаболізму і спалювання калорій, в тому числі під час інтенсивних фізичних вправ.

Таким чином, після досліджень на людях рослина може бути прийнято дієтологами як засіб проти ожиріння і пов’язаних з ним порушень обміну речовин.

При прийомі препаратів шипшини пацієнтам з діабетом необхідно пам’ятати, що вони містять вуглеводи.

Хлібні одиниці в продукті варіюються від 0,33 ХЕ на 100 грам в відварі до 1,8 ХО в свіжих плодах.

Сушена шипшина містить 4 ХЕ, для порівняння: 100 грам цукру-піску — це 8,25 ХЕ.

Читайте: Відвар шипшини при панкреатиті: користь.

Косметичні ефекти рослини

Для жінок масло шипшини — цінний косметичний продукт, який показує ряд корисних властивостей і практично не має протипоказань.

За рахунок вмісту вітамінів, антиоксидантів, ненасичених жирних кислот, особливо лінолевої, воно живить, зволожує шкіру і знімає запалення або прискорює загоєння невеликих травм.

Шипшина в косметиці

Шипшина в косметиці

Поєднання антиоксидантних сполук і жирних кислот сприяє зменшенню видимих ​​розтяжок, рубців і гіперпігментації.

За рахунок великої кількості вітаміну С масло шипшини активізує формування колагену в шкірі, що корисно для вирівнювання тону шкіри і збереження еластичності тканин.

При таких захворюваннях, як атопічний дерматит або екзема, протизапальні і зволожуючі властивості продукту дозволяють прискорити відновлення шкіри.

Кверцетин — флавоноїди, що міститься в шипшині, здатний придушити активність тирозинази — ферменту, надлишок якого може призвести до меланоми. Масло також можна використовувати в догляді за волоссям і нігтями.

Воно живить сухе волосся, запобігає появі лупи і укріплює нігті, запобігаючи їх ламкість.

Масло з ягід рослини можна додати в засоби для догляду за шкірою, волоссям або нігтями або використовувати в чистому вигляді в якості зволожуючого засобу для шкіри або маски для волосся.

Воно має хорошу вбираність, що зручно в застосуванні і дозволяє швидко відновити зволоженість шкіри без забитих пір і створення жирної плівки, але в той же час воно має здатність утворювати захисний бар’єр для запобігання зневоднювання.

У поєднанні з медом, відомим своїми антибактеріальними і поживними властивостями, масло шипшини можна використовувати при вугрової висипки і в’янення шкіри.

Читайте: Шипшина при грудному вигодовуванні.

Протипоказання

Шипшина, володіючи широким переліком корисних властивостей, не має в складі токсичних сполук, однак деякі побічні ефекти і протипоказання все ж присутні.

Найбільш явною і однозначною причиною заборони прийому шипшини є алергічна реакція.

Протипоказання шипшини

Протипоказання шипшини

Вона найчастіше проявляється почервонінням шкіри, нежиттю, сльозотечею, шлунково-кишковими розладами.

Крім цього, існує ряд відносних протипоказань, багато з яких пов’язані з великою кількістю вітаміну С.

Рекомендована норма вітаміну у дорослих — 90 мг / добу (це 30-50 грам ягід), але іноді дозволяється збільшити дозування до верхнього допустимого рівня споживання — 2 000 мг / добу.

Перевищення цієї норми, а також зловживання вітаміном при деяких захворюваннях може привести до ускладнень.

Вагітність і годування груддю. Багато вагітних та жінки використовують препарати рослини в якості природного джерела вітаміну С.

Однак шипшина може принести як користь, так і шкоду, так як складний склад і брак достовірної інформації про його безпеку несуть потенційні ризики.

З іншого боку, рослина може служити цінним джерелом вітамінів і біологічно активних сполук, необхідних матері і дитині, а при токсикозі кислуватий смак відвару або настою зніме нудоту.

При прийомі вагітними або жінкам, що годують потрібне дотримання обережності, уважне ставлення до змін самопочуття і розумне обмеження прийому.

Порушення згортання крові і підготовка до хірургічних операцій.

Ругозін Е, хімічна речовина з групи елаготанінів, може уповільнити згортання крові і збільшити ризик кровотечі у людей з відповідними порушеннями, а також під час проведення хірургічної операції.

Рекомендується скоротити прийом шипшини за 2 тижні до будь-яких серйозних інвазивних втручань.

Мочекам’яна хвороба. Зайве кількість вітаміну С виводиться з організму з сечею у формі оксалату — це один з основних компонентів ниркових каменів.

Неконтрольоване вживання препаратів шипшини може привести в результаті до хронічної ниркової недостатності — ХНН.

Дефіцит глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази. При цьому спадковому захворюванні мембраних еритроцитів втрачають міцність, червоні кров’яні клітини швидко гинуть при русі по судинах.

Шкода від шипшини

Шкода від шипшини

В цьому випадку вживати велику кількість вітаміну С не рекомендується, так як це може збільшити ризик ускладнень.

Розлади, пов’язані з порушенням метаболізму заліза (гемохроматоз, таласемія).

Вміст заліза в плодах або відварі порівняно невелика, але вітамін С збільшує всмоктування цього елементу, що з урахуванням прийнятих препаратів для лікування відповідних захворювань може привести до ускладнень.

Серповидноклітинна анемія. Деякі фахівці, досліджуючи, як діє вітамін С — закисляє, прийшли до висновку, що під впливом великих доз сполуки існує ризик зміни крові в бік більш кислого pH.

Це може привести до гострих і хронічних ускладнень, які об’єднують терміном «серповидноклітинна криза». Наукових даних з цього питання недостатньо, однак пацієнтам необхідно уважно стежити за своїм станом.

Деякі сполуки, що обумовлюють лікувальні властивості шипшини, взаємодіють з лікарськими засобами, що призводить до появи негативних ефектів і протипоказань.

Прийом препаратів рослини не рекомендується поєднувати з ліками, що містять такі компоненти:

  1. Алюміній. Ця речовина міститься в більшості антацидних препаратів ( «Фосфалюгель», «Алмагель» та інші). Вітамін С може збільшити кількість засвоюваного алюмінію. Не всі вчені згодні з тим, що ця взаємодія може принести якусь шкоду для здоров’я, але для уникнення можливих ризиків рекомендується приймати шипшину за 2 години до або через 4 години після антацидів.
  2. Естрогени. Вітамін С здатний збільшити засвоєння естрогенів, що підсилює ефекти і побічні дії гормональних препаратів.
  3. Флуфеназин (нейролептик). Поєднання великої кількості шипшини з цим препаратом може знизити ефективність останнього, так як вітамін С сприяє швидкому виведенню цього з’єднання з організму.
  4. Літій. Шипшина може знизити висновок літію з організму, що призводить до збільшення його вмісту в організмі і викликає серйозні побічні ефекти при прийомі літійових препаратів (психотропні лікарські засоби: Квілоніум, Контемнол, Літосан і інші).
  5. Засоби, що уповільнюють згортання крові (антикоагулянти: гепарин, аспірин, варфарин та інші). Шипшина здатна уповільнити згортання крові, посилення цієї дії лікарськими препаратами збільшує ризик синців і кровотеч. Це ж відноситься до рослин, здатним вплинути на згортання крові — дягелю, гвоздиці, часнику, імбиру, гінкго, женьшеню.
  6. Аспірин. Велика кількість вітаміну С може знизити розпад і виведення аспірину з організму, що посилює дію і побічні ефекти препарату.
  7. Салсалат (НПЗЗ). Шипшина знижує швидкість виведення сполуки.
  8. Полівітаміни. Одночасний прийом БАДів, що містять залізо і вітамін С, може привести до гіпервітамінозу. З іншого боку, деякі фахівці рекомендують доповнити раціон мінеральними добавками, так як шипшина за рахунок діуретичних властивостей частково виводить кальцій, магній і інші необхідні мінерали.

З обережністю необхідно приймати шипшину людям із захворюваннями шлунка, що супроводжуються високою кислотністю.

Можлива шкода від шипшини

Можлива шкода від шипшини

У таких випадках вона рекомендується як протизапальний засіб, але одночасно аскорбінова кислота може привести до збільшення кількості соляної кислоти.

При підвищеній чутливості зубів після прийому препаратів рослини необхідно прополоскати рот, в іншому випадку аскорбінова кислота буде діяти на емаль руйнівно, і, врешті-решт, можна втратити зуб.

Зростаюча доказова база для препаратів шипшини, що включають екстракти, відвари, масла, передбачає, що це традиційний рослинний лікарський засіб може принести суттєву користь та не володіє великою кількістю істотних протипоказань.

Хоча необхідні подальші дослідження, існуючі дані свідчить про те, що рослина може становити ефективну першу лінію терапії при багатьох захворюваннях і є життєздатною заміною або доповненням для звичайних лікарських засобів.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top