Відвар шипшини: калорійність і склад

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Калорійність шипшини

Калорійність шипшини

Відвар шипшини: калорійність, склад і корисні властивості

Відвар шипшини, калорійність якої дуже низька, ще нашими предками використовувався для лікування простудних захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура, а також інших недуг.

Лікувальний напій містить невелику кількість калорій, але багатий корисними речовинами, тому зміцнює імунітет і позитивно впливає практично на всі органи і системи.

  1. Калорійність відвару і плодів шипшини
  2. Склад відвару шипшини
  3. Особливості приготування
  4. Корисні властивості

Калорійність відвару і плодів шипшини

Енергетична цінність шипшини залежить від того, в сухому або свіжому вона вигляді, а також періоду збору, погодних умов, сортів та інших особливостей.

В середньому енергетична цінність свіжих плодів становить 109 ккал, при цьому харчова цінність продукту така:

  • білки – 1,6 г;
  • вуглеводи – 22,4 г;
  • жири – 0,7 г.

У процесі сушіння вода з плодів випаровується, тому концентрація корисних речовин і харчова цінність продукту збільшується.

Калорійність сушеної шипшини становить 284 ккал. В середньому в ній міститься:

  • 3,4 г білків;
  • 48,3 г вуглеводів;
  • 1,4 г жирів.

Відвар шипшини найчастіше використовують у народній медицині для лікування різних захворювань.

Калорійність плодів шипшини

Калорійність плодів шипшини

Нерідко його вживають в їжу як профілактичний засіб від застуди, авітамінозу, атеросклерозу, анемії і інших недуг.

Багатьох людей, особливо тих, хто сидить на дієті, цікавить, яка калорійність цього напою.

Калорії, що містяться в настої, приносять виключно користь організму.

Енергетична цінність настою дорівнює 17,6-18,8 ккал на 100 грам продукту.

Калорійність може змінюватися в залежності від сорту шипшини, ступеня зрілості плодів і інших чинників.

Готується настій без цукру. Якщо добавити, то калорійність буде збільшуватися залежно від кількості цукру, що додається.

Відвар містить:

  • 0,3-0,4 г білків;
  • 3,4-4,4 г вуглеводів;
  • 0,1 г жирів.

Для приготування настою шипшини з такою калорійністю потрібно 40 г плодів шипшини і 210 мл води.

Сушені плоди необхідно залити окропом і залишити на час настоюватися. Краще це робити в термосі.

Напій без додавання цукру виходить низькокалорійним, тому його можуть вживати всі без побоювання за фігуру.

Склад відвару шипшини

Відвар з шипшини є справжнім полівітамінним комплексом. У ньому міститься величезна кількість різних вітамінів:

Користь плодів шипшини

Користь плодів шипшини

Аскорбінова кислота – найсильніший природний антиоксидант.

У шипшині вітаміну С міститься більше, ніж в лимонах і чорній смородині разом узятих.

Рутин, або вітамін Р, сприяє хорошому засвоєнню аскорбінової кислоти організмом, а також зміцнює капіляри і судини.

Вітаміни групи В є невід’ємним компонентом процесів кровотворення, позитивно впливають на нервову систему.

Каротиноїди при попаданні в кишечник і печінку перетворюються в вітамін A. Каротин відповідає не тільки за зір, але і інші процеси в організмі.

Вітамін Д збільшує згортання крові, сприяє швидкій зупинці кровотечі. Також в відварі шипшини містяться різні солі мінералів: молібдену; заліза; міді; хрому; фосфору; кремнію і ін.

Плоди шипшини є джерелом антиоксидантів, амінокислот, жирних кислот та інших корисних речовин.

Особливості приготування

Для приготування настою можуть використовуватися сухі або свіжі плоди. Їх необхідно помістити в ємність яка не окисляється (наприклад, скляну) і залити окропом.Плоди шипшини

Піддавати напій кип’ятінню не варто, так як аскорбінова кислота та інші вітаміни можуть зруйнуватися при термічній обробці.

У відвар практично ніколи не додають цукор. По-перше, калорійність відвару шипшини без цукру низька, а тому вживати його можуть всі без винятку, включаючи людей з проблемами зайвої ваги і діабетиків.

По-друге, цукор може погіршувати засвоєння деяких вітамінів і мінералів, а значить, зменшувати корисні властивості напою.

Вживати настій бажано в теплому вигляді, особливо при застудах, ангінах і деяких інших захворюваннях.

Читайте також: Чай з шипшини – користь.

Корисні властивості

Настій шипшини володіє унікальними лікувальними властивостями, тому його здавна використовують для профілактики і лікування різних недуг.

Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу, напій з плодів шипшини надає на організм таку дія:

  • сприяє купіруванню запальних процесів;
  • загоює рани і запускає природну регенерацію;
  • нормалізує вироблення гормонів;
  • розчиняє камені і пісок у нирках, сечовому і жовчному міхурі;
  • відновлює функції печінки;
  • сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і так далі.

Багатий зміст вітамінів і мінералів позитивно впливає на процеси кровотворення.

Також шипшина підвищує опірність захисних сил організму, допомагає відновитися після важких захворювань і операцій.

Часто застосовується в якості допоміжної терапії. Калорійність відвару шипшини невелика, тому він відноситься до цілющих і низькокалорійним напоям.

Вживати його можуть і дорослі, і діти. Винятком виступають лише ті люди, у яких відзначена індивідуальна непереносимість продукту або виявлені захворювання кровоносної або серцевої системи.

Протипоказанням також є загострення виразки або гастриту. В інших випадках напій приносить тільки користь організму.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top