Відвар шипшини при панкреатиті
Відвар шипшини при панкреатиті: користь і протипоказання.
Рослина належить до групи лікувальних і вітамінних продуктів, здавна використовуються людиною для лікування різних захворювань і зміцнення організму в цілому.
Протипоказання і користь відвару шипшини при панкреатиті постійно цікавлять пацієнтів, які страждають проблемами з підшлунковою залозою.
Користь при панкреатиті
Панкреатит – запальна хвороба підшлункової залози, що призводить до пошкодження органу і зміни його секреторних функцій.
Справитися з цим захворюванням допоможуть не тільки медичні препарати, але і перевірені часом народні засоби.
Відвар на основі шипшини, позитивно впливає на органи травлення, не дратуючи слизові оболонки шлунка і кишечника.
Корисні властивості унікального засобу:
- сприяє зменшенню больових відчуттів;
- розслаблює гладку мускулатуру, що полегшує виведення ферментів по протоках;
- активно відновлює пошкоджені тканини;
- стабілізує діяльність підшлункової залози;
- зменшує показники рівня холестерину;
- приводить в норму обмін речовин;
- збагачує організм вітамінами, корисними речовинами, мінералами;
- підвищує імунітет, що сприяє поліпшенню загального стану здоров’я і зміцненню організму.
Чудодійний напій є рекомендованим натуральним засобом і при холециститі, так як допомагає нормалізувати відтік жовчі і оздоровити печінку з допомогою шипшини.
Широкий лікувальний діапазон дії продукту обумовлений його цінним хімічним складом та енергетичною цінністю.
Калорійність відвару з шипшини – 18,8 ккал на 100 г.
- Білки 0,3 г;
- Жири 0,1 г;
- Вуглеводи 4,4 г.
Калорійність може варіюватися від 18 до 50 ккал на 100 грам в залежності від концентрації використовуваного при заварюванні сировини.
Відвар шипшини при панкреатиті відновлює сили, приводить в тонус організм, завдяки величезному вмісту комплексу вітамінів, присутніх в його складі.
Найважливішими для підшлункової залози вважаються наступні вітаміни:
Вітамінний склад відвару шипшини на 100 грам напою
- A (РЕ) 600мкг
- А (ретинол) 0,6 мг
- В1 (тіамін) 0,006мг
- В2 (рибофлавін) 0,03мг
- С (аскорбінова кислота) 38,8мг
- Е (токоферол) 0,4мг
- РР 0,1мг
Вітаміни при панкреатиті – це допоміжні речовини, які потрібні для нормалізації діяльності підшлункової залози.
Як приготувати цілющий відвар
Засіб належить готувати відповідно до суворої рецептури і тільки після отримання консультації лікаря.
Існують різні рецепти з приготування відвару в залежності від стадії протікання захворювання.
Ліки під час загострення хвороби
Для приготування ліків взяти сушений плід рослини в кількості 200 грам і додати до сировини 100 мл окропу. Потім на 15 хвилин поставити на водяну баню.
Після закінчення часу настояти. Перед вживанням засіб розвести за допомогою кип’яченої води в рівних пропорціях і вживати по чверті склянки не більш трьох разів на день.
Ягідний напій в період ремісії захворювання
В термосі зі скляною колбою потрібно готувати засіб, поклавши 100 грам висушених ягід і заливши їх 100 мл окропу.
Настоювати протягом двох годин. Цей засіб є прекрасним профілактичним ліками.
Відвар на основі корінців рослини
Лікувальний відвар заварити просто. Для цього взяти 50 грам коренів рослини, попередньо висушених, очистити їх і порізати маленькими кубиками.
Після чого в підготовлену сировину додати склянку холодної води і поставити на вогонь.
Прокип’ятити 20 хвилин і приймати за призначенням не більше трьох ковтків тричі на день.
Знаючи, як готувати відвар з шипшини, можна отримати унікальний засіб, регулярне вживання якого допоможе забути про панкреатиті на довгий час.
Обмеження у вживанні продукту
Як будь-яка лікарська рослина, вона володіє деякими протипоказаннями:
- Слід обмежити прийом напою при важкій формі запалення підшлункової залози і під час загострення.
- Не рекомендується доповнювати відвар цукром або медом, оскільки залоза негативно реагує на дані подразники, і можна цим тільки погіршити ситуацію.
- Пити категорично забороняється при таких хворобах, як гастрити, виразки шлунка і кишечника.
- Лікувати панкреатит необхідно обережно, постійно спостерігати за змінами в загальному стані пацієнта, оскільки можуть бути негативні реакції, що супроводжуються запорами, зниженням відтоку жовчі і зменшенням синтезу інсуліну підшлунковою.
Слід дотримуватися рекомендацій фахівців, так як безконтрольний прийом напою може порушити роботу багатьох органів і систем.
Після перерахування такого списку позитивних характеристик навряд чи буде виникати питання про те, чи можна чи ні вживати відвар на основі шипшини при панкреатиті.
Народний засіб принесе безсумнівну користь і не приведе до побічних дій.
Важливо дотримуватися порад лікарів і цілителів народної медицини, які підберуть правильне дозування, відповідну стадії захворювання.