Як приготувати настій шипшини

Як приготувати настій шипшини вдома

Настій шипшини

Як приготувати настій шипшини в домашніх умовах.

Питання, як приготувати настій шипшини, задається досить часто.

Немає людей, за винятком самих маленьких дітей, кому не було б відомо про лікувальні властивості цього плоду, прекрасний смак відварів і настоянок з нього.

Приготувати корисний для здоров’я напій з сухих плодів можна в домашніх умовах.

Залежно від медичних показань, п’ють відвари, настої на воді, високі результати показують спиртові настоянки шипшини, однак їх вживання має обмеження.

  1. Чим корисна шипшина
  2. Коли показаний прийом відварів, настоїв
  3. Обмеження в застосуванні
  4. Класичний відвар
  5. Шипшина в термосі
  6. Спиртові настоянки
  7. Показання до застосування

Чим корисна шипшина

Шипшина по праву вважається одним з найбільш розкішних джерел вітамінів і мінералів.

За вмістом вітаміну С, настій з нього залишає далеко позаду лимони та інші цитрусові.

По балансу магнію, заліза та іонів кальцію шипшина вважається хорошим засобом для підтримки тонусу серцевого м’яза.

Тоді як вітаміни групи В роблять плід відмінним регулятором травлення і обмінних процесів організму.

Сухі плоди і настій шипшини містять:

  • вітамін С, групи В (важливі для розщеплення і засвоєння їжі В1, В2, зокрема), РР, А, Е;
  • натрій, магній, кальцій (засвоюваний в формі іонів, необхідний для клітинного обміну), фосфор, калій;
  • лимонну, яблучну кислоти;
  • пектини, флавоноїди, білкові молекули різних груп;
  • дубильні речовини;
  • багатий набір мікромінералів, сполук заліза, мідь, цинк (корисний для здоров’я волосся, поліпшує стан нігтів), молібден, марганець.

У шипшині порівняно мало рослинних жирів і вуглеводів. Тому вживання цього плоду, який рецепт не був би обраний, ніяк не відіб’ється на основних енергетичних обмінах організму.

Шипшина тільки покращує роботу практично всіх систем людського тіла.

Коли показаний прийом відварів, настоїв шипшини

Шипшина здатна кардинально поліпшити самопочуття людини, позбавити від серії недуг, послабити прояви різних хвороб, зміцнити імунітет.

Будь-який вибраний рецепт, будь то відвар, настоянки на спирту або водяні — корисний і показує позитивні результати, наприклад:

  • підвищує опірність, імунітет, що важливо в весняний період на тлі авітамінозу, для боротьби з сезонними простудними захворюваннями;
  • знижує перебіг запальних процесів в організмі;
  • прискорює регенерацію, сприяє як загоєнню ран і зовнішніх пошкоджень, так і відновленню м’язової тканини у спортсменів;
  • піднімає швидкість обмінних процесів, покращує травлення;
  • сприяє звуженню судин;
  • зберігає тонус серцевого м’яза, сприяє її зміцненню при кардіонагрузки;
  • покращує стан шкірних покривів, волосся, нігтів.

У цілому, на підставі багатьох століть використання шипшини в ролі лікарського засобу, можна впевнено заявити: будь-який рецепт і його приготування гарантує, що вживання плоду уповільнить старіння, поліпшить самопочуття, підніме рівень життєвої енергії будь-якої людини.Лікарські властивості шипшини

Лікарі відзначають добре виражені антибактеріальні властивості настоїв і відварів шипшини, тому він є хорошим засобом при лікуванні інфекційних та вірусних захворювань.

Найголовніше — плоди і настої з них не конфліктують з прийнятими медикаментозними засобами штучного походження, в тому числі з антибіотичними препаратами.

Обмеження в застосуванні

Єдиний рецепт, застосування якого не завжди корисно, — спиртові настоянки шипшини.

Це не недолік плода, а скоріше результат дії спирту.

Наприклад:

  • не можна приймати горілчані та спиртові настоянки шипшини вагітним і годуючим;
  • не рекомендується вживати спиртовмісні настоянки гіпертонікам;
  • є протипоказання для страждаючих виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • не можна давати спиртові настоянки шипшини маленьким дітям;
  • не рекомендується вживати спиртні настоянки людям з деякими серцевими захворюваннями, недугами печінки.

Іншим людям вживати спиртовмісну настоянку шипшини корисно.

За винятком тих, у кого спостерігається індивідуальна непереносимість компонентів складу або окремих речовин, які містять плоди.

Настоянка може містити як чисту горілку, так і медичний спирт.

Такий формат лікувальний засіб при малій дозі показує навіть кращі результати, ніж приготовані водні склади.

До того ж спиртовмісні засоби довше зберігаються без втрати корисних властивостей.

Класичний відвар

Виготовити класичний відвар досить просто. Для приготування корисного напою знадобляться сухі плоди, які можна придбати в аптеці або зібрати і підготувати самостійно.

Купувати шипшину на різного роду блошиних ринках не рекомендується.

Плоди можуть бути зібрані до періоду оптимального дозрівання, в забруднених зонах, висушені неналежним чином.

Відвар з шипшини готується наступним чином:

  • необхідно взяти сухі плоди з розрахунку столової ложки на 250 мл готового відвару;
  • шипшина подрібнюється. Зробити це можна кількома способами: загорнути в рушник і відстукати молотком для м’яса, пройтися качалкою або скористатися плоскогубцями, щипцями для розколювання горіхів, часничниці;
  • розколоті плоди кладуться в каструлю або миску. Не рекомендується застосовувати алюмінієву або сталевий посуд — це призведе до розкладання вітаміну С. Відмінні результати показує емальована тара;
  • залиту водою шипшину доводиться до кипіння;
  • вогонь зменшується до мінімуму, термообробка триває ще пару хвилин.

До того як відвар охолоне, миску або каструлю знімають з плити і влаштовують термічну баню.

Якщо підходящої за розміром полотняної форми-грілки немає, можна просто укутати тару рушником.

У термобані відвар повинен знаходитися не менше 60 хвилин, краще дочекатися повного охолодження.

Останній етап — відцідити плоди за допомогою марлі. Відвар готовий до вживання.

Шипшина в термосі

Рецептура приготування настою шипшини в термосі не відрізняється складністю.

Якщо напій робиться у звичайній моделі зі скляною колбою, плоди не потрібно подрібнювати, щоб волоски і насіння не потрапили в рідину.

відвар шипшини лікувальні властивостіВідповідь на питання, як правильно зробити настій із шипшини в термосі, звучить так:

Береться столова ложка сухих плодів з розрахунку склянки напою, висипається в термос, заливається окропом.

Термін приготування збільшується до 5-6 годин (бажано — 12), оскільки шипшина не подрібненна.

По закінченні цього часу можна пити корисний і смачний напій. Плоди в термосі можна заварювати повторно.

Для приготування настою в термосі плоди шипшину можна розколоти. В цьому випадку їх слід помістити в щільний мішечок або загорнути в кілька шарів марлі.

Вміщені всередину термоса розколоті плоди заливаються окропом і залишаються на термін не менше години.

Подрібнена шипшина віддає практично всі корисні речовини і вітаміни, тому вторинне заварювання неефективно, та й смак напою буде слабким.

Спиртові настоянки

Рецепт спиртової настоянки шипшини може включати як горілку, так і чистий медичний або питний спирт.

В залежності від побажань «кулінара», можна домогтися певної міцності складу.

Класична рецептура виглядає так:

  • висушені плоди шипшини очищають від дрібних щетинок, миють, розпарюють в емальованому тарі, не доводячи до кипіння;
  • після охолодження плодів їх поміщають в скляну літрову банку;
  • для смаку і збереження деяких корисних речовин додають 200 г цукру;
  • шипшину заливають 100-150 мл теплої кип’яченої води і розмішують до розчинення цукру;
  • додають в тару пляшку чистої горілки або склянку питного, медичного спирту;
  • доливають кип’ячену воду до повної ємності банки.

Настоянку зберігають щільно закритій в темному прохолодному місці, час витримки складає 30 днів.

При цьому кожен день вміст тари рекомендується перемішувати. Після закінчення терміну настойку проціджують.

Приймати такий лікувальний склад рекомендується по кілька крапель в день, перед сном, для профілактики цілого ряду захворювань, зокрема — атеросклерозу.

Показання до застосування

Знаючи, як приготувати настій шипшини в домашніх умовах, можна забезпечити постійний запас досить ефективним засобом профілактики і лікування безлічі захворювань.

В якості висновку, наведемо короткий список:

  • різні запальні процеси, в тому числі — сечостатевої системи;
  • анемія і авітамінози, в тому числі — сезонні;
  • ряд інфекційних захворювань;
  • захворювання підшлункової залози;
  • гінекологічні хвороби;
  • відхилення в роботі шлунково-кишкового тракту, в тому числі — знижена кількість виробленого шлункового соку.

У лікаря можна дізнатися більше, як шипшина може сприяти купіруванню захворювання або прискорити одужання.

Одне можна сказати точно: плоди допоможуть при пригніченому імунітеті, позбавлять від занепаду сил, полегшать симптоми хронічних хвороб і дарують високий рівень життєвої енергії.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *