Корисні властивості чаю з шипшини

Чай з шипшиниЧай з шипшини: корисні властивості, як заварювати.

Є деякі варіанти лікувальних і тонізуючих засобів, які готуються із знайомих і, можна сказати, звичних рослин.

Корисні властивості чаю з шипшини — тема, яка рідко розглядається.

У культурі слов’янських і не тільки народів найчастіше фігурують плоди рослини.

Відвар з них застосовували навіть при укусах собак, від такого варіанту використання відбулося навіть назва одного з сортів шипшини.

Однак тонізуючу дію і корисні властивості чаю з листя цієї рослини незаперечні і заслуговують на окрему увагу.

  1. Трохи про шипшину
  2. У чому цінність листя
  3. Як заготовлюються листя
  4. Чай з листя як засіб підняття імунітету
  5. Сечогінні властивості
  6. Чим ще корисний шипшиновий листяний чай
  7. Як заварювати шипшиновий чай
  8. Шипшиновий чай для схуднення
  9. Чай з пелюсток шипшини
  10. Обмеження
  11. В якості висновку

Трохи про шипшину

Шипшина росте на території багатьох країн Європи і Азії. На землях країн колишнього СРСР знаходиться найбільша кількість різновидів цієї рослини з родини розових. шипшина властивості

У народній медицині застосовуються плоди, також популярні різноманітні напої та варення.

Фактично в різних рецептурах використовуються всі частини рослини, навіть коріння, на основі яких готують спиртові настоянки.

В середні віки застосування плодів було набагато ширше. З них готували пастилу, цукерки, мармелад і солодке пюре.

Також широко використовувалися листя. Культура приготування чаю, так само як і заготівля листя шипшини, сьогодні відомі, але мало поширені навіть в розрізі народних рецептів.

У чому цінність листя

У плодах шипшини зібрано величезний набір вітамінів, мікро- і макромінерали, дубильних речовин, каротину.

Однак в листі є унікальні корисні компоненти. У настої квітів (пелюсток) і листя рослини містяться:

  • вітаміни Р і К;
  • пектини і ефірні масла родини розових;
  • складні полісахариди;
  • саліцилова і кавова кислоти;
  • сапоніни, що володіють відхаркувальною, сечогінною дією, що показують седативні властивості, що підсилюють секрецію внутрішніх залоз і розріджують мокротинні виділення.

Такий унікальний набір властивостей робить чай з шипшини не тільки відмінним тонізуючим і стимулюючим засобом, яке за ефективністю ні в чому не поступається відварам і настойок з плодів, а й відкриває нові варіанти використання такого безпечного лікарського напою.

Як заготовлюються листя

Збирати листя для приготування чаю слід тільки в певний період. Кращий час — цвітіння рослини, при цьому заготовлювати пелюстки краще «з землі», після їх опадання.

листя шипшиниЗбирати листя слід в другій половині дня, до заходу.

Вранці заготовлювати вкрай не рекомендується — випала роса може привести до загнивання і пліснявіння сировини.

Зібране листя висушуються. Для збереження всіх корисних речовин робити це краще при кімнатній температурі, не піддаючи сировину під прямим сонячним світлом.

Рекомендується забезпечити вентиляцію в приміщенні сушки, щоб не допускати загнивання і пліснявіння листя.

Після того як зібрана сировина висохла і стало ламкою, її поміщають в скляні, щільно закриті банки.

Зберігають підготовлені листя в темному прохолодному місці. Термін придатності чаю з шипшини обмежений.

Чай з листя як засіб підняття імунітету

Завдяки високому вмісту вітаміну С (в листі, як і в плодах, його більше в 50 разів, ніж в чорній смородині, не кажучи про цитрусові, які виступають явними аутсайдерами), чай з шипшини вкрай ефективний в період поширення простудних і сезонних захворювань.

Обмежень в прийомі напою не існує. Їм можна замінити звичний чай. Ті, хто бажає зберегти смак напою, можуть змішувати листя шипшини і чаю.

Це дає подвійний ефект:

  • шипшина сприяє зниженню температури;
  • високий вміст вітаміну С найкращим чином допомагає організму боротися з хворобою;
  • листя шипшини покращують всмоктування кофеїну і тіаміну, що містяться в чаї, працюючи як каталізатори, покращуючи показники тиску, стабілізуючи роботу серцевого м’яза.

Різні корисні речовини з двох чаїв доповнюють один одного в плані седативного дії, заспокоюючи нервову систему.

Додаткову ефективність в боротьбі з сезонними респіраторними захворюваннями має сечогінну дію листя шипшини, допомагаючи виводити продукти розпаду різного роду.

Сечогінні властивості і здатність стабілізувати роботу органів переробки їжі

Сечогінна дія чаю з листя шипшини може значно поліпшити стан людей, які страждають різними відхиленнями в роботі організму.

Наприклад, напій показаний при:

  • надмірному тиску;
  • захворюваннях серця і судин;
  • відхиленнях в роботі печінки;
  • поганому функціонуванні нирок;
  • наявності набряків різного роду.

Як засіб, що стабілізує роботу травної та суміжних систем, чай з листя може застосовуватися для лікування:

  • розладів травного тракту різного роду;
  • відхилень в роботі підшлункової залози;
  • недостатнього виділення жовчі (головний регулюючий компонент — ефірні масла).

Показано вживання чаю з шипшини і людям, що страждають гастритами, діареєю, метеоризмом, напій має протизапальну дію.

Чим ще корисний шипшиновий листяний чай

Відвар з листя шипшини застосовується в самих різних областях. У гінекології — відомий як відмінний засіб зниження болю при менструаціях і навіть під час пологів.

Чай з листя шипшини

Чай з листя шипшини

Він прекрасно працює при неврозах.

Вміст ефірних масел і складних полісахаридів позитивно позначається на стані шкірних покривів.

Відваром листя шипшини рекомендується вмиватися вранці для запобігання появи зморшок.

Це ж засіб сприяє швидкому загоєнню ран, регенерації опікових та інших пошкоджень.

Користь екстракту з листя рослини відома величезній кількості жінок — саме він застосовується в кремах і натуральній косметиці, ефективно борючись з лущенням, зморшками, ороговінням і сухістю.

Як заварювати шипшиновий чай

Настій з листя шипшини більш безпечний і корисний, ніж препарати, приготовлені з плодів.

Наприклад, відвар шипшини замість чаю, який часто рекомендується в дієтології, може викликати передозування деяких вітамінів.

Природно, це може бути тільки після закінчення тривалого часу, при великих добових дозах напою.

З іншого боку, є чимало тих, хто п’є менше 5-6 чашок чаю в день. Тому варто замінити звичний напій саме настоєм листя, а не плодів.

Заварюється шипшиновий чай просто і звично.

Рецепт наступний:

  • на склянку окропу потрібно чайна ложка листя;
  • напій настоюють протягом 10 хвилин.

Настій з листя шипшини можна готувати так само, як і звичні сорти чаю. Любителі аромату і легкого, тонізуючого смаку не подрібнюють сировину.

Настій з листя шипшини

Настій з листя шипшини

Люди, які віддають перевагу насиченому смаку і коліру, можуть ламати суху сировину на дрібні шматочки.

За допомогою настою з листя легко провести навіть чайну церемонію.

Смак напою можна зробити яким завгодно.

Листя з легкістю поєднуються з іншими рослинами. У напій можна додати глід, смородину, чайний лист, бергамот, м’яту.

Для солодощі використовують як звичний цукор, так і мед, який надає напою неповторний смак, аромат, покращує лікувальні властивості.

Шипшиновий чай для схуднення

Широко відома дієта, яка використовує чай з листя шипшини як багате джерело вітамінів, ефірних масел і корисних для організму речовин.

Рецепти схуднення виглядають наступним чином:

  1. Використовується розвантажувальний день. Ця процедура робиться один раз в тиждень. Протягом доби необхідно випити не менше півтора літрів чаю з листя шипшини і не менше літра очищеної води. Для полегшення симптомів голоду дозволяється їсти сушені яблука. Плоди можна запекти з корицею і медом. Кількість яблук обмежене — не більше 4 штук.
  2. Комплексна дієта, що триває кілька днів, має на увазі застосування не тільки чаю з листя, але і відвару з плодів шипшини.

Рецепт звучить наступним чином:

  • на сніданок — одне варене всмятку яйце, склянка чаю з листя шипшини, в який потрібно додати столову ложку меду;
  • через 2-3 години — 200 г зернової каші, яку потрібно запити склянкою відвару з плодів шипшини;
  • після закінчення 30 хвилин можна пити чай з листя шипшини без обмежень, цукор і мед додавати не потрібно;
  • на обід рекомендується легкий овочевий суп, допускається одна булочка з борошна грубого помелу;
  • раціон полудня — сир, який запивають відваром шипшини; на вечерю рекомендовані білкові морепродукти (філе риби, наприклад), а також капуста або інші овочі, багаті клітковиною.

Протягом дня потрібно пити чай з листя шипшини, в який перед сном додається відвар ромашки.

Наведені рецепти відомі і перевірені, рекомендовані дієтологами. Поряд зі зниженням кількості добових калорій, в них використовуються позитивні властивості чаю, приготованого з шипшини.

Чай з пелюсток шипшини

Окремо варто згадати чай з пелюсток шипшини. Цей засіб є по-справжньому унікальним.

Чай з пелюсток шипшини

Чай з пелюсток шипшини

Пелюстки містять таку кількість полісахаридів, що з них легко приготувати смачне і запашне варення.

Однак основне застосування настоїв і відварів з пелюсток шипшини — косметологія.

Заваривши їх по тій же рецептурі, що і листя, легко отримати рожеву ароматну воду.

Це засіб не потребує особливого представлення — воно знайоме всім жінкам, які стежать за станом свого обличчя і тіла.

Чай з пелюсток відмінно працює як засіб зміцнення серцевого м’яза і показаний при аритмії серця.

Ефірні масла, що містяться в напої, благотворно впливають на стан шкірних покривів.

Тому чай з пелюсток шипшини може застосовуватися при приготуванні масок, використовуватися для вмивання, примочок на повіки.

Обмеження

Як і у будь-якого продукту, у чаю з шипшини є користь і шкода. У деяких випадках його застосування не рекомендується, так само як і відварів, настоїв і спиртових настоянок з плодів шипшини.

Не потрібно пити у великих кількостях чай з шипшини при наступних хворобах і відхиленнях:

  • підвищена кислотність шлункового соку;
  • виразкові хвороби кишкового тракту;
  • тромбофлебіт;
  • знижений тиск;
  • ендокардит;
  • патології печінки (є небезпека розвитку жовтяниці неінфекційного походження).

Групи дубильних речовин і складні органічні кислоти, які містить чай з листя і настої з плодів шипшини, можуть впливати на зубну емаль.

Реакція суто індивідуальна, однак людям, які мають виражені проблеми з чутливістю або здоров’ям зубів, не буде зайвим обполіскувати рот після вживання вітамінних напоїв.

Інших протипоказань застосування шипшини, крім особистої непереносимості будь-яких входять до напій речовин, не існує.

В якості висновку

Чай з листя шипшини — засіб, схвалений самими різними лікарями і дієтологами.

Він відмінно пахне, має приємний смак, прекрасно поєднується з каркаде і класичним чаєм.

Напій показаний до вживання всім людям, не тільки тим, хто зазнає труднощів зі станом здоров’я.

Чай з листя шипшини допомагає підняти рівень енергії, боротися з нудьгою, знімає втому і нервову напругу, що важливо в боротьбі зі стресами, які оточують сучасної людини з усіх боків.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *