Відвар шипшини при гастриті
Відвар шипшини при гастриті: чи можна пити, протипоказання.
Гастрит – запалення слизової шлунка – хвороба, з яким стикається 80-90% жителів Землі.
При такій частоті не дивно, що фармацевтичний ринок насичений ліками від цієї хвороби.
Але не завжди потрібно бігти слідом за рекламними обіцянками в найближчий аптечний кіоск.
Іноді досить просто озирнутися на всі боки під час прогулянок по лісі або традиційних літніх виїздів на пікнік.
Засіб від гастриту поруч – шипшина. Шипшина, як інакше називають дику трояндю, невибаглива до погодних умов і зустрічається часто.
Зарості цього колючого чагарнику можна зустріти на лісових галявинах або в ярах на території всієї нашої країни.
З медичної точки зору, шипшина приваблива своїми плодами і корінням.
Корисні властивості
Шипшина – готовий комплекс вітамінів і мінеральних речовин природного походження.
Рослина містить в собі:
- вітаміни – C, E, A, K, B1, B2;
- мінерали;
- органічні кислоти;
- дубильні речовини;
- флавоноїди;
- клітковину.
Кожен з цих компонентів надає лікам на основі шипшини цінні лікувальні властивості.
Дику троянду можна використовувати як знеболююче, бактерицидну і судинозвужувальний засіб.
За це відповідають дубильні речовини. Вітаміни позитивно діють на імунну систему організму, роблячи препарати з шипшини відмінними загальнозміцнюючі і тонізуючі засобами.
Органічні кислоти приводять у норму рівень кислотності шлунка, що особливо важливо при гастриті.
Крім цього, рослина ефективно бореться із запаленнями, сприяє регенерації тканин і слизових.
Шипшина є – гастриту немає
Гастрит – дуже широке визначення запальних процесів в шлунку.
Більш вузько визначити тип гастриту здатний лише лікар-гастроентеролог після вивчення всієї клінічної картини і результатів аналізів пацієнта.
І тільки він зможе дати однозначну відповідь – чи варто використовувати шипшину для шлунка в конкретному випадку.
Високий вміст кислот в складі дикої троянди робить її застосування можливим лише при гастритах зі зниженим рівнем кислотності.
Коли діагностований гастрит з підвищеною кислотністю, препарати шипшини можуть лише погіршити становище.
Читайте: Рецепт чаю з шипшини.
Як приготувати?
При гастритах зі зниженою кислотністю пацієнт може розраховувати на позитивний терапевтичний ефект відварів і настоїв шипшини.
Приготувати їх нескладно, а пити – навіть приємно.
Відвар шипшини
Для приготування відвару потрібно взяти 100 грам сухих ягід. Найкраще попередньо їх подрібнити.
Суху суміш необхідно залити одним літром окропу і варити від двох до трьох хвилин. Процідити і остудити відвар.
Приймати відвар шипшини при гастриті потрібно по 200 мл тричі на добу. Кожен день краще заварювати свіжу порцію ягід.
Настій шипшини
Настій – це концентрований варіант відвару. Готувати його краще і зручніше, використовуючи термос.
Дві столові ложки плодів дикої троянди залити 500 грамами окропу і дати настоятися 8 годин.
Процідити. П’ють настій шипшини по півсклянки тричі на день. Кращий час прийому – півгодини до їди.
Лікування гастриту за наведеними рецептами має бути регулярним, лише тоді буде помітний лікувальний ефект.
Крім цього, пацієнтам не варто забувати і про дотримання спеціальної дієти, прописаної гастроентерологом.
Потрібна порада лікаря
Незважаючи на те що шипшина – джерело корисних речовин, для деяких пацієнтів його вживання може бути неприйнятно.
В першу чергу, з обережністю варто пити цей лікарський засіб при зниженому артеріальному тиску.
Чи можна пити шипшину при гастриті в даному випадку, повинен визначити лікар.
Є особливі вказівки і для гіпертоніків.
Їм протипоказаний спиртовий настій шипшини, а відвари і настої, приготовлені на воді, безпечні.
Категоричну заборону на лікувальні засоби з плодів і коріння лікарської рослини медицина накладає для людей, які страждають тромбофлебітами і схильних до утворення тромбів.
Тривалий прийом препарату неможливий при проблемах з печінкою і деяких шкірних захворюваннях.
Лікування відварами шипшини і настоями дикої троянди може погіршити запори і метеоризм. Щоб уникнути цього, одночасно з шипшиною варто пити препарати, що знижують газоутворення, легкі проносні засоби.
Але це рішення необхідно довірити гастроентеролога. Наша зелена аптека – природа – вже давно створила засоби від усіх хвороб, за які не потрібно платити величезні гроші фармацевтичним компаніям.
Їх склад збалансований, вони не містять хімічних домішок. Все, що потрібно, – вчасно зібрати і заготовити необхідні рослини.
Або ж купити готові збори трав в аптеці: ціни на них істотно нижче, ніж на препарати хімічної промисловості.