Як правильно приймати шипшину при цукровому діабеті 2 типу
Шипшина при цукровому діабеті 2 типу: чи можна пити.
Шипшина є популярним засобом фітотерапії.
Фахівці з народної медицини рекомендують застосовувати її плоди для лікування найрізноманітніших хвороб.
Багатьом діабетикам відомо, що цукровий діабет добре лікується різними лікарськими травами.
Тому немає нічого дивного в тому, що шипшина з її винятковими цілющими властивостями теж не обділений увагою.
Народні знахарі поряд з фітотерапевтами успішно використовують шипшину при цукровому діабеті 2 типу, витягуючи все корисне з листя, гілок, стебел, і навіть коріння.
Але варто зазначити, що окрему цінність все ж має відомий відвар шипшини, який володіє мало не чудотворними властивостями.
У чому користь шипшини?
Прихильники натуральної медицини найбільше цікавляться плодами даного чагарнику, оскільки ці чарівні ягоди є полівітамінними засобами, що підтримують імунітет і поліпшують роботу органів.
Особливо цілюще плоди впливають на тих, у кого атеросклероз, гіпертонія або ж цукровий діабет.
«Дика троянда» – народна назва скромного чагарника, який дарує нам плоди, які значно переважали за вмістом вітаміну C лимон і ягоди смородини.
Але ж лимон і смородина є вітамінний лідерами флористичного царства.
Відвари, настойки, сиропи, чаї – корисні засоби, які можна отримати від шипшини.
Калій, марганець, магній, залізо, фосфор, кальцій – далеко не повний список, що містяться в шипшині з корисних мікроелементів.
Крім вітаміну C, у відносно великих концентраціях в ньому є вітаміни групи P, PP, B, K, A, а також речовини пектин, каротин, таніни, цукор, органічні кислоти та інші продукти метаболізму.
Важливо! Місце вирощування і сорт шипшини безпосередньо впливає на хімічний склад ягід.
Застосування проти діабету другого типу
Багатьох цікавить, чи можна пити діабетикам відвар шипшини, оскільки цукровий діабет накладає заборони і обмеження на вживання широкого спектру продуктів.
Те, що не можна їсти солодке і жирне, знають всі, але не всі в курсі, що більшість фруктів і ягід, так само як відвари, напої та настоянки з них, потрібно вживати в маленьких дозах і з обережністю.
Наприклад, продукти, що містять легкозасвоювані вуглеводи, вкрай шкідливі для хворих на діабет, тому треба бути обережним з їжею рослинного походження.
Що ж стосується шипшини, то вона тільки зміцнить здоров’я, надавши на втомлене з хворобою тіло багатосторонній, профілактичний, а також цілющу дію.
Тому якщо постійно приймати відвар з плодів шипшини, то можна домогтися:
- зниження рівня цукру і холестерину в крові;
- поліпшення обміну речовин і всмоктуваності інсуліну;
- відновлення зовнішньосекреторної і внутрінньосекреторної функцій підшлункової;
- підвищення імунітету, ослаблення хронічних хвороб;
- нормалізації тиску, роботи серця, відтоку жовчі і сечі;
- поліпшення загального стану, зняття втоми, підвищення тонусу організму;
- усунення каменів з жовчного міхура, що виникають при діабеті.
Рекомендація! В Україні зустрічаються багато різновидів шипшини, проте краще купувати шипшину Беггеровська, дику голчастим троянду або коричневу дику троянду, оскільки ці сорти є найкориснішими.
Рецепти для боротьби із захворюванням
Шипшину при діабеті 2 типу краще вживати всередину у вигляді настоїв чи відварів.
Ягоди в сушеному вигляді можна придбати в аптечній мережі або заготовити самому.
Мультивітамінні настої і відвари краще готувати з дозрівших червоних або темно-бурих плодів осіннього збору.
Відвар з плодів шипшини
Універсальний простий відвар з ягід шипшини готується наступним чином:
- До 20 г сушених ягід додати півлітра гарячої води.
- Спорудити водяну баню і витримати відвар на повільному вогні протягом 20 хвилин.
- Настояти протягом доби при кімнатній температурі.
Пити такий відвар рекомендується кілька разів в день за півгодини до прийому їжі.
На замітку! Прекрасній статі буде цікаво знати, що такий відвар сприяє зниженню ваги.
Настоянка з ягід шипшини і смородини
Пити шипшину при діабеті другого типу можна у вигляді настоянки, яка готується шляхом проведення маніпуляцій:
- Змішати 20 г подрібнених ягід шипшини і 20 г ягід смородини.
- Додати до отриманої маси дві склянки окропу.
- Настоювати в щільно закритій ємності не менше 2,5 годин.
Пити замість чаю. Не зловживати.
Мазь з шипшини і обліпихи
Часто на висипання, викликані поганою роботою печінки при діабеті, наноситься мазь, яка виготовляється так:
- 30 г подрібнених ягід шипшини змішати з трьома дрібно нарізаними листям горіха і з двома добре роздробленими країнами лепехи.
- У масу додати оливкову або соняшникову олія до отримання в’язкої консистенції.
- Тримати протягом години на водяній бані.
- Настоювати при кімнатній температурі не менше двох годин.
Отриману мазь намазати на пошкоджені ділянки шкіри.
Зверніть увагу! Довга термічна обробка руйнує вітаміни в ягодах.
Протипоказання
При всій своїй корисності зловживати засобами з шипшини не варто. Не забувайте, що в неї міститься до 8% цукру.
Тому при підрахунку допустимих до вживання одиниць цукру потрібно враховувати ці відсотки.
При помірному споживанні можна домогтися поліпшення стану здоров’я, а недотримання дозувань тільки погіршить стан.
Не пийте пакетовані чаї, також не додавайте цукор або цукрозамінники в приготовані вами відвари і настоянки.
При покупці аптечних екстрактів переконайтеся, що вони не на основі цукру.
Крім того, потрібно знати, що вживання шипшини протипоказано хворіючим на виразку шлунка і підвищеною кислотністю.
Пам’ятайте! Ніякі засоби народної медицини, в тому числі виготовлені з шипшини, не можна застосовувати без консультації з лікарем.
Самолікування може призвести до тяжких наслідків або до ускладнень захворювання.