Сливова настоянка

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Прості рецепти домашньої сливової настоянки

Прості рецепти домашньої сливової настоянки

Сливова настоянка: 3 кращі рецепти для дому.

Пам’ятаєте стару загадку: «На гілках висять кулі, посиніли від спеки?».

Так, це про сливу, яка є популярною в нашій країні кісточковим фруктом.

І хоча деякі називають сливу ягодою, все ж це не так.

Ростуть сливові дерева масово на півдні України, в Середній смузі, на Кавказі. У рідкісного завзятого дачника на ділянці ростуть пару-трійку дерев сливи.

Але навіть при відсутності дачі купити сливу можна зовсім недорого на ринку, в плодово-овочевому кіоску або магазині.

З слив готують різні компоти, соки, вина, джеми, начинки для пирогів, суфле, желе, пастилу.

Роблять з цієї кістянки маски для обличчя і тіла, застосовують при анемії, тромбозах, підвищеному тиску, занепаді імунітету і проблеми з травленням.

У сливах є вітаміни (А, В, С, Е), мінерали (калій, фосфор, сірка, натрій, магній, кремній), що робить ці фрукти бажаними гостями на будь-якому столі.

Крім перерахованих вище частувань зі сливи роблять ще і смачну ароматну настоянку на самогоні, горілці, спирті, коньяку.

Якщо в якості міцного напою береться самогон, краще звернути увагу на самогон фруктовий, тому що цукровий пахне менш приємно.

  1. Вибір слив для настоянки
  2. Класичний рецепт настоянки з сливи
  3. Рецепт солодкої сливової настоянки
  4. Рецепт сливової настоянки на спирті і горілці з медом

Вибір слив для настоянки

Сливи для настоянки підійдуть як ранні, так і пізні. Сорт їх при цьому не так важливий, але краще вибирати солодкі або кисло-солодкі.

Сливи для настоянки

Сливи для настоянки

Найпривабливішими для настоянок вважають сорти Рекорд, Угорка, Медова, Анна Шпет, Китайська, Мірабель та інші.

Ягідки для настойки годяться стиглі, без слідів псування, які не підібрані з землі після дощу або вітру.

Орієнтуватися на термін збору сливового врожаю слід не стільки за кольором шкірки, скільки за м’якістю плоду.

Коли на дотик вершки на дереві будуть в міру пружними, в міру м’якими (швидко відновлюють форму після натискання на них), значить, настав час збору.

Крім того, на плодоніжках зрілі сливи повинні триматися невпевнено, похитуючись, тоді їх потрібно зривати.

Але навіть коли урожай буде зібраний, потрібно розсортувати сливи, залишивши для настоянки стиглі, позбувшись від недозрілих, перестиглих і червивих.

Класичний рецепт настоянки з сливи

Настоянка за таким рецептом в міру міцна (не більш ніж 30 градусів).

Рецепт сливової длмашньої настоянки

Рецепт сливової длмашньої настоянки

До речі, після того, як сливи віддадуть напою свій аромат і смак, можна їх не викидати, а використовувати для прикраси і начинки тортів і тістечок.

А ще з «п’яних» слив вийдуть смачні цукерки, які можна подати до самої сливової настоянки.

Для цього буде потрібно розтопити кілька плиток шоколаду на водяній бані, вмочити кожну сливку в гарячу масу.

Після цього вийняти сливи, поклавши на вощений папір, дати шоколаду застигнути.

Складові

  • Сливи – 0,5 кг;
  • Міцний алкоголь – 1 літр.

Процес приготування

  1. Сливи перебрати, добре помити. При бажанні їх можна відокремити від кістки або залишити недоторканими. Якщо сливи будуть піддані обробці, напій придбає невелику каламутність;
  2. Викласти сливи в зручну за розміром тару, заливши спиртним так, щоб напій покривав плоди;
  3. Міцно закрутити ємність і поставити в темне місце (при кімнатній температурі) на 1,5 місяці;
  4. Через відпущений для настоянки час напій профільтрувати, після чого можна провести першу дегустацію.

Можна внести деякі корективи в рецепт, додавши до спиртного і слив, наприклад, листочки м’яти або меліси, гвоздику, корицю, ванільні палички, апельсинові скоринки.

Рецепт солодкої сливової настоянки

Для любителів солодких фруктових настоянок підійде рецепт, в якому використовується цукор.

Причому вказане його кількість можна збільшити на свій смак.

Складові

Процес приготування

  1. Сливи перебрати, помити і розрізати уздовж, щоб видалити кісточки;
  2. У тару скласти шар слив, а потім шар цукру. Повторювати шари раз по раз, поки інгредієнти не закінчаться;
  3. Тару закрити і відправити сливу в цукрі на підвіконня (сонячне місце) на 3 дні;
  4. Щодня струшувати тару, щоб слива віддала якомога більше соку;
  5. Після закінчення 3 днів влити до сливи алкогольний напій, закрити кришкою і понести в темне приміщення на 1,5 місяці;
  6. Щотижня струшувати тару з вмістом. А після 1,5 місяців добре профільтрувати через марлю;
  7. Здійснити розлив готової настоянки на сливі в пляшки, закупорити і зберігати в прохолоді близько 2 років.

Рецепт сливової настоянки на спирті і горілці з медом

В даному рецепті присутні кісточки слив. Вони додають напою приємний терпкий присмак.

І хоча деякі любителі домашніх настоянок категорично проти присутності кісточок сливи через те, що в ній міститься синильна кислота (0,96%), боятися не варто – така мала кількість речовини не зашкодить здоров’ю.

Але при бажанні від кісточок можна і відмовитися.

Складові

  • Слива – 1,5 кг;
  • Кісточки – 15 шт .;
  • Спирт (96%) – 1 л;
  • Горілка – 1 л;
  • Мед – 500 г.

Процес приготування

  1. Сливи промити, розрізати і видалити кістки. Належну кількість кісточок укласти в марлевий мішечок;
  2. На дно скляної тари покласти мішечок з кісточками, зверху скласти сливи;
  3. Залити фрукти спиртом, закупорити тару і поставити настоюватися місяць в місці, де темно і прохолодно;
  4. Через місяць спиртову настоянку профільтрувати (сливи не викидати), кісточки викинути, злити отриману міцну рідину в тару відповідного розміру і помістити в прохолодному місці;
  5. Проспиртовані сливи скласти назад в скляну ємність, залити медом і перемішати. Закупорити і поставити настоюватися 2 тижні, гарненько струшуючи щодоби;
  6. 2 тижні тому профільтрувати сливи в меду, злити отриманий сироп в ємність відповідного розміру (сливи не викидати);
  7. Ємність з медовим сиропом відправити до спиртової настоянки в прохолоду;
  8. Зливи скласти в тару, залити горілкою, закупорити і поставити настоюватися місяць;
  9. Горілчано-сливову настоянку процідити, змішати у відповідній тарі з медовим сиропом і спиртовою настоянкою, приготованими раніше;
  10. Дати отриманого напою настоятися, наприклад, в погребі 6-12 місяців.

You may also like...

1 Response

  1. מירב :

    יצא לי מתוק מידי, איך אפשר לתקן?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top