Наливка з малини

Домашня наливка з малини

Домашня наливка з малини

Наливка з малини: 4 кращі рецепти для домашніх умов.

Напевно, практично не існує людей, які були б байдужими до малини.

Ще б пак, адже важко уявити, з цих садових дарів можуть вийти смачніші варення і компоти, киселі і желе, пастила і щербет.

А як смачні домашні пироги з малиновою начинкою!

Крім перерахованих страв з малинових ягідок готують смачні вина, наливки і навіть самогон.

Одним з найбільш привабливих за смаком напоїв за рахунок запашного аромату і приємного кисло-солодкого терпкого смаку є малинова наливка, яка приготована в домашніх умовах.

Її можна зробити вдома, заливши ягоди міцним алкоголем або ж приготувати на кшталт лікерного вина, коли буде відбуватися зброджування ягідного соку з цукром.

  1. Корисні властивості малинової наливки
  2. Малина для приготування наливки
  3. Відео рецепт малинової наливки
  4. Рецепт малинової наливки на горілці
  5. Рецепт малинової наливки класичний
  6. Простий рецепт малинової наливки без цукру
  7. Рецепт малинової наливки на-швидку

Корисні властивості малинової наливки

Домашню малинову наливку можна пити як алкогольний напій, наприклад, з солодкими десертами, фруктами, випічкою.

А при бажанні можна запастися пляшкою-другий наливки, щоб використовувати її в лікувальних цілях.

Користь малинової наливки

Користь малинової наливки

Особливо актуальна така наливка в сезон застуд, в весняний і осінній періоди, коли організм потрібно підтримати натуральним вітамінним засобом.

У наливки з малини є вітаміни А, В1, В2, В9, С, РР.

Багатий напій залізом, кальцієм, натрієм, марганцем, кобальтом, фосфором, міддю.

У складі цілющої рідини присутні саліцилова кислота, ефірні масла, дубильні речовини.

Малинову наливку застосовують як лікувальний засіб при підвищеній температурі, авітамінозі, залізодефіциту.

Виводить токсини наливка при хворобах вірусної і бактерійної природи.

А ще це прекрасний (і смачний засіб) для підвищення рівня імунітету і зміцнення організму після перенесених недуг будь-якого характеру.

Малинову наливку для лікування п’ють в дуже помірних дозах — всього по 2 столових ложки до прийняття їжі тричі на добу.

При бажанні можна пити наливку в чистому вигляді або додавати в теплий чай (чорний або трав’яний), воду.

Але можна приготувати малинову наливку в якості смачного напою до святкового столу.

Вона з гідністю замінить будь-магазинне питво, особливо якщо були використані ягідки зі свого саду — стиглі, якісні, які виросли без шкідливих хімікатів.

Приготувати напій можна навіть в холодну пору, якщо замість свіжих плодів взяти заморожені.

Малина для приготування наливки

Не має значення, яку малину використовувати — ранню, середнього дозрівання або пізню.

Малина для наливки

Малина для наливки

Розмір і колір ягід теж значення не має, правда, наливка з жовтих сортів (наприклад, Жовтий гігант, Беглянка, Златоглава) вийде світлою, часто менш ароматною (зазвичай яскравіший запах у червоних сортів).

Правда, цінують наливку з жовтоплідної малини алергіки (в таких сортах менше антоціанів — рослинних барвників).

Популярними сортами вважаються ті, які добре плодоносять, стійкі до хвороб, чиї ягідки володіють кисло-солодким або солодким смаком (наприклад, сорти Патриція, Червоні вітрила, Метеор, Віра, Міраж і ін.).

Збір ягід малини здійснюють з кінця червня (для ранніх сортів) по серпень-вересень.

Вранці, як тільки спаде роса, можна здійснювати збір ягід в невелику ємність з твердим дном.

Бажано, щоб обсяг ємності був не більше 2 літрів, інакше ягоди можуть бути пошкоджені.

У дощ малину краще не збирати, інакше вона розпадається, стає водянистою.

Крім того, якщо планується робити наливку за допомогою зброджування ягід з цукром, на її поверхні повинні бути дріжджі.

А після опадів вони будуть змиті, тому таке сусло або не заграє, або заграє слабо.

Якщо наливка буде з покупної малини, потрібно розглянути цілісність ягідок, їх колір.

Малинова наливка

Малинова наливка

Бажано розпитати продавця про місце збору ягід.

Гнилі, недозрілі або пошкоджені хворобами ягоди використовувати не варто.

До речі, підійде і лісова малина. Її аромат і смак часто ще сильніше, ніж у садової.

Правда, можливість вибратися в ліс не всім доступна.

Як тільки урожай малини буде зібраний, слід визначитися з рецептом, по якому буде готуватися наливка.

У деяких випадках ягоди миють, в інших — ні. Якщо за рецептом слід мити ягоди, їх перебирають, невеликим шаром насипають в друшляк і миють проточною прохолодною водою.

Всі випадково зірвані листочки і плодоніжки видаляють. Переробляють малину відразу, оскільки зберігається вона навіть в холоді зовсім недовго — пускає сік, стає зів’ялою.

У більшості випадків, коли малину заливають міцним спиртним (горілкою, коньяком, розведеним спиртом або чистим самогоном), для солодощі додають цукровий пісок.

Хоча можна зробити і несолодку настоянку, зробивши акцент на кислинки і приємний запаху напою.

До речі, і без того в смачну наливку з малини можна додати особливу «родзинку», всипати до ягід щіпку прянощів (кумина, кориця, гвоздики, кардамону, імбиру) або трохи листя свіжої м’яти.

Читайте також: Як зробити наливку з аличі

Відео-рецепт малинової наливки

Рецепт малинової наливки на горілці (міцність близько 15%)

Якщо малиновий сезон відійшов, можна звернути увагу на заморожені плоди.

Ягоди з морозильної камери необхідно попередньо розморозити при кімнатній температурі.

Складові

  • Малина — 2 кг;
  • Горілка (або інший 40% спиртний напій) — 1 л;
  • Цукор — 0,5 кг;
  • Вода — 500 мл.

Процес приготування

  1. Перебрати і вимити малину. Злегка пом’яти її руками (товкачем) в посуді з високими бортиками, щоб не витік сік. Перелити пом’яту малинову масу в скляний балон, залити зверху горілкою. Спиртне має покривати ягоди повністю на кілька сантиметрів;
  2. Балон закрити герметично, струсити і понести в тепле місце, де немає доступу світла на тиждень. Струшувати щодня малинову горілку;
  3. Через чисту марлю профільтрувати настій, ретельно віджавши м’якоть (її поки не потрібно викидати). Тару з відфільтрованим напоєм на час відставити;
  4. Вичавки малини (макуха) перекласти в каструлю, залити водою, всипати цукор. На повільному вогні дочекатися кипіння, проварити близько 5 хвилин, знімаючи з’являється піну. Прибрати з вогню, остудити;
  5. Коли температура підсолодженої малинової рідини буде близько 25-30 градусів, влити в неї малинову горілку, отриману раніше;
  6. Перемішати вміст каструлі, а потім відфільтрувати крізь марлю. Влити в чистий балон, закупорити і поставити для витримки протягом 1 місяця в прохолоду;
  7. Після відпущеного для витримки місяці напій ще раз процідити, розлити в пляшки бажаного обсягу, закупорити і помістити в прохолодне темне місце без світла. Зберігають малинову наливку, приготовлену за таким рецептом, 1 рік.

Рецепт малинової наливки класичний (міцність близько 10%)

Складові

  • Малина (свіжа, немита) — 2 кг;
  • Цукор — 1 кг;
  • Вода — 200 мл.

Процес приготування

  1. Немиту малину перебрати, всипати перший шар (близько 3 см) в балон, засипати таким же шаром цукру. Чергувати малину і цукор до тих пір, поки інгредієнти не закінчаться. Влити воду (обов’язково некип’ячену, інакше в ній не буде кисню, що відіб’ється негативно на бродінні). Важливо, щоб в балоні залишалося вільне місце для піни, яка скоро з’явиться;
  2. Взявши дерев’яну толкушку, акуратно розім’яти ягоди в цукрі з водою;
  3. Одягти на горлечко балона водяний затвор (або проколоту медичну рукавичку). Перенести балон на сонячне місце на 20-50 днів;
  4. Бродіння буде закінчено, коли з затвора припинять виходити бульбашки (рукавичка, раніше надута, повинна впасти), з’явиться осад. Тоді доведеться злити наливку в іншу чисту ємність, профільтрувати крізь марлю. Для дозрівання перемістити тару з наливкою на 1-3 місяці в прохолоду (холодильник, підвал). Зберігати до 2 років в прохолодному темному місці.

Простий рецепт малинової наливки без цукру (міцність близько 25%)

Складові

  • Малина — 1,5 кг;
  • Горілка — 2 л.

Процес приготування

  1. Малину перебрати і промити. Скласти на дно балона, залити спиртним. Закрити щільно і пару раз гарненько струснути;
  2. Перемістити балон в темне місце з кімнатною температурою на термін від 1 до 2 місяців;
  3. Наливку профільтрувати через сито або марлю. Зберігати в прохолодному місці 2 роки. При бажанні після фільтрації можна додати в напій трохи меду (близько 250-300 г), перемішати і дати настоятися ще 2-3 доби.

Рецепт малинової наливки на-швидку

Міцність малинової наливки по-швидкому залежить від кількості доданого спиртного.

Буває, хочеться порадувати себе і домашніх або друзів смачним напоєм, а часу для його приготування немає.

Тоді можна зробити наливку з малини по такому простому рецептом.

Складові

  • Малина — 1 кг;
  • Горілка — 1,5 літра (менше або більше, в залежності від бажаної кількості готового напою);
  • Цукор — 250 г (якщо хочеться, щоб напій був солодким, кількість цукру можна подвоїти).

Процес приготування

  1. Чисті ягідки відправити в посуд з термостійкого скла, закупорити;
  2. Набрати в каструлю (великий таз) холодної води, поставити в центр ємності тару з малиною. Закип’ятити на середньому вогні. Зменшити вогонь і варити ще 1,5 години. При необхідності доливати трохи води;
  3. Забрати каструлю (таз) з вогню, дати воді охолонути (у міру охолодження води буде остигати і вміст тари з отриманим ягідним соком);
  4. Процідити малиновий сік (макуху можна викинути). Влити його в скляну тару (пляшку або балон), додати горілку і цукор, добре збовтати, закупорити;
  5. Дати наливці настоятися добу.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top