Рецепти міцної медовухи на горілці і самогоні
Медовуха на горілці, спирту, самогоні. Рецепти.
Бджолярі і любителі меду не раз замислювалися, як зробити міцну медовуху з самогону або на горілці.
Старовинний слов’янський напій використовувався для зігрівання організму, боротьби з простудними захворюваннями і, звичайно, розслаблення.
Взимку ковток медовухи зігріває не гірше келиха глінтвейну. За назвою зрозуміло, що головним інгредієнтом хмільного напою є мед.
Крім бджолиного нектару в медовуху додають прянощі, лимон, дріжджі.
Особливості напою
Перша медовуха, на думку істориків, була приготовлена задовго до нашої ери.
Стародавні легенди стверджують, що медовий нектар – божий дар, принесений божественними комахами.
Страви і напої з медом подавалися на урочистостях і бенкетах, їм надавали сакральне значення.
Медовуху розливали по великим дубовим бочок, які спускалися в темний підвал, де були ідеальні умови для процесу бродіння.
У 11 столітті медовуху почали варити.
Це знизило вміст корисних речовин, але прискорило процес приготування напою.
На Русі його підносили воїнам перед битвами для додання сил і відваги, а після битви для відновлення сил.
Протягом місяця після весілля молодята запивали їжу медовухою під час трапези.
Звідси і пішов вислів «медовий місяць». Міцність класичної медовухи не перевищує 15 °.
Згодом з’явився спрощений рецепт медового напою – медовуха на горілці або самогоні.
Її міцність досягає в середньому 30-40 °. Існують і особливі варіанти приготування медовухи міцністю 60-70 °.
Залежно від сорту використовуваного меду і добавок, продукт буде мати різний смак, аромат і корисні властивості.
Не варто зловживати медовим алкогольним напоєм. Тільки помірне вживання принесе користь організму.
Ми представляємо найбільш популярні рецепти і керівництва, як зробити медовуху з самогону, горілки або з додаванням спирту.
Міцна медовуха з хмільними шишками
За цим рецептом медовуху можна приготувати двома способами: з додаванням міцного алкоголю і без нього.
Кріплений напій можна довести до міцності 40 °, якщо ви хочете замінити їм основний хмільний напій на святковому столі.
Без додавання горілки міцність не перевищить позначку в 12 °.
Інгредієнти:
- Мед (різнотрав’я) – 600 г;
- Хмільні шишки – 50 г (приблизно 12 шт.);
- Вода – 4 л;
- Живі дріжджі – 10 г;
- Кориця сушена – 1 ч.л .;
- Горілка (за бажанням для міцності).
Спосіб приготування:
- Воду доведіть до кипіння і зменшіть вогонь.
- Додайте мед, розмішайте до повного розчинення. Потомити 5 хвилин на слабкому вогні. Зверху утворюється густа піна, яку потрібно обов’язково зняти.
- Додайте в вариво корицю і добре вимиті шишки хмелю.
- Зніміть каструлю з вогню і залиште остигати при кімнатній температурі. В охолоджений відвар додайте дріжджі, добре перемішайте і розлийте в 2 трилітрові бутлі.
- Залиште їх на 3 дні в темному теплому приміщенні. Коли ви помітите утворення піни, перелийте рідина в сухі бутлі і встановіть гідрозатвори, що перешкоджають попаданню кисню і виводять вуглекислий газ.
- На 7-й день процідіть хмільний напій через потрійний шар чистої марлі. При необхідності додайте в медовуху горілку (кількість залежить тільки від бажаної міцності).
Лимонна міцна медовуха
Медовуха, приготована з горілкою і сіком лимону, надає зміцнювальний вплив на організм. Напій має середню міцність (не вище 15 °).
Його рекомендують вживати в помірній кількості в профілактичних цілях. Особливо корисна лимонна медовуха в період спалаху вірусних захворювань.
Складові:
- Горілка – 0,5 л;
- Мед (липовий, різнотрав’я) – 400 г;
- Свіжа м’ята або меліса – 7 листів;
- Сік лимону – 50 мл.
Спосіб приготування:
- Помістіть мед в бутель, залийте горілкою, додайте віджатий сік лимона (в 1 лимоні середнього розміру міститься 50 мл соку).
- Вимішайте масу до повного розчинення, додайте 7 листочків м’яти. Вона додасть аромату освіжаючі нотки.
- Перелийте суміш в пляшки з-під вина або шампанського, або в здорову пляшку з вузькою шийкою. Закупорити пляшковими пробками. Встановіть в темне прохолодне місце на 6 днів. Щодня струшуйте вміст ємностей для розмішування медового осаду.
- На 7-й день напій готовий. Вийміть листя мити, перелийте в красиві пляшки, і лимонно-медове частування готове до подачі на стіл.
Міцна медовуха на травневому меді
Рецепт медовухи на самогоні з травневим медом – «сміливий» варіант приготування напою.
Його міцність досягає 40-50 °.
Це залежить не тільки від кількості «добавки», а й від міцності самого самогону.
Травнева медовуха відрізняється різким квітковим ароматом і підвищеною солодкістю.
Вона готується без кип’ятіння, що допомагає зберегти корисні компоненти.
Інгредієнти:
- Травневий мед – 400 г;
- Самогон домашній – 1 л;
- Мелісса – 4 листочка;
- Мускатний горіх – щіпка;
- Кориця – щіпка.
Спосіб приготування:
- Змішайте мед з самогоном і розмішайте солодку масу до повного розчинення.
- Додайте улюблені прянощі. Запропонований набір спецій можна замінити або доповнити кардамоном, листям м’яти, сушеними бутончиками гвоздики і чебрецем.
- Перелийте в бутель, закупорити і помістіть в прохолодне темне місце (підвал) на 3 місяці.
- Перед вживанням процідіть медовуху через парний шар марлі кілька разів.
Порада: для приготування медового напою використовуйте «чистий» самогон. Він повинен бути прозорого кольору і не мати сторонніх запахів.
Медовуха на спирту
Рецепт медовухи на спирті не відрізняється особливою складністю. Спирт використовується не для поліпшення смакових якостей, а для підняття «градуса» напою.
Кріплення алкоголем відбувається після процесів варіння і настоювання. В іншому випадку алкоголь випарується ще до того, як ви спробуєте перебродивший напій.
Інгредієнти:
- Винний спирт – 250 мл;
- Вода – 2 л;
- Мед (гречаний, різнотрав’я) – 400 г;
- Дріжджі – 1 ч.л. сухих або 2 ч.л. живих;
- Хмільні шишки (сушені) – 10 шт .;
- Кардамон – щіпка;
- Кориця – щіпка.
Спосіб приготування:
- Підберіть підходящу ємність (обсяг більше 3 л), влийте в неї воду і нагрійте до 70 градусів.
- У теплій воді розчиніть мед. Від сорту обраного бджолиного продукту залежить колір, смак, аромат і солодкість готової медовухи. Доведіть отриманий «нектар» до кипіння на слабкому вогні і варіть 30 хв, помішуючи і знімаючи білий «вершок».
- Зніміть каструлю з вогню і дайте її вмісту охолонути. Додайте дріжджі (краще використовувати живі) і хмільні шишки. Ретельно перемішайте. Рідину рівномірно розлийте по двом дволітровим бутлях. Залиште їх в теплому місці на 3 доби, щоб медовуха почала активно бродити.
- Через три дні додайте в напій улюблені спеції. Це можуть бути листочки м’яти або меліси, гвоздика, кардамон, запашний перець і шматочок палички кориці. Залиште бутлі в теплому місці і чекайте, коли завершиться процес бродіння. Зазвичай це відбувається на 5-7 день.
- Зніміть піну, що утворилася зверху напою. Процідіть рідину через чисту марлю кілька разів. Не використовуйте для проціджування металеві предмети (сита і друшляки). Прозорий «нектар» перелийте в маленькі пляшки (0,5 або 0,7 л). Заповнюйте їх доверху і щільно закупорюють пробками.
- Пляшки залиште в темному сирому місці на 30 днів для настоювання.
- Перед подачею на стіл напій потрібно закріпити спиртом. Не використовуйте спирт в чистому вигляді. Розмішайте його з холодною кип’яченою водою в співвідношенні 1:1, і тільки тоді вливайте в готовий напій. Кількість спирту можна регулювати за власним бажанням. Це залежить від бажаної міцності медового частування.
Домашня медовуха – відмінний «конкурент» магазинним спиртним напоям. Після її вживання не буває головних болів, слабкості і відчуття похмільного синдрому.
Але врахуйте, в разі зловживання навіть натуральна медовуха негативно позначиться на стані вашого здоров’я.