Заготівля з медом на зиму – прості рецепти
Заготівля на зиму з медом – кращі рецепти.
У суворі морозні зими, а також ранньою весною, коли особливо гостро відчувається потреба організму у вітамінах, ряди банок з компотами і варенням нагадують про прекрасні сонячні дні, про літній і осінній достатку ягід і плодів.
Так чи варто зайвий раз говорити про користь домашніх заготовок? Звичайно ж ні.
Ми не повідомимо нічого нового. Однак далеко не всім відомо, що в період плодово-ягідних заготовок в якості головного консерванту замість цукру може бути використаний натуральний бджолиний мед.
Калина про запас
- Ягоди калини,
- Рідкий мед.
Після перших морозів, коли стигла калина стане м’якше і гіркувато-кислі ягоди наберуть солодкість, можна почати заготівлю її на зиму.
Ягоди необхідно добре вимити, покласти в емальований посуд і залити медом.
Його взяти приблизно стільки, скільки взято за вагою ягід. Потім розмішати так, щоб частина ягід при цьому пом’ялася.
Суміш перекласти в скляні банки, наповнити їх на 4/5 об’єму і зверху залити рідким медом.
Банку закрити пергаментом і зав’язати.
Десерт з вишень
- 1 кг вишень,
- 1 кг меду,
- цедра 1 лимона.
Зрілі вишні скласти в банку, пересипати тонко зрізаною лимонною цедрою і залити свіжим медом.
Через два тижні сік злити, висипати вишні в миску, що залишився на дні мед викласти в злитий сік, розмішати, покласти вишні назад в банку.
Ягоди потрібно залити розмішаним соком.
Виноград з медом
- 3,5 кг винограду,
- 3 кг меду,
- 0,5 л оцту,
- прянощі за смаком.
Виноград покласти в банку з широким горлом. Приготувати сироп з меду, оцту і прянощів (кориця, гвоздика).
Прокип’ятити сироп 20 хвилин. Залити виноград гарячим сиропом і герметично закупорити банку.
Читайте: Свинячі реберця в медово-гірчичному і соєвому соусі.
Калина, парена з медом
- Ягоди калини,
- Мед,
- Вода.
Ягоди відокремити від гілочок, добре вимити і покласти краще в глиняний горщик, але можна і в чавунець або емальовану каструлю.
Додати мед з розрахунку 1/2 і 1/3 ваги ягід, залити водою. Щільно закрити кришкою і парити в печі 10-12 годин, можна і довше.
Є й інший спосіб.
Вимиті ягоди покласти в глиняний горщик, додати трохи води, щільно закрити кришкою і парити 2-3 години.
Потім калину протерти, перекласти знову в горщик, додати меду і гарячої води і парити ще 8-10 годин.
Калину, підготовлену першим способом, використовують переважно як начинку для пирогів, а другим – як солодкість.
Медова полуниця
- 1 кг меду,
- 1 кг полуниці.
Мед і полуницю перемішати. Не розминаючи ягід, витримати на сонці 2-3 години. Скласти в банку і закупорити.
Читайте: Свиняча рулька в медово-гірчичному-соєвому соусі.
Калина в меду
Ягоди калини з гілочками вмочити в підігрітий мед, скласти в блюдо і підсушити. У такому вигляді калина зберігається дуже довго.
Лісові ягоди з медом
- 1 кг лісових ягід,
- 1 кг меду.
Журавлину, чорницю або малину розім’яти дерев’яною ложкою, змішати з медом, укласти в банки і закрити кришками для консервування.
Яблука, мочені в медовій воді
- 600 г меду,
- 3 столові ложки солі,
- яблук взяти стільки, щоб вони були покриті водою.
Розчинити мед і сіль в 10 л води, закип’ятити і після охолодження залити яблука, складені в діжку або емальований посуд.
Через 30-40 днів яблука готові до вживання.
Горіхи в меду
Зняти з ядер горіхів тоненьку шкірку і висушити в духовці.
Закип’ятити мед до почервоніння і всипати в нього горіхи, щоб маса стала густою.
Варити до тих пір, поки мед на ложці не стане застигати.
Потім ложкою викласти масу невеликими порціями на змочений водою блюдо і остудити. Зберігають горіхи в сухому місці.
Читайте: Свинина в медово-гірчичному і соєвому соусі: рецепти.
Яблучна пастила з медом
- 2 склянки яблучного пюре,
- 1 склянку меду.
Спекти в духовці антонівські яблука і протерти їх крізь сито, додати мед і розтирати до тих пір, поки маса не стане рихлою.
Після цього розкласти її в паперові формочки.
Бруснична пастила
- 4 склянки брусниці,
- 0,5 л меду.
Для глазурі:
- 3 яєчних білка,
- 1/2 склянки цукрової пудри.
Брусницю зварити з медом до густоти. Розкласти на блюдо, дати охолонути.
Нарізати довгими пластинками, залити глазур’ю і скласти в банки.
Глазур: яєчні білки і цукрову пудру добре збити.
Смородина чорна з медом
- 1 кг ягід чорної смородини,
- 1 кг добре визрілого бджолиного меду.
Ягоди розтерти, додати мед, масу розмішати, перелити в скляні банки, закрити їх вощеного папером (можна кришками).
Зберігати в холодильнику.