Заготівля з медом на зиму – прості рецепти

Заготівля на зиму з медом – кращі рецепти.

У суворі морозні зими, а також ранньою весною, коли особливо гостро відчувається потреба організму у вітамінах, ряди банок з компотами і варенням нагадують про прекрасні сонячні дні, про літній і осінній достатку ягід і плодів.

Так чи варто зайвий раз говорити про користь домашніх заготовок? Звичайно ж ні.

Ми не повідомимо нічого нового. Однак далеко не всім відомо, що в період плодово-ягідних заготовок в якості головного консерванту замість цукру може бути використаний натуральний бджолиний мед.

  1. Калина про запас
  2. Десерт з вишень
  3. Виноград з медом
  4. Калина, парена з медом
  5. Медова полуниця
  6. Калина в меду
  7. Лісові ягоди з медом
  8. Яблука, мочені в медовій воді
  9. Горіхи в меду
  10. Яблучна пастила з медом
  11. Бруснична пастила
  12. Смородина чорна з медом

Калина про запас

  • Ягоди калини,
  • Рідкий мед.

Після перших морозів, коли стигла калина стане м’якше і гіркувато-кислі ягоди наберуть солодкість, можна почати заготівлю її на зиму.

Ягоди необхідно добре вимити, покласти в емальований посуд і залити медом.

Його взяти приблизно стільки, скільки взято за вагою ягід. Потім розмішати так, щоб частина ягід при цьому пом’ялася.

Суміш перекласти в скляні банки, наповнити їх на 4/5 об’єму і зверху залити рідким медом.

Банку закрити пергаментом і зав’язати.

Десерт з вишень

  • 1 кг вишень,
  • 1 кг меду,
  • цедра 1 лимона.

Зрілі вишні скласти в банку, пересипати тонко зрізаною лимонною цедрою і залити свіжим медом.

Через два тижні сік злити, висипати вишні в миску, що залишився на дні мед викласти в злитий сік, розмішати, покласти вишні назад в банку.

Ягоди потрібно залити розмішаним соком.

Виноград з медом

  • 3,5 кг винограду,
  • 3 кг меду,
  • 0,5 л оцту,
  • прянощі за смаком.

Виноград покласти в банку з широким горлом. Приготувати сироп з меду, оцту і прянощів (кориця, гвоздика).

Прокип’ятити сироп 20 хвилин. Залити виноград гарячим сиропом і герметично закупорити банку.

Читайте: Свинячі реберця в медово-гірчичному і соєвому соусі.

Калина, парена з медом

  • Ягоди калини,
  • Мед,
  • Вода.

Ягоди відокремити від гілочок, добре вимити і покласти краще в глиняний горщик, але можна і в чавунець або емальовану каструлю.

Додати мед з розрахунку 1/2 і 1/3 ваги ягід, залити водою. Щільно закрити кришкою і парити в печі 10-12 годин, можна і довше.

Є й інший спосіб.

Вимиті ягоди покласти в глиняний горщик, додати трохи води, щільно закрити кришкою і парити 2-3 години.

Потім калину протерти, перекласти знову в горщик, додати меду і гарячої води і парити ще 8-10 годин.

Калину, підготовлену першим способом, використовують переважно як начинку для пирогів, а другим – як солодкість.

Медова полуниця

  • 1 кг меду,
  • 1 кг полуниці.

Мед і полуницю перемішати. Не розминаючи ягід, витримати на сонці 2-3 години. Скласти в банку і закупорити.

Читайте: Свиняча рулька в медово-гірчичному-соєвому соусі.

Калина в меду

Ягоди калини з гілочками вмочити в підігрітий мед, скласти в блюдо і підсушити. У такому вигляді калина зберігається дуже довго.

Лісові ягоди з медом

  • 1 кг лісових ягід,
  • 1 кг меду.

Журавлину, чорницю або малину розім’яти дерев’яною ложкою, змішати з медом, укласти в банки і закрити кришками для консервування.

Яблука, мочені в медовій воді

  • 600 г меду,
  • 3 столові ложки солі,
  • яблук взяти стільки, щоб вони були покриті водою.

Розчинити мед і сіль в 10 л води, закип’ятити і після охолодження залити яблука, складені в діжку або емальований посуд.

Через 30-40 днів яблука готові до вживання.

Горіхи в меду

Зняти з ядер горіхів тоненьку шкірку і висушити в духовці.

Закип’ятити мед до почервоніння і всипати в нього горіхи, щоб маса стала густою.

Варити до тих пір, поки мед на ложці не стане застигати.

Потім ложкою викласти масу невеликими порціями на змочений водою блюдо і остудити. Зберігають горіхи в сухому місці.

Читайте: Свинина в медово-гірчичному і соєвому соусі: рецепти.

Яблучна пастила з медом

  • 2 склянки яблучного пюре,
  • 1 склянку меду.

Спекти в духовці антонівські яблука і протерти їх крізь сито, додати мед і розтирати до тих пір, поки маса не стане рихлою.

Після цього розкласти її в паперові формочки.

Бруснична пастила

  • 4 склянки брусниці,
  • 0,5 л меду.

Для глазурі:

  • 3 яєчних білка,
  • 1/2 склянки цукрової пудри.

Брусницю зварити з медом до густоти. Розкласти на блюдо, дати охолонути.

Нарізати довгими пластинками, залити глазур’ю і скласти в банки.

Глазур: яєчні білки і цукрову пудру добре збити.

Смородина чорна з медом

  • 1 кг ягід чорної смородини,
  • 1 кг добре визрілого бджолиного меду.

Ягоди розтерти, додати мед, масу розмішати, перелити в скляні банки, закрити їх вощеного папером (можна кришками).

Зберігати в холодильнику.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top