Міцність медового напою: скільки градусів в медовухі?
Скільки градусів в медовухі: склад, рецепти, властивості.
Люди, яким до душі ароматний напій, нерідко задаються питанням, скільки градусів в медовухі.
Вона легко п’ється і має приємний смак, а міцність може варіюватися від 5 до 40 градусів.
Оскільки показники та характеристики цього спиртного напою залежить від багатьох факторів.
Старовинна медовуха та її міцність
Медовухою називають алкогольний напій, приготований на основі меду.
До його складу також входять фрукти і соки, трави і прянощі, дріжджі, хміль та інші добавки.
Цей напій був головним в Стародавній Русі, правда, називався він тоді просто мед, хмільний або питний мед.
Кожна господиня мала свій рецепт приготування хмільного напою, а пили його і князі, і селяни.
Подавали його на народних гуляннях та інших святах. Напій цінувався за корисні властивості.
Він поліпшував апетит, тому його пили перед їжею, і дарував гарний настрій, але від нього ніколи не хмеліла голова.
Думки завжди залишалися ясними і чистими.
Оскільки в медовухі було всього 5-6 градусів алкоголю, його дозволяли пити молодятам на весіллі для поліпшення репродуктивної функції.
Готували питний мед без дріжджів (їх тоді ще не було), тому процес приготування був тривалим.
Вистоювали напій більше 5 років перед вживанням. Старовинні рецептури дозволяють отримувати дивну м’яку на смак медовуху, що відрізняється корисними властивостями.
Мед не піддавався кип’ятіння, тому зберігав всі корисні речовини: вітаміни; амінокислоти; мінерали; фітонциди; вуглеводи та інші.
Для бродіння в медовуху додавали кислі ягоди або сік з них. Добре для цих цілей підходить вишня, смородина, морошка, ожина та інші ягоди.
Альтернативою ягідних соків міг служити сік з яблук.
З приходом християнства популярність хмільного меду завершилася, так як на свята стали подавати вино, яке порівнювали з кров’ю Ісуса Христа.
У XV столітті на російських землях з’явилася горілка, яка швидко завоювала популярність.
Міцний спиртний напій підкуповував своєю доступністю, швидкістю і простотою приготування, а також ефектом від вживання.
Але в XIX столітті люди знову почали готувати медовуху, але рецепти піддалися істотної зміни.
Використання дріжджів дозволяє значно прискорити процес приготування цього корисного напою.
Скільки алкоголю в медовухі?
Нині популярність медовухи постійно зростає і все більше людей готують її будинку.
Хоча доступна вона і в продажу.
Солодкий напій дуже подобається жінкам, хоча п’ють із задоволенням його і багато чоловіків.
Не дивно, що питання про те, скільки градусів в домашній медовухі, цікавить багатьох людей.
У медовухі, приготовленої в домашніх умовах, кількість градусів алкоголю може бути від 5 до 16, хоча зустрічаються і більш міцні напої, приготовані на основі продукту бджільництва.
Вміст спирту в медовухі залежить від декількох факторів:
- рецептури;
- вхідних компонентів;
- технології приготування;
- тривалості витримки;
- умов зберігання.
Вважається, що чим довше витримується напій, тим він міцніше, але стає м’якше, тому пити його приємно.
На характеристики напою також впливає наявність дріжджів в складі.
Цей компонент виступає каталізатором процесів бродіння, але при цьому робить напій більш міцним.
Трохи градусів в медовухі, що продається на розлив, тому її можна подавати в якості аперитиву на будь-якому святі, а також можна вживати для поліпшення настрою або в лікувальних цілях.
Напій приносить таку користь організму:
- зміцнює імунітет;
- допомагає позбутися від простудних і вірусних захворювань;
- покращує кровообіг;
- очищає організм від токсинів і шлаків;
- стимулює роботу шлунка і кишечника;
- надає болезаспокійливу і протизапальну дію;
- позитивно впливає на ендокринну систему і так далі.
Читати ще: Медовуха із забрусу в домашніх умовах
Існує і безалкогольна медовуха, рецепт приготування якої трохи схожий з квасом.
Основний етап бродіння напою в такому випадку опускається. Вживати такий напій можна навіть дітям і вагітним жінкам.
Скільки градусів в міцній медовухі?
Міцної медовухою називають напій, приготований на основі солодкого продукту бджільництва і горілки або спирту.
Нічого спільного цей напій не має з медовухою, яку готували в Стародавній Русі.
На відміну від хмільного меду, він дуже міцний, а тому більше підходить для вживання сильною половиною людства.
Відрізняється і процес приготування цього напою і складається з декількох основних етапів:
- З прянощів і води готується відвар.
- Коли він охолоне до 60 ° С, в нього додають мед. Не варто додавати мед в гарячий відвар або кип’ятити, так як він втратить свої корисні властивості.
- У теплий відвар додайте дріжджі і відправте суміш в тепле місце бродити.
- Коли суміш перестане бродити, процідіть її і змішайте з міцним алкоголем: горілкою, спиртом або самогоном.
- Дайте напою настоятися хоча б пару місяців перед вживанням, але можна і більше.
Існують також і інші способи і рецепти приготування міцної медовухи, які передбачають використання ягід або соку, хмелю чи інших добавок.
Сучасні рецепти медовухи: секрети і особливості приготування
З відродженням популярності старовинного напою рецепт приготування його істотно змінився.
Оскільки раніше процес готування медовухи затягувався на кілька років, а то й десятиліть, сучасні господині його модернізували.
Використання дріжджів дозволяє скоротити тривалість приготування слабоалкогольного напою від декількох років до декількох місяців.
Каталізатором процесів бродіння також може виступати перга або хміль, які нерідко додають в ставлену медовуху (напій, який готується без дріжджів шляхом тривалого настоювання).
Для поліпшення смакових якостей і аромату в медовуху додають різні спеції:
- корицю;
- чебрець;
- м’яту;
- коріандр;
- мелісу і так далі.
В основі може бути гречаний, квітковий, акацієвий, липовий або будь-який інший сорт меду.
Залежно від виду може змінюватися смак, але на якість і користь продукту це ніяк не впливає.
Можна використовувати рідкий і зацукрований мед. Смак напою залежить від тривалості вистоювання – чим довше, тим краще.
Знаючи, скільки градусів в домашній медовухі, ви зможете насолоджуватися приємним смаком цього напою.
І хоча медовуха відноситься до слабоалкогольних напоїв, зловживати нею не слід.
Найкраще пити її перед їжею, щоб запустити процеси травлення і отримати максимальну користь.