Міцність медового напою: скільки градусів в медовухі?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Якої міцності медовуха

Якої міцності медовуха

Скільки градусів в медовухі: склад, рецепти, властивості.

Люди, яким до душі ароматний напій, нерідко задаються питанням, скільки градусів в медовухі.

Вона легко п’ється і має приємний смак, а міцність може варіюватися від 5 до 40 градусів.

Оскільки показники та характеристики цього спиртного напою залежить від багатьох факторів.

  1. Старовинна медовуха та її міцність
  2. Скільки алкоголю в медовухі?
  3. Скільки градусів в міцній медовухі?
  4. Сучасні рецепти медовухи: секрети

Старовинна медовуха та її міцність

Медовухою називають алкогольний напій, приготований на основі меду.

До його складу також входять фрукти і соки, трави і прянощі, дріжджі, хміль та інші добавки.

Цей напій був головним в Стародавній Русі, правда, називався він тоді просто мед, хмільний або питний мед.

Кожна господиня мала свій рецепт приготування хмільного напою, а пили його і князі, і селяни.

Що таке медовуха

Що таке медовуха

Подавали його на народних гуляннях та інших святах. Напій цінувався за корисні властивості.

Він поліпшував апетит, тому його пили перед їжею, і дарував гарний настрій, але від нього ніколи не хмеліла голова.

Думки завжди залишалися ясними і чистими.

Оскільки в медовухі було всього 5-6 градусів алкоголю, його дозволяли пити молодятам на весіллі для поліпшення репродуктивної функції.

Готували питний мед без дріжджів (їх тоді ще не було), тому процес приготування був тривалим.

Вистоювали напій більше 5 років перед вживанням. Старовинні рецептури дозволяють отримувати дивну м’яку на смак медовуху, що відрізняється корисними властивостями.

Мед не піддавався кип’ятіння, тому зберігав всі корисні речовини: вітаміни; амінокислоти; мінерали; фітонциди; вуглеводи та інші.

Для бродіння в медовуху додавали кислі ягоди або сік з них. Добре для цих цілей підходить вишня, смородина, морошка, ожина та інші ягоди.

Альтернативою ягідних соків міг служити сік з яблук.

З приходом християнства популярність хмільного меду завершилася, так як на свята стали подавати вино, яке порівнювали з кров’ю Ісуса Христа.

У XV столітті на російських землях з’явилася горілка, яка швидко завоювала популярність.

Міцний спиртний напій підкуповував своєю доступністю, швидкістю і простотою приготування, а також ефектом від вживання.

Але в XIX столітті люди знову почали готувати медовуху, але рецепти піддалися істотної зміни.

Використання дріжджів дозволяє значно прискорити процес приготування цього корисного напою.

Скільки алкоголю в медовухі?

Нині популярність медовухи постійно зростає і все більше людей готують її будинку.

Хоча доступна вона і в продажу.

Якої міцності медовуха

Якої міцності медовуха

Солодкий напій дуже подобається жінкам, хоча п’ють із задоволенням його і багато чоловіків.

Не дивно, що питання про те, скільки градусів в домашній медовухі, цікавить багатьох людей.

У медовухі, приготовленої в домашніх умовах, кількість градусів алкоголю може бути від 5 до 16, хоча зустрічаються і більш міцні напої, приготовані на основі продукту бджільництва.

Вміст спирту в медовухі залежить від декількох факторів:

  • рецептури;
  • вхідних компонентів;
  • технології приготування;
  • тривалості витримки;
  • умов зберігання.

Вважається, що чим довше витримується напій, тим він міцніше, але стає м’якше, тому пити його приємно.

На характеристики напою також впливає наявність дріжджів в складі.

Цей компонент виступає каталізатором процесів бродіння, але при цьому робить напій більш міцним.

Трохи градусів в медовухі, що продається на розлив, тому її можна подавати в якості аперитиву на будь-якому святі, а також можна вживати для поліпшення настрою або в лікувальних цілях.

Напій приносить таку користь організму:

  • зміцнює імунітет;
  • допомагає позбутися від простудних і вірусних захворювань;
  • покращує кровообіг;
  • очищає організм від токсинів і шлаків;
  • стимулює роботу шлунка і кишечника;
  • надає болезаспокійливу і протизапальну дію;
  • позитивно впливає на ендокринну систему і так далі.

Читати ще: Медовуха із забрусу в домашніх умовах

Існує і безалкогольна медовуха, рецепт приготування якої трохи схожий з квасом.

Основний етап бродіння напою в такому випадку опускається. Вживати такий напій можна навіть дітям і вагітним жінкам.

Скільки градусів в міцній медовухі?

Міцної медовухою називають напій, приготований на основі солодкого продукту бджільництва і горілки або спирту.

Нічого спільного цей напій не має з медовухою, яку готували в Стародавній Русі.

На відміну від хмільного меду, він дуже міцний, а тому більше підходить для вживання сильною половиною людства.

Відрізняється і процес приготування цього напою і складається з декількох основних етапів:

  1. З прянощів і води готується відвар.
  2. Коли він охолоне до 60 ° С, в нього додають мед. Не варто додавати мед в гарячий відвар або кип’ятити, так як він втратить свої корисні властивості.
  3. У теплий відвар додайте дріжджі і відправте суміш в тепле місце бродити.
  4. Коли суміш перестане бродити, процідіть її і змішайте з міцним алкоголем: горілкою, спиртом або самогоном.
  5. Дайте напою настоятися хоча б пару місяців перед вживанням, але можна і більше.

Існують також і інші способи і рецепти приготування міцної медовухи, які передбачають використання ягід або соку, хмелю чи інших добавок.

Сучасні рецепти медовухи: секрети і особливості приготування

З відродженням популярності старовинного напою рецепт приготування його істотно змінився.

Рецепт медовухи

Рецепт медовухи

Оскільки раніше процес готування медовухи затягувався на кілька років, а то й десятиліть, сучасні господині його модернізували.

Використання дріжджів дозволяє скоротити тривалість приготування слабоалкогольного напою від декількох років до декількох місяців.

Каталізатором процесів бродіння також може виступати перга або хміль, які нерідко додають в ставлену медовуху (напій, який готується без дріжджів шляхом тривалого настоювання).

Для поліпшення смакових якостей і аромату в медовуху додають різні спеції:

  • корицю;
  • чебрець;
  • м’яту;
  • коріандр;
  • мелісу і так далі.

В основі може бути гречаний, квітковий, акацієвий, липовий або будь-який інший сорт меду.

Залежно від виду може змінюватися смак, але на якість і користь продукту це ніяк не впливає.

Можна використовувати рідкий і зацукрований мед. Смак напою залежить від тривалості вистоювання – чим довше, тим краще.

Знаючи, скільки градусів в домашній медовухі, ви зможете насолоджуватися приємним смаком цього напою.

І хоча медовуха відноситься до слабоалкогольних напоїв, зловживати нею не слід.

Найкраще пити її перед їжею, щоб запустити процеси травлення і отримати максимальну користь.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top