Медовуха: рецепти без дріжджів

Медовуха: рецепти без дріжджів

Медовуха: рецепти без дріжджів

Рецепти медовухи без дріжджів для домашніх умов.

Медовуха легко готується вдома (рецепт без дріжджів використовували ще наші предки).

Вам знадобляться тільки натуральні інгредієнти, а приготований напій порадує вас приємним смаком і ароматом, а також корисними властивостями і сприятливим впливом на організм.

Переконайтеся особисто, що зробити вдома слабоалкогольний напій з меду не складе труднощів.

  1. Особливості приготування медовухи без дріжджів
  2. Медовуха з вишнями
  3. Медовуха з родзинками
  4. Медовуха з пергою
  5. Медовуха з хмелем
  6. Медовуха на яблучному соку

Особливості приготування медовухи без дріжджів

медовуха без дріжджів

Медовуха без дріжджів

У Древній Русі жоден бенкет або торжество не обходилося без медовухи.

Цінували хмільний напій наші предки за його прекрасний смак і дивовижну користь.

Від цього алкогольного напою ніколи не хмеліла голова і не було похмілля, зате медовуха покращувала апетит і піднімала настрій.

В ті часи використовували рецепт медовухи без дріжджів, оскільки їх тоді ще просто не було.

Відсутність дріжджів ніяк не впливало на смакові якості, а замінювали їх різними ягодами і фруктами, соками.

Старовинні рецепти до сьогоднішнього дня не збереглися, але і зараз готують хмільний напій з меду без дріжджів.

До особливостей приготування цього напою можна віднести наступне:

Мед обов’язково повинен бути натуральним. Підійде як рідкий, так і зацукрованний продукт.

У напій можна додавати різні спеції (корицю, кардамон і так далі) в залежності від смакових уподобань.

Медовуха без дріжджів: рецепти

Медовуха без дріжджів: рецепти

Медовуху необхідно тривалий час (кілька місяців) вистоювати в темному і прохолодному місці.

Через те що напій потрібно вистоювати, його часто називають ставленною медовухою.

Після процесу бродіння рідину необхідно процідити, відокремивши сміття і осад.

Для готування використовуйте тільки посуд який не окислюється: зі скла, емальований, дерев’янний і так далі.

І хоча процес готування хмільного напою досить тривалий, багатьох трудовитрат і часу від вас не буде потрібно.

Головний секрет криється в тривалому настоюванні — чим довше напій стоїть, тим смачніше він буде.

Міцність ставленої медовухи коливається від 5% до 10%, тому п’є її із задоволенням і чоловіча, та і жіноча стать.

Медовуха з вишнями

В процесі нагрівання і кип’ятіння мед втрачає свої корисні властивості, тому краще цей процес виключити з приготування алкогольного напою.

Якщо ви хочете випробувати медовуху без дріжджів і кип’ятіння, наступний рецепт вам може стати в нагоді.

Підготуйте такі компоненти:

  • 1 літр води;
  • 4 кг очищених вишень;
  • 2 кг меду.

Вишні потрібно попередньо підготувати — промити і видалити кісточки. Мед розведіть у воді.

Можна взяти відфільтровану воду або попередньо її закип’ятити, але розводити продукт бджільництва варто в холодній або теплій воді.

Змішайте воду з солодким ласощами з підготовленими ягодами в підходящої посуді і залиште поруч з джерелом тепла на 2 доби, накривши марлею.

Перед тим, як процідити напій, переконайтеся, що процес бродіння завершений.

Процідивши, відправте медовуху в льох або інше відповідне місце на 2-4 місяці настоюватися.

При бажанні вишні можна замінити будь-якими іншими ягодами: смородиною, малиною, ожиною і так далі.

Медовуха з родзинками

І хоча приготування медовухи з родзинками відрізняється простотою, на смакових якостях напою цей ніяк не відбивається.

У літрі теплої води розведіть 50 грам меду (можна взяти кристалізований). Таку ж кількость родзинок промийте водою і додайте до решти інгредієнтів.

Кілька днів витримуйте змішані інгредієнти в теплі, а після того, як вони перебродять, відправте в холодне місце для настоювання, але спочатку процідіть.

Медовуха з пергою

Рецепт приготування медовухи в домашніх умовах з пергою не менше популярний, ніж попередній.

Квітковий пилок або перга виступає каталізатором і прискорює процес бродіння, але головна перевага цього рецепта в тому, що хмільний напій можна готувати в будь-який час року, адже для нього не потрібні сезонні ягоди і фрукти.

Перед початком приготування підготуйте наступні інгредієнти:

  • 2 л води;
  • 200 гр. меду;
  • 100 гр. квіткового пилку;
  • 2 лимона;
  • 100 гр. родзинок;
  • кориця — до смаку.

У воді (бажано теплою) розведіть солодкий продукт бджільництва. З лимонів вичавити сік, а родзинки промийте.

Додайте до солодкої води родзинки, пергу, лимонний сік і за бажанням ароматну спецію.

Змішавши, відправте в тепле місце бродити. Пізніше вміст посуду процідіть і вилийте в бутлі.

Надішліть в темне місце, де холодно, на 2-3 місяці, можна більше.

Медовуха без дріжджів відрізняється лікувальними властивостями, так як до складу входять тільки натуральні продукти, багата вітамінами і мінералами.

Медовуха з хмелем

Цей рецепт ароматного спиртного напою йде корінням в стародавні часи, хоча вже і змінений на сучасний лад.

Візьміть такі компоненти:

  • близько 2 літрів води;
  • 400 гр. солодкого продукту бджільництва;
  • столову ложку шишок хмелю;
  • столову ложку (можна менше) кардамону.

Воду закип’ятити, додайте хміль. Дайте пару хвилин покипіти. Коли рідина трохи охолоне, додайте мед.

Деякі кип’ятять продукт бджільництва разом з хмелем, але висока температура знищить всі корисні речовини (вітаміни, мінерали, амінокислоти, фітонциди і так далі).

Коли суміш повністю охолоне, додайте спеції. Перемішайте і поставте в теплі бродити.

Далі процідіть і настоюйте протягом декількох місяців в прохолодному і темному місці.

Медовуха на яблучному соку

Неважко приготувати медовуху і на яблучному соку без дріжджів. Для цього необхідно в 2 літрах теплої води розвести літр (не кілограми) меду.

Підійде будь-який сорт меду, головне, щоб він був натуральним.

У приготовлену суміш додайте 1,5 літра яблучного соку. Щоб суміш добре бродила, для приготування беріть свіжовичавлений сік з яблук, щоб в ньому були бактерії.

При бажанні можна додати корицю або інші спеції за смаком.

Подальші дії не відрізняються від інших запропонованих варіантів: бродіння в теплі — проціджування — настоювання в погребі протягом декількох місяців.

Зробити медовуху в домашніх умовах зовсім нескладно, а рецепт без дріжджів дозволяє зробити смачний і ароматний напій, що приносить користь організму.

Таке частування можна подати на святковий стіл з будь-якого приводу, та й раптово заскочили гості зможуть насолодитися неймовірним смаком цього хмільного напою.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top