Скільки зберігається медовуха та необхідні умови

Термін зберігання медовухи

Термін зберігання медовухи

Скільки зберігається медовуха: термін і правила зберігання.

Питання про те, скільки зберігається медовуха, хвилює всіх, хто готує цей старовинний напій в домашніх умовах або робить його для лікувальних цілей.

Важливо не тільки звертати увагу на тривалість зберігання, але і створити правильні умови.

Не менш відповідально потрібно підійти до вибору тари, оскільки не всякий посуд для цього підходить.

  1. Вибір тари
  2. Дерев’яні бочки
  3. Металеві бідони
  4. Скляні бутлі і пляшки
  5. Пластикові пляшки
  6. Умови зберігання медовухи
  7. Термін зберігання
  8. Правила зберігання

Вибір тари

Медовуха — слабоалкогольний напій, приготований на основі меду.

Готували його ще на Русі і завжди у великих кількостях, так як без нього не обходилося жодне свято — будь то весілля, хрестини, день народження або народні гуляння.

Нині існує величезна кількість рецептів домашнього приготування цього корисного напою, але не всі знають, скільки зберігається домашня медовуха і як правильно її зберігати.

Зберігання напою починається з вибору правильної тари.

Дерев’яні бочки

тара для медовухи

Тара для медовухи

Ідеальною тарою для тривалого зберігання медовухи є дерев’яні бочки. Просмолені дубові бочки для медовухи завжди використовували на Русі.

Найкраще вибирати тару, виготовлену з дуба або липи.

Дерев’яні бочки дозволяють напою тривалий час зберігатися (термін зберігання може вимірюватися десятками років).

Перевага цієї тари полягає в тому, що вона надає напою приємний післясмак і покращує корисні властивості.

В процесі витримки медовуха натягується смолами, ефірними маслами, дубильними і іншими корисними речовинами.

Металеві бідони

Оскільки дерев’яні бочонки нині є не у кожного, деякі люди при приготуванні медовухи в великих кількостях вирішують зберігати її в металевих або алюмінієвих бідонах.

Це величезна помилка, так як ця тара категорично не підходить для зберігання слабоалкогольного напою.

У меді міститься величезна кількість мінералів, амінокислот і інших біоактивних речовин. Вони можуть вступати в реакцію з металами.

В результаті такої реакції мед втрачає свої корисні властивості, а в напої можуть утворюватися навіть шкідливі речовини, які можуть стати причиною отруєння організму.

Скляні бутлі і пляшки

Тара зі скла може стати чудовою альтернативою дерев’яним бочок. Поліпшити післясмак напою вона не зможе, зате збереже корисність і смакові якості медовухи.

Вибір тари для медовухи

Вибір тари для медовухи

Головною перевагою скла виступає те, що воно стійке до дії активних речовин.

Воно не вступає з ними в реакцію і не утворює небезпечних для організму сполук.

До того ж скляні пляшки відмінно підходять для зберігання медовухи невеликого обсягу в холодильнику.

Бажано вибирати тару з темного скла, воно буде захищати напій від згубного впливу світла.

Якщо немає бутлів або пляшок темного кольору, тоді можна взяти прозору тару.

Пластикові бутилки

Популярність ПЕТ-тари постійно зростає. Пластикові пляшки люди повторно використовують для зберігання різних рідин, включаючи спиртні напої.

Питання про те, скільки можна зберігати медовуху в пластиковій пляшці, зустрічаються нерідко.

Пластикові пляшки не підходять для тривалого зберігання корисного напою, так як вони можуть виділяти шкідливі речовини і не підходять для повторного використання.

Застосовувати таку зручну і доступну тару можна тільки при короткочасному зберіганні або для транспортування напою.

Підводячи підсумки, можна сказати, що найкраще для зберігання використовувати дерев’яні бочки.

Якщо таких немає, використовуйте тару зі скла, а от металеві бідони і пластикові пляшки категорично не підходять для заощадження напою, так як можуть впливати на вміст корисних речовин і смакові якості і навіть зробити питво небезпечним для здоров’я.

Умови зберігання медовухи

Щоб медовуха довго зберігалася, важливо створити правильні умови. Для цього слабоалкогольного напою важливими критеріями зберігання виступає: температура; світло.

Рекомендується зберігати напій при температурі 5-10 ° С. Створити правильний температурний режим допоможе один із засобів: Для настоювання медовухи помістіть її в льох.

Як правильно зберігати медовуху

Як правильно зберігати медовуху

Прохолодне приміщення з відсутністю яскравого сонячного світла дозволить напою не зіпсуватися протягом багатьох років.

Якщо ви маєте власну ділянку і плануєте довго зберігати медовуху (чим довше вона стоїть, тим смачніше), закопайте бутель або іншу щільно закриту тару в землю.

Тільки обов’язково позначте місце, щоб потім не забути.

Якщо у вас немає льоху або медовухи невелика кількість, відмінним місцем для зберігання стане холодильник.

В цьому випадку напій краще розлити по пляшках з затемненого скла.

Щоб термін зберігання медовухи був тривалим, необхідно розмістити її не тільки в прохолодному місці, але і далеко від сонячних променів.

Ультрафіолет здатний знищувати багато вітамінів і інші речовини, але небезпека криється в іншому.

Сонячні промені можуть нагрівати рідину, що призводить до повторного бродіння.

Це погіршує смакові якості (напій стає схожим на бражку) і може завдати шкоди здоров’ю, так як зіпсується.

Термін зберігання

При дотриманні всіх перерахованих вище обов’язкових умов зберігання термін придатності домашньої медовухи може бути не один десяток років.

Зверніть увагу, що тривалість заощадження залежить від декількох факторів: що входять до складу компонентів; технології приготування; використовуваної тари; дотримання температурного режиму та інших умов.

На Русі при приготуванні медовухи не використали дріжджі, тому вона могла зберігатися 30-40 років.

Зараз багато господинь додають дріжджі для прискорення процесів бродіння. Це скорочує термін придатності.

Таку медовуху не рекомендується зберігати більше 20 років, але краще випити через 5-7 років.

Правила зберігання

Щоб напій не зіпсувався, дотримуйтесь нескладних правил: Зберігайте медовуху в одному місці.

Правила зберігання медовухи

Правила зберігання медовухи

Не потрібно її переставляєте чи переносити. Зберігати медовуху слід в щільно закритій тарі.

Відкривати її не можна.

Якщо ви відкрили ємність з напоєм, то випити його потрібно протягом місяця.

При більш тривалому зберіганні у відкритому вигляді він придбає гіркуватий присмак і може зіпсуватися.

Чим довше медовуха буде настоюватися, тим смачніше і корисніше буде.

Чи вистачить у вас витримки зберігати медовуху більше 5 років, залежить від вас.

Перед відмінними смаковими якостями і приємним післясмаком мало хто може встояти.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top