Ставлена медовуха — користь і рецепти приготування

Прості рецепти ставленної медовухи

Прості рецепти ставленної медовухи

Ставлена медовуха: кращі рецепти приготування.

Ставлена медовуха цінується за свої корисні властивості і відмінні смакові якості.

Старовинні секрети і сучасна техніка дозволять вам приготувати медовий слабоалкогольний напій в домашніх умовах.

Рецепти прості, тому скористатися ними зможе кожен бажаючий.

Головне — запастися терпінням і настояти напій необхідний час.

  1. Старовинний напій і його особливості
  2. Корисні властивості
  3. Класичний рецепт приготування
  4. Медовуха з пергою
  5. Рецепт без кип’ятіння з дріжджами
  6. Медовуха з лимоном і пергою

Старовинний напій і його особливості

Поставленою медовухою називається напій, приготований на основі меду шляхом бродіння.

Ставлена медовуха

Ставлена медовуха

Головна відмінність від вареної медовухи полягає в тому, що його не кип’ятять, а настоюють тривалий час — від декількох місяців до декількох років.

Таку медовуху, чи як тоді говорили питний мед, готували ще в стародавні часи.

Його пили як бояри, так і прості селяни.

Обов’язково подавали на народних гуляннях, весіллях, сватання та інших святах.

Слабоалкогольний напій мав насичений смак і в невеликих кількостях приносив тільки користь організму.

Оскільки тоді ще не було дріжджів, напій готували без їх участі.

Старовинна технологія приготування незвичайного напою мала кілька особливостей:

За процес бродіння відповідали свіжі або сушені ягоди. Найчастіше використовували вишню, смородину, родзинки, іноді ягоди замінювали яблучним соком.

Для приготування поставленої медовухи брали чисту воду з колодязя або джерела.

В якості каталізаторів могли виступати перга або хміль.

Вони прискорять процес бродіння і дозволяють швидше приготувати напій.

Настоювали медовуху не менше 5-8 років, але частіше більше — 10-15, хоча зберігатися в правильних умовах (далеко від сонця і тепла) вона може десятиліттями.

Медовуха ставлена

Медовуха ставлена

Чим довше вона стоїть, тим кисліше і міцніше стає.

Для настоювання бочки або бутлі відправляли в льох або закопували в землю.

Другий варіант був краще, так як він сприяв тому, що хмільний напій не випивали завчасно.

Кожна господиня в стародавні часи мала свій рецепт і секрети приготування.

Нині процес приготування сильно змінився.

Нерідко медовуху готують з дріжджами, щоб прискорити час приготування, але зараз залишилася вірною істина про те, що чим більше напій коштує, тим смачніше і міцніше він стає.

Корисні властивості

Головна особливість медовухи полягає в тому, що в процесі приготування мед не піддається термічній обробці і тому передає всі вітаміни і корисні речовини напою.

З давніх-давен медовуху вживають в лікувальних цілях, так як вона надає таку дію:

  • зміцнює захисні сили;
  • допомагає протистояти вірусам і бактеріям;
  • володіє жарознижувальними властивостями;
  • позитивно впливає на серцево-судинну систему;
  • покращує роботу ендокринної системи;
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і так далі.

Ставлена медовуха допомагає боротися з простудними і вірусними захворюваннями, а також запобігає розвитку ішемічної хвороби та інших недуг серцево-судинної системи.

При поєднанні з м’ятою допомагає впоратися зі стресами і безсонням, а якщо змішати медовуху з червоним вином, то можна лікувати захворювання кишечника, але робити це потрібно обережно.

Користь організму медовуха приносить, якщо вживати її в невеликих кількостях.

Не забувайте, що це алкогольний напій, тому вживати його потрібно в малих кількостях, і під забороною він для вагітних і дітей.

Ставлена медовуха — класичний рецепт приготування

Щоб зробити медовуху поставлену без кип’ятіння, необхідно підготувати такі інгредієнти:

  • 1 літр води;
  • 2 кг квіткового продукту бджільництва;
  • 4 кг ягід.

Воду закип’ятити, дайте повністю охолонути, а потім змішайте з медом. Найкраще брати квітковий продукт життєдіяльності бджіл, але також можна взяти і інші сорти (липовий, акацієвий, гречаний і ін.).

У медову воду всипте ягоди. Підійде малина, вишня, смородина та інші кислі ягоди. Мити їх не потрібно, так як для бродіння необхідні бактерії.

Приготовану суміш на 2 дня відправте в тепле місце. Цього часу буде достатньо для активного процесу бродіння.

Коли суміш перебродить, розлийте її по пляшках або бутлях і відправте в холодне темне місце для настоювання.

Перед тим, як пробувати напій, дайте йому постояти не менше 2-4 місяців, а краще більше.

Медовуха з пергою

Квітковий пилок може стати хорошим замінником дріжджів, так як вона значно прискорює процес бродіння.

Рецепт медовухи на перзі простий, тому використовувати його може кожен бажаючий.

Необхідно виконати нескладні дії:

  1. Змішайте два літри кип’яченої досить теплої води з 300 гр. меду. Деякі люди рекомендують кип’ятити суміш, але в процесі кип’ятіння мед частково втрачає свої властивості.
  2. У теплу суміш додайте 100 гр. перги і перемішайте.
  3. Накрийте ємність марлею і відправте в тепло місце.
  4. Через 5-7 днів, коли бродіння завершиться, суміш розлийте і відправте на 4 місяці в погріб або інше прохолодне місце.

Залишилося тільки насолоджуватися неперевершеним смаком напою і пригощати ним гостей.

Рецепт медовухи без кип’ятіння з дріжджами

Приготування міцнішої медовухи також не відрізняється складністю.

Необхідно взяти:

  • 20 гр. сухих дріжджів;
  • 40 гр. меду;
  • 1 л води.

У теплій воді спочатку розчиніть мед. Можна брати продукт бджільництва в рідкому вигляді або кристалізований.

На смакові якості і корисні властивості це не впливає. Головне, щоб продукт був натуральним.

Після в суміш додайте дріжджі і відправте бродити. Через пару днів активне бродіння буде завершено, і напій можна розливати по скляних або дерев’яним ємностей для тривалого зберігання і настоювання.

Медовуха з лимоном і пергою

Приготувати медовуху поставлену без кип’ятіння можна і по іншому рецепту.

Підготуйте такі інгредієнти:

  • 100 гр. перги;
  • 2 середніх лимони;
  • 0,5 ст. родзинок;
  • 2 л води;
  • 300 гр. меду;
  • Кориця або трави.

Воду закип’ятіть. Коли вона стане теплою, розведіть в ній мед. З лимонів вичавити сік, а родзинки на час залийте теплою водою.

Додайте в медову воду інші компоненти. За бажанням, щоб посилити смакові якості і користь, додайте корицю або невеликий пучок трав (чебрецю або шавлії).

Після бродіння в теплому місці протягом декількох днів розлийте медовуху в пляшки і відправте в прохолодне місце, де немає сонячних променів до повного приготування.

Приготувати медовуху в домашніх умовах зовсім нескладно. Запасіться терпінням і дайте напою добре настоятися, щоб він мав насичений смак і аромат, а також корисні властивості.

Не зловживайте напоєм, і він буде приносити тільки користь вашому організму.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *