Ставлена медовуха – користь і рецепти приготування

Прості рецепти ставленної медовухи
Ставлена медовуха: кращі рецепти приготування.
Ставлена медовуха цінується за свої корисні властивості і відмінні смакові якості.
Старовинні секрети і сучасна техніка дозволять вам приготувати медовий слабоалкогольний напій в домашніх умовах.
Рецепти прості, тому скористатися ними зможе кожен бажаючий.
Головне – запастися терпінням і настояти напій необхідний час.
Старовинний напій і його особливості
Поставленою медовухою називається напій, приготований на основі меду шляхом бродіння.

Ставлена медовуха
Головна відмінність від вареної медовухи полягає в тому, що його не кип’ятять, а настоюють тривалий час – від декількох місяців до декількох років.
Таку медовуху, чи як тоді говорили питний мед, готували ще в стародавні часи.
Його пили як бояри, так і прості селяни.
Обов’язково подавали на народних гуляннях, весіллях, сватання та інших святах.
Слабоалкогольний напій мав насичений смак і в невеликих кількостях приносив тільки користь організму.
Оскільки тоді ще не було дріжджів, напій готували без їх участі.
Старовинна технологія приготування незвичайного напою мала кілька особливостей:
За процес бродіння відповідали свіжі або сушені ягоди. Найчастіше використовували вишню, смородину, родзинки, іноді ягоди замінювали яблучним соком.
Для приготування поставленої медовухи брали чисту воду з колодязя або джерела.
В якості каталізаторів могли виступати перга або хміль.
Вони прискорять процес бродіння і дозволяють швидше приготувати напій.
Настоювали медовуху не менше 5-8 років, але частіше більше – 10-15, хоча зберігатися в правильних умовах (далеко від сонця і тепла) вона може десятиліттями.

Медовуха ставлена
Чим довше вона стоїть, тим кисліше і міцніше стає.
Для настоювання бочки або бутлі відправляли в льох або закопували в землю.
Другий варіант був краще, так як він сприяв тому, що хмільний напій не випивали завчасно.
Кожна господиня в стародавні часи мала свій рецепт і секрети приготування.
Нині процес приготування сильно змінився.
Нерідко медовуху готують з дріжджами, щоб прискорити час приготування, але зараз залишилася вірною істина про те, що чим більше напій коштує, тим смачніше і міцніше він стає.
Корисні властивості
Головна особливість медовухи полягає в тому, що в процесі приготування мед не піддається термічній обробці і тому передає всі вітаміни і корисні речовини напою.
З давніх-давен медовуху вживають в лікувальних цілях, так як вона надає таку дію:
- зміцнює захисні сили;
- допомагає протистояти вірусам і бактеріям;
- володіє жарознижувальними властивостями;
- позитивно впливає на серцево-судинну систему;
- покращує роботу ендокринної системи;
- нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і так далі.
Ставлена медовуха допомагає боротися з простудними і вірусними захворюваннями, а також запобігає розвитку ішемічної хвороби та інших недуг серцево-судинної системи.
При поєднанні з м’ятою допомагає впоратися зі стресами і безсонням, а якщо змішати медовуху з червоним вином, то можна лікувати захворювання кишечника, але робити це потрібно обережно.
Користь організму медовуха приносить, якщо вживати її в невеликих кількостях.
Не забувайте, що це алкогольний напій, тому вживати його потрібно в малих кількостях, і під забороною він для вагітних і дітей.
Ставлена медовуха – класичний рецепт приготування
Щоб зробити медовуху поставлену без кип’ятіння, необхідно підготувати такі інгредієнти:
- 1 літр води;
- 2 кг квіткового продукту бджільництва;
- 4 кг ягід.
Воду закип’ятити, дайте повністю охолонути, а потім змішайте з медом. Найкраще брати квітковий продукт життєдіяльності бджіл, але також можна взяти і інші сорти (липовий, акацієвий, гречаний і ін.).
У медову воду всипте ягоди. Підійде малина, вишня, смородина та інші кислі ягоди. Мити їх не потрібно, так як для бродіння необхідні бактерії.
Приготовану суміш на 2 дня відправте в тепле місце. Цього часу буде достатньо для активного процесу бродіння.
Коли суміш перебродить, розлийте її по пляшках або бутлях і відправте в холодне темне місце для настоювання.
Перед тим, як пробувати напій, дайте йому постояти не менше 2-4 місяців, а краще більше.
Медовуха з пергою
Квітковий пилок може стати хорошим замінником дріжджів, так як вона значно прискорює процес бродіння.
Рецепт медовухи на перзі простий, тому використовувати його може кожен бажаючий.
Необхідно виконати нескладні дії:
- Змішайте два літри кип’яченої досить теплої води з 300 гр. меду. Деякі люди рекомендують кип’ятити суміш, але в процесі кип’ятіння мед частково втрачає свої властивості.
- У теплу суміш додайте 100 гр. перги і перемішайте.
- Накрийте ємність марлею і відправте в тепло місце.
- Через 5-7 днів, коли бродіння завершиться, суміш розлийте і відправте на 4 місяці в погріб або інше прохолодне місце.
Залишилося тільки насолоджуватися неперевершеним смаком напою і пригощати ним гостей.
Рецепт медовухи без кип’ятіння з дріжджами
Приготування міцнішої медовухи також не відрізняється складністю.
Необхідно взяти:
- 20 гр. сухих дріжджів;
- 40 гр. меду;
- 1 л води.
У теплій воді спочатку розчиніть мед. Можна брати продукт бджільництва в рідкому вигляді або кристалізований.
На смакові якості і корисні властивості це не впливає. Головне, щоб продукт був натуральним.
Після в суміш додайте дріжджі і відправте бродити. Через пару днів активне бродіння буде завершено, і напій можна розливати по скляних або дерев’яним ємностей для тривалого зберігання і настоювання.
Медовуха з лимоном і пергою
Приготувати медовуху поставлену без кип’ятіння можна і по іншому рецепту.
Підготуйте такі інгредієнти:
- 100 гр. перги;
- 2 середніх лимони;
- 0,5 ст. родзинок;
- 2 л води;
- 300 гр. меду;
- Кориця або трави.
Воду закип’ятіть. Коли вона стане теплою, розведіть в ній мед. З лимонів вичавити сік, а родзинки на час залийте теплою водою.
Додайте в медову воду інші компоненти. За бажанням, щоб посилити смакові якості і користь, додайте корицю або невеликий пучок трав (чебрецю або шавлії).
Після бродіння в теплому місці протягом декількох днів розлийте медовуху в пляшки і відправте в прохолодне місце, де немає сонячних променів до повного приготування.
Приготувати медовуху в домашніх умовах зовсім нескладно. Запасіться терпінням і дайте напою добре настоятися, щоб він мав насичений смак і аромат, а також корисні властивості.
Не зловживайте напоєм, і він буде приносити тільки користь вашому організму.