Перцівка з медом – кращі рецепти
Перцівка з медом: кращі рецепти і приготування
Перцівка з медом в залежності від рецепту приготування може бути як столовим, так і чисто лікувальним напоєм.
Фенольне з’єднання капсаїцин, що міститься в перці, надає настоянці пекучий смак і здатність стимулювати обмін речовин, а також розріджує кров і стимулює роботу шлунка.
Мед є природним антисептиком і регулятором обмінних процесів, це протизапальний, антитоксичний і антиоксидантний засіб, а солодкий смак врівноважує гостроту перцю і гіркоту алкоголю.
Особливості приготування
Приготування перцівки з медом має деякі нюанси:
Вибір перцю
Пекучість і смак овоча залежить від багатьох факторів: часу збору, сорту, особливостей зберігання.
Так, угорський восковий перець і паприка злегка пекучі, а кайенский, мірасол, халапеньйо або тайський – повноцінна «обпалююча» приправа.
Звідси висновок – перець необхідно спробувати, і якщо після цього сльозяться очі і перехоплює подих, то при першому приготуванні одного маленького стручка на літр алкогольного напою буде достатньо.
Лікувальну дію має тільки натуральний мед з пасіки.
Продукт, який продається в супермаркетах, як правило, проходить кілька етапів обробки, що включають фільтрацію, нагрівання, купажування, що згубно діє на якості меду.
Зацукрований мед не втрачає корисних властивостей, його використовують нарівні з рідким.
Настоянка зберігається в темному місці, тому що під дією сонячних променів і нагрівання вона втрачає лікувальні якості.
Перед тим як приготувати настоянку, перець зазвичай розрізають і роблять надрізи на шкірці, але при довгій витримці (більше 7 днів) він в будь-якому випадку віддає гостроту напою.
Вичищати насіння чи ні, кожен вирішує самостійно. Деякі автори рекомендують видаляти насіння, але інші стверджують, що вони надають особливого смаку.
Мед і гострий перець – це головні компоненти напою. Найчастіше настоянка, куплена в магазині, містить тільки їх.
Перцівка з медом, яку приготували в домашніх умовах, має ряд переваг.
Зокрема, це можливість відкоригувати гостроту напою, вчасно прибравши з нього перець при настоюванні, а також смак і запах шляхом додавання додаткових інгредієнтів.
Якщо настоянка набула зайву гостроту, її можна використовувати місцево або зберігати в якості концентрату і розводити їм чисту горілку.
Смак у напою буде біднішими, але зігріваючі властивості проявляться в повній мірі.
Перцівка з медом – ефективний засіб при перших ознаках ГРЗ або переохолодження.
Вона не може вважатися повноцінним ліками, проте швидко зігріє і прискорить обмінні процеси, що призведе до того, що природні механізми самовідновлення і боротьби з хворобами запрацюють на повну силу.
Крім того, настоянка проявляє антибактеріальні, противірусні та протизапальні властивості.
Напій можна застосовувати зовнішньо як розігріваючий засіб або для лікування запалень, в тому числі, інфекційної природи.
Рецепти
Існує безліч способів приготування напою – від простих і швидких рецептів до складносурядних настоянок, що витримуються 2-3 тижні.
До їх складу, крім перцю і меду, входять приправи, лікарські рослини, цедра.
Читайте: Хріновуха з горілки, самогону, спирту: кращі рецепти
«Експрес» перцівка
Цей «сурогат» перцівки використовується в тих випадках, коли потрібно швидко зігрітися або попередити майбутні ГРЗ, але готового напою в наявності немає.
Приємним на смак напій назвати складно, проте лікувальні якості він виявляє в повній мірі.
Інгредієнти:
- 70% міцності самогон або розведений водою спирт – 200 г;
- мед – 0,5-1 чайна ложка;
- паприка – 0,5 чайної ложки;
- мелений перець чилі – велика щіпка;
- мелений чорний і запашний перець – по маленькій щіпці.
- Змішати всі компоненти крім меду, поставити на водяну баню на 10 хвилин, щільно прикривши кришкою.
- Ретельно профільтрувати і додати мед.
- Розбавити льодом, щоб напій набув кімнатну температуру, і випити відразу після приготування.
Перцівка за годину
Багатьом людям смак напою здасться не настільки приємним і вираженим, як у домашньої настоянки двотижневої витримки, але на корисні властивості це не впливає.
Для рецепту необхідно взяти пекучий перець і вийняти його відразу після настоювання, якщо настоянка не випита до кінця.
В іншому випадку через кілька годин це буде сильний концентрат з дуже пекучим смаком.
Інгредієнти:
- горілка, самогон або розбавлений спирт – 0,5 літра;
- гострий перець – один стручок;
- мед – дві чайних ложки;
- вода – 0,1 літра;
- при бажанні можна додати нарізану сушену паприку.
- Підготувати перець: помити, очистити і зробити надрізи на м’якоті і шкірці.
- Кинути в киплячу воду паприку і перець, залишити на мінімальному вогні на 10 хвилин.
- У воду додати мед і розмішати, остудити, з’єднати в пляшці з горілкою і збовтати.
- Залишити в темному місці на годину або два.
Також читайте: Медовий квас: рецепти приготування вдома.
Ароматна перцівка
Настоянка з особливо пекучим смаком миттєво зігріває і змушує кров бігти швидше.
За рахунок спецій вона має приємний аромат, що приховує запах горілки або спирту.
Інгредієнти:
- гострий перець – два стручки середнього розміру;
- горілка, самогон або розведений спирт – один літр;
- чорний перець горошком – 4 штуки;
- цедра лимона або лайма – 3-4 шматочки площею 2-4 см без білих прожилок;
- щіпка ванільного цукру;
- шматочок кориці розміром 0,5-1 см;
- мед – столова ложка;
- можна додати дрібку порошку прополісу.
- Підготувати продукти: перець помити і зробити надрізи на шкірці, перець розчавити.
- Змішати компоненти і залишити на тиждень в темному місці, струшуючи пляшку щодня.
- Дозволити відстоятися 2-3 дні і профільтрувати або злити осад.
Перцівка з медом і мускатним горіхом
Медова настоянка з перцем, приготована за цим рецептом, володіє пікантним і насиченим смаком.
Перець віддає смак при нагріванні, а не під час витримки. Це допомагає відразу відкоригувати «пекучість» напою.
Інгредієнти:
- горілка – літр;
- гострий перець – один середній стручок;
- сушений кмин – третина чайної ложки;
- гвоздика сушена – два суцвіття;
- мед – столова ложка;
- запашний перець – 3-4 горошини;
- по щіпці чорного перцю і мускатного горіха.
- Перець помити і надрізати шкірку.
- Змішати інгредієнти (крім меду), нагріти на водяній бані приблизно до 60-70 ° С і тримати на мінімальному вогні 10 хвилин.
- Вимкнути, остудити, спробувати і при необхідності вийняти перець. Додати мед і залишити на тиждень в темному місці.
Читайте: Як швидко позбутися від похмілля: кращі поради
Зелена перцівка з медом
Ароматний напій зеленуватого кольору. Містить багато компонентів, настоюється довго і готується в кілька етапів, але це того варте!
Інгредієнти:
- зерновий самогон міцністю 50% – один літр;
- зелений перець чилі (його збирають з куща до моменту дозрівання) – один стручок середніх розмірів;
- смородинові листя – вони надають відтінок і легкий аромат, але їх можна замінити харчовим барвником;
- чорний, білий і запашний перець горошком – по 2-3 штуки;
- кардамон і коріандр – по 2-3 насінини;
- ялівець – 1 ягода;
- шматочок кориці величиною близько 1 см;
- цедра лайма – 2-3 см;
- мед – дві чайних ложки.
- Спеції змішують з самогоном і настоюють в темному місці з кімнатною температурою. Час витримки визначається індивідуально – настоянку пробують кожен день. Як тільки вона стане гострою, перець витягають.
- Напій залишають витримуватися ще 10 днів. У підсумку виходить ароматна зелена рідина, але якщо колір не дуже радує око, його можна підкоригувати харчовим барвником.
- Процідити, змішати з медом і залишити на тиждень. У разі виникнення осаду – профільтрувати.
Перцева настоянка з медом – популярний рецепт приготування алкогольних напоїв.
Це аперитив, що стимулює виділення травних соків і збудливий апетит.
Напій стимулює обмінні процеси, що допомагає купірувати ГРЗ ще до початку виникнення явних симптомів.
Однак, алкоголь у великих кількостях – це токсин, незалежно від методу приготування і складових компонентів.
При «лікуванні» таким способом необхідно знати міру.