Самогон з рису

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Рецепти домашнього самогону з рису

Рецепти домашнього самогону з рису

Самогон з рису: рецепт приготування в домашніх умовах.

Самогон з рисових зерен зазвичай не має неприємного сивушного аромату, легко п’ється, володіє злегка солодким смаком і дуже цінується серед шанувальників міцних домашніх напоїв.

Зазвичай від зернових дистилятів, яким і є рисовий самогон, не буває важкого ранкового похмілля.

Самогон в домашніх умовах з рису можна зробити з найдешевшої крупи. Але важливо, щоб були відсутні шкідники.

Брага на рисі для самогону без солоду робиться рідко. У складі рису великий вміст крохмалю (до 82%), який не може бути перероблений дріжджами, чому в класичному рецепті крім інших інгредієнтів знадобиться солод.

А ось вміст цукру мізерний – всього 1,1% (в 100 г). Тому завдання солоду складатиметься в розщепленні молекул крохмалю на цукор, який в подальшому і буде перетворений в спирт.

Інший компонент крім самого рису і солоду в самогоні – дріжджі. Хоча самогон з рису без дріжджів зробити і можна (наприклад, приготувавши зернову закваску), на смак готового дистиляту це може відбитися негативно.

Тому перевагу краще віддати свіжим хлібопекарським дріжджам, які забезпечать бродіння.

До слова, рисовий домашній самогон часом звуть на японський лад «саке», хоча це невірно.

Дійсно, саке готують з рису (причому вирощеного лише в деяких префектурах Японії).

Але після процесу зброджування рідина піддають пастеризації, але не дистиляції, як самогон.

Крім того, роблять японський рисовий самогон на «кодзі» – пліснявих грибках, які в традиційному для нас суслі не присутні.

Міцність японського напою мала (зазвичай близько 15-20%), наш же самогон набагато міцний.

  1. Відео-рецепт самогону з рису
  2. Рецепт рисового самогону
  3. Рецепт самогону з зеленим солодом

Відео-рецепт самогону з рису

Рецепт рисового самогону

Це класичний рецепт приготування рисового самогону в домашніх умовах.

Солод тут потрібен світлий, сухий.

Складові

  • Рис – 6 кг;
  • Солод – 1 кг;
  • Дріжджі – 150 г пресованих або 30 г сухих;
  • Вода – 28 л.

Процес приготування

  1. Рис перебрати (на наявність жучків і личинок комах), промити і помісити у велику каструлю відповідного обсягу. Залити зерно 20 л води і поставити каструлю на вогонь, періодично помішуючи, щоб рис не пригорів. У каструлю до рису доведеться додати поступово ще 4 л води. Процес буде здійснюватися близько 1,5 годин, поки все рисинки не будуть добре проварені;
  2. Коли рисова каша буде готова, відключити вогонь і остудити вміст каструлі до температури 62-70 ° C;
  3. Поки йде охолодження вареного рису, переключитися на підготовку солоду. Для цього його потрібно перемолоти і залити 2 л води;
  4. Як тільки температура рисової каші дійде до потрібної позначки, влити солод в каструлю при постійному помішуванні;
  5. Каструлю з рисом і солодом знову поставити на невеликий вогонь і довести вміст до температури 60-65 ° C. При такій температурі протримати рисово-солодовий суміш 1,5 години;
  6. Коли час прогріву закінчиться, швидко охолодити зварену суміш солоду і рису (за допомогою крижаної води) до температури близько 23-28 ° C;
  7. У бродильній ємності з’єднати суміш солоду і рису, що залишився, 2 л води і розведені по рецепту на упаковці дріжджі. Добре перемішати і встановити водяний затвор. Віднести вийшовше сусло на зброджування в тепле місце без світла. Час бродіння рисового сусла займає від 4 до 10 днів;
  8. Ознаки закінчення бродильного процесу – відсутність бульбашок з водяного затвора більше доби, гіркота і освітлення готової браги. Коли всі вони проявлять себе, прийде момент ретельної фільтрації через марлю. Важливо позбутися від частинок рису, які можуть пригоріти під час перегонки, що негативно відіб’ється на смаку готового напою;
  9. Відфільтровану брагу перегнати на самогонному апараті один раз, але не відділить «голови» і продовжуючи збір, поки міцність не впаде до 30-35%. Отриманий дистилят розбавити водою до міцності 20% і перегнати повторно.
  10. Під час другої перегонки голови доведеться відсікти (це близько 10-15% дистиляту), а збір вести, поки міцність не знизиться до 40-45%. Готовий самогон за бажанням розбавити до 40%.

Рецепт самогону з зеленим солодом

Іноді замість звичайного сухого солоду використовується зелений.

Багато цінителів напою вважають, що з ним рисовий самогон виходить ще більш приємним (солодкуватим) на смак, а також м’яко п’ється.

Отже, інший рецепт рисової браги для самогону:

Складові

  • Рис – 6 кг;
  • Солод (зелений) – 4 кг;
  • Дріжджі (сухі) – 40 г;
  • Вода – 30 л.

Процес приготування

  1. Рис промити, помістити в каструлю і залити 12 л води. Проварити близько 1 години при помішуванні;
  2. Поки вариться рис, потрібно перемолоти солод;
  3. Готову кашу остудити до 60-65 ° C і з’єднати з солодом, а після гарненько перемішати. Залишити на 2 години;
  4. Об’єм, що залишився води (18 л) нагріти до температури близько 50 ° C. Залити рисово-солодовий суміш підігрітою водою і перемішати. Залишити для оцукрювання на 7 год в теплому місці;
  5. Перелити суміш рису, солоду і води в бродильну ємність, додати розведені дріжджі і перемішати. Встановити водяний затвор і поставити бродити на 4-10 днів;
  6. Як тільки сусло перебродить, а рисова брага для самогону буде готова, провести фільтрацію і перегнати рідину двічі на самогонному апараті, позбавляючись від шкідливих фракцій.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top