Домашній самогон з цукру

Домашній самогон з цукру

Домашній самогон з цукру

Самогон з цукру: рецепти в домашніх умовах.

На Русі здавна шукали способи кріплення напоїв.

Вважається, що перегін цукровмісної сировини для отримання міцного напою набув поширення в XVI столітті.

Відомо, що перший самогон був відмінної якості: на його виготовлення не шкодували сил, часу, сировини.

Він вважався краще заморських коньяку або віскі і навіть відправлявся в дар закордонним правителям.

Однак після скасування кріпосного права виробництво самогону з меду стало дорожче, а якість гірша, і лише в даний час відроджується спроба повернутися до витоків традиційного самогоноваріння.

  1. Плюси і мінуси самогону
  2. Відео рецепт самогону з цукру
  3. Етапи приготування самогону
  4. Перший етап
  5. Другий етап
  6. Третій етап
  7. Четвертий етап

Плюси і мінуси самогону

Самогон — саморобний міцний алкогольний напій. Широкий вибір асортименту спиртного на полицях магазинів, а головне стійке підвищення цін на нього змушує нас відправлятися на пошуки альтернативного напою.

Плюси

За умови, що самогон робиться самостійно, ви на 100% впевнені в натуральності інгредієнтів.

Вартість самогону нижче магазинних напоїв.

Напій відмінно себе проявляє в складі розтирань, настоянок для лікування різних захворювань.

Від хорошого самогону не болить голова (при помірному вживанні)

Мінуси

Процес приготування вимагає уваги. Пропущений етап фільтрації загрожує попаданням в організм безлічі побічних речовин.

Помилки в технології можуть обернутися серйозними наслідками, включаючи летальний результат.

У самогоні, як правило, перевищені в кілька разів норми вмісту шкідливих речовин.

Приготування домашнього самогону — це складний процес, в якому немає дрібниць, тому потрібно дотримуватися всіх правил, щоб в результаті отримати якісний продукт без неприємного присмаку і осаду.

Тому для його приготування необхідно користуватися тільки чистими, а краще стерилізованими ємностями, щоб уникнути забруднення і зараження бактеріями.

Відео рецепт самогону з цукру

Етапи приготування домашнього самогону

Етап №1. Приготування браги (сусла) з цукру

Перше, потрібно приготувати брагу на основі цукру і дріжджів.

Для цього, потрібно визначити — яка кількість продукту необхідно отримати в результаті всього процесу.

Зазвичай з одного кілограма цукру можна отримати до 1,2 літра міцного напою.

Нижче дивіться таблицю виходу самогону (40% міцність) з різної сировини:

Сировина, кгВихід, мл
1Цукор1100
2Рис1250
3Пшениця920
4Картопля350
5Виноград250
6Цукрові буряки210
7Груша150
8Яблука140
9Вишня121

До кілограму цукру додається три літри чистої води, ще півлітра можна додати в тому випадку, якщо цукор інвертований.

Бродіння забезпечить або 100 грам пресованих, або 20 грам сухих дріжджів.

Читайте також: Як зробити брагу без дріжджів.

Практика

20 грам сухих дріжджів на кілограм цукру, не більше. В інтернеті багато рецептів, де вказують більшу кількість сухих дріжджів, ігноруйте. Велика концентрація дріжджів = поганий продукт.

Важливо, якщо Ви використовуєте сухі дріжджі, вибирайте або спиртові дріжджі (продаються в спеціалізованих магазинах), або дріжджі САФ ЛЕВЮР для випічки і напоїв.

Друге, інвертування цукру — приготування цукрового сиропу. Цей процес допомагає знищити всі патогенні мікроорганізми в сировину, а також прискорює процес бродіння.

Важливо не просто розчинити в теплій воді цукор, але довести суміш до кипіння (на півлітра води один кілограм цукру).

Кип’ятіння триває 10 хвилин, після чого додається лимонна кислота (0.08% від цукру в сиропі) і на мінімальному вогні сироп доходить до готовності під кришкою протягом години.

Бажано використовувати емальований посуд;

Практика

Практика показала, що самогон з браги на інвертованому цукрі виходить краще.

Третє, підготовка води. Потрібно брати чисту (можна водопровідну) воду. Не нехтуйте цим процесом.

Вода — це дуже важлива частина майбутнього самогону. Чим якісніше і чистіше буде у Вас вода, тим краще буде кінцевий продукт (жива джерельна вода — кращий вибір).

Кип’ятити або дистильовану можна, тому що з рідини видаляється кисень, необхідний для процесу бродіння;

Четверте, змішування всіх підготовлених інгредієнтів. Сироп переливають в ємність, де буде відбуватися бродіння, туди ж додають три літри підготовленої води.

Якщо ви не інвертувати цукор, розчиніть його в теплій воді (добре перемішавши). Оптимальною температурою суміші можна вважати 28-30 градусів.

У ємності має залишатися досить місця (заповнення не більше ніж 4/5 ємності) для того, щоб його заповнила піна, а її утворення буде дуже активним;

У воду, змішану з сиропом додаються дріжджі або розім’яті, або розчинені в суслі.

У другому випадку через 10-15 хвилин суміш дає густу піну. Сухі дріжджі активуються відповідно до рекомендацій на упаковці;

П’яте, бродіння. На бутлі обов’язково встановлюється гідрозатвор, а сама вона поміщається в теплому місці (від 26 до 31 градуса).

Важливо, щоб температурний режим був постійним. Інвертований цукор дає брагі карамельний запах.

Бродіння триває до 3 до 10 днів. Двічі на добу брагу необхідно струшувати протягом близько хвилини, не знімаючи гідрозатвор.

Етап №2. Освітлення (дегазація) браги для самогону

Настає пора дегазації браги і її освітлення. Спочатку потрібно позбутися від осаду, утвореного дріжджами.

Для цього її переливають в іншу каструлю, використовуючи трубку. Після чого відбувається нагрівання отриманої рідини до 50 градусів, що дозволяє повністю позбутися від решти дріжджів і припинити будь-газоутворення.

Тепер брага знову переливається в колишню бутель, де відбувається її освітлення бентонітом (його можна взяти з наповнювачів для котячого туалету на основі білої глини «Pi-Pi-Bent», «WC Closet Cat», «Котяра» без аромату).

На 4 літри браги досить буде неповною столової ложки бентоніту. Перед використанням наповнювач перемелюється в кавомолці, і розводять у невеликій кількості теплої води до стану густої сметани.

Після чого вона додається в ємність, де знаходиться брага, її, збовтують кілька хвилин і залишають на півтора дня в спокої.

Тільки після цієї процедури видаляється осад (його не можна спускати в каналізацію).

Освітлення браги бетонітом на любителя, на мій смак самогон виходить гірше.

Етап №3. Первинна перегонка браги

Наступний етап — перша перегонка. Спирт в ході цього процесу відділяється від сторонніх домішок.

Процес проходить на повільному вогні. Перші 50 мл / кілограм цукру ( «голови»), зливаються в окрему ємність (можна використовувати тільки для технічних цілей).

Друга частина найголовніша — це спирт сирей, заради якого проводиться весь процес.

Його збір припиняється після падіння міцності напою нижче 40 градусів (поки горить в ложці — можна збирати).

Після чого залишаються «хвости» — спирт з великою кількістю сивушного масла;

Увага! Жадібність погана штука, женіть самогон правильно, відокремлюючи голови і хвости. Я намагався скупитися, закінчилося дикої головним болем (і це я ще легко відбувся).

Етап №4. Очищення самогону та вторинна перегонка

Очищення спирту сирцю може проводитися марганцівкою, харчовою содою, або активованим вугіллям.

Я очищаю самогон за допомогою фільтра для води «Аквафор». Переганяю самогон два рази, після першої перегонки і після другої.

Напій виходить м’який і практично без запаху. Друзі плюсом до мого методу, використовують очищення марганцівкою, результат теж відмінний.

Головне перед процедурою другої перегонки самогону розбавити його до 20 градусів. Під час другого етапу перегонки самогон також рекомендується відбирати (голови і хвости) і не вживати в якості напою;

Останній етап полягає в розведенні (до 40 градусів, хоча це індивідуально) і відстоюванні готового продукту.

Щоб самогон придбав більш м’який смак, радять поставити бутлі з пробками в темне і прохолодне місце на 3-4 дні.

Тільки після такої попередньої підготовки можна виставити це частування на стіл — напій буде оцінений усіма учасниками застілля в ході дегустації.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top