Хріновуха з горілки, самогону і спирту

Хріновуха з горілки, самогону, спирту

Хріновуха з горілки, самогону, спирту

Хріновуха з горілки, самогону, спирту: кращі рецепти.

Хріновухою називається настоянка коренів хрону на спирті різної міцності.

Для приготування в домашніх умовах підійде горілка, самогон, етиловий і медичний спирт.

Настоянки і наливки з хрону мають більш приємний смак, ніж первинний продукт.

Напій має деякі корисні властивості, тоді як практично чистий спирт тільки завдає шкоди здоров’ю.

Для приготування ще більш смачних напоїв можна використовувати не тільки коріння, але й додаткові інгредієнти: мед, імбир, калину, лимон, помідор, часник, гірчицю, спеції.

І звичайно не можна забувати про класичну хреновуху, зробленої за традиційною рецептурою.

Всі рецепти, представлені на цій сторінці, однакового добре підходять для приготування з будь-якого алкоголю.

На виході буде відрізнятися градус напою і смак в залежності від смакових якостей горілки, самогону або спирту.

  1. З чого приготувати
  2. Класична хріновуха
  3. Основні добавки для хріновухи
  4. Рецепт класичної хріновухи з медом
  5. Рецепт хріновухи з медом і лимоном
  6. Рецепт пряної хріновухи з медом і спеціями

З чого готувати: горілка, самогон, спирт?

Горілка — формат алкоголю, доступний в будь-якому продуктовому магазині.

З цієї причини готувати з неї хріновуху в домашніх умовах простіше всього.

Горілка недорого коштує і гарантує якість спирту.

При використанні горілки легко розраховувати градус (завжди 40) і кількість (наливаючи пляшки по 0,5 літра і примножуючи інгредієнти).

Це відмінний варіант для тих, хто не стикався з самогоном і не хоче ризикувати з розведенням спирту, або просто не має такої необхідності.

Недоліки: Основний мінус полягає в невисокому градусі, який стає ще менше після додавання інших компонентів напою.

При приготуванні з горілки на виході вийде хріновуха міцністю 35-38%.

На чом краще настоювати хріновуху?

На чом краще настоювати хріновуху?

Любителям 40-градусних напоїв цього цілком достатньо, тоді як цінителі самогону і високих оборотів більше оцінять хріновуху на самогоні або спирті.

Спирт хороший тим, що шляхом розведення можна отримати таку міцність, яку захочеться.

За рахунок цього за один захід можна приготувати кілька напоїв, що відрізняються як по градусу, так і по наявності смакових добавок в складі (за бажанням).

Недоліками спирту є необхідність суворо контролювати процес розведення і змішування.

Також необхідно контролювати градус і якість вихідної сировини.

У даній статті мається на увазі, що спирт спочатку має необхідний для виготовлення напоїв градус, або присутні всі необхідні навички для підготовки спирту.

Порівняно невелика кількість міцного спирту дозволяє приготувати дійсно багато міцної і смачної хріновухи з мінімальними фінансовими витратами.

Натомість доведеться більше працювати і ретельніше контролювати процес приготування.

Самогон — мабуть, найцікавіший варіант для приготування наливок і настоянок, і хріновуха винятком не є.

Самогонники прекрасно знають, наскільки великою може бути різниця в смаку і якості самогону в залежності від дотримання технології перегону, різних нюансів, особливостей сировини і конкретного домашнього виробництва.

Якщо людина добре вміє гнати самогон, то він може приготувати практично необмежену кількість підстав для хріновухи, що розрізняються за смаком і градусу.

Додаткові добавки до складу дозволяють приготувати широкий асортимент напоїв взагалі не купувати комерційний алкоголь, задовольняючись власним високоякісним виробництвом з невисокою собівартістю.

Недолік тільки один: для приготування хріновухи на самогоні потрібно мати все необхідне для цього обладнання і навички.

Звичайно, якщо з вами раптом не поділився знайомий декількома літрами чудового напою.

Читайте: Самогон з меду в домашніх умовах: кращі рецепти.

Класична хріновуха: рецепт

Оскільки далеко не всі хочуть додавати додаткові інгредієнти в хріновуху, спочатку розглянемо класичний рецепт.

Відсутність добавок робить процес приготування простим і швидким, зменшує собівартість напою і трудовитрати на приготування в домашніх умовах.

Для приготування настоянки за класичним рецептом потрібно всього два інгредієнти:

  1. Спирт, горілка або самогон в кількості, кратному 0,5 літра.
  2. Свіжий корінь хрону довжиною 7-10 сантиметрів і шириною 2-3 см.

Відповідно, на літр напою буде потрібно або два таких кореня, або корінь в два рази довше і товстіший.

При приготуванні кількох літрів хріновухи найлегше зважити перший корінь і далі вести розрахунок за вагою.

В іншому випадку є шанс отримати дуже сильну похибку при візуальному порівнянні.

Можна орієнтуватися на середню вагу кореня в районі ~ 40-50 грам.

Покроковий процес приготування:

  1. Корінь хрону миється і очищається.
  2. Очищений корінь ретельно перетирається на дрібній тертці (Примітка: багато рецептів включають цілісний або крупно порізаний корінь, а не перетертий. Такий варіант приготування можливий, проте хрін віддасть набагато менше смаку, готовий напій вийде не насиченим, що для класичної хріновухи неприпустимо).
  3. Перетертий хрін засипається в скляну банку або пляшку.
  4. Заливається горілка, спирт або самогон.
  5. Ємність щільно закривається і ретельно збовтувати.
  6. Отримана настоянка повинна постояти 4 дня в темному і теплому місці.
  7. Протягом усіх 4 днів ємність треба струшувати раз на добу.

Через 4 доби хріновуху можна діставати і фільтрувати. Напій потрібно прогнати через кілька шарів марлі.

Рецепт класичної хріновухиДля позбавлення від домішок і отримання більш чистого продукту хріновуху можна додатково відфільтрувати через шар вати.

На цьому приготування хріновухи з горілки в домашніх умовах закінчується: очищений напій можна розливати по скляних пляшках, закупорювати і далі вживати за бажанням.

Важливо: Термін придатності будь якої хріновухи не вічний, через що відбуваються в напої хімічні реакції.

Приготований за таким рецептом напій має міцність від 36-38% для горілки і до 70% і більше при використанні спирту або самогону і простоїть 2-3 роки в темному місці, надійно захищеному від сонячних променів.

Термін придатності може бути і більше, але не гарантується — після 3 років настоянка почне втрачати смак і властивості, тому в занадто довгий ящик відкладати розпивання приготовленої хріновухи не має сенсу.

Читайте: Домашня вишнева наливка: кращі рецепти.

Основні добавки: мед, лимон, імбир

Серед всіх добавок до хріновухи найбільшою популярністю користується мед, лимон і імбир.

Ці інгредієнти поєднуються по-різному, що породжує відразу кілька цікавих рецептів.

При цьому процес приготування залишається простим, а все інгредієнти доступні в домашніх умовах.

Найбільш популярні поєднання смакових добавок:

  • Тільки мед (напій виходить менш пекучим і солодшим);
  • Мед і лимон (більш насичений солодкий смак з цитрусовими відтінками);
  • Мед і спеції (набір спецій дає хріновухі насичений пряний смак);
  • Мед, лимон, часник і спеції (дуже багатий смак, але від класичної версії напою мало що залишається).

Ніхто не заважає експериментувати, змінювати складові в залежності від власних смаків та уподобань.

Нижче пропонується кілька цікавих рецептів хріновухи з медом, лимоном та іншими додатковими інгредієнтами.Добавки в хріновуху

Напої, приготовлені по даній рецептурі, подобаються переважній більшості любителів цієї настоянки.

Важливо: Якщо хріновуха була зроблена без порушень в процесі приготування, то у готового напою не буде сильної гострої гіркоти — тільки характерний післясмак.

Якщо додавання меду та інших складових — спроба зробити напій менш гірким, то це неправильне рішення, оскільки мається на увазі помилка в процесі виготовлення.

Якісна хріновуха не залишає печіння в роті і не приносить неприємних відчуттів в процесі вживання.

Читайте також: Малинова настоянка: рецепт в домашніх умовах.

Рецепт класичної хріновухи з медом

Найпростіший рецепт медової хріновухи. Для виготовлення напою буде потрібно всього три інгредієнти:

  • 0,5 літра алкоголю (самогону, спирту, горілки);
  • 30 грам меду;
  • 25 грам хрону.

Точні пропорції дозволяють легко розраховувати необхідну кількість складових: на літр напою буде потрібно 60 грам меду і 50 грам хрону, на 2 літри — 120 і 100 грам відповідно.

Покроковий процес приготування:

  1. Всю кількість алкоголю потрібно відразу розділити на дві частини: 100 мілілітрів і інше. Невелика кількість потрібно для розведення меду.
  2. При виготовленні кількох літрів напою кількість спиртного, необхідного для розміщення меду, також буде збільшуватися на 50-100 мл на кожні 0,5 літра продукту.
  3. Ці 100 мл (або більше) переливається в ємність з медом. Мед треба потовкти і розмішати до максимально повного розчинення.
  4. Після цього отримана суміш переливається в ємність з іншим спиртним. Не слід намагатися розвести мед відразу в 0,5 літрах і більш.
  5. Корінь хрону миється, ретельно очищається і нарізається кубиками.
  6. Кубики додаються в загальну ємність, після чого напій залишають настоюватися в темному теплому місці, помішуючи 1-2 рази на день.

При дотриманні хріновухи не зайвим буде періодично дегустувати продукт.

Класична хріновуха з медомПриблизно через 5 днів напій повинен втратити специфічний запах і смак спирту.

Перетримувати продукт не має сенсу — почне все активніше проявлятися гіркоту від хрону.

На цьому процес приготування закінчено: хріновуху з медом досить профільтрувати через кілька шарів марлі, розлити по пляшках і поставити в холодильник.

Термін придатності: 2-3 роки. Міцність готового напою: від 36 градусів і більше в залежності від використовуваного алкоголю.

Також читайте: Як приготувати вино в домашніх умовах.

Рецепт хріновухи з медом і лимоном

Мед робить напій солодшим і зменшує гіркоту від хрону.

Додавання лимону зменшує різкий запах, робить хріновуху більш м’якою і приємною у використанні.

За рахунок появи третього основного інгредієнта смак стає значно багатшими.

Що потрібно для приготування:

  • 0,5 літрів алкоголю (спирт, горілка, самогон);
  • 1 очищений корінь хрону середнього розміру (~ 50 грам);
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • 1 чайна ложка меду (і більше).

У минулому рецепті класичної хріновухи кількість меду в складі напою практично дорівнювала кількості хрону.

У цьому рецепті мед не основний інгредієнт і сам по собі сильного смаку або особливої ​​солодощі не дасть.хрін для хріновухи

Якщо є бажання отримати більш солодкий напій, кількість меду можна збільшити.

На виході вийде смак, близький до звичайної хріновухи з медом, оскільки лимон практично не буде відчуватися.

Якщо і відходити від зазначеної рецептури зі збереженням смаку напою, то кількість меду повинне бути не більше 1 столової ложки на 2 ст. ложки лимонного соку.

Покроковий процес приготування:

  1. Свіжі корені хрону миються, чистяться і дрібно нарізати. При готуванні в домашніх умовах теркою краще не користуватися — занадто насичений смак хрону затьмарить інші інгредієнти.
  2. Мед заливається невеликою кількістю алкоголю (50-100 мл) і перемішується до повного розчинення.
  3. В отриману суміш додається лимонний сік.
  4. Далі ці 50-100 мл суміші виливаються в основну ємність з алкоголем і ретельно перемішуються.
  5. Отриманий напій потрібно настоювати близько 4 днів з захищеному від сонячних променів місці, раз на добу перемішуючи.

Через 4 дні настій дістається, фільтрується і розливається по ємностях.

Після фільтрації через вату або марлю хріновуха стає чистою і приймає світлий жовтий колір.

Напій порадує не тільки приємним смаком з безліччю відтінків, але і ароматом меду з лимоном.

У разі використання самогону або спирту замість горілки не радиться робити продукт міцніше 70 градусів — буде складно розкуштувати всю повноту смаку.

Читайте: Самогон з цукру: кращі рецепти для дому.

Рецепт пряної хріновухи з медом і спеціями

Мед, лимон і імбир залишаються основними інгредієнтами, які додаються в спирт, горілку або самогон при виготовленні хріновухи в домашніх умовах.

Але при цьому кількість можливих добавок і додаткових складових може бути будь-яким.

Як нестандартні добавок можна використовувати:

  • Калину (в невеликій кількості);
  • Помідор і селеру (з’являється специфічний насичений смак);
  • Часник і / або гірчиця, спеції (чорний перець, кориця).

При грамотному підборі додаткових компонентів і спецій хріновуха стане значно приємніше на смак.

Різноманітність добавок в складі дозволяє за один раз зробити багато напоїв, що істотно відрізняються за смаком.

Класичний рецепт пряної хріновухи з медом:

  • 1,5 літра алкоголю (горілки, спирту або самогону);
  • 1 великий корінь хрону (70-100 грам);
  • 70-80 грам меду;
  • Набір спецій (класично: 3 горошини запашного перцю, 2 бутони гвоздики, 1 перець чилі і 4-5 ягід ялівцю).

Можна використовувати інші спеції за відсутності інгредієнтів в наявності.

При цьому кількість інших складових може бути скориговано.

Не слід додавати занадто багато спецій: виражений пряний смак здатний перебити навіть терпкий хрін.

Покроковий процес приготування:

  1. Корінь хрону миється і чиститься, зайва волога вбирається паперовим рушником;
  2. Хрін натирається на тертці або дрібно ріжеться — корінь повинен віддати досить смаку, щоб спеції його не перебили;
  3. У натертий або нарізаний хрін додається мед з невеликою кількістю горілки, самогону або спирту (50-100 мл), суміш ретельно перемішується;
  4. Отримана суміш додається в решті алкоголь разом зі спеціями і ще раз перемішується.

Пряна хріновуха повинна настоюватися довше, ніж інші сорти: від 4 днів до 2 тижнів.

Настоювати слід в сухому темному місці, періодично збовтуючи напій і дегустуючи стадію готовності.

Чим довше настоюється хріновуха, тим більше смаку встигнуть віддати прянощі і м’якше буде напій.

Вдалого приготування і смачного результату! Пам’ятайте, що зловживання спиртними напоями завдає шкоди здоров’ю.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top