Кращі осінні рецепти з медом
Осінні рецепти страв з медом: овочі та м’ясо.
Осінь – пора не тільки врожаю свіжих вітамінних овочів, а й нового викачування меду.
Після Медового Спаса можна впевнено ласувати бджолиним продуктом, і звичайно, купити липовий мед для профілактики застуд на прийдешній осінній сезон.
А осінні страви, в складі яких мед – це не тільки прекрасні смакові поєднання, а й можливість отримати ударну дозу вітамінів та інших корисних речовин!
Овочі в меду з соусом теріякі
Овочі, обсмажені в меду з соусом теріякі, мають пікантний гостро-солодкий присмак і порадують будь-якого гурмана.
Щоб їх приготувати, потрібно:
- по 1 ст. л. кунжутного насіння і натурального меду;
- по 150 г. свіжої квасолі і гороху;
- 200 м редиски;
- 3 ст. л. соусу теріякі;
- оливкова олія;
- 3 середніх моркви;
- перець, зелень за смаком.
Приготування:
- Кунжутне насіння обсмажити на сковороді з оливковою олією.
- Моркву нарізати тонкими брусками, редис – пластинками, квасолю і горох ретельно промити.
- Покласти овочі в сковороду з кунжутним насінням і обсмажити майже до готовності.
- Приготувати соус з меду, перцю і соусу теріякі, залити овочі, обсмажити ще кілька хвилин і залишити в сковороді, щоб блюдо просочилося.
Подавати на стіл прикрашеним зеленню.
Запечені овочі з медом і спеціями
Смажені овочі дуже смачні, проте приготування в духовці вважається більш корисним, до того ж інгредієнти вбирають аромат один одного, створюючи єдиний смаковий букет.
Можна спробувати приготувати запечені овочі з медом і спеціями.
Для цієї страви знадобиться:
- 6 ст. л. меду;
- бальзамічний оцет;
- 4 середніх моркви;
- 3-4 часникових зубчики;
- 250 г сухого вина або бульйону з овочів;
- 100 г вершкового масла;
- гілочки чебрецю;
- 3 великих картоплини;
- бальзамічний оцет;
- сіль, перець – за смаком;
- невеликий шматочок імбиру;
- корінь селери.
Приготування:
Овочі ретельно промити, почистити, нарізати невеликими шматками, викласти у змащену маслом ємність для запікання разом з дрібно нарізаним часником і чебрецем.
Потім готуємо соус
Для нього в м’яке вершкове масло додаємо мед, натертий на дрібній тертці імбир, оцет, сіль і перець за смаком, заливаємо вином або овочевим бульйоном.
Соус нагріваємо до однорідності на водяній бані або слабкому вогні, потім поливаємо їм овочі і ставимо в розігріту до 180оС духовку на 30-35 хвилин.
Читайте: Маринади з медом — кращі рецепти.
М’ясо, запечене з овочами і медом
Зі складом запечених овочів з медом можна експериментувати, наприклад, замінити картоплю кабачками або баклажанами, додати телятину або свинину.
Таке блюдо можна використовувати в тому числі і як гарнір до м’ясних страв.
А приготувавши запечені з овочами і медом м’ясо, ми позбудемося необхідності готувати кілька страв на обід.
Для нього знадобиться:
- 2 солодких перцю;
- 700 м м’яса (краще, якщо це буде свиняча шийка);
- соєвий соус;
- гілочки розмарину і чебрецю;
- 3 середніх картоплини;
- 100 м брокколі;
- 2 ст. л. меду;
- 3-4 зубчики часнику;
- 1 великий помідор;
- зелена цибуля.
Приготування:
Часник подрібнити, додати соєвий соус, рідкий мед, розмарин з чебрецем і оливкове масло.
Цією масою потрібно залити шматок м’яса і залишити на кілька годин (краще маринувати в рукаві або глибокому посуді).
Потім викласти м’ясо разом з гілочками на застелений фольгою деко, полити соусом і випікати при 180оС 45 хвилин.
У цей час підготувати овочі: броколі, картоплю, перець і томат порізати невеликими шматочками, покришити туди пір’я зеленої цибулі.
Розгорнути фольгу, викласти овочі до м’яса і допікати ще півгодини – за цей час вони встигнуть увібрати аромат медового соусу.
Для цих цілей краще липовий мед, проте підійде і будь-який інший натуральний бджолиний продукт.