Медовий квас

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Рецепти медового квасу

Рецепти медового квасу

Медовий квас: рецепти приготування в домашніх умовах.

Квас з меду – прохолодний напій, відомий з глибокої давнини.

Без нього не жила жодна сім’я.

Він оригінальний і неповторний за смаком, амінокислотним складом і доброчинній дії на організм.

Квас – джерело цінних вітамінів. Він втамовує спрагу і освіжає, знімає втому, додає сили, бадьорить і піднімає настрій душі.

Хороший домашній медовий квас піниться і б’є в ніс.

Медові кваси цілющі, благотворно впливають на шлунково-кишкову мікрофлору, серцеву систему, допомагають при застудах, мають бактерицидні властивості.

До речі, не випадково в минулому варили кваси в лікарнях і госпіталях. Вони сприяли одужанню.

Способи приготування медових квасів різноманітні і прості, хоча й не без тонкощів.

Вони можуть задовольнити будь-який смак. В основі їх продукти самі повсякденні і підручні – мед, борошно, житній та пшеничний хліб, чорні сухарі, ягоди і фрукти, ароматні трави.

Відео-рецепт приготування квасу з меду

Добовий квас рецепт

  • 1,2 кг житнього хліба
  • 800 г меду
  • 15 л води
  • 25 г дріжджів.

Житній хліб розрізати на шматки, висушити, скласти в діжку, обдати окропом, посуд накрити полотном, щоб сухарі настоялися. Коли вода охолоне, її процідити, не вичавлюючи хлібну масу.

Потім додати мед, добре розмішати, інакше він осяде на дно, внести дріжджі, розбавленні з пшеничним борошном, добре вимісити і поставити на 12 годин в тепле приміщення для бродіння.

Потім квас перелити в пляшки, попередньо поклавши в кожну по 1-2 родзинки. Пляшки ретельно закупорити і зберігати в погребі.

Квас “Любительський”

Варіант 1

  • 800 г меду
  • 2 лимону
  • 200 г родзинок
  • 10-12 л води
  • 2 столові ложки житнього борошна
  • 50 г дріжджів.

Мед, нарізані тоненькими кружальцями лимони, родзинки залити теплою кип’яченою водою, в якій вже попередньо розмішені борошно і дріжджі, і поставити в тепле місце.

Через добу в діжку підлити 1-1,5 л холодної кип’яченої води. Коли родзинки і лимони спливуть, рідину процідити крізь густе сито і розлити, поклавши в пляшки по 2-3 родзинки.

Посуд добре закупорити і зберігати в холодному місці.

Через 2-3 дні квас підійде, поспіє остаточно.

Варіант 2

  • 800 г меду
  • 9 л води
  • 800 г родзинок
  • 2 лимони
  • 2 столові ложки житнього борошна
  • 15 г дріжджів.

У мед покласти лимони, нарізані тонкими кружальцями, родзинки і залити 2 літрами холодної кип’яченої води, в якій розмішені борошно і дріжджі.

Через добу підлити в бочонок 1 л кип’яченої води. Коли родзинки і лимони спливуть на поверхню води, рідину процідити крізь сито.

Читайте також: Наливка з вишень – кращі рецепти.

Розлити квас по пляшках, закупорити, покласти в пляшку по 2-3 родзинки і зберігати в лежачому положенні в холодному місці.

Через два-три дні квас готовий до вживання.

Лимонний квас

  • 1,6 кг меду
  • 400 г родзинок
  • 4 лимони
  • 20 л води
  • 1/2 чайної ложки дріжджів
  • 1 столова ложка борошна.

Нарізані з шкіркою дрібними скибочками лимони (зерна видаляють, від них квас гірчить), родзинки і мед залити 5 склянками окропу, щільно закрити кришкою і залишити в теплі на добу.

На другий день внести дріжджі, змішавши їх зі столовою ложкою борошна і залишилася кип’яченою водою.

Накрити кадочку і залишити бродити. Квас вважається готовим, коли лимони з родзинками спливуть на поверхню.

Тоді його розлити в товсті пляшки і віднести на тиждень в холодний погріб.

Квас монастирський київський

  • 2,4-2,8 кг добре прожареного кисло-солодкого хліба
  • 400 г житнього солоду
  • 42-52 склянки води
  • 1 кг світлого меду
  • 2 лимони
  • 50 г мускатного кольору
  • 15-20 штук гвоздики, паличку стовченою кориці
  • 1 -2 столові ложки дріжджів
  • 2 столові ложки харчової соди.

Сухарі, солод, прянощі, розведені в теплій воді дріжджі залити 30-37 склянками кип’яченої води, розмішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце.

Через 3 дні мед, подрібнену цедру з лимонів і сік з них з’єднати, добре розмішати і дати відстоятися.

Потім обережно процідити через сито в квас. Частину, що залишилася густу масу розбавити 12-15 склянками крутого окропу, внести харчову соду і залишити на 2 доби.

Процідивши, рідину влити в квас і ще раз всю суміш відфільтрувати через полотняну серветку.

Після відстою розлити квас в пляшки для шампанського, поклавши в кожну по 1-2 родзинки.

Пляшки закупорити, обв’язати дротом і на 1,5 доби залишити в теплому місці. Тільки потім винести па холод.

Ченці вживали квас через 2,5 місяці.

Костромський квас

  • 1,2 кг житнього хліба
  • 400 г липового меду
  • 400 г журавлини
  • 400 г цукрового піску
  • 400 г житнього солоду
  • 200 г просіяного борошна
  • 25 г дріжджів
  • 1 чайна ложка фіалкового кореня
  • 5,5 л кип’яченої води
  • 50 г харчової соди

Хліб розрізати на дрібні шматочки, покласти в один ряд на бляшаному аркуші і поставити в духовку.

Коли хліб зарум’яниться, його вийняти, остудити, перекласти в каструлю, додати мед, журавлину, цукор, накрити серветкою і віднести в тепле місце.

В емальовану чашку покласти солод, борошно, дріжджі, розведені в 2,5 склянки теплої кип’яченої води, фіалковий корінь, добре все розмішати і поставити на 3-4 години в тепле місце.

Через цей час, в масу влити 3 л кип’яченої води і перенести в тепло тепер на 3 доби.

Читайте також: Наливка з аличі – кращі рецепти.

Потім змішати вміст каструлі (сухарі) з дріжджовою масою, влити сюди ще 2,5 л кип’яченої води, додати соду, все розмішати, поставити на вогонь, закип’ятити.

Коли рідина відстоїться, її обережно процідити крізь густе полотняні полотно і розлити в пляшки, закупорити на совість.

Пляшках треба побути ще тиждень в погребі, в льодовику до того, як настане час спробувати молодий квас.

Журавлинний квас

  • 2,4 кг журавлини
  • 1,6 кг меду
  • 15 л води
  • 1/2 чайної ложки дріжджів
  • 1 столова ложка пшеничного борошна

Стиглі ягоди ретельно помити, перебрати, розім’яти і залити 10 л води, довести до кипіння, трохи проварити, щоб зберегти колір майбутнього напою, і процідити.

У журавлинні вичавки налити 5 л води.

Обидва настою процідити окремо, змішати, покласти мед і ще раз прокип’ятити.

Коли медово-журавлинний розчин охолоне, покласти трохи родзинок і дати вистоятися кілька годин.

Потім внести дріжджі з борошном, розведені холодною відвареною водою. Квас повинен вибродити в теплі.

Читайте також: Малинова настоянка – простий рецепт.

Коли спливуть родзинки і на поверхні здасться біла піна, квас процідити, розлити по пляшках і на кілька днів винести на лід.

Журавлинний квас – смачний поживний напій, багатий органічними кислотами, вітаміном С, відмінно втамовує спрагу, має лікувальну дію – знижує у людини жар, підвищує захисні властивості організму.

Квас журавлинний на меду

  • 1 кг журавлини
  • 4 л води
  • 400 г меду
  • 1/2 палички дріжджів

Журавлину перебрати, промити і протерти дерев’яним товкачем через друшляк. Вичавки з водою прокип’ятити 15-20 хвилин.

Охолоджений відвар процідити, добре віджати, додати мед і знову прокип’ятити.

Протертий сирий сік процідити через полотно і з’єднати з охолодженим медовим розчином.

При температурі парного молока сюди додати дріжджі і розмішати їх. Через добу квас розлити в пляшки, міцно закупорити.

Через 3 дні напій готовий до вживання.

М’ятний романовский квас

  • Сухарі з 6-8 булок
  • 12,5 л води
  • 600 г меду
  • 25 г м’яти
  • 100 г харчової соди
  • 15 г дріжджів

Сухарі залити холодною кип’яченою водою і розвести в ній 400 г підігрітого меду.

Потім в іншій каструлі м’яту і 2 склянки води кип’ятити, поки м’ята зовсім не розвариться.

Процідивши настій з сухарів через тканину, в нього покласти соду і дріжджі, розведені в половині склянки води, добре розмішати і поставити велику емальовану каструлю

А решту хлібну гущу розвести 2 л кип’яченої води, додати в неї 200 г меду, закип’ятити і після відстою процідити в раніше злитий квас.

Тепер його весь кип’ятити, весь час знімаючи піну, і знову процідити. І тільки після охолодження внести м’ятно-дріжджову закваску.

Після бродіння квас розлити по пляшках, міцно закупорити і винести в льодовик.

Польський квас

  • 1,6 кг чорного і білого хліба
  • 2 жмені житнього борошна
  • 800 г меду
  • 11 л води
  • кілька пелюсток м’яти
  • 25 г сухих дріжджів
  • 5 кислих яблук

Хліб розрізати на дрібні шматочки і добре висушити.

Покласти в каструлю і влити 2,5 л крутого окропу, всипати борошно, внести всі інші компоненти.

Яблука повинні бути дрібно порізані.

Перемішану масу поставити дня на три в тепле місце. У неї кожен день потрібно вливати по 2 склянки кип’яченої води. Відцідивши ситом, рідину винести на холод.

Читайте також: Настоянка з груш – простий рецепт.

Густу ж масу заварити 5 склянками крутого окропу і тримати на печі, щоб потім процідити і долити в квас.

Розлитий по пляшках квас повинен пробути на льодовику 10-12 днів, і тоді його можна пити.

Сухарний квас

  • 3,2 кг житніх сухарів
  • 2 кг темного меду
  • 2 столові ложки пшеничного борошна
  • 100 г м’яти
  • 25 г пивних дріжджів
  • 20 л води

Добре висушені підсмажені рум’яні сухарі скласти в кадочку, додати м’яту і ошпарити окропом.

Кадочку щільно закрити, укутати, щоб тут довше протрималося тепло.

Через добу рідину пропустити через дрібне сито, розвести в ній мед і внести дріжджів і пшеничного борошна, обов’язково коли квас ще теплий.

За 5 годин в теплі він заграє. Потім його процідити через полотно і розлити в пляшки, поклавши туди по кілька родзинок.

Визрівати йому на холоді не менш 5 днів.

Квас-медовик

  • 1,2 кг меду
  • 10 л води
  • 1 лимон або апельсин
  • 25-50 г родзинок

Розведений у воді мед кип’ятити, знімаючи піну. Після того як медовий розчин охолоне, в нього покласти дрібно порізаний з шкіркою лимон і всю порцію родзинок.

При бажанні можна додати песколько кірок житнього хліба. Після 2-3 днів бродіння квас процідити і розлити в пляшки, закупорити і віднести в холодний погріб.

Через 2 тижні це приємний освіжаючий напій.

Медовий квас

Рецепт 1

  • 1 кг житнього хліба
  • 10 л води
  • 1 кг меду
  • 10 г дріжджів

Тонкі скибки хліба висушити і злегка обсмажити. Сухарі, залиті окропом, настоювати 1 годину.

Коли вода забарвиться в коричневий колір, її пропустити через кілька шарів марлі, дати охолонути до 30 градусів і тоді додати дріжджі і приблизно 300 г меду.

При кімнатній температурі квасити 1 добу. Перед розливом розмішати решті мед.

Читайте ще: Сливова настоянка – кращі рецепти.

Якщо квасити довше та весь мед додати відразу, квас вийде більш хмільний і в ньому мало буде відчуватися смак меду.

Для цього рецепта замість відвару хліба придатний розбавлений екстракт квасу.

Рецепт 2

  • 800 г меду
  • 9 л води
  • 800 г родзинок
  • 2 лимони
  • 2 столові ложки житнього борошна
  • 15 г дріжджів

Мед, родзинки і лимони, нарізані тонкими кружечками, залити 8 л теплої кип’яченої води, в якій розмішені борошно і дріжджі.

Через 1 добу в теплу суміш підлити 1 л кип’яченої води. Коли лимони з родзинками спливуть, квас перелити через сито і наповнити пляшки, поклавши в кожну 2-3 родзинки.

Зберігати квас не тільки щільно закупорених і в холодному місці, але і в лежачому положенні.

Дня через 2-3 він готовий до вживання.

Квас з хмелем

  • 1-1,2 кг житнього хліба
  • 200-300 г хмелю
  • 550 г меду
  • 10 л води

Скибочки житнього хліба покласти на сковороду і просушити в печі або духовці.

Потім ці сухарі покласти в дубовий бочонок, залити окропом, закрити.

Коли настій охолоне, до кімнатної температури, в нього додати хміль, зварений і охолоджений в окремому посуді, і мед,

Для смаку можна покласти родзинки. Через добу настій процідити через тонке сито або через марлю, складену в декілька шарів, винести на холод.

Квас буде з приємним кисло-солодким смаком.

Петрівський квас

Рецепт 1

  • 400 г житніх сухарів
  • 2 л води
  • 10 г дріжджів
  • 50 г меду
  • 50 г хрону

В емальованому посуді (алюмінієва окислюється) залиті окропом сухарі настоювати під кришкою 3-4 години.

Сухарне сусло процідити, внести розведені дріжджі, мед, тертий хрін.

Все ретельно розмішати, накрити серветкою і в теплі дати перебродити 10-12 годин.

Після появи піни квас вдруге процідити і розлити по пляшках, поклавши в кожну трохи родзинок.

Пляшки щільно закупорити, витримати 2-3 години при кімнатній температурі і поставити в холодне місце.

Дня через три квас, готовий.

Рецепт 2

  • 1 л води
  • 100 г екстрактного квасу
  • 75 г меду
  • 40 г хрону
  • 8-9 г дріжджів

Екстракт квасу, що випускається промисловістю, розвести в теплій кип’яченій воді, додати хрін, натертий на дрібній тертці або пропущений через м’ясорубку, дріжджі.

Як тільки квас, поставлений для бродіння в тепле місце, почне пінитися, його процідити, додати мед, перемішати, розлити в пляшки, в які покласти по 2 родзинки, винести в льох або прибрати в холодильник для охолодження.

Медово-фруктовий пряний квас

  • 5 л води
  • 1 л ягідного або фруктового соку
  • 600 г меду
  • 50 г родзино
  • 2 столові ложки розлучених хлібних дріжджів
  • по щіпці хмелю, кориці, імбиру, кардамону, гвоздики
  • лимонна кислота за смаком

В емальовану каструлю налити воду і опустити в неї марлевий вузлик з прянощами.

Кількість прянощів і їх співвідношення визначають за смаком, проте їх аромат не повинен надто виділятися і заглушати смак меду.

Воду з прянощами кип’ятити на малому вогні 1-3 хвилини, потім прянощі видалити. Вилити сік в каструлю і охолодити склад до 40 градусів.

Читайте також: Наливка з малини – кращі рецепти.

Тепер в остигнула суміш покласти мед і трохи лимонної кислоти, розмішати, охолодити до 25 градусів, додати дріжджі і родзинки.

На наступний день при появі ознак бродіння молоде сусло профільтрувати і перелити в пляшки, в які опустити по 2-3 родзинки.

Квас винести в холодне приміщення.

Литовський квас

  • 10 л води
  • 1,5 кг житніх сухарів
  • 400 г меду
  • 15 г пресованих хлібопекарських дріжджів
  • 50 г родзинок
  • 1 столова ложка лимонного соку або 15 г лимонної кислоти

В емальованому баку сухарі залити гарячою водою (50-70 градусів).

Коли сусло охолоне до 25-30 градусів, його злити через потрійний шар марлі, внести розведені дріжджі і залишити в теплому місці на 10-12 годин.

Зброджений квас розлити по пляшках, добре закупорити. Пляшки з квасом укласти боком в холодному місці.

Через добу він готовий.

Квас вівсяний з медом

  • 3 кг вівсяної муки
  • 3 склянки меду
  • 10 л води
  • 50 г дріжджів

Овес розмолоти, непросіяну борошно залити окропом і поставити в гарячу піч на ніч.

Після томління процідити через сито або марлю, розбавити теплою кип’яченою водою, додати мед і заправити дріжджами.

Зброджувати в теплі близько доби, потім винести на холод. Вівсяний квас живильний, корисний, багатий біологічно активними речовинами.

Квас з абрикосів

  • 5 кг абрикосів
  • 15 л води
  • 30 г дріжджів
  • мед за смаком

Стовчене плоди залити окропом і настоювати 12 годин.

Після проціджування додати мед і дріжджі, залишити в теплі на 4-5 годин для бродіння, розлити в пляшки і винести на холод.

Через 8-10 днів квас можна пити.

Квас з ірги

  • 1 кг ірги
  • 2 склянки меду
  • 10 л води
  • 20-30 г дріжджів

Стиглі ягоди потовкти, залити водою і закип’ятити. Після охолодження і проціджування у відвар додати мед і дріжджі.

Після 10-12-годинного бродіння розлити в пляшки і тримати на холоді. Цей квас вважають дуже корисним при гіпертонічній хворобі.

Медово-вишневий квас

  • 1 кг вишні
  • 2 л води
  • 10 г меду
  • шматочок пресованих дріжджів

Зрілу вимиту вишню в емальованій каструлі залити водою і недовго кип’ятити.

Гарячий вишневий відвар через марлю в 2-3 шари злити, що залишилися ягоди віджати під пресом, сік змішати з відваром і медом.

В охолоджене до температури парного молока солодке сусло внести розведені дріжджі.

Дня через два, коли квас заграє, його перелити в пляшки через лійку з марлею, закупорити і перенести в льох для доброджування і витримки.

Через кілька днів квас готовий до вживання.

Відмінний медовий квас

  • 400 г родзинок
  • 5 лимонів
  • 800 г меду
  • 25 л води
  • 1 паличка дріжджів
  • 3 столові ложки борошна

Лимони нарізати кружечками, видалити зерна (від них в квасі гіркота), змішати з родзинками і медом, скласти в бочонок і залити окропом.

Коли суміш охолоне, додати розведені, заправлені борошном дріжджі. На другий день можна ще додати пляшок 5 холодної кип’яченої води.

Коли родзинки, і лимони спливуть, їх вийняти шумівкою. Квас розлити по пляшках, міцно закупорити і тримати в холодному місці.

Медово-терновий квас

  • 1 кг терну
  • 2 склянки меду
  • 8 л води
  • 30 г дріжджів

Плоди після знімання витримати добу при кімнатній температурі, щоб вони стали м’якшими.

Потім їх подрібнити, залити водою і кип’ятити 40 хвилин.

У проціджений теплий відвар внести дріжджі і мед і залишити для дозрівання на 10-12 годин.

Квас розлити в пляшки і зберігати на холоді.

Квас з обліпихи

  • 1 кг вичавок обліпихи
  • 2 склянки меду
  • 10 л води
  • 30 г дріжджів.

Мезгу обліпихи, яка залишається після віджимання соку з ягід, залити водою і кип’ятити 10-15 хвилин.

Коли відвар охолоне до температури парного молока, його процідити, додати мед і дріжджі.

Ферментувати 8-12 годин.Розлити в пляшки і винести в темне холодне приміщення.

Медовий квас з соками

  • 2 л соку червоної смородини, чорниці та малини
  • 2,5 кг меду
  • 10 л води
  • 100 г родзинок
  • 1 склянка розведених дріжджів

Мед розвести у воді і кип’ятити, знімаючи піну. Коли сита охолоне до температури парного молока, додати соки і дріжджі.

Після ферментації і освітлення квас процідити в пляшки і зберігати в погребі протягом місяця до повного дозрівання.

Квас березовий з медом

  • 1,5 л березового соку
  • 1 стакан меду
  • цедра 1 лимона
  • 3-5 плодів гвоздики
  • 3 г дріжджів

Всі компоненти, крім дріжджів, змішати, проварити, охолодити і заквасити.

Дати перебродити, потім розлити в пляшки.

Медовий квас

  • 25 л кип’яченої води
  • 0,5 кг меду
  • 9,5 кг родзинок
  • 100-200 г борошна
  • 25 г дріжджів

До меду додати родзинки, борошно, воду, дріжджі. Бочонок з сумішшю закупорити.

Бродіння зазвичай закінчується за 5-6 днів.

Журавлинний квас

  • 800 г меду
  • 1,2 кг журавлини
  • 1/2 чайної ложки пивних дріжджів
  • 1 столова ложка пшеничного борошна
  • кілька родзинок, вода

У 5-ти літрах води розім’яти журавлину, суміш закип’ятити, не даючи їй довго кипіти, потім до журавлині додати ще 3 літри води, процідити, щоб не зіпсувати кольору.

Обидва морсу з’єднати разом, покласти в них мед і прокип’ятити.

Читайте також: Як вдома зробити самогон.

У остиглий морс покласти родзинки і дати постояти йому кілька годин.

Розвести холодною кип’яченою водою пивні дріжджі з борошном і влити їх в морс.

Дати йому заграти, а коли зверху з’явиться біла піна і родзинки спливе наверх, квас слід процідити, розлити по пляшках і винести на лід на кілька днів.

Імбирний квас

  • 400 г меду
  • 1 лимон
  • 3 корінці імбиру
  • 1/2 чайної ложки дріжджів
  • 4 л води

У воду додати мед, дрібно нарізаний імбир і нарізаний скибочками лимон. Суміш закип’ятити і остудити.

Потім в неї додати дріжджі, розмішати, накрити серветкою і поставити бродити в теплому місці.

Коли скибочки лимона спливуть наверх, квас розлити по пляшках, засмолити їх і поставити на зберігання.

Квас сухарний

  • 1 кг сухарів
  • 500 г меду

Житні сухарі залити окропом і поставити на добу в тепле місце.

На другу добу сухарну воду злити в інший посуд і додати в неї мед, приготовлену заздалегідь опару.

Все добре перемішати і покрити полотном. Коли дріжджі спливуть наверх, їх зняти, а квас розлити в пляшки і закупорити їх.

Квас-вишняк

  • 5 кг вишень
  • 2 кг меду
  • 5-6 л кип’яченої води

У скляну посудину (бажано 20-літровий бутель) засипати вишні, додати мед, залити теплою кип’яченою водою. Все це змішати.

Бутель закрити ватним корком. Після закінчення бурхливого бродіння (приблизно через 2 тижні) сусло зцідити і розлити в пляшки, які в закупореному вигляді перенести в прохолодне приміщення (12-14 ° С) для доброджування на 10-12 днів.

Медово-яблучний квас

  • 10 л яблучного соку
  • 4 л води
  • 0,6 кг меду
  • 10-15 г лимонної кислоти
  • 50 г родзинок і 2-3 ложки розведених дріжджів

У кип’ячену воду спочатку влити мед, потім яблучний сік і додати в сусло лимонну кислоту.

Отриману суміш охолодити до температури 25-27 ° С, після цього опустити в неї пекарські дріжджі, попередньо розведені у воді, і родзинки.

Читайте також: Яблучна настоянка – кращі рецепти.

Через день заграло сусло процідити і розлити в пляшки, в які покласти по 1-2 родзинки.

Пляшки закупорити пробками, розпареними в гарячій воді, і поставити на дображування в прохолодне приміщення.

Простий медовий квас

  • 4 кг меду
  • 200 г хмелю
  • 200 г дріжджів

Мед розвести в 15 л гарячої води і варити 2-4 год до посветления. Хміль відварити в 0,5 л води.

Сусло і відвар хмелю змішати за 20 хв до закінчення варіння. Злити в бочонок, остудити і поставити дріжджі.

Після головного бродіння сусло злити в бочонок і поставити в льох на 2 тижні до доброджування.

Після цього винести на льодовик для витримки. Коли настоїться, розлити в пляшки, закупорити і тримати на холоді до вживання.

Вихід – 15 л.

Медовий квас астраханський

  • 4,1 кг меду
  • 100 г хмелю
  • 200 г дріжджів
  • 100 г пшеничного борошна
  • 4 кг бджолиного меду

Всі перераховані інгредієнти розвести в 15 л води, добре розмішати і додати в сусло дріжджову опару.

Її готують так: хміль залити 2 л води і варити, поки вода наполовину не випариться.

Розчин охолодити, процідити, змішати з рідким тестом, приготованим з дріжджів, пшеничного борошна і пляшки медового сусла.

Читайте також: Медовуха – кращі рецепти.

Суміш накрити, поставити на 3-4 ч в тепле місце. Як тільки опара підніметься, її поставити в медове сусло.

Все розмішати, перелити в чистий бочонок і поставити в прохолодне місце.

Через 3-4 дні зцідити в інший бочонок, додати 100 г меду і залишити на 12 днів.

Готовий квас розлити в пляшки і зберігати до вживання в холодильнику.

Вихід – 15 л.

Ізюмний медовий квас

  • 1 кг меду
  • 5 кг родзинок
  • 8-10 яєчних білків
  • 1 склянка винних дріжджів

Очищений родзинки варити в 10 л води, поки він не розм’якне. Потім родзинки вийняти з води, розтерти, протерти через сито і змішати з водою, в якій розварюється родзинки.

Після цього додати мед і стільки кип’яченої води, щоб отримати обсяг сусла 18 л. Сусло кип’ятити на малому вогні, періодично помішуючи і знімаючи піну, що утворюється.

Як тільки піна перестане з’являтися, сусло охолодити до 20-25 ° С, ввести в нього для освітлення яєчні білки і дати йому відстоятися.

Освітлене сусло обережно злити з осаду в чистий бочонок (пляшки), додати в нього розведення дріжджів і дати йому відбродити.

Сброженное сусло відстояти, злити з дріжджового осаду і витримати в погребі 2-3 місяці для доброджування і дозрівання.

Читайте також: Як приготувати вино з родзинок – кращі рецепти.

Після цього розлити в пляшки, які зберігати на холоді міцно закупореній до вживання.

Вихід – 17 л.

Мед монастирський

  • 600 г меду
  • 2 л води
  • 2 чайні ложки хмелю
  • 3 столові ложки чаю

Мед розмішати з водою в емальованій каструлі. Варити на слабкому вогні 2 години.

Марлевий мішечок з хмелем опустити в киплячий мед. Варити ще 1 годину, додавши 2 склянки води замість викіпевшей.

Зняти з вогню, процідити, поставити в тепле місце для бродіння. Бродіння відбувається, поки мед шипить.

У перебродивший мед додати 3 столові ложки міцного свежезаваренного чаю.

Процідити через потрійну марлю три рази. Налити в пляшки і поставити в льодовик.

Зробивши мед в травні-червні, до Нового року можна покуштувати хмільного медового напою.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top