Вино з чорноплідної горобини

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Рецепти вина з чорноплідної горобини

Рецепти вина з чорноплідної горобини

Вино з чорноплідної горобини: кращі рецепти.

У багатьох садівників на ділянці в якості декоративного чагарника росте аронія чорноплідна, яку в нашій країні найчастіше звуть чорноплідна горобина.

Невибаглива зимостійкість рослини, яка відрізняється скороплідністью, не тільки прикрашає сад, а й дарує людям можливість поправити здоров’я.

Адже в складі ягідок є багато вітамінів (А, В, С, Е, РР), мікроелементів (бор, молібден, йод, фтор, залізо, марганець, мідь).

Вживання чорноплідної горобини благотворно відбивається на стані кровоносних судин, знижує високий артеріальний тиск, підвищує рівень імунітету.

Ягідки чорноплідної горобини кисло-солодкі, терпкі, чорні, в діаметрі близько 7 мм, дозрівають в кінці серпня – початку вересня.

З чорноплідної аронії роблять желе і муси, сушать для заварки чаю, готують начинки для пирогів, варять компоти.

Проводять з ягідок ще й домашне десертне вино – ароматне, в міру терпке, приємне кисло-солодке на смак, темно-бордового кольору.

Міцність напою варіюється в межах 10-12%. Сухе вино з чорноплідної аронії виходить занадто кислим (цукристість ягід становить не більше 10%), так і міцність напою буде невеликою.

А солодке вино люблять далеко не всі.

  1. Як підготувати чорноплідну горобину?
  2. Рецепт вина з аронії чорноплідної
  3. Рецепт вина з заморожених ягід

Як підготувати чорноплідну горобину?

Черноплідки, як коротко звуть ягоду деякі винороби, збирають в теплий сухий день.

Зазвичай збір врожаю аронії відбувається в вересні, але якщо дозволяє погода, можна зрізати ягідні гребені і в жовтні, аж до перших заморозків.

Ягоди чорноплідної горобини

Ягоди чорноплідної горобини

При зборі потрібно бути уважним, оскільки сік чорноплідної горобини залишає сліди на одязі, які погано відтираються.

Білястий наліт, який присутній на ягодах, змивати не потрібно.

Інакше загинуть дріжджі, що живуть на ягідної шкірці.

Правда, якщо горобина була заморожена, доведеться додавати винні дріжджі або немиті родзинки, інакше бродити вино не буде.

До речі, часто родзинки додають в вино навіть зі свіжої черноплодки, щоб зброджування відбувалося активно.

Для приготування вина з чорноплідної горобини в домашніх умовах знадобляться найякісніші ягоди.

Від гнилих, недозрілих і зіпсованих птахами плодів (пернаті люблять завдавати шкоди ягодам чорноплідної горобини) потрібно позбутися, інакше постраждає смак напою.

Вино з чорноплідної горобини

Вино з чорноплідної горобини

Гребені, на яких тримаються ягідки, а також випадково зірване листя доведеться теж видалити.

До речі, немитою в процесі виноробства повинна виявитися тільки сама черноплідка.

Тару для бродіння слід ретельно вимити, обдати окропом і висушити.

Також важлива чистота рук, ложок для перемішування сусла, сита, (марлі), трубки, через яку буде переливатися вино з осаду.

Бажано вибрати для зброджування посуд зі скла, нержавіючої сталі або з неушкодженим емальовані зсередини.

Іноді через брак такої використовують тару з пластика, але це може негативно позначитися на смакоароматичних якостях вина.

Ємності з алюмінію або міді категорично не годяться для виноробства через схильність до окислення.

Рецепт вина з аронії чорноплідної

Складові

  • Ягоди – 10 кг;
  • Цукор – 2 кг;
  • Вода – 2 л;
  • Ізюм – 100 г.

Процес приготування

  1. Ягоди аронії перебрати, немитими розім’яти (руками, товкачем з дерева, за допомогою електром’ясорубки), помістити в посуд відповідного розміру;
  2. До ягідної маси всипати половину приготованого цукру (1 кг) і всі родзинки (немиті). Гарненько перемішати вміст тари, щоб розчинився цукор;
  3. Закрити посуд з суслом кришкою або перев’язати марлею. Унести тару в тепле місце (близько 18-25 градусів) на термін від 3 до 10 днів. Буде потрібно періодично (двічі-тричі на добу) помішувати вміст ємності рукою або дерев’яною ложкою, щоб не допустити запліснявілість сусла;
  4. Коли ягоди набухнуть і будуть на поверхні, а при помішуванні буде з’являтися сильна піна, прийде пора приступати до фільтрації сусла з чорноплідної горобини. Терміни варіюються від 3 до 10 діб через температуру приміщення і ступеня активності бродіння. Отже, віджати мезгу (м’якоть і шкірку черноплідки, які спливли на поверхню). Викидати її на даному етапі не потрібно. Сік чорноплідної горобини профільтрувати через марлю і влити в ємність для зброджування. Одягти на горлечко гідрозатвор або проколоту медичну рукавичку і забрати ємність в тепле приміщення;
  5. До залишившоїся віджатої мезги додати кіло цукру і воду кімнатної температури, добре перемішати. Унести в тепло, попередньо накривши кришкою або перев’язавши марлею посуд з черговою порцією сусла. Почекати 5-7 днів, періодично помішуючи. Процідити сусло, мезгу після цього викинути;
  6. Зняти з тари, де бродить сік чорноплідної горобини гідрозатвор (рукавичку). Видалити ложкою піну, влити нову порцію сусла. Знову надіти гідрозатвор (рукавичку) і залишити для бродіння на термін від 20 до 60 днів;
  7. Кажуть про готовність вина такі факти: поява осаду, освітлення вина, відсутність бульбашок з гідрозатвору або падіння рукавички. Коли всі ці ознаки проявлять себе, прийде пора зняти вино з осаду через тонку трубку;
  8. Смак отриманого вина не такий гарний, тому краще дати йому дозріти. Для цього відфільтрований напій влити в ємність відповідного обсягу під зав’язку і понести в прохолодне місце (наприклад, в льох) на 3-6 місяців. У міру появи осаду знадобиться зливати вино в іншу ємність, інакше вино буде з гірчинкою;
  9. Дозріле вино розлити в підходящі бутлі, зберігати в підвалі, холодильнику або погребі близько 5 років.

Якщо міцність напою мала (звичайно не більше 12%), можна влити до молодого вина (до того, як ставити його на дозрівання) міцного алкогольного напою – спирту або горілки.

До отриманого з даного рецептом вина можна додати по 80 мл спирту або 160 мл горілки на кожен літр напою.

Тоді міцність вина підвищиться до 20% (за умови, що початкова міцність напою становить 12%).

Рецепт вина з заморожених ягід чорноплідної горобини

Якщо аронії на дачній ділянці багато, а тари великого обсягу в наявності немає, можна заморозити ягоди, щоб використовувати їх пізніше.

При бажанні можна робити вино з заморожених ягід цілий рік по попередньому рецепту, але є можливість дещо прискорити процес, позбувшись від мезги відразу після віджимання соку.

До речі, іноді смак вина з аронії чорноплідної дещо змінюють, додавши на початковому етапі до основних інгредієнтів трохи кориці і гвоздики.

Складові

  • Заморожена аронія – 5 кг;
  • Цукор – 2,5 кг;
  • Вода – 3 л;
  • Ізюм – 200-250 г.

Процес приготування

  1. Ягоди черноплідки розморозити. Сік вичавити, влити його в бродильно ємність, мезгу утилізувати;
  2. Додати інші компоненти до соку, перемішати;
  3. Встановити на горлечко тари гідрозатвор (або надіти рукавичку). Унести в тепло на 1-2 місяці;
  4. Коли зброджування завершиться (з’явиться осад, вино стане світліше, рукавичка здметься, а з гідрозатвору припиниться булькання), злити вино з осаду;
  5. Влити молоде вино з ягід чорноплідної горобини в ємність доверху, перенести в прохолодне місце на строк не менше 3 місяців. Робити фільтрацію вина до того часу, коли осад не перестане утворюватися.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top