Вино з родзинок

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Рецепти вина з родзинок

Рецепти вина з родзинок

Домашне вино з родзинок: три кращих рецепти.

Ізюмне вино – ароматний напій, за своїми смаковими властивостями нічим не поступається вину виноградному.

Навпаки, цінителі напою відзначають особливо ніжний післясмак після ковтка вина з родзинок.

Крім того, що таке вино смачне, у нього є і ще одна важлива перевага – його можна робити цілий рік.

Тоді як вино виноградне зі зрозумілих причин роблять зазвичай лише по осені, коли дозріває більшість сортів ягід.

  1. Трохи про ізюмні вина
  2. Які родзинки підійдуть для вина
  3. Відео рецепт
  4. Рецепт № 1
  5. Рецепт № 2
  6. Рецепт № 3

Трохи про ізюмні вина

Згадка про в’ялені виноградні ягоди зустрічаються в роботах Плінія Старшого – давньоримського мудреця.

Видатний діяч, що жив в I столітті нашої ери, оповідав про італійські вина (з родзинок теж), що є найкращими.

До слова, і сьогодні італійські винороби готують Пассітом – солодке вино з родзинок, яке ще називають розплавленим золотом.

Родзинки для вина

Родзинки для вина

Вважається, що в Стародавньому світі робили таке вино, часто змішуючи його з готовим напоєм зі свіжого винограду.

З середини XIX століття готували ізюмнє вино і на Русі.

У той час спочатку вино таке готувалося для єврейських релігійних обрядів, але вже до кінця століття його стали робити і інші народності, які проживали на території Російської Імперії.

Причому вино з сушеного винограду стало настільки популярним, що винороби стали всерйоз побоюватися, що традиційний напій просто перестане продаватися.

Через численні клопотань виноробів в 1897 році був прийнятий закон, що схиляє виробників вина з родзинок до сплати зборів до казни держави.

Крім того, чітко регламентувалося кількість виробленого алкогольного напою, його міцність, тара для розливу, етикетка.

Проте, простому народу не заборонялося займатися виготовленням вином, тому залишилося безліч рецептів напою їх сушених виноградин.

Сьогодні на полицях магазинів можна зустріти сухі, солодкі і навіть кріплені вина з сушеного винограду.

А можна, трохи попрацювавши, зробити домашне вино, придбавши потрібну кількість родзинок.

Келих з таким напоєм урізноманітнює будь-яке застілля, скрасить думи і злегка задурманила голову, залишаючи в роті приємний післясмак.

Які родзинки підійдуть для вина

Для приготування вина з родзинок в домашніх умовах бажано купувати родзинки на ринку, оскільки у великих магазинах шкірку сухофруктів обробляють спеціальними консервантами.

Такі родзинки, звичайно, зовні красивіше, але якість вина помітно постраждає від ягідок з хімікатами, та й користі буде набагато менше.

Якщо є можливість придбати родзинки з рук, то краще звернути увагу на найбільші ягідки (неважливо, темні або світлі), покриті білястим легким нальотом.

Краще, якщо родзинки для вина будуть солодким. Мити їх для виготовлення сусла не потрібно.

Наліт на родзинках – це натуральні дикі дріжджі, які й забезпечать бродіння.

Але все інше крім сушених ягідок обов’язково повинно вимитим – бродильна тара і ложки, і пляшки для готового напою, і руки.

Відео рецепт вина з родзинок

Рецепт № 1

Складові

  • Ізюм – 600 г (можна взяти трохи більше);
  • Цукор – 1 кг;
  • Вода – 4 л.

Процес приготування

  1. Приготувати закваску: взяти 150 г немитих родзинок, перемолоти їх в блендері (на м’ясорубці). Засипати подрібнену ізюмну масу в банку, всипати 1 ст. ложку цукру, залити водою, щоб рідина покрила подрібнений ізюм з цукром;
  2. Банку перев’язати марлею і поставити в тепло на 3 дні (потрібно дочекатися, поки не з’явиться шапка піни і не буде відчуватися характерний для бродіння кислий аромат). Зазвичай родзинки прекрасно бродять. Але буває, що куплені ягідки винограду не годяться для вина. Якщо після трьох-чотирьох відпущених днів для зброджування закваски в банку не спливе світла піна, значить, краще задуматися про придбання іншого родзинок. Ось чому в перший раз краще не експериментувати з великими обсягами інгредієнтів;
  3. Родзинки, які залишилися також перемолоти, додати їх в тару для бродіння. Туди ж відправити всю воду і 500 г цукру, добре перемішати до явного розчинення цукру дерев’яною ложкою;
  4. До сусла в тару для бродіння влити закваску, не проціджуючи її, перемішати і встановити герметичний гідрозатвор (рукавичку). Бажано, щоб ємність з суслом була заповнена не до краю, інакше не залишиться простору для вуглекислоти і піни;
  5. Перенести тару з суслом в затемнене приміщення (де приблизно 18-27 градусів), почекати 5 днів;
  6. Зняти гідрозатвор (рукавичку) і злити трохи сусла в банку (кухоль) через тонку трубку. Всипати в сусло частина цукру, що залишився (250 г), розмішати його, влити в загальну тару з суслом, надіти гідрозатвор (рукавичку) і знову залишити на 5 днів;
  7. Через 5 днів процедуру повторити, додавши до відлитий сусла останній цукор (трохи менше 250 г). Залишити сусло з родзинок бродити в теплі на термін від 30 до 60 днів. Коли вино перебродить, пляшечки зі гідрозатвори вичерпаються (рукавичка впаде), на дні бутля з’явиться осад, а майбутнє вино в тарі посвітлішає;
  8. Злити родзинковий напій в ємність до самого горлечка;
  9. Поставити ємність, де прохолодно на 3 місяці. У міру необхідності потрібно переливати вино, щоб позбутися від з’являється осаду, інакше напій буде гірчити;
  10. Готове витримане вино з родзинок розлити в потрібні ємності, закупорити їх кришками.

Рецепт № 2

У рецепті, де присутні родзинки, цукор і вода буде потрібно досить багато часу, щоб покуштувати готовий напій.

Довго доведеться чекати, поки сусло на перебродить, поки вино настоїться. Щоб спробувати напій на основі родзинок швидше, можна зробити його за таким рецептом.

Складові

  • Ізюм – 2 кг;
  • Цукор – 400 г;
  • Вода – 5 л;
  • Пиво – 500 мл.

Процес приготування

  1. Ізюм всипати в бродильно ємність, залити водою. Одягти гідрозатвор або рукавичку і понести в тепло на 15 днів. Коли всередині ємності з’явиться багато піни, знадобиться перемішувати сусло 4 рази за день;
  2. Коли зброджування завершиться, сусло зняти з осаду і влити його в іншу ємність;
  3. До ізюмних сусла всипати цукор, влити пиво, добре перемішати і відправити в прохолодне місце для того, щоб напій настоявся протягом тижня. Перед питтям вино процідити через трубку або марлю.

Читайте також: Як зробити вино з чорноплідної горобини

Рецепт № 3

У виготовленні ізюмних вин можна обійтися без цукрового піску, оскільки самі висушені ягідки містять до 20% цукру.

Єдино, для закваски все ж буде потрібно трошки цукру.

Складові

  • Ізюм – 1,2 кг;
  • Вода – 5 літрів;
  • Цукор – 2 ложки (для закваски).

Процес приготування

  1. Зробити закваску з родзинок: перемолоти 200 г сухих ягідок, перекласти в банку. Всипати туди ж 2 ложки цукру, влити трохи теплої води;
  2. Залишити банку з зав’язаним марлею горлечком в теплому місці на 3 дні. Коли з’явиться багато піни поверх спливли вгору ягідок, значить, закваска готова (проціджувати її не потрібно);
  3. Основну масу родзинок (тобто 1 кг) залити 2 літрами води і залишити на 2-3 години, поки сухі ягоди не набухнуть;
  4. Ізюм витягти з води (її не виливати!), Перемолоти зручним способом (в блендері, наприклад);
  5. Викласти перемелені родзинки в тару для бродіння, влити всю воду (2 літри тієї рідини, в якій настоювалися родзинки і залишившихся 3 літри недоторканою раніше води);
  6. Верх бродильної тари перев’язати марлею і поставити в тепле місце на 3 дні. Буде потрібно кілька разів на день перемішувати сусло, щоб збити утворюється пінку;
  7. Коли ознаки бродіння будуть явними (кислий запах, багато піни, шипіння в ємності з суслом), надіти гідрозатвор (рукавичку з отвором);
  8. Поставити ємність в тепле місце на строк до 2 місяців, поки на дні чи не випаде осад, а напій не посвітлішає;
  9. Процідити родзинковий напій, перелити в ємність, встановити гідрозатвор (рукавичку) і перенести тару в прохолоду (наприклад, в підвал) на термін до 3 місяців;
  10. При необхідності проціджувати вино через трубку в іншу тару, поки напій не буде прозорим, без осаду.
  11. Якщо вино здасться занадто кислим, можна внести перед розливом в невеликі бутлі цукор за смаком.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top