Вино з загравшого варення
Вино з варення: рецепти в момашніх умовах.
Іноді використовуючи при приготуванні варення рецепт зі зниженим вмістом цукру (так звана «п’ятихвилинка») і в готовому продукті не вдається уникнути процесу бродіння.
Причиною цього може бути як порушення технології (часу і температури обробки сировини), так і недотримання гігієни (недостатньо чисто вимиті або вологі банки, які використовуються при розфасовці і т.д.).
Як прикро викидати невдалі плоди своєї праці, заготовлені з свіжих ягід або фруктів!
Але не варто засмучуватися, адже з загравшого варення можна зробити ароматне вино.
Вино з загравшого варення: рецепт
Інгредієнти:
- загравше ягідне варення – 1 кг
- вода – 1 літр. Звичайно, саме смачне домашнє вино з загравшого варення вийде при використанні джерельної або криничної води, але, на крайній випадок, можна використовувати і пропущену через фільтр;
- ½ склянки свіжих ягід малини або жменю родзинок. Садова малина на поверхні м’якоті містить природні дріжджові грибки, які і будуть сприяти перетворенню цукру в спирти. А сушені виноградини (особливо темних сортів) – взагалі ідеальний компонент, адже в ньому зберігаються справжні винні дріжджі. Так як ми готуємо вино з варення, в якому бродіння вже почалося, то процес досить лише направити в потрібному напрямку і без спеціальної закваски цілком можна обійтися.
Важливо! Мити малину і родзинки не можна, інакше потрібні дріжджові мікроорганізми будуть безповоротно втрачені.
Досить лише очистити ягоди від сміття, якщо воно присутне. Обробка тари: чистота і стерильність обов’язкові!
У домашніх умовах для приготування вина можна використовувати звичайні скляні банки, які попередньо ретельно вимиємо з харчовою содою.
Щоб надати посуді стерильність, досить обробити скляну тару в духовці.
Важливо: Скляні банки встановлюються в холодну духовку (на силіконовий килимок), після чого температуру доводять до 150 ˚.
Перше бродіння: необхідні умови
Склавши в банки варення і родзинки (малину), акуратно вливаємо воду, нагріту до 30-40˚С.
Банку наповнюємо на 2/3 об’єму, масу розмішуємо і залишаємо для бродіння, щільно закривши ємність.
Деякі винороби, не бажаючи зайвих клопотів, використовують для цієї мети поліетиленові кришки, однак справжні фахівці рекомендують зробити щільну пробку з марлі з ватним вкладишем, тоді початкове бродіння буде проходити інтенсивніше, і сусло дозріє швидко.
Важливо: при бродінні необхідно захистити вино від дії ультрафіолетових променів, для чого помістіть його в темне і тепле місце: комору, шафку.
Якщо нічого підходящого в вашій квартирі не знаходиться, досить приготувати для балона непрозору обгортку з паперу або тканини і прилаштувати його біля батареї.
Дображування. Використання гідрозатвору
По закінченню першого етапу зброджування, яке триває приблизно тиждень, відокремлюємо сплившу мезгу, відціжуя сусло через друшляк.
Щоб домашнє вино з варення, приготоване по нашому рецепту, порадувало вас не тільки смаком, але й зовнішнім виглядом, напій слід ретельно очистити від часток.
У промисловому виноробстві для фільтрації використовують картонні фільтр-преси, в домашніх умовах для цієї мети підійдуть столові паперові серветки, складені в декілька шарів.
На думку деяких фахівців-виноробів, фільтрація через папір або марлю навіть краще, так як рецепт із застосуванням картонних фільтрів позбавляє вино частки властивого йому фруктово-ягідного аромату.
Після фільтрування сусло піддають дображуванню із застосуванням гідрозатвору.
Якщо вас зацікавив цей рецепт і ви плануєте зробити вино з варення ще не раз, бажано купити спеціальне пристосування, яке буде відводити вуглекислий газ, обмежуючи доступ кисню.
А найпростіший метод (доступний будь-якій господині) – використання звичайних латексних рукавичок, які надягають на банку.
У такому вигляді підготовлений виноматеріал знову відправляється на бродіння.
Читайте також: Кращі рецепти вина з вишень.
Дображування відбувається вже не так швидко і інтенсивно, як перший етап, зазвичай цей процес займає 40-60 діб.
Освітлення: бажано, але не обов’язково
Щоб отримати кришталево прозоре домашнє вино з варення готовий продукт необхідно піддати додатковій обробці.
Рецепт, який найпростіше використовувати в домашніх умовах, заснований на використанні властивостей желатину.
Його потрібно всього 1 грам на 10 літрів вина. Набряклий в холодній воді желатин розчиняють, підігріваючи в невеликій кількості рідини і вливають в посуд з виноматеріалом.
Осадження суспензії відбувається поступово, протягом 10-15 днів. Після закінчення процесу, освітленну субстанцію акуратно, без збовтування, декантирують в чисті балони.
Закріплення вина з варення
Щоб гарантовано зупинити процес бродіння в готовому продукті, рецепт приготування напою передбачає додавання невеликої кількості спирту (250 мл на кожні 5 літрів).
Читайте також: Звичайний рецет вина зі слив.
Подібне кількість незначна підніме міцність, зате вино з варення буде зберігатися без втрати смакових якостей досить довго.
Відео рецепт вина з варення
Вино з старого варення
Якщо ж ви вирішили приготувати вино з старого варення, то, для інтенсифікації процесу бродіння найкраще використовувати дріжджову закваску.
Її рецепт нескладний:
- Попередньо вариться і охолоджується до температури 30-35 ° С цукровий сироп з 1/2 склянки цукру і 2-х склянок води;
- 150 грамів темного родзинок заливається сиропом, після чого суміш щільно закривається ватно-марлевою пробкою і відправляється на бродіння.
Важливо: необхідними умовами для отримання доброякісної закваски є відсутність світла і температура 25-27 ° С
Готова через пару днів закваска додається в суміш варення з водою. В іншому, рецепт приготування вина з варення повністю ідентичний попередньому.
Читайте також: Простий рецепт вина з малини.
Фірмовий рецепт домашнього вина допоможе вам здивувати своїх гостей ароматним напоєм, який нескладно приготувати самостійно.