Вино з вишні

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Вино з вишеньРецепти домашнього вина з вишень в домашніх умовах.

Вино – це один з найдавніших напоїв, у багатьох країн воно є національним, традиції виготовлення вина передаються між поколіннями.

Келих хорошого вина з насиченим смаком – це незмінний атрибут красивого прийому, ділової зустрічі або просто затишного вечора в оточенні улюблених людей.

А вино, приготоване в домашніх умовах, стане ще й символом гостинності та щирості, до того ж, це корисний і по-справжньому смачний напій.

Найпопулярнішим у всьому світі вважається виноградне вино, але нічим за смаковими характеристиками не поступається йому вино, виготовлене з вишні.

Вишневе вино володіє чудовим ароматом, глибоким кольором і ексклюзивним смаком, що робить його особливим.

Найкращим варіантом вважаються прості, що не гібридні, сорти вишні.

Обов’язкова умова – вишня повинна бути стиглою, чистою, не допускається навіть невелика перезрілість або пошкодження.

Збирати ягоди потрібно безпосередньо перед початком приготування – максимальний термін зберігання в холодильнику не перевищує 3 дні, після чого для виноробства ці ягоди використовувати вже не можна.

  1. Правила приготування вина з вишні
  2. Класичний рецепт вина з вишні
  3. Кріплене вино з вишні
  4. «Вишняк»
  5. Вино із замороженої вишні

Крім нюансів рецептури, є непорушні правила приготування вина з вишні:

  1. Перед приготуванням вишню потрібно ще раз перебрати і видалити кісточки. Якщо використовувати цілі ягоди (такий варіант допускається деякими рецептами – вино придбає відчутний присмак мигдалю).
  2. Ягоду для вина не промивають. Якщо ви все ж вирішили це зробити, необхідно розім’яти вишню і залити дистильованою водою на 24 години. Після цього суміш віджимають, і отриману масу використовують для приготування вина.

При підборі інгредієнтів враховуйте, що кінцевий продукт на виході буде складати близько 60% від загальної маси продуктів (цукру, ягоди та води).

Рецептура домашніх вин з вишень

Рецептура домашніх вин з вишень

Тобто, якщо ви готуєте вино з 10 літрів суміші, на виході ви отримаєте близько 6 літрів готового вина.

Для будь-якого рецепту вина з вишні допускається внесення змін.

Якщо ви хочете надати вину додатковий присмак або зробити на цій основі винний напій, допускається додавання інших ягід і плодів: малини, смородини, сливи.

Експерименти часом призводять до самих несподіваних результатів і неповторному смаку вашого вина. Головне правило – вишня повинна становити не менше половини суміші.

Рецептів приготування домашнього вина з вишні – маса. Розглянемо стандартний, класичний рецепт, який порадує перевіреним смаком і високою якістю продукту.

Класичний рецепт вина з вишні

Цей спосіб приготування домашнього вишневого вина відомий давно, але став особливо популярний в радянські роки, коли серед садівників спостерігався справжній бум по вирощуванню вишні.

Складові:

  • Вишня – 10 літрів
  • Вода – 10 літрів
  • Цукор – 3 кг

Приготування:

Приготування вина з вишні – процес досить простий, головне, неухильно дотримуватися методу приготування.

Ягоди готуються класичним способом, описаним раніше: кісточки видаляються, а самі плоди розминаються і заливаються водою.

Рецепт вина з вишень

Рецепт вина з вишень

Робиться це для того, щоб позбавитися від зайвого вишневого соку – в чистій концентрації він дуже кислий, що може вплинути на якість вже готового продукту.

Далі цю масу необхідно віджати і перелити в об’ємну бутель.

На горловину надівається гідрозатвор або гумова медична рукавичка. Таким чином, ми обмежимо доступ кисню.

Бутель необхідно зберігати в темному і теплому місці. Бродіння вина починається, як правило, через кілька днів, рукавичка в цей час надувається – ні в якому разі не можна її знімати.

Через приблизно місяць, коли рукавичка здметься і всі ознаки бродіння зникнуть, можна, нарешті, відкривати ємність – вино готове до дегустації.

В процесі тривалого зберігання в такому вини можуть виникнути мікроорганізми, тому, якщо ви не плануєте вжити його протягом найближчого часу, необхідно додати в рідину 0,5 літра спирту або якісної горілки.

Це збільшить міцність вина, але дозволить зберегти його надовго.

Кріплене вино з вишні

Для любителів міцніших напоїв існує ще один спосіб приготування вина з вишні, заснований на класичному способі, але з додаванням ряду інгредієнтів, що додає міцності.

Складові:

  • Вишня – 10 літрів
  • Вода – 2 літри
  • Цукор – 2 кг
  • 40% спирт або горілка – 0,5 літра
  • 1 порція винних дріжджів

Приготування:

Вишню потрібно очистити від кісточок, подрібнити або ретельно розім’яти і залити водою.

Через добу масу потрібно віджати і додати порцію винних дріжджів. Як правило, витрата дріжджів вказується на упаковці.

Після цього масу необхідно залишити на 10 днів, а потім дуже обережно, щоб не потривожити осад, що утворився на дні, перелити масу в чисту ємність.

Для цього можна використовувати тонку гумову трубочку або аптечну крапельницю, рідина буде перетікати згідно із законами фізики. Далі в напій додається алкоголь і цукор.

Термін бродіння напою після цих дій – ще 10 днів, після чого молоде кріплене вино можна фільтрувати і розливати в стерильні скляні пляшки.

Зберігання повинно здійснюватися в прохолодному місці.

«Вишняк»

Розглядаючи способи приготування домашнього вина з вишні, не можна обійти рецепт, де використовується ягода разом з кісточками.

На виході виходить концентроване вино, що нагадує наливку.

Складові:

  • Вишня – 10 літрів
  • Цукор – 4 кг

Приготування:

Для цього рецепта не потрібна спеціальна підготовка вишні. Її було промивають, тільки перебирають від сміття і домішок.

Ягоди необхідно помістити в скляну ємність (в процесі приготування ключову роль відіграє потрапляння сонячних променів), засипати цукром і поставити на сонячне підвіконня.

Шийка потрібно накрити марлею.

Важливо стежити за утворенням цвілі. Якщо з’явилася цвіль, значить процес приготування пішов не так і отримане сусло просто викидаємо.

Через 30-40 днів масу необхідно процідити, ягоди перетерти і віджати, у вас повинна вийти однорідна рідина. Далі суміш знову ставиться підвіконня.

Через 3 дні вино потрібно ретельно процідити (це останній етап фільтрації) і помістити в тепле місце на 10-15 днів.

Може здатися, що таке вино вимагає складних маніпуляцій, але його ароматний і запашний смак виправдовує всі зусилля, прикладені для його приготування.

Вино із замороженої вишні

На жаль, не завжди є можливість дістати велику кількість свіжої ягоди.

Для таких випадків є вихід – домашнє вино можна готувати і з замороженої вишні, за умови внесення невеликих поправок в класичний рецепт.

Необхідно додати винних дріжджів або жменю немитих темних родзинок, щоб посилити процес бродіння. Розглянемо рецептуру такого варіанту.

Складові:

  • Заморожена вишня – 5 літрів
  • Вода – 5 літрів
  • Цукор – 1,5 кг (в залежності від уподобань можна збільшити або зменшити кількість на 0,5 кг)
  • Темні родзинки – 1 жменя

Приготування:

Попередньо розморозивши ягоди і видаливши кісточки, потрібно подрібнити їх в пюре, найзручніше робити це за допомогою блендера.

У масу додається родзинки, і в такому стані суміш залишають на дві доби. Після цього потрібно додати теплу кип’ячену воду, процідити масу, віджати і додати в отриману рідину цукор.

Вино залишають для бродіння, надівши обов’язково гідрозатвор або рукавичку. Після того, як бродіння завершиться, вино обережно переливається в стерильні пляшки – напій готовий.

Серед безлічі різновидів методів і способів приготування домашнього вина спостерігається один і той же принцип і склад інгредієнтів.

Залежно від того, яке вино ви хочете отримати – сухе, солодке або столове, змінюється кількість цукру і води, в залежності від необхідної міцності напою додається алкоголь.

Однак найкращий спосіб вивести формулу свого власного домашнього вина, яке стане вашою візитною карткою, це, звичайно, експерименти.

Не бійтеся змінювати співвідношення продуктів (в розумних межах) і ви обов’язково знайдете свій неповторний смак.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top