Біляші медові. Секрети тіста і фаршу
Біляші – тісто і фарш з медом.
І знову здрастуйте, дорогі наші випадкові та постійні відвідувачі.
Сподіваюся, ви вже встигли приготувати все, що ви з нами вже бачили на сайті.
Сьогодні прийшов час наступного кулінарного подвигу.
І якщо бути чесним – це дійсно не зовсім просто.
Адже дріжджове тісто трохи примхливе і не завжди виходить з першого разу.
Навіть у бувалих господинь іноді виникають проблеми. Але давайте про все по порядку.
Я дуже люблю дріжджове тісто і при першій-ліпшій можливості намагаюся готувати щось з нього.
Мої чоловіки дуже люблять дріжджову випічку. Так що нікуди не дінешся – доводиться догоджати. І повірте, якщо знаєш деякі секрети – то робота буде в радість.
Із задоволенням ділюся рецептом і потім секретами дріжджової випічки.
Дріжджове тісто
Пропоную поетапно розглянути всі нюанси приготування не зовсім звичайних біляшів.
І почнемо з тіста.
Продукти
- Яйця курячі великі – 3-4 шт.
- Масло рослинне рафіноване – 100 мл.
- Дріжджі пресовані – 50 гр.
- Вода – 500 мл.
- Мед – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Борошно пшеничне вищого ґатунку – за потребою.
Я віддаю перевагу пресованам дріжджам, так як з сухими важко вгадати кількість, щоб тісто не віддавало брагою.
Приготування
Насамперед готуємо рідку складову. Можна використовувати просту воду, але обов’язково кип’ячену й охолоджену до температури тіла.
Якщо ж хочете більш здобне тісто – використовуйте суміш води і молока в рівних кількостях.
Додаємо в теплу рідину дріжджі, попередньо розкришивши їх в руках. Не потрібно подрібнювати їх ножем або, яка дуже любить тепло людських рук.
Додаємо сіль і мед. Акуратно змішуємо всі інгредієнти, щоб вони «подружилися» один з одним.
Можна не чекати появи пухирців. Цей варіант дріжджового тіста – безопарний.
Відправляємо в ємність яйця і знову легенько збиваємо до однорідності.
Додаємо борошно і починаємо замішувати тісто. Ось тут можна використовувати вилку, так як тісто буде рідкуватим.
Борошно перед додаванням в тісто потрібно неодмінно просіяти через сито, щоб збагатити її киснем.
Тоді текстура стане більш повітряною, а готова випічка – пишною.
Додаємо борошна стільки, щоб тісто було досить густим, але не таким, як на пиріжки.
Ставимо ємність з тістом в тепле місце, прикривши рушником, щоб уникнути обвітрювання.
Розстойка займе 1-1,5 години. Вміст миски збільшитися в розмірах приблизно в 2-3 рази.
Тепер секрети успішного тіста. Ніколи не приступайте до випічки з поганим настроєм або в образі на кого-небудь.
Тісто це відчуває і ніколи не підійде, як слід. Цим секретом зі мною ділилася моя бабуся, яка пекла в печі знатні пироги, хліб та інші всілякі смаколики. Не стукайте в тій кімнаті, де підходить тісто.
Воно не любить коливань і різких звуків. Ставте миску в тепле місце без протягів і перепадів температури.
Безопарний метод замішування дріжджового тіста нічим не гірше опарного. Різниця лише в тому, що на расстойку тесту піде трохи більше часу.
Але сам процес не буде довше – адже ви не чекаєте готовності опари. І останнє – завжди перед початком приготування подумайте, якого результату ви хочете добитися.
Є деякі види дріжджовий випічки, яка вимагає опарного методу.
Фарш
У цьому рецепті фарш теж незвичайний. За традицією ми також додаємо мед.
Він зробить консистенцію шовковистою і м’якою. А присмак – карамельно-горіховим.
Продукти
- М’ясо (свинина) – 300-350 гр.
- Сало свиняче – 100-150 гр.
- Цибуля ріпчаста біла – 3-4 шт.
- Сіль, спеції – за смаком.
- Мед – 1-1.5 ст. л.
- Картопля (пюре) – 100-150 гр.
Я додаю готове картопляне пюре, так начинка в готовому біляші буде м’якше і соковитіше.
При бажанні можна також додати твердий сир жирний або напівжирний сортів, попередньо натерши його на крупній тертці.
Приготування
М’ясо, сало і цибулю пропускаємо через м’ясорубку з крупними гратами. Якщо візьмете дрібну – фарш вийде пастоподібним.
А потрібно, щоб відчувалися дрібні шматочки м’яса. Додаємо до перемоленному м’яса картопляне пюре, сіль, спеції і мед.
Фар перемішуємо до однорідного стану і трохи підбиваємо, щоб м’ясні волокна почали руйнуватися.
Тоді консистенція буде ніжною і соковитою. Дощечку і руки змащуємо рослинним маслом, щоб тісто не приставало.
Ложку теж постійно тримаємо в рослинному маслі. Викладаємо порційний шматочок тесту на дощечку.
Пальцями акуратно формуємо коржик і викладаємо в цент фарш. заготівля Защипуємо краю і формуємо біляш.
Викладаємо його на розпечену сковорідку з олією і на повільному вогні обсмажуємо біляші.
Добиваємося золотистого кольору скоринки. Але смажити потрібно обов’язково на повільному вогні, щоб беляш повністю пропікся всередині.
Готові біляші викладаємо на тарілку. Їсти можна прямо з пилу, з жару.Спробуйте з томатним соком – дуже смачно.
Читайте: Запечені яблука з медом в мультиварці
Якщо залишаться на наступний день (що не факт) – підігрійте в мікрохвильовці.