Рецепти пасок на Великдень
Прості рецепти пасок з медом на Великдень.
Весна – особливий час для православних християн, які святкують в цей час Світле Воскресіння – Великдень.
Багато господині прагнуть спекти паску з натуральних інгредієнтів.
Один з простих і смачних рецептів паски, який залишається смачним навіть через кілька днів зберігання – з медом.
Для цих цілей підійде будь-який мед, головне щоб продукт був якісним.
Класична медова паска
Отже, нам знадобиться:
- 3 яйця;
- 100 г. молока;
- пакетик ванільного цукру;
- 100 г вершкового масла;
- маленький пакет дріжджів;
- 500 м пшеничного борошна;
- 100 г цукру (можна весь замінити медом);
- 1 ст. л. меду;
- сіль, родзинки за смаком.
Приготування:
Спочатку приготуємо опару – для неї до дріжджів додати борошно (100 м) і акуратно заливаємо тепле (не гаряче!) молоко.
Змішавши, щільно укутати миску з опарою харчовою плівкою, зверху рушником і поставимо в тепле місце.
Поки підходить опара, добре промиємо і обсушити родзинки; яйця змішаємо з цукром, медом і ванільним цукром, потім взбіваємо в піну.
У підійшовшу опару вливаємо яєчну суміш, додаємо м’яке масло і добре вимішуємо.
Потім додаємо ізюм і всипаємо борошно.
Повинно вийти щільне, не липке тісто.
Добре викочуємо його, потім, знову укутавши, ставимо в тепле місце на годину – воно повинно расстояться і піднятися.
Тісто викладаємо у формочки для пасок так, щоб воно заповнило приблизно половину ємності (дно можна застелити пекарським папером) і ставимо в розігріту до 180-200оС духовку.
Час випікання варіюється в залежності від величини паски від 30 до 45 хв.
Готовність перевіряємо зубочисткою.
Читайте: Кращі рецепти з медом для дітей.
Медово-сирна паска
Наступний великодній рецепт ще простіше, але такий виріб не менше смачне, та ще й корисне за рахунок вмісту молочних продуктів і меду.
Для медово-сирної паски знадобиться:
- 500 г сухого сиру;
- 2-3 ст. л. вершкового масла;
- 4 яйця;
- по 2 ст. л. меду і цукру (можна взяти тільки мед)
- 3 ст. л. сметани або вершків.
Приготування:
У яєць відділяємо жовтки, додаємо вершкове масло, цукор з медом, збиваємо все в пишну піну.
Сир розтерти, щоб не було грудочок, додати сметану, перемішати.
З’єднати сирну масу з медової, перекласти в підготовлену форму, поставити в холодильник під гніт на добу.
Крім традиційних пасок, на великодній стіл можна приготувати і інші блюда з медом.
Христове Воскресіння – час виходу із затяжного посту, тому можна побалувати близьких і запеченим в духовці м’ясом з медовим маринадом, і рибою з медом і соєвим соусом, і легкими весняними стравами.
Салат на Великдень
Натуральний липовий мед стане відмінною заправкою до будь-якого салату з сирих овочів і фруктів.
Наприклад для вітамінного яблучно-апельсинового салату потрібно взяти:
- сік половини лимона;
- подрібнені волоські горіхи і родзинки за смаком;
- 1 апельсин;
- 1 ст. л. рідкого меду;
- 1 апельсин;
- 1 морква;
- 2 кисло-солодких яблука.
Приготування:
Трьом на крупній тертці моркву, ріжемо дрібними шматочками апельсин з яблуками.
Все перемішуємо, посипаємо горіхами, зверху видавлюємо лимон і щедро поливаємо рідким медом.
Цей салат – не тільки відповідне для пасхального столу блюдо кухні, але і вітамінна підмога в весняний сезон.