Брага для самогону

Як зробити брагу для самогону

Як зробити брагу для самогону

Брага для самогону: 3 кращі рецепти в домашніх умовах. З чого і як роблять брагу для самогонки?

У кожного досвідченого майстра є свої секрети виробництва браги, яку згодом планується перегнати для отримання міцного самогону.

І щоб напій вийшов дійсно якісним, необхідно дотримати ряд певних умов.

Це і добре підібрані компоненти для браги, і чиста бродильная ємність, і правильний температурний режим для зброджування, і герметичність водяного затвора, і ще багато секретів.

  1. З чого робити брагу для самогону?
  2. Про тару для виробництва браги
  3. Рецепт цукрової браги
  4. Рецепт яблучної браги
  5. Відео рецепт приготування браги
  6. Рецепт браги з пшениці

З чого робити брагу для самогону?

Найпопулярніші браги, мабуть, цукрові або зернові. Але роблять також бражку з фруктів, ягід, овочів, бобових.

Є навіть рецепти, де сусло готують, наприклад, з екзотичних фруктів. Власники приватних подвір’їв, люблячі запасатися на зиму компотами і варенням, роблять бражку і з них (в тому числі загравших).

А пасічники часто використовують зацукрований мед, з чого виходить дуже файний самогон з меду.

Словом, можна довго перераховувати, з яких саме продуктів можна зробити брагу.

З зернової пшеничної браги, наприклад, можна отримати досить м’який на смак дистилят, який можна порівняти з хорошою недешевої горілкою.

Приготування напою з фруктів «дарує» п’ющому самогон з досить приємним післясмаком і легким ароматом використовуваної сировини.

У більшості рецептів браги для правильного зброджування потрібні дріжджі. Вони перетворюють цукор в вуглекислоту і етиловий спирт.

З чого можна робити брагу

З чого можна робити брагу

Кращий вибір — спиртові дріжджі, які не тільки швидко працюють (від 3 діб), але і не дають великої кількості піни.

В отриманому самогоні з таких дріжджів набагато менше шкідливих домішок.

Правда, в побуті і далі популярні хлібопекарські дріжджі — сухі або пресовані.

Сусло на таких дріжджах бродить часом до 10 днів.

Крім того, в бражці на хлібопекарських дріжджах великий вміст сивушних масел, альдегідів і летючих кислот, тому самогонку на дріжджах для випічки хліба бажано переганяти двічі, а ще чистити від домішок (припустимо, вугіллям, марганцівкою та ін.).

Іноді зброджування забезпечують дикі натуральні дріжджі, що присутні, наприклад, на шкірці немитих фруктів, ягід.

До речі, якщо говорити про швидкість зброджування, то не завжди її можна досягти за допомогою певного виду дріжджів.

Є рецепти, завдяки яким можна отримати готову брагу вже через 3-4 дні (наприклад, зі сметаною і горохом, картоплею та ін.).

Але досвідчені майстри все ж радять дотримуватися більш традиційні для самогоноваріння продуктів.

Іноді немає можливості забезпечити всі умови для сприятливого роботи дріжджів (перепади температури в приміщенні, «слабкі» дріжджі та ін.).

У такому випадку деякі любителі-самогонники купують активатори бродіння (в їх складі вітаміни групи В, амінокислоти, азотовмісні речовини) — ці препарати покращують розподіл дріжджів і прискорюють зброджування.

Ще один частий інгредієнт бражки — вода. Від її якості безпосередньо залежить, заграє чи сусло, наскільки активною буде переробка цукру в спирт.

Кращий вибір — водопровідна або ж джерельна вода, якої бажано дати настоятися добу перед використанням (або очиститися крізь фільтр).

Кип’ятити воду не слід, оскільки це позбавить її кисню, необхідного для правильного процесу бродіння.

Бажано, щоб жорсткість води була в межах 3-8 ° Ж, занадто м’яка або ж жорстка вода перешкоджає нормальному бродінню.

Ідеальна температура води — 20-28 ° C. У занадто прохолодній воді (від 17 ° C і нижче) бродіння або буде занадто повільним, слабким, або не почнеться зовсім.

У гарячій рідині (понад 35 ° C) дріжджі просто загинуть.

Про тару для виробництва браги

Традиційно брагу тримають в скляних бутлях (балонах) або бідонах з нержавійки, але зараз популярні і ємності для бродіння з харчового пластику.

Вони повинні мати достатню місткість, оскільки сусло для браги — продукт пінний. Краще брати тару, чий обсяг на 30-40% більше отриманої рідини.

Головне, щоб будь-які посудини були добре промиті і висушені. І звичайно, в них не повинні були триматися субстанції з сильним запахом (в тому числі отруйні).

Для випуску вуглекислого газу і перешкоджання потраплянню кисню до сусла потрібно герметичний гідрозатвор.

Купти можна у магазинах, які торгують алкогольним обладнанням.

А найпростіший спосіб — встановити на горлечко тари з суслом гумову рукавичку, яку слід проколоти на місці одного з «пальців».

Рецепт цукрової браги

Брага, а потім і самогон з даного рецептом виходить краще за більшість магазинної горілки.

Варто звернути увагу, що дріжджі тут використовуються спиртові — кращі для самогоноваріння.

Перед тим, як приступити до роботи, бажано ознайомиться з інструкцією, вказаною на етикетці дріжджів, і взяти таку кількість інгредієнтів, як підказав виробник.

Складові

  • Цукор — 3 кг;
  • Дріжджі (спиртові) — 250 г або пресованих (50 г сухих);
  • Вода — 12 л.

Процес приготування

  1. Воду довести до температури не гаряче 30 ° C;
  2. У бродильну ємність всипати цукор, а потім змішати його з водою, домагаючись повного розчинення (перемішати, наприклад, чистою рукою, дерев’яною ложкою або ін.);
  3. У чисту ємність влити 0,5 літра води з бродильної тари, всипати туди ж спирто дріжджі, перемішати і поставити в тепле місце на 0,5-1 годину до виникнення піни (уважно слідувати інструкції виробника спиртових дріжджів!);
  4. Коли дріжджі будуть активовані, перелити їх в ємність до води з цукром. Встановити гідрозатвор або проколоту медичну рукавичку;
  5. Перемістити ємність з суслом в місце, де немає доступу світла з температурою не нижче 20 ° C і не вище 30 ° C на термін від 3 до 7 днів;
  6. Перевірити бражку на готовність: її смак повинен бути гірким, колір рідини світлий, на дні ємності буде помітний осад. Гідрозатвор припинить булькати (рукавичка западе);
  7. Через трубку з невеликим діаметром зняти готову брагу з осаду;
  8. Освітлити брагу перед перегонкою, наприклад, за допомогою звичайного желатину (цей пункт не є обов’язковим, але він покращує якість готового самогону). На кожні 5 літрів браги знадобиться по 1 г желатину.
  9. Розрахувати потрібну кількість желатину, всипати його в зручну тару, а потім залити охолодженою водою (по 200 мл води на кожен 1 мг желатину). Воду в ємкості залишити в кімнаті на 24 години, періодично (кожні 6-8 годин) змінюючи її на нову.
  10. Коли крупинки желатину значно збільшаться в розмірі, залити його теплою водою, а потім відправити в ємність з готовою брагою на 3 доби. Світлу брагу зняти з осаду, після чого можна приступити до виготовлення самогону.

Рецепт яблучної браги

У справу можна пустити якісні яблука і падалиця, але занадто зіпсовані плоди для браги не підійдуть (напій буде гірчити, запах буде значно гірше).

Яблука знадобиться перебрати, немитими (щоб не знищити дикі дріжджі, які і будуть бродити) очистити від насіння, плодоніжок, всіх підгнилих ділянок.

Бажано використовувати плоди солодких сортів, в іншому випадку знадобиться внесення цукру.

Складові

  • Яблука — 15 кг;
  • Вода — 10 л;
  • Цукор — 2 кг (якщо яблука кислуваті).

Процес приготування

  1. Яблука не мити, перебрати (в т.ч. видалити кісточки, гнилі ділянки) і приготувати пюре (наприклад, за допомогою м’ясорубки, блендера);
  2. Яблучну масу помістити в бродильну ємність, туди ж відправити воду (і цукор, якщо яблука кислі). Все перемішати;
  3. Встановити гідрозатвор (рукавичку) і перенести тару з суслом в приміщення з температурою 18-30 ° C. Бродіння яблучного сусла триває близько 20-50 днів.
  4. Коли сусло перебродить, на дні з’явиться білястий осад, на смак рідина буде гірчити, затвор перестане випускати газ (рукавичка впаде);
  5. У міру готовності брагу перелити через трубку (шланг) в іншу чисту ємність і освітлити. Після даних процедур можна приступити до виготовлення яблучного самогону.

Відео рецепт приготування браги

Рецепт браги з пшениці

Самогон з пшениці п’ється м’якше цукрового, має легкий зерновим ароматом.

В даному рецепті не потрібне внесення покупних дріжджів, але знадобиться спочатку виготовити закваску.

Складові

  • Пшениця — 4 кг;
  • Цукор — 4 кг;
  • Вода — 30 л.

Процес приготування

  1. Пшеницю промити, видалити сплив на поверхню води сміття. Відокремити 1 кг зерна, всипати його в зручну тару, залити водою, щоб пшениця покрилася на пару сантиметрів.
  2. Закрити тару з майбутньою закваскою кришкою і встановити в приміщенні з кімнатною температурою на 1-2 діб (поки не з’являться паростки);
  3. До пророщеного зерна додати 500 г цукру, добре перемішати, накрити тару і поставити в тепле місце на 7-10 днів. Двічі на добу перемішувати закваску;
  4. У ємності для бродіння з’єднати пшеницю, воду, цукор і закваску. Перемішати, встановити гідрозатвор (рукавичку) і поставити тару в місце, позбавлене світла при температурі до 30 ° C на 7-10 днів;
  5. Коли бродіння закінчиться (поява осаду, гіркий смак браги, падіння рукавички, відсутність вирування з затвору), зняти рідину з осаду;
  6. Перед перегонкою освітлити брагу, наприклад, бентонітом — білою глиною (обов’язково без ароматичних добавок). Для цього буде потрібно взяти по 1 ст. ложці глини на кожен 1 літр браги.
  7. Глину перемолоти, залити водою (по 500 мл води на 1 ст. ложку бентоніту), добре збовтати ложкою і влити в тару з брагою. Закрити на добу кришкою, після чого злити з осаду;
  8. Світлу зернову брагу перегнати (краще двічі).

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top