Збереження вітамінів шипшини в термосі
Як шипшину заварити в термосі, щоб зберегти вітаміни.
Засіб, заварений на основі шипшини, є лікувальним вітамінізованим напоєм, який насичує організм цінними речовинами, зміцнює імунну систему і надає бадьорості і життєвих сил.
Завдяки унікальному складу і харчової цінності, напій є універсальним засобом для лікування величезного спектру проблем, пов’язаних зі здоров’ям людини.
Хімічний склад та енергетична цінність лікувального зілля
Калорійність настою шипшини 17,6 ккал на 100 г.
- Білки – 0,5 г
- Жири – 0 г
- Вуглеводи – 3,4 г
Напій багатий мінералами, біологічно активними речовинами, але особливе місце в складі цієї рослини займають вітаміни.
Вітамінний склад продукту, основні корисні властивості:
- А (ретинол) підвищує імунітет, підтримує основну функцію зору очей і допомагає поліпшити стан шкірних покривів, волосся і нігтів;
- В1 (тіамін) регулює діяльність нервової системи і забезпечує обмін елементами живлення на рівні клітин;
- В2 (рибофлавін) приводить в норму діяльність щитовидної залози і позитивно впливає на репродуктивну систему людини;
- В3 (ніацин) контролює окислювальні і відновні процеси і приводить в норму обмін речовин;
- С (аскорбінова кислота) зміцнює стінки судин і є потужним антиоксидантом, а також підвищує засвоєння заліза;
- Е (токоферол) форсує відновлювальні процеси, забезпечує активну регенерацію пошкоджених ділянок шкіри, покращує кровообіг.
Користь настою шипшини і його цілющі властивості для організму
Рослина є лідером за кількістю корисних речовин, які визначають його цілющі властивості.
Лікувальна сила чудодійного напою:
- зміцнює імунітет, тому є вітамінним засобом при авітамінозі і незамінними ліками при гормональних збоях;
- підвищує рівень опірності організму до дії всіляких вірусів та інфекцій;
- є м’яким жовчогінним засобом при холециститі;
- налагоджує функціонування печінки і оптимізує діяльність жовчного міхура;
- допомагає поліпшити травлення і викликати апетит;
- зміцнює серцевий м’яз, сприяє відновленню еластичності кровоносних судин, знижуючи ризик виникнення атеросклерозу;
- має сечогінний ефект, що дозволяє використовувати його при захворюваннях нирок і сечового міхура;
- відмінний адсорбуючий засіб, який позбавляє організм від шлаків, токсинів та інших шкідливих речовин;
- виліковує цілий ряд проблем, пов’язаних з порушенням слизових оболонок і покривів шкіри;
- надає сили, реабілітує баланс організму після тривалих і важких хвороб, що протікали з застосуванням сильних діючих медичних препаратів;
- уповільнює процеси старіння;
- знімає втому, фізичну і розумову перевтому.
Слід з обережністю приймати відвар шипшини, так як вміст значної кількості активних речовин може привести до появи побічних ефектів, оскільки:
- Міцні настої здатні пошкодити зубну емаль, тому слід після кожного прийому чистити зуби або полоскати рот чистою водою.
- Не рекомендується вживати людям, схильним до тромбофлебіту і при можливому утворенню тромбів.
- Категорично заборонено приймати при хворобах шлунка і кишечника, оскільки значний вміст вітаміну С діє дратівливо і може спровокувати загострення захворювання.
- Протипоказано людям, схильним до алергій або індивідуальною непереносимістю окремих компонентів складу засобу.
У будь-якому випадку при наявності захворювань необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб від вживання лікарського засобу була тільки користь.
Важливо дотримуватися рекомендацій фахівців, не зловживати дозами приготованого напою або надмірної тривалістю його прийому.
Основні поради щодо заварювання шипшини в термосі
Для отримання максимальної користі від лікарської рослини слід відповідно до певних правил його заварювати, щоб не залишитися без усіх поживних і цілющих якостей рослини.
Заварювання шипшини в термосі зберігає настій гарячим і дає можливість не нагрівати його, для того, щоб насолодитися ароматним відваром кислуватого смаку.
До того ж цей спосіб зберігає граничну кількість вітаміну С і відрізняється простотою, швидкістю і зручністю.
Важливі інструкції про заходи заварювання шипшини:
- Плоди використовувати тільки бурого, червоного або насиченого оранжевого відтінку без наявності цяток і цвілі.
- Багатьох людей, спантеличених лікувальним харчуванням, цікавить питання, скільки в відварі шипшини вітаміну С, оскільки добова норма цього вітаміну для дорослої людини знаходиться в 20 плодах.
- Перевищення дози аскорбінової кислотою може спровокувати алергічні реакції, тому важливо витримувати пропорції.
- Перед заварюванням слід промити плоди, використовуючи проточну воду і подрібнити за допомогою ножа, блендера або м’ясорубки.
- Застосовувати термос тільки зі скляною або керамічною колбою, так як металевий посуд схильний до окислення, при якому повністю зруйнується вітамін С.
- Перед тим як приступити до процесу, ємність слід обполоснути, використовуючи окріп. Для приготування корисної заварки в термосі необхідно застосовувати остигнувшу до 80 градусів кип’ячену воду, оскільки окріп згубно діє на вітаміни в рослині.
- Не рекомендується посуд повністю заповнювати водою, слід трошки залишити місце, щоб зілля в ємності «дихало».
- Заваренний засіб повинен настоюватися приблизно 8-10 годин в прохолодному і темному місці, так як при наполяганні його понад 11 годин всі вітаміни, присутні в складі, повністю розпадуться.
- Перед прийомом склад профільтрувати через марлю, щоб він був прозорим і не містив волоски, що знаходяться всередині ягід.
- Для цілющого дії отриманий склад приймають близько трьох разів на день по півсклянки за 15 хвилин до прийому їжі.
- Заварювання шипшини можна продовжувати до місяця, потім потрібно зробити перерву на пару тижнів.
- Зберігати готовий настій протягом одного дня, помістивши його в прохолодне місце.
Читайте: Відвар шипшини при виразці шлунка.
Технологія приготування класичного напою
При заварюванні не має значення, які ягоди використовувати – в свіжому вигляді або сушені.
Важливо грамотно виконати процес заварювання, щоб збереглися всі вітаміни.
Традиційний настій на основі свіжих ягід в термосі
Компоненти і пропорції:
- свіжі плоди рослини – 150 г;
- чиста питна вода – 1,2 л.
Спосіб приготування:
Плоди промити в проточній, холодній воді. Після чого розділити кожну ягоду на дві половини і витягти насіння і ворсинки, а їх щільну м’якоть відправити в термос.
Закип’ятити воду, остудити до 90 градусів і тоненьким струменем влити рідину в посуд.
Герметично закрити посуд і залишити настоюватися не менше як на сім годин. Після закінчення зазначеного часу приймати склад за призначенням.
Сушена шипшина в термосі
Важливо використовувати сушені плоди, які зберігалися в темному прохолодному місці і які не піддавалися впливу прямих променів сонця.
Читайте: Відвар шипшини: калорійність, склад.
Компоненти і пропорції:
- висушені плоди рослини – 140 г;
- вода для пиття – 1,4 л.
Спосіб приготування:
Висушені ягоди рослини промити і просушити. Потім подрібнити доступним способом.
Подрібнену сировину покласти в термос і акуратно залити, застосовуючи гарячу кип’ячену воду.
Щільно закрити посуд і залишити на п’ять годин, щоб склад добре настоявся, а ягоди віддали максимум лікувальних якостей.
Перед вживанням профільтрувати напій за допомогою марлі, складеної в кілька шарів.
Після використання всієї порції відвару багато заварюють ці плоди вдруге.
Але правильніше буде використовувати нову сировину, оскільки в процесі заварювання цінні елементи здатні випаровуватися.
При повторному застосуванні шипшини вітаміни істотно зменшаться, хоча смак відвару не зміниться.
Свіжий напій повинен мати червоно-коричневе забарвлення, з характерним ніжним кислуватим смаком.
Якщо настій має іншим кольором, то плоди використовувалися несвіжі або повторно заварені.
Існує безліч рецептів настою на будь-який смак з додаванням інших інгредієнтів, таких як імбир, мед та інші корисні продукти.
Той, хто веде здоровий спосіб життя і контролює свій раціон харчування, може без особливих зусиль приготувати напій із шипшини і насолоджуватися чудодійним зіллям.