Шипшина з варіаціями — настій, відвар, настоянка

Настій з шипшини

Настій з шипшини

Настій шипшини: користь і шкода, інструкція по застосуванню.

Настій з шипшини — унікальний засіб, який допомагає справлятися з безліччю проблем в організмі.

Не можна сказати, що лише одна шипшина дасть можливість позбутися від недуг.

Але як допоміжний засіб, здатний зміцнити імунну систему, підходить для людей будь-якого віку.

Шипшина з давніх часів вважався цінним продуктом. Колись її ягоди обмінювалися на хутра і дорогі натуральні тканини.

Чим не валюта ?! А вся справа в тому, що в цих непримітних яскраво-помаранчевих ягідках вітаміну С міститься в 10 разів більше, ніж в чорній смородині, і в 50 разів більше, ніж у лимоні.

  1. Склад шипшини
  2. Показання та протипоказання
  3. Настій, відвар, спиртова та горілчана настойка
  4. Правила прийому

Склад шипшини

З ягід шипшини можна зробити відвар, настій, спиртову або горілчану настоянку.

Всі ці види корисного зілля мають практично одні і ті ж корисні властивості, які засновані на унікальному складі вихідної сировини.

Хімічний склад досить великий:

  • вітаміни групи В, А (каротин), РР, Е, С і деякі інші в менших кількостях;
  • мікроелементи представлені молібденом, міддю, марганцем, цинком, залізом;
  • макроелементи — фосфор, магній, натрій, калій, кальцій і деякі інші;
  • лимонна і яблучна кислоти, пектини;
  • дубильні речовини; біофлавоноїди;
  • рослинні білки, жири і вуглеводи.

В тій чи іншій мірі всі ці компоненти ягід переходять в склади, приготовані на їх основі.

Кількість буде залежати від способу приготування.

Найбільш корисним вважається настій шипшини. Технологія приготування такого засобу не передбачає вплив занадто високих температур.

Адже при кип’ятінні частково або повністю можуть зруйнуватися багато корисних речовин.

Показання та протипоказання

Перш ніж розібратися, як приймати лікувальні або загальнозміцнюючі зілля, розглянемо деякі протипоказання до застосування шипшини.

  1. Перше відноситься до самого корисного компоненту — вітаміну С (аскорбінової кислоти). Цей факт потрібно врахувати людям з підвищеною кислотністю і захворюваннями шлунково-кишкового тракту з нею зв’язаними. Застосування препаратів повинно бути строго дозованим і тільки в період стійкої ремісії. При загостренні категорично не можна.
  2. При захворюваннях серця запальної етіології приймати шипшину потрібно дуже обережно і тільки після консультації з лікарем.
  3. Категорично не можна приймати ліки на основі шипшини людям, що мають підвищену в’язкість крові (високий протромбіновий індекс) і тромбофлебіт.
  4. Захворювання печінки і схильність до закрепів — ще одне пряме протипоказання.
  5. При гіпертонічній хворобі спиртова настоянка на шипшині не приймається. Її замінюють настоєм або відваром.

Прийом препаратів з шипшини протягом довгого часу може негативно позначитися на роботі печінки.

Як найнебезпечніше наслідок такої «передозування» — інфекційна жовтяниця.

Показання до застосування фітозасобів з диво-ягід досить широкі:

  • ослаблений імунітет, особливо у весняний період;
  • авітамінози, викликані різними факторами;
  • інфекційні та запальні процеси будь-якої локалізації (використовується як загальнозміцнюючий засіб);
  • залозодефіцитна анемія;
  • загальна слабкість, в тому числі у відновному періоді після перенесених хвороб;
  • патології шлунково-кишкового тракту, пов’язані зі зниженою кислотністю;
  • при захворюваннях сечостатевої сфери (особливо в гінекології);
  • для зміцнення судин різної локалізації;
  • при атеросклерозі для зниження рівня холестерину.

Спиртова настоянка, шипшина в якій присутня в якості основного компонента, часто рекомендується лікарями.

Вона продається в аптеці і не викликає побоювання медиків з приводу правильності приготування.

Однак, з огляду на користь і шкоду настоянки шипшини, і найбільше число протипоказань саме це форми препарату, є сенс розглянути і інші методи приготування зілля.

Настій, відвар, спиртова та горілчана настойка в домашніх умовах

Настій шипшини по праву завоював першість в показниках кількості корисних компонентів, які перейшли з ягід в рідину.

Однак він має один невеликий мінус — необхідність щодня готувати нову порцію.

Але з огляду на те, що саме така форма корисніше інших, можна і постаратися.

Щоб приготувати настій шипшини, потрібно:

  • 3 ст. л. подрібнених сухих або свіжих ягід;
  • 1 л крутого окропу;
  • термос.

Ягоди поміщаються в термос, заливаються окропом. Посудина закупорюється і залишається на 8 годин.

відвар шипшини

Відвар шипшини

Після цього рідину потрібно процідити і пити злегка теплій.

Для посилення ефекту можна додавати мед — це також покращить смакові якості напою.

Настій шипшини можна приготувати за таким же рецептом і в каструльці, але її потрібно спочатку 5 хвилин протушкувати на водяній бані, а потім укутати на 5-6 годин.

Далі діяти як в попередньому рецепті.

Відвар шипшини має трохи менше корисних речовин, так як ягоди піддаються кип’ятіння — тобто впливу температури понад 100 ° С.

При такій температурі руйнується досить велика кількість вітаміну С. Ось і відповідь на питання: «Що корисніше — настій або відвар шипшини?»

Готується він, до речі, не набагато менше, ніж настій. шипшини потрібно:

  • 1,5-2 ст.л. плодів (сухих або свіжих);
  • склянка води.

Відвар з шипшини потрібно готувати тільки в емальованому посуді, так як контакт з металом додатково знищить вітамін С.

Ягоди залити холодною водою, довести до кипіння, вогонь прибрати до мінімуму. Кип’ятити під закритою кришкою 7-10 хв.

Потім каструлю прибрати з вогню і укутати на 3-4 години для настоювання.

Процідити рідину і зберігати її в холодильнику, перед вживанням трохи підігрівати на водяній бані.

Мікрохвильовку краще не використовувати. Настоянка з шипшини може бути приготовлена ​​на спирту або на горілці.

Рецепт наступний:

  • 1 стакан сушених плодів;
  • 250 мл. 70% медичного спирту;
  • 6-7 ст.л. цукру;
  • 1 л кип’яченої холодної води.

Ягоди потрібно попередньо подрібнити ножем і замочити в окропі, щоб вони набрякли.

Як тільки вода охолоне, відкинути ягоди на друшляк (воду не виливати, її використовувати в подальшому приготуванні).

Ягідки помістити в скляну ємність відповідного обсягу, залити спиртом, додати цукор і воду (якою заливали ягоди).

Помістити банку або пляшку в темне місце і кожні два дні струшувати, щоб інгредієнти «міцно подружилися».

Термін приготування — місяць. Після цього рідину процідити, перелити в чисту скляну тару і зберігати в холодильнику.

З горілкою рецепт і спосіб приготування той же, тільки використовується 0,5 літра води.

Правила прийому

Для досягнення максимального позитивного ефекту приймати будь-який препарат з ягід шипшини потрібно курсами.

Мінімальний становить три тижні, максимальний — два місяці. Довший час приймати препарати не рекомендується, так як можна «заробити» передозування і виникнення побічних ефектів.

Як правильно приймати відвар з шипшини

Як правильно приймати відвар з шипшини

Також слід враховувати, що дорослим і дітям після 14 років приймати можна не більше склянки (200 мл) настою або відвару і не більше 3 ст.л. спиртової настоянки на добу.

Дітям з 7 до 14 років — 100 мл відвару або настою, чайної ложки настоянки.

Дітям з року і до 7 років спиртова настоянка взагалі протипоказана.

А водні препарати приймаються відповідно до рекомендацій фахівця. Навіть якщо батьки вирішили провести загальнозміцнюючий курс, рада педіатра буде своєчасним.

Він допоможе уникнути алергії або інших побічних явищ, які дуже часті в цьому віці.

Інструкція по застосуванню для кожного захворювання своя і повинна ґрунтуватися на певних індивідуальні особливості організму.

Але загальні рекомендації все ж є.

  1. Жовчогінний ефект. У теплому вигляді відвар або настій приймають натщесерце за півгодини до їди. Курс повинен становити не більше трьох тижнів. Потім роблять місячну перерву і при необхідності повторюють лікування. Але тільки під контролем фахівця і при регулярному проведенні біохімії крові (печінкові проби).
  2. Як загальнозміцнюючий засіб потрібно пити увечері, за годину до сну і через одну-дві години після їжі. Пиття повинне бути теплим. Можна додати ложечку меду для поліпшення смаку і надання додаткового позитивного впливу.
  3. Щоб домогтися тонізуючого дії, потрібно пити всю добову дозу настою або відвару шипшини в злегка теплому вигляді вранці натщесерце. У напій можна додати ложку меду і дрібку кориці.
  4. Спиртова настоянка шипшини додається в негорячий чай, компот або просто в воду.

Ще одне застереження. Висока концентрація вітаміну С може згубно позначитися на стані зубної емалі.

Отже, після прийому будь-якого препарату потрібно або ретельно прополоскати рот, або пити засіб через соломинку

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *