Спиртова настоянка шипшини

Настоянка шипшини на горілці або спиртіНастоянка шипшини на горілці або спирті: корисні властивості, застосування.

Спиртова настоянка шипшини використовується в медичних цілях для лікування і профілактики застуди, атеросклерозу та інших захворювань.

Зробити цілющий напій можна в домашніх умовах, причому для приготування можуть використовуватися не тільки плоди, а й листя, пелюстки квіток і інші частини рослини.

  1. Корисні властивості
  2. Шкода і протипоказання
  3. Застосування
  4. Класичний рецепт
  5. Зимовий варіант
  6. З пелюсток
  7. З листя

Корисні властивості

З шипшини готують відвар, настої і настоянки, але останнім частіше віддається перевага.

Оскільки при настоюванні на горілці шипшина не піддається термічній обробці, як при приготуванні відвару, вона зберігає більшу кількість аскорбінової кислоти. Спиртова настоянка шипшини

У шипшині цей вітамін міститься в рекордних кількостях: наприклад, в сушених плодах близько 1200 мг аскорбінової кислоти.

Вітамін С виступає сильним антиоксидантом, він відповідає за процеси метаболізму в організмі, виводить токсини і шлаки, запускає процеси регенерації.

Недолік цього вітаміну призводить до передчасного старіння організму, атеросклерозу, «зносу» судин і їх захворювань.

Регулярне надходження аскорбінки в організм допомагає швидше впоратися з важкими захворюваннями і відновитися після операцій.

Спиртова настоянка шипшини містить і інші вітаміни, необхідні для організму людини:

  • вітаміни групи В беруть участь в кровотворенні і благотворно впливають на роботу центральної нервової системи;
  • каротиноїди в організмі перетворюються в вітамін А, який життєво необхідний для зору;
  • вітамін Е сприяє збереженню вологи в шкірних покривах, стимулює вироблення еластину і колагену;
  • вітамін Р позбавляє від крихкості капілярів; вітамін К підвищує згортання крові.

Корисні властивості настоянки шипшини на горілці обумовлені унікальним складом.

Крім вітамінів, колюча рослина з ніжними квітками містить чимало мінералів (фосфор, мідь, молібден, залізо, нікель), амінокислот, жирних кислот та інших корисних речовин.

Приготована з пелюсток шипшини або плодів настоянка надає таку дію на організм:

  • зміцнює імунітет;
  • допомагає протистояти вірусним захворюванням;
  • знімає запалення;
  • має ранозагоювальні властивості;
  • покращує вироблення шлункового соку;
  • відновлює роботу печінки, нирок та інших внутрішніх органів;
  • зміцнює судини;
  • покращує обмін речовин;
  • нормалізує гормональний фон і так далі.

Список корисних властивостей цієї рослини ще довго можна продовжувати. З цієї причини до шипшини з повагою і пошаною ставилися ще в давні часи.

Зараз практично нічого не змінилося, і вона залишається дуже популярною в народній медицині.

Шкода і протипоказання

Користь і шкода настоянки шипшини нерівноцінні і їх важко порівнювати.

І хоча рослина має унікальні цілющі властивості, в деяких випадках спиртова настоянка з неї може більше принести шкоди, ніж користі.

Протипоказаннями для прийому служать:

  • гіпертонія і серцеві захворювання;
  • дитячий вік;
  • вагітність;
  • тромбофлебіт;
  • захворювання крові;
  • виразка і гастрит з підвищеною кислотністю;
  • індивідуальна чутливість.

Засіб містить алкоголь, тому завжди призводить до підвищення артеріального тиску.

З цієї ж причини його не можна вживати майбутнім матерям і дітям. Так як шипшина підвищує згортання крові, його не варто вживати при тромбофлебіті і інших захворюваннях.

При індивідуальної чутливості може виникнути алергічна реакція, що буде супроводжуватися висипаннями або почервоніння.

Застосування

Настоянка шипшини на спирту широко використовується для лікування різних захворювань.

Показаннями для вживання засобу є:

  • захворювання сечостатевої системи;
  • порушення роботи печінки;
  • камені і пісок у нирках і жовчному міхурі;
  • застуда, ангіна, ларингіт, риніт;
  • слабкий імунітет;
  • анемія;
  • атеросклероз;
  • авітаміноз;
  • кровотечі та інші хвороби.

Застосування засобу практикується і всередину, і зовнішньо для лікування шкірних захворювань, пролежнів, опіків, ран і тріщин на шкірі.

Настоянка шипшиниДля лікувальних цілей народні ліки вживати потрібно в обмежених кількостях.

Деякі люди готують настоянку для частування гостей на святах і застіллях, але при вживанні напою в великих кількостях спирт буде руйнувати аскорбінову кислоту та інші корисні речовини і більше приносити шкоди, ніж користі.

При зовнішньому застосуванні настойку додають в домашні мазі, використовують для компресів і просто змащують пошкоджені ділянки шкіри.

Використовується вона і в косметичних цілях для боротьби зі зморшками, випаданням волосся і іншими проблемами.

Рецепти приготування

Існує величезна кількість рецептів приготування настоянки з шипшини.

Основним компонентом можуть служити свіжі або сушені плоди, пелюстки, листя і так далі.

Нерідко додають і інші корисні інгредієнти, які підсилюють дію шипшини.

Класичний рецепт

Для лікувальних цілей часто використовується класичний рецепт настоянки шипшини на горілці.

Для цього необхідно 250 грам свіжих плодів помити і скласти в скляну ємність, наприклад, банку, і залити 0,5 л горілки.рецепт спиртової настоянки шипшини

При бажанні плоди можна пом’яти, але їх не можна подрібнювати в блендері, так як ворсинки неможливо буде відфільтрувати, а вони будуть сильно лоскотати горло при вживанні.

Настоювати суміш потрібно близько місяця. Не забувайте — сонячні промені здатні руйнувати багато вітамінів, тому вибирайте прохолодне і темне місце.

Перед вживанням слід добре процідити засіб. У проціджену рідину додайте 2 ст. ложки цукру і перемішайте до повного розчинення.

Вживати таку настоянку можна для зміцнення імунітету, при простудних захворюваннях, хворобах печінки і інших недугах.

Зимовий варіант

Зимова настоянка шипшини на горілці готується з сушених плодів. Їх можна заготовити з літа або придбати в будь-якій аптеці.

рецепт спиртової настоянки шипшини з плодів100 грам плодів залийте окропом і залиште на 5-10 хвилин, щоб ягоди набрякли. Після воду повністю злийте і залийте 500 мл горілки.

Алкогольний напій можна замінити спиртом, наполовину розведеним водою. Настоювати потрібно не менше 3 тижнів, дотримуючись температурного режиму і далеко від сонячного світла.

При бажанні в настоянку можна додати пару ложок цукру, але вміст банки або пляшки потрібно періодично збовтувати, щоб він повністю розчинився.

Застосування настоянки шипшини на горілці, приготовленої за цим рецептом, є кращою профілактикою атеросклерозу, застуд та анемії.

З пелюсток

У пелюстках колючих кущів також міститься величезна кількість корисних речовин, тому їх нерідко використовують для приготування домашніх ліків.Спиртова настоянка з пелюсток шипшини

Настоянка з пелюсток готується дуже просто. Візьміть 2 столові ложки свіжих пелюсток і залийте 0,5 л горілки.

Ніколи не використовуйте пошкоджені або зіпсовані пелюстки. Горілку при бажанні можна замінити вином «Кагором».

Через 2 тижні настоянка готова. Використовувати її можна не тільки для внутрішнього прийому, а й зовнішнього лікування в якості основи для компресів.

З листя

Настоянка з листя шипшини може готуватися зі свіжої або сухої сировини. Якщо ви берете сушені листочки, тоді знадобиться 2 столові ложки.

Спиртова настоянка з листя шипшиниЯкщо ви віддаєте перевагу свіжій сировині, тоді кількість збільште в 1,5 рази, тобто до 3 ст. ложок.

Підготовлені листочки подрібніть або поріжте і залийте 500 мл горілки. Через три тижні ліки будуть готові.

Застосовувати лікарський засіб з листя колючого куща можна для профілактики і лікування захворювань печінки, шлунково-кишкового тракту, нирок, жовчного міхура і інших хвороб.

Настоянка шипшини на домашній горілці — універсальний і унікальний лікарський засіб, який кожен може приготувати в домашніх умовах.

Щоб вона приносила тільки користь вашому організму, не забувайте про протипоказання.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top