Як вибрати мед
Як правильно вибрати натуральний якісний мед.
Всім відомі і не раз обговорювалися виняткові поживні і смакові якості меду.
Не без підстави мед рекомендують як чудове лікувальний засіб.
При великому виборі різних сортів меду розвелося дуже багато фальсифікованого продукту або розведеного різними добавками, за консистенцією і солодкому смаку дуже схожого на натуральний.
Як вибрати мед якісний, натуральний і нічим не розбавлений?
Щоб правильно вибирати натуральний мед на ринку або в магазині, потрібно прочитати уважно ці рекомендації, при покупці бути уважним і обережним, покладатися тільки на свій зір, нюх і дотик і не приймати на віру слова торговців, адже 30% продаваного меду – фальсифікація.
Як не стати жертвою обману і вибрати натуральний, хороший мед?
Найкраще все-таки мати постійного постачальника натурального меду.
На 100% ідеальний варіант – це знайомство з перевіреним бджолярем.
Але якщо, живучи в селищі або в селі, це ще якось можна організувати, то для міських жителів це майже з області фантастики.
Жителі міст купують мед в мережевих магазинах або на ринку.
Як правило, мед продається в закритій упаковці, і на банці з медом наклеєна етикетка «натуральний».
Але як дізнатися, чи так це насправді? Покупці можуть судити про натуральність цього продукту тільки за зовнішнім виглядом і за написи, яку можна уважно розглянути: продукт відповідає ГОСТу і міжнародним стандартом безпеки ISO 22000.2005.
Варто звернути увагу на дату і місце медозбору. Хороший, якісний мед збирається в екологічно чистих місцях, і дата його виробництва просто зобов’язана збігатися з датою цвітіння рослин-медоносів.
Упаковка повинна бути герметичною
- Купивши мед в магазині або на ринку, потрібно прикинути вагу продукту. Його щільність більше, ніж у води, отже, маса при рівних обсягах у меду повинна бути приблизно в півтора разу більше, ніж маса води. Якщо вага рівна, то, швидше за все, це цукровий сироп.
- Як не помилитися і вибрати правильний мед? При покупці меду потрібно зіставити консистенцію і дату відкачки меду.
Якщо мед купується влітку, то він, як правило, рідкого кольору, ще не встиг закристалізуватися.
Кристалічний мед влітку – минулорічний. І навпаки, якщо в жовтні продається рідкий мед, то він фальшивий або перегрітий, а такий продукт втрачає здатність до кристалізації.
Увага! Перегрітий мед – це погано. Мало того що він втрачає масу корисних вітамінів і поживних властивостей, він ще й набуває властивості канцерогену.
- Ніколи не можна купувати на ринку мед, який вже перемішаний з пергою або пилком, а також з маточним молочком. Всі продукти бджільництва потрібно купувати окремо і потім вже змішувати самостійно. Бо невідомо, якої якості пилок вмешали в мед, вона швидко псується і мало того, що втрачає свої корисні властивості, так ще й може стати отрутою. Маточне молочко – це взагалі рідкість, продукт дуже дорогий, і його часто підробляють.
- Найкращий варіант вибору натурального продукту на ринку – це купівля меду в сотах. Тут точно можна бути впевненим в тому, що мед зробили бджоли, а не хіміки-любителі. І до того ж віск стільників корисний.
- Найпростіший спосіб, як вибрати мед правильно, – зробити це до смаку. Натуральний мед має гіркуватий присмак і щипає в роті, навіть ласуни не зможуть з’їсти його багато, на відміну від його фальшивого побратима.
- На ринках або в магазинах можна зустріти мед штучний. Він виготовляється з овочевої та фруктової м’якоті. Також штучний мед завозять з Китаю. Він пахне льодяниками і має смак карамелі.
Знову ж, купуючи мед, потрібно уважно читати етикетку, зазвичай виробник попереджає, що мед штучний, але на звороті і дуже дрібно.
Простий спосіб, як правильно вибирати мед, щоб не переплутати його з штучним, – це просто понюхати.
У такого продукту відсутній характерний аромат, хоча і тут хімія заявила про себе: в штучний продукт додають синтетичний медовий ефір. Штучний мед не схильний до кристалізації.
Висновок
Існує багато способів, як правильно вибирати натуральний мед. А ось де його вибирати, на ринку або в магазині, немає однозначної відповіді, і там, і там можна зустріти «неправильний мед».
А такий мед не тільки не корисний, але і шкідливий. Жорсткий контроль якості медової продукції проводиться на медових ярмарках. Може бути, краще там вибирати натуральний мед?