Як в домашніх умовах перевірити мед на натуральність

Як перевірити мед на натуральність вдомаЯк перевірити мед на натуральність вдома. Якість меду.

Не у всіх є можливість купувати мед на пасіці або у знайомого пасічника.

Як правило, мед купується на ринках або в магазинах, адже зараз на полицях численних продуктових точок можна спостерігати величезний достаток цього корисного бджолиного продукту.

Але не завжди той мед, що продається в магазині, справжній.

Багато недобросовісних продавців заради отримання вигоди здатні фальсифікувати цей унікальний продукт.

Існує безліч способів, щоб не помилитися при виборі меду. Звичайно, всі вони неточні і не доводять на 100% його натуральність.

Ну а якщо цей цілющий продукт вже придбаний, в арсеналі бджолярів є кілька найпоширеніших способів, як перевірити мед на справжність в домашніх умовах.

  1. Як самостійно перевірити натуральність меду
  2. Як вибрати справжній натуральний мед

Як перевірити, натуральний мед чи ні, самостійно, без лабораторних досліджень?

Візуальні засоби перевірки

  • Мед повинен бути обов’язково зрілий. Якщо він пузириться і піниться, значить, незрілий. У незрілому меді недостатньо поживних речовин, і через невеликий період часу в ньому почнеться процес бродіння.
  • Якщо купили закристалізувавший, рідкий на вигляд продукт бджільництва. Опустити в мед ложку, покрутити її, підняти горизонтально, продовжуючи прокручувати. Якщо мед дозрів, то він буде намотується, як нитка, а незрілий буде капати з ложки.
  • Як перевірити мед на фальсифікацію. Опустити ложку в банку з медом і підняти. Якісний, натуральний мед буде тягнутися як тонка нитка, утворюючи на поверхні башточку, яка потім буде розтікатися. Якщо мед фальшивий, то він буде просто стікати і капати назад.
  • Зацукрований мед — зазвичай це натуральний продукт. Він зацукровується через кілька днів або місяців після відкачування з вулика. Якщо мед купується в кінці літа, то, як правило, він свіжий і обов’язково повинен бути рідким. Починаючи приблизно з жовтня мед на прилавках закристалізований.

Увага! Якщо навесні продають рідкий мед, то він піддавався нагріванню (якщо до 36 градусів, то це нормально, якщо більше — то він втратив всі свої властивості).

Але є винятки: мед білої акації не кристалізується.

Визначення натуральності меду: перевірка на добавки

У мед для збільшення його обсягу та отримання більшої вигоди фальсифікатори можуть додавати різні домішки, такі як крохмальний кисіль або цукор, крейду, борошно або желатин.

Увага! Існує кілька простих способів визначити чистоту меду, наприклад, перевірка на наявність домішок:

  • Взяти склянку теплої води, додати туди чайну ложку меду, добре розмішати. Справжній мед без будь-яких добавок повністю розчиниться. Якщо це фальсифікат, то на поверхні води будуть плавати білі нерозчинні пластівці або каламутна плівка.
  • Чистота меду: перевірка на добавки крейди. Якщо до розчину меду додати краплю оцту, то поява на поверхні бульбашок газу свідчить про наявність крейди в продукті.
  • Реакція на крохмаль. Щоб перевірити мед на наявність в ньому крохмального клейстеру або крохмальної патоки, потрібно додати до водного розчину меду, приготовленого в пропорції 1: 3, трохи спирту або горілки. Якщо є крохмальний клей, то можна спостерігати появу в розчині желеобразного осаду, це декстрини. Натуральність меду показує прозорість розчину або утворення ледве помітної плівки в місці зіткнення спирту з медовим розчином.
  • Реакція на домішки борошна і на крохмаль. Щоб перевірити мед на домішки крохмалю, потрібно в медовий розчин капнути краплю йоду або люголя. Поява синього забарвлення явно свідчить про ненатуральность меду.
  • Чистота меду: перевірка на добавки желатину. До медового розчину додати кілька ложок негашеного вапна, розмішати і нагріти. При нагріванні, якщо в мед доданий желатин, відчується характерний аміачний запах. Якщо в домашніх умовах є лакмусовий папір, то він повиннен посиніти при наявності желатину.

Фальсифікати меду: перевірка на смак

Щоб перевірити мед на смак, потрібно взяти ложку меду в рот, потримати кілька хвилин, потім повільно проковтнути.

Натуральність меду покаже характерне подразнення слизової ротової порожнини, яке тільки посилюється при ковтанні.

Якщо мед розбавлений цукровим сиропом, то характерного присмаку немає.

Запах меду: перевірка справжності

Визначити натуральність меду можна по запаху. Фальшивий не пахне, а натуральний видає приємний запашний аромат рослин.

Як перевірити і вибрати натуральний, справжній і правильний мед?

Купувати потрібно густий мед — він найправильніший, якісний і зрілий. Завжди при покупці потрібно мед уважно розглянути, звертаючи увагу на його забарвлення, запах і в’язкість.

Мед повинен бути прозорим, звичайно, якщо він не так давно відкачувався. Якщо на прилавку мед закристалізований, то не повинно бути поділу шарів, відбувається рівномірна кристалізація.

Всі описані способи виявлення справжнього меду, перевірка якого в домашніх умовах показана наочно на відео в мережі, не дають повної гарантії справжності придбаного цілющого продукту.

Все-таки завжди потрібно звертати увагу на сертифікат відповідності меду, виданий спеціальними дослідними лабораторіями.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *