Чому зацукровується мед
Чому зацукровується мед: причини, терміни, що робити.
Багато покупців, які нечасто купують мед, бояться купувати продукт з білими пластівцями зверху.
Вони вважають, що кристалики цукру є ознакою старості продукту.
Насправді це не так. Чому зацукровується мед? Це цілком природний процес.
Швидкість утворення кристалів залежить від сорту меду, умов його збору і зберігання.
Швидше зацукровується продукт, який погано очистили і в ньому є частинки обніжжя, пилку і інші домішки. Але на якість нектару це ніяк не впливає.
Який мед не зацукровується?
Можна відповісти однозначно: штучний. Натуральний продукт рано чи пізно стає густим, і зверху з’являються частинки цукру.
Звичайно, цей процес коливається в широких межах. В основному на термін кристалізації впливає вміст у продукті глюкози і фруктози.
Чим більше в ньому глюкози, тим швидше нектар стане густим. Існують сорти, які протягом тривалого часу перебувають у рідкому стані, серед них:
- акаційовий;
- каштановий;
- падевий;
- вересковий.
Ці сорти можуть зберігатися кілька років і не кристалізуватися. Але рано чи пізно речовина все одно стане густою, і зверху з’являться пластівці.
Чи повинен мед зацукровуватись?
Звичайно, але якщо ви не дуже любите густий продукт, купуйте конюшиновий або каштановий сорти.
Гречаний, липовий і соняшниковий сорти швидко кристалізуються. Зазвичай це відбувається через 2-4 тижні після збору.
Процес кристалізації відбувається через перенасиченість розчину.
У продукті дуже багато глюкози, яка прагне випасти в осад.
Саме цей осад є кристалами. Ви ніяк не можете вплинути на процес.
Але деякі недобросовісні реалізатори для того, щоб товар довше перебував у рідкому стані, додають в нього воду, або часто гріють.
При цьому кількість глюкози в розчині зменшується, і продукт довго не густіє.
Якщо ви придбали товар і мед швидко “сів”, не звинувачуйте продавця в реалізації неякісного товару.
Зверніть увагу на походження продукту. Якщо його збирали з соняшнику або ріпаку, то цілком нормально, що після 3 тижнів зберігання ви побачите перші крупинки.
Нічого розбавляти не потрібно. Він такий же корисний і якісний, як і рідкий натуральний мед.
Що робити з зацукрованим медом?
Вживати його в їжу. Його властивості залишаються незмінними.
З його допомогою можна готувати препарати від кашлю або пекти смачні кекси.
Натуральний мед можна їсти з теплим чаєм.
Якщо мед швидко зацукровався, а на етикетці вказано, що він акацієвий, то варто засумніватися в його якості.
Натуральний акацієвий мед – продукт з найбільшим терміном придатності в рідкому стані.
Він може залишатися рідким 2-3 роки. Це цілком нормально.
Щоб перевірити справжність зацукрованого нектару і його якість, нанесіть краплю на долоню.
Тепер потріть шматочок між пальцями. Якщо продукт штучний, то він збереться в пластівці і грудки.
Якщо мед справжній, то він стане рідким і перетвориться на в’язку масу, яка склеює пальці.
Багато бджолярів рекомендують використовувати цей метод для перевірки якості зацукрованого продукту.