Чому зацукровується мед

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

чому мед кристалізується

Чому мед кристалізується

Чому зацукровується мед: причини, терміни, що робити.

Багато покупців, які нечасто купують мед, бояться купувати продукт з білими пластівцями зверху.

Вони вважають, що кристалики цукру є ознакою старості продукту.

Насправді це не так. Чому зацукровується мед? Це цілком природний процес.

Швидкість утворення кристалів залежить від сорту меду, умов його збору і зберігання.

Швидше зацукровується продукт, який погано очистили і в ньому є частинки обніжжя, пилку і інші домішки. Але на якість нектару це ніяк не впливає.

  1. Який мед не зацукровується?
  2. Чи повинен мед зацукровуватись?
  3. Що робити з зацукрованим медом?

Який мед не зацукровується?

Можна відповісти однозначно: штучний. Натуральний продукт рано чи пізно стає густим, і зверху з’являються частинки цукру.

Звичайно, цей процес коливається в широких межах. В основному на термін кристалізації впливає вміст у продукті глюкози і фруктози.

Чим більше в ньому глюкози, тим швидше нектар стане густим. Існують сорти, які протягом тривалого часу перебувають у рідкому стані, серед них:

  • акаційовий;
  • каштановий;
  • падевий;
  • вересковий.

Ці сорти можуть зберігатися кілька років і не кристалізуватися. Але рано чи пізно речовина все одно стане густою, і зверху з’являться пластівці.

Чи повинен мед зацукровуватись?

Звичайно, але якщо ви не дуже любите густий продукт, купуйте конюшиновий або каштановий сорти.

Чи повинен мед "сідати"

Чи повинен мед “сідати”

Гречаний, липовий і соняшниковий сорти швидко кристалізуються. Зазвичай це відбувається через 2-4 тижні після збору.

Процес кристалізації відбувається через перенасиченість розчину.

У продукті дуже багато глюкози, яка прагне випасти в осад.

Саме цей осад є кристалами. Ви ніяк не можете вплинути на процес.

Але деякі недобросовісні реалізатори для того, щоб товар довше перебував у рідкому стані, додають в нього воду, або часто гріють.

При цьому кількість глюкози в розчині зменшується, і продукт довго не густіє.

Якщо ви придбали товар і мед швидко “сів”, не звинувачуйте продавця в реалізації неякісного товару.

Зверніть увагу на походження продукту. Якщо його збирали з соняшнику або ріпаку, то цілком нормально, що після 3 тижнів зберігання ви побачите перші крупинки.

Нічого розбавляти не потрібно. Він такий же корисний і якісний, як і рідкий натуральний мед.

Що робити з зацукрованим медом?

Вживати його в їжу. Його властивості залишаються незмінними.

Зацукрований мед на мові бджолярів - "сівший"

Зацукрований мед на мові бджолярів – “сівший”

З його допомогою можна готувати препарати від кашлю або пекти смачні кекси.

Натуральний мед можна їсти з теплим чаєм.

Якщо мед швидко зацукровався, а на етикетці вказано, що він акацієвий, то варто засумніватися в його якості.

Натуральний акацієвий мед – продукт з найбільшим терміном придатності в рідкому стані.

Він може залишатися рідким 2-3 роки. Це цілком нормально.

Щоб перевірити справжність зацукрованого нектару і його якість, нанесіть краплю на долоню.

Тепер потріть шматочок між пальцями. Якщо продукт штучний, то він збереться в пластівці і грудки.

Якщо мед справжній, то він стане рідким і перетвориться на в’язку масу, яка склеює пальці.

Багато бджолярів рекомендують використовувати цей метод для перевірки якості зацукрованого продукту.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top