Процес приготування вина

Як зробити вино в домашніх умовах

Як зробити вино в домашніх умовах

Процес приготування вина в домашніх умовах.

Що слід розуміти під домашнім вином?

Перше, на що необхідно звернути увагу при розгляді питання про домашне вино, це те, що його можна робити не тільки з винограду.

Вино може бути приготовлено практично з будь-яких фруктів.

Деякі фрукти краще підходять для вина, інші менше, проте готувати вино можна з будь-яких фруктів.

Основними інгредієнтами для приготування будь-якого з вин є певні фрукти, які і додають напою основний смак і аромат, цукор, винні дріжджі (завдяки яким і виробляється алкоголь) і вода.

У вино часто додають і інші, другорядні інгредієнти: родзинки, дубильні речовини (найчастіше у вигляді чорного чаю), лимонна кислота (як правило, у вигляді лимона).

Конкретний набір продуктів залежить від різновиду вина.

  1. Як самому приготувати домашне вино?
  2. Етапи приготування вина в домашніх умовах

Як самому приготувати домашне вино?

Золоте правило при домашньому виноробстві – ідеальна чистота і стерильність всього посуду і обладнання, яке використовується.

Для цього всі контейнери і оснащення для приготування алкогольного напою ретельно миють і стерилізують.

При використанні брудного посуду в суслі можуть почати розмножуватися різні бактерії, які в підсумку зіпсують смак і аромат вина.

Етапи приготування вина в домашніх умовах

Первинна ферментація

Перший етап приготування вина в домашніх умовах полягає в первинній ферментації.

Фрукти і інші інгредієнти подрібнюють і додають в чистий контейнер, найчастіше в відро для харчових продуктів.

Цукор розчиняють в гарячій воді і додають в відро з фруктами, куди потім доливають необхідну кількість холодної води.

Ферментація – це процес, під час якого дріжджі перетворюють цукор в алкоголь з бурхливим виділенням вуглекислого газу.

Тривалість процесу ферментації може бути різною, найчастіше від 3 до 10 днів.

Процес бродіння

Після охолодження додаються дріжджі. Протягом 12-36 годин після їх додавання почнеться процес бродіння вина.

На даному етапі поєднання рідини і твердих речовин називається «муст».

Після первинного етапу бродіння рідину проціджують і відкидають всі тверді речовини.

Після цього рідину наливають в інший стерильний бутель, де і повинен продовжитися інший етап – вторинна ферментація.

Вторинна ферментація

Бутель, який часто називають балоном, має форму пляшки, але в набагато збільшеному вигляді.

Як правило, такі бутлі скляні або пластикові. Часом деякі винороби виготовляють такі бутлі самостійно.

Щоб запобігти розмноженню бактерій, які можуть зіпсувати вино в період вторинної ферментації, бутель слід наповнити доверху.

Зверху на бутель надягають спеціальний шлюз, який запобігає потраплянню повітря всередину.

В якості шлюзу часто використовують звичайну повітряну кулю. Вона буде збирати вуглекислий газ, і запобігати попаданню повітря.

Після закінчення вторинної ферментації вино переливають в інший бутель.

При цьому необхідно відкинути осад, який накопичився на дні бутля. Цей осад – мертві дріжджі.

Витримка вина

Приблизно через шість місяців вино можна розливати в пляшки. У пляшках вино також необхідно витримати певний термін.

При цьому період витримки може відрізнятися в залежності від різновиду вина.

Середній термін витримки молодого вина зазвичай становить близько шести місяців.

Для світлих вин цей термін можна скоротити.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top