Сир з медом – незвичайні та корисні ласощі
Сир та мед: корисні властивості, рецепти приготування.
Сир з медом в європейських країнах давно вживають як десерт або закуски.
Для наших співвітчизників таке поєднання продуктів незвичайне, хоча воно відрізняється насиченістю смаків і користю для організму.
Зараз все частіше в меню ресторанів можна зустріти сирні тарілки, які піддаються не тільки з фруктами і горіхами, а й медом.
Користь незвичайного десерту
Поєднання сиру та продукту бджільництва має незвичний, але вишуканий смак.
Такий десерт або закуска відрізняється величезною користю для організму, так як основні складові страви містять в собі чимало корисних речовин і роблять позитивний вплив на організм.
Сир – один з кращих джерел кальцію.
Він допомагає заповнити запаси цього мінералу в організмі і сприяє правильному розвитку і функціонуванню кісткової системи.
Кисломолочний продукт багатий білками.
Він дає швидке і тривале відчуття насичення.
Багато сортів позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, відновлюють обмінні процеси.
Продукт бджільництва – справжнє джерело вітамінів і мінералів, тому його рекомендовано вживати дорослим і дітям.
У ньому містяться такі корисні речовини:
- аскорбінова кислота, вітаміни групи В і інші вітаміни;
- фосфор, магній, калій, залізо та інші мінерали;
- фітонциди і природні антибіотики;
- антиоксиданти;
- амінокислоти; вуглеводи та ін.
Мед зміцнює імунітет і позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, а також допомагає позбутися від анемії.
Натуральні ласощі надає таку дію на організм:
- протизапальну;
- антигрибкову;
- противірусну;
- знеболюючу;
- імуностимулюючу і так далі.
Читати ще: Лікування медом застуди в домашніх умовах: рецепти.
Також він поліпшує обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок та інших органів.
Дозволяє заряджати енергією і заповнити життєві сили після операцій і важких захворювань.
Сир і мед при схудненні
Багатьох людей, які ведуть боротьбу з зайвими кілограмами, цікавить, чи можна їм вживати сир і мед.
Поєднання цих продуктів може стати чудовою альтернативою купівельними солодощами.
Головна перевага такого десерту полягає в тому, що продукти, що входять до його складу, покращують обмінні процеси, а також відновлюють запаси вітамінів і мінералів в організмі.
Невелика порція такого незвичайного ласощу може заповнити потребу організму в солодкому без шкоди для фігури.
Варто пам’ятати, що і сир, і мед відносяться до висококалорійних продуктів, тому зловживати ними не варто.
Всього кілька шматочків сиру, политих натуральним ласощами, дозволять швидко і надовго насититися.
З якими сортами сирів поєднується мед?
Щоб сир і продукт бджільництва відмінно поєднувалися, необхідно ретельно підійти не тільки до вибору сорту молочного продукту, але і меду.
Якщо вас цікавить, який сир їдять з бджолиним медом, зверніть увагу на різні поєднання:
- Найкраще вибирати м’які сирні сири. Відмінно для десерту підійде козячий сир, який має ніжний смак. Прекрасним доповненням до адигейського сиру, моцареллі і рікотто стане квітковий мед. Також можна зупинити вибір на лавандовому або акацієвому сортів.
- М’які сири типу камамбер або брі також краще подавати з квітковим або іншим медом з легким ароматом і ненав’язливим смаком. Французи вживають камамбер з медом тільки в запеченому вигляді, частіше з горіхами.
- Якщо ви взяли благородні блакитні сорти, доповнити їх смак зможуть види меду з сильним ароматом: люцерни, конюшини, цитрусових і так далі.
- Тверді сири типу пармезан, грюйер або голландські сорти необхідно поєднувати тільки з насиченими видами: гречаний або каштановий.
Можна використовувати і інші сорти сирів. Шляхом експериментів шукати ідеальне поєднання, адже у кожної людини свої смакові якості.
Хтось любить ніжне поєднання сирного сиру з ароматною солодкістю, а комусь більше подобається незвичайне поєднання солоного і солодкого.
Смакове поєднання сиру з медом часто доповнюють горіхами (волоськими, мигдалем, кедровими), а також виноградом і іншими ягодами.
Рецепти приготування
Існує кілька рецептів приготування сиру з продуктом бджільництва.
Всі вони відрізняються простотою і швидкістю приготування, а тому побалувати себе вишуканим десертом або здивувати гостей може кожен бажаючий.
Читати ще: Творог та мед: користь і шкода, для схуднення.
Сир з медом і горіхами
Для приготування вам знадобиться:
- 200 гр. сиру;
- 2-3 ст. л. меду;
- 2 ст. л. горіхів.
Сир наріжте тонкими скибочками і красиво викладіть на тарілку. Зверху полийте квітковим або іншим медом.
Якщо ваш продукт бджільництва закристалізувався, розтопіть його на водяній бані.
Горіхи підсмажте і порубати, а після посипте ними ласощі. Найкраще взяти волоські горіхи, але підійде і мигдаль, арахіс або інші горіхи.
Камамбер з медом
З головки камамбера зріжте верхівку. Ложкою акуратно вийміть м’якоть так, щоб вийшов горщик.
Основний інгредієнт змішайте з вимитими і просушеними ягодами і горіхами.
Можна взяти виноград або будь-які улюблені ягоди. Покладіть назад сир з ягодами і горіхами, а зверху все полийте рідким медом.
При необхідності розтопіть його або просто нагрійте, щоб він легко розтікався.
Адигейський сир з медом
Наріжте адигейський сир шматочками товщиною 0,5 см.
Злегка обсмажте підготовлені шматочки на сковороді, а після викладіть на тарілку.
Поки кисломолочний продукт теплий, полийте його медом.
Зверху посипте рубаними волоськими горіхами. Можна прикрасити ягодами і травами.
Читайте: Молоко з медом — корисні властивості та застосування
Як правильно приготувати і подавати сирну тарілку?
У ресторанах часто в меню можна зустріти сирну тарілку, але приготувати таке частування можна і вдома, головне керуватися простими рекомендаціями:
- Для приготування беріть різні сорти сиру.
- На тарілку викладайте сир в такій послідовності – від ніжних вершкових сортів до більш солоних або специфічних.
- Мед підбирайте найбільш нейтральний, щоб він добре поєднувався з різними сортами сирів.
- Між різними сирними сортами можна укласти ягоди, трави або горіхи.
Подають сирну тарілку без хліба, а ось вино стане відмінним доповненням.
Медом можна поливати тарілку або подати в окремій піалі, щоб кожен бажаючий міг сам поєднувати продукти.
Сир і мед – незвичайне поєднання смаків, але шанувальників цьої вишуканої і корисної страви стає все більше з кожним днем.