Молоко з медом – корисні властивості та рекомендації щодо застосування

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...

Молоко з медом - користьМолоко з медом – корисні властивості та застосування.

Мед і молоко в цілому відносятся до збалансованих і поживних продуктів, які використовуються в якості важливих компонентів здорового харчування.

Крім відмінного смаку, такий напій містить вітаміни, мінерали та ряд унікальних біологічно активних сполук, тому його часто використовують для лікування і профілактики запальних та інфекційних захворювань.

  1. Корисні властивості
  2. Шкода і протипоказання
  3. Калорійність молока з медом
  4. Застосування
  5. При застуді
  6. Для лікування горла
  7. При температурі
  8. Для схуднення
  9. На ніч
  10. При безсонні
  11. Для травлення
  12. Дітям
  13. При вагітності
  14. Рецепти

Корисні властивості

Мед – ефективне джерело доступних калорій, що підвищує витривалість і працездатність.

Він містить близько 300 інгредієнтів, включаючи амінокислоти, вітаміни, мінерали та ферменти, але в основному складається з цукрів (фруктоза, глюкоза і деякі інші) і води.

Точний склад варіюється в залежності від рослин, з яких живиться бджола, проте у всіх сортах меду ідентифіковані флавоноїди, фенольні кислоти, вітаміни, мінерали, ферменти, пептиди.

Корисні властивості меду і молока

Корисні властивості меду і молока

Хімічний склад молока може змінюватися під впливом різних факторів, таких як генетика, навколишнє середовище, стадії лактації, харчування тваринного.

В середньому коров’яче молоко складається з 87% води, 4-5% лактози, 3% білка, 3-4% жиру, 0,8% мінералів, 0,1% вітамінів.

Овече молоко відрізняється підвищеним вмістом білка і жиру, козяче містить більшу кількість вітамінів А, В1 і В12, а також кальцію і фосфору.

Молоко – це не тільки важливе джерело кальцію, але і високоякісного білка, надаючи близько 32 гр. протеїну на літр продукту.

Читайте також: Чай з медом і лимоном – користь напою.

Чим корисно молоко і мед?

Антибактеріальні властивості. Мед інгібує десятки видів бактерій, в тому числі стійких до антибіотиків.

Це, зокрема, патогенні мікроорганізми, пов’язані з інфекціями сечовивідних шляхів, наприклад, E. coli, види Proteus і Strep. faecalis, і бактерії H.pylori, які викликають гастрит.

На відміну від більшості звичайних антибіотиків, мед не призводить до розвитку антибіотикорезистентних мікроорганізмів і може використовуватися безперервно.

Антибактеріальна активність пов’язана з деякими особливостями продукту:

  1. він виводить вологу з навколишнього середовища і таким чином зневоднює бактерії;
  2. містить досить велику кількість цукру, щоб перешкоджати зростанню мікробів;
  3. рН меду становить від 3,2 до 4,5, що пригнічує ріст більшості мікроорганізмів;
  4. перекис водню, що продукуються глюкозооксідазою, є важливим протимікробним компонентом;
  5. в меді були ідентифіковані декілька фітохімічних факторів (летючі речовини,органічні кислоти, лізоцим, бджолиний віск, нектар, пилок і прополіс), істотних для його антибактеріальної активності.

У молоці також містяться сполуки з бактерицидними властивостями – це ферменти лізоцим і пероксидаза, однак протягом двох діб зберігання або після нагрівання вони розпадаються.

Проте напій з кип’яченого молока з медом зберігає антибактеріальні властивості, так як мед при правильному зберіганні зберігає відповідні якості роками.

Захист і лікування шлунково-кишкового тракту. Мед використовується для лікування і захисту від шлунково-кишкових інфекцій, таких як гастрит, гастроентерит, дуоденіт і виразка шлунка, викликаних бактеріями та ротавірусом.

Мед перешкоджає прикріплення бактерій до епітеліальних клітин слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і вбиває мікроорганізми за рахунок антибактеріальних чинників, а також допомагає відновити пошкоджену слизову оболонку кишечника, стимулює зростання нових тканин і діє як протизапальний засіб.

Деякі пептиди молока активізують виробництво секрету слизових – муцина, тим самим запобігаючи шкоду від зайвого порушення кишкової перистальтики і знижуючи кислотність шлункового соку.

Нормалізація складу крові. Вживання меду при діабеті типу I і типу II пов’язано зі значно більш низьким глікемічним індексом, ніж використання глюкози або сахарози.

Продукт викликає зниження гомоцистеїну і С-реактивного білка у пацієнтів з діабетом і здорових людей, а також стимулює секрецію інсуліну, підвищує концентрацію гемоглобіну і покращує профіль ліпідів.

Молоко з медом допомагає від кашлю

Молоко з медом допомагає від кашлю

Збереження якості молока. Перекис водню і неперекісні компоненти, такі як антиоксиданти, інгібують ріст Shigella, Listeria monocytogenes і Staph. aureus, допомагаючи зберігати свіже молоко від псування.

Поліпшення травлення. Пребіотик є нетравною дієтичною добавкою, яка змінює баланс кишкової мікрофлори, стимулюючи ріст і активність корисних організмів і пригнічуючи потенційно шкідливі бактерії.

Мед вважається придатним підсластителем в молочних продуктах, не перешкоджаючи росту звичайних бактерій, таких як Strep. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lacto. delbruekii і Bifidobacterium bifidum, які важливі для підтримки здоров’я шлунково-кишкового тракту.

Продукт також збільшує і підтримує зростання біфідобактерій, що в основному пов’язано з наявністю безлічі олігосахаридів.

Читайте також: Чай з імбиром, лимоном і медом – користь.

Протизапальну дію. Мед знижує активність циклооксигенази-1 і циклооксигенази-2, а також концентрацію простагландинів, тим самим виявляючи протизапальні ефекти, які можна порівняти з дією кортикостероїдів.

Антиоксидантна активність. Корисно молоко з медом ще й здатністю пригнічувати активність вільних радикалів, що приводить до молекулярних змін і генних мутацій, що, в свою чергу, викликає велику кількість різноманітних захворювань.

Розчинні фракції молочних пептидів містять лактоглобулин і лактоферин, що мають високий антиоксидантний потенціал, в той час як мед містить безліч з’єднань, які працюють разом для забезпечення синергетичного антиоксидантної дії:

  • флавоноїди – апігенин, пінокебрін, кемпферол, кверцетин, галангін, хризин і геспертін;
  • фенольні кислоти – еллагічні, кавові, кумаринові і ферулові;
  • аскорбінова кислота;
  • токофероли;
  • ферменти – каталаза і супероксиддисмутаза;
  • пептиди.

Захист від серцево-судинних захворювань.Важливими чинниками ризику серцево-судинних порушень є гіперліпідемія і активність вільних радикалів.

Молоко з медом від горла

Молоко з медом від горла

У меді присутній широкий спектр фенольних сполук, захисні ефекти яких включають антитромботичні, антиоксидантні і вазорелаксантні властивості, а регулярне вживання продукту позитивно впливає на загальний холестерин, холестерин ліпопротеїнів високої щільності, глюкозу крові натще і масу тіла.

Мед також зменшує венозний артеріальний тиск, що зменшує переднавантаження серця.

Користь молока полягає в тому, що казеїни породжують ряд біологічно активних пептидів з антигіпертензивним і антитромботичну дію.

Крім того, продукт містить жирні кислоти, зокрема, лінолеву, що бере участь в зміцненні стінок судин і нормалізації ліпідемічного показників крові.

Заспокійливу дію. Деякі молочні пептиди, такі як бета-казоморфін, за ефектом нагадують анальгетик і транквілізатор, впливаючи на центральну нервову систему. Крім того, в молоці міститься амінокислота триптофан з аналогічною дією.

Профілактика остеопорозу. Кальцій і фосфор відіграють важливу роль у підтримці високої кісткової щільності, що допомагає уникнути крихкості кісток і остеопорозу.

Однак пити молоко необхідно не тільки заради кальцію, так як крім цього мінералу напій містить ряд інших активних компонентів, таких як білки, вітаміни C, D, і K, мідь, марганець, цинк і пептиди, які допомагають зміцнювати кістки.

Читайте також: Чай з імбиром і медом – від кашлю рецепт.

Інші ефекти. Деякі дослідження підтверджують антиканцерогенний властивості меду і молока. Продукти діють як захисний агент проти пошкодження печінки за рахунок антиоксидантної та протизапальної активності.

Досліди на щурах показали, що мед надає благотворний вплив на організм в період менопаузи, запобігаючи атрофію матки, збільшуючи щільність кісток і пригнічуючи збільшення маси тіла, діючи як альтернатива гормонозамістної терапії.

Шкода і протипоказання

На думку більшості вчених, мед і молоко є звичайними продуктами харчування і для здорової людини в цілому не є небезпечними, навіть якщо приймати їх регулярно у великих кількостях.

Невелика група фахівців пов’язує молоко з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і діабету внаслідок вмісту насичених молочних жирів в продукті.

Крім того, продукт може містити гормони, антибіотики та інші хімічні речовини в складі як наслідок лікування корів та інших домашніх тварин, а також погану екологію в місцях пасовищ.

Основні протипоказання:

  1. Непереносимість лактози. Лактоза є основним вуглеводом, присутнім в молоці. Для її переробки необхідний особливий фермент тонкого кишечника – лактаза. З його допомогою лактоза гідролізується до двох моносахаридів – глюкози і галактози, які потім всмоктуються і транспортуються в печінку. Активність ферменту зберігається навіть в зрілому віці, а симптоми непереносимості лактози виникають, коли існує ферментативна недостатність. Симптоми порушення провокуються бродінням лактози і цукру в кишечнику – це абдомінальні спазми та здуття живота, метеоризм, діарея, нудота і блювота, іноді з’являється запор і збільшення часу транзиту через кишечник.
  2. Алергія на білок коров’ячого молока або мед. Найчастіше спостерігається у дітей з поширеністю в межах від 2-7,5%. Це може бути негайна IgE-реакція, ознаками якої є анафілаксія, шкірні реакції з кропив’янкою і набряками, респіраторні порушення, шлунково-кишкові болі, блювота, пронос або уповільнена реакція з шкірними, респіраторними і кишковими симптомами, що проявляються через кілька годин або діб після вживання продуктів. У зрілому віці симптоми алергії є досить серйозними, аж до анафілактичного шоку.

Калорійність молока з медом

Енергетична цінність напою залежить від жирності молока і кількості доданого в нього меду.

Наприклад, 200-грамовий стакан молока 2,5% жирності містить близько 104 ккал, тоді як така ж кількість знежиреного продукту – 60 ккал, а цілого – вже 128 ккал.

Чайна ложка меду містить близько 30 ккал (327 ккал на 100 грам). Таким чином, калорійність 200 мл напою може варіюватися від 90 до 150 ккал і вище.

Застосування

За рахунок своїх антибактеріальних і протизапальних властивостей мед використовується як засіб для лікування різноманітних розладів, таких як нежить і інші респіраторні захворювання, періодові болі, постнатальні порушення, чоловіча імпотенція і інших.

Молоко з медом користь

Молоко з медом користь

У лікувальних цілях найбільш ефективним є використання свіжих, не схильних до теплової обробки меду і молока.

В іншому випадку продукти втрачають значну частину корисних властивостей, причому процес розпаду флавоноїдів і пептидів починається вже при нагріванні понад 40 градусів.

З іншого боку, найчастіше молоко перед вживанням необхідно кип’ятити, так як великий ризик наявності в ньому патогенних мікроорганізмів.

Читайте також: Корж медовий від кашлю для дітей.

В результаті в такому напої за корисні властивості відповідає, перш за все, мед, а оброблене відповідним чином молоко залишається джерелом білка, кальцію та інших мінералів.

При застуді

Один з найпопулярніших народних методів лікування ГРЗ і ГРВІ – це суміш молока і меду, часто з різними добавками, наприклад, вершковим маслом або содою.

Мед за рахунок виражених антибактеріальних та імуномодулюючих і протизапальних властивостей сприяє лікуванню застуди, тоді як молоко в основному заповнює потребу організму в легкозасвоюваних білках, не перевантажуючи шлунково-кишкового тракту.

Крім цього, велика кількість необхідних вітамінів і мінералів, що містяться в напої, прискорює відновлення після хвороби.

Молоко з медом при застуді можна вживати в лікувальних цілях або для профілактики.

Найчастіше рекомендується випивати склянку напою перед сном – для запобігання нічного кашлю і поліпшення сну, однак при відсутності протипоказань суміш можна пити як загальнозміцнюючий засіб кілька разів на день.

Для лікування горла

Мед – популярний і ефективний засіб для горла при запаленнях різної етіології, в тому числі бактеріальної або вірусної природи.

Флавоноїди, феноли та інші біологічно активні сполуки в його складі пригнічують активність прозапальних сполук і вбивають патогенні мікроорганізми.

Вважається, що тепле молоко заспокоює роздратовані слизові, проте в поодинці це недостатньо сильний засіб від болю в горлі, і виражені цілющі властивості продукт набуває в суміші з медом, куркумою, соком цибулі або часнику.

Суміш необхідно пити повільно, невеликими ковтками, затримуючи в горлі деякий час.

Читайте: Компрес медовий від кашлю для дітей та дорослих.

Проте у цих ліків є ряд обмежень:

  • молоко (особливо жирне) не можна пити при ангіні – гострої і гнійної, так як воно провокує утворення слизу – живильне середовище для розвитку мікроорганізмів;
  • мед володіє дратівливими властивостями, тому не використовується при сильному роздратуванні і болю в горлі;
  • гаряче молоко з медом може привести до опіків роздратованою слизової, тому використовується тільки помірно теплий напій.

При температурі

Мед з молоком можна пити при температурі. Напій не знижує її, проте впливає на багато факторів, що викликають цей симптом, як правило, це інфекції та запальні процеси в організмі.

Так, при застуді засіб працює як протизапальний ліки, при бактеріальних інфекціях дію меду нагадує антибіотик, а при вірусних ураженнях стимулює імунну систему організму на боротьбу з патогенними мікроорганізмами.

Для схуднення

Кальцій і магній, що містяться в молоці, мають вирішальне значення в чутливості до інсуліну і толерантність до глюкози, а білки молочної сироватки допомагають контролювати відчуття ситості із-за їх впливу на гормон кишечника холецистокінін.Молоко з медом для схуднення

Крім того, профіль жирних кислот молока і кальцій сприятливо діють на жировий обмін.

З іншого боку, мед хоча і володіє високою калорійністю, але в невеликих кількостях допомагає запобігти втраті працездатності, яка відбувається при дотриманні суворих дієт.

Таким чином, в обмежених кількостях напій буде цінним доповненням до низькокалорійної дієти, але для людей із зайвою вагою можна рекомендувати використовувати знежирене молоко і знизити кількість меду.

На ніч

Тепле молоко з медом в цілому має заспокійливу дію, але за рахунок великої кількості вуглеводів може привести до короткочасного підвищення тонусу організму.

Також читайте: Капустяний лист з медом від кашлю для дітей.

Обмеженням для вживання напою перед сном може бути зайва вага, так як в цьому випадку дієтологи не рекомендують вживати вуглеводну або жирну їжу (незбиране молоко) у другій половині дня.

При безсонні

Якщо безсоння не набуло хронічного характеру і не потребує медикаментозного лікування або допомоги психолога, її можна зняти за допомогою домашніх методів: наприклад, випити молоко з медом на ніч.

Рекомендується вживати стакан напою за півгодини-годину до сну. У нього можна додати інші компоненти, які допомагають розслабитися, – ваніль, екстракти собачої кропиви, півонії, валеріани.

Для травлення

Вченими встановлено, що мед скорочує вираженість симптомів і тривалість ряду захворювань шлунково-кишкового тракту, таких як ГЕРБ, гастроентерит, гастрит і інші, так як є сильним антибактеріальним і протизапальним засобом, а молоко сприяє зниженню кислотності шлунка.

Крім того, продукти сприяють зростанню здорової мікрофлори кишечника. При проблемах з шлунково-кишкового тракту напій рекомендується вживати натщесерце.

Дозування становить 200 мл молока на дві ложки меду в кількості до літра в день.

Дітям

Головна небезпека вживання молока з медом для дітей – це розвиток алергічної реакції, яка у віці до 3 років зустрічається в десятки разів частіше, ніж у дорослих.

При відсутності алергії на білок коров’ячого молока, на пилок і продукти бджільництва напій в адекватних кількостях можна давати дітям від року, але з обережністю, відстежуючи зміни самопочуття.

Читайте також: Алое з медом для дітей від кашлю

Дітям до року продукт пропонувати не рекомендується з двох причин:

  1. Деякі фахівці відзначають, що певне число випадків захворювання на ботулізм асоціюється з медом, зараженим спорами Clostridium botulinum (збудник ботулізму). У цієї думки є безліч супротивників, однак ВООЗ попереджає батьків про ймовірне ризик вживання меду грудними дітьми.
  2. На думку тієї ж ВООЗ, раннє введення в раціон дитини коров’ячого молока може призвести до анемії, так як казеїн здатний пошкодити слизову оболонку не розвинена кишечника, причому ризик вживання знежиреного молока зберігається до дворічного віку. Крім цього, молоко містить підвищену кількість білка і мінералів, що збільшує навантаження на нирки.

При вагітності

Нормально протікаюча вагітність не є обмеженням для вживання напою – навпаки, він служить додатковим джерелом кальцію і інших вітамінів і мінералів, необхідних для розвитку плода, а седативну дію теплого молока з медом допомагає знімати тривожність.

Вагітним жінкам необхідно утриматися від використання цих продуктів тільки при наявності загальних протипоказань – алергії, непереносимості лактози, гострих захворювань шлунково-кишкового тракту.

Рецепти

Крім простої суміші молока з медом, яку можна вживати в якості смачного напою, існує ряд спеціальних лікувальних рецептів.

Найпопулярнішими серед них є такі:

  1. Молоко з маслом і медом. Розтопити чайну ложку вершкового масла, змішати з теплим молоком і медом і випити. Деякі рецепти передбачають додавання мінеральної води без газу або заміну вершкового масла будь-яким розтопленим харчовим тваринним жиром.
  2. Молоко з содою і медом.У тепле молоко додають мед за смаком (як правило, чайну ложку) і чверть чайної ложки харчової соди. Отриману суміш необхідно добре розмішати і випити відразу.
  3. Молоко з цибулею, часником і медом. У 100 мл молока додається свіжий сік половини цибулини і 2-3 зубчики часнику. Звичайне дозування – столова ложка препарату 5-6 разів на день, перед цим її злегка підігрівають і розбавляють медом за смаком.

Рецепт приготування лікувального засобу на основі молока і меду може також включати сік алое, куркуму, сік чорної редьки, лимона і інші інгредієнти.

Таким чином, з точки зору поживної цінності, суміш молока і меду є збалансований і засвоюється вуглеводно-білковий продукт, насичений безліччю корисних біологічно активних речовин.

Напій асоціюється із загальними уявленнями про здорову їжу і при відсутності протипоказань практично не має негативних ефектів.

Основними обмеженнями до його вживання можуть служити алергічні реакції і непереносимість лактози.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top