Самогон з меду
Самогон з меду в домашніх умовах: рецепти приготування.
Приготувати самогону з меду – прекрасний варіант використання відходів продукту!
Як домогтися приємного смаку напою, як правильно готувати брагу, які існують рецепти – розкриваємо всі секрети!
Мед – продукт дуже корисний і недешевий.
Часто на кухні залишається деяка кількість меду, який і їсти вже не хочеться, а просто викинути рука не піднімається.
Ще з народження в кожному з нас закладено, що будь-який продукт повинен знайти своє застосування.
Навіть зіпсовані фрукти з власного саду йдуть на консервацію або компот. Мед можна переробити декількома способами.
Один з них – зварити самогон. Домашні алкогольні напої набагато корисніші і безпечніші заводських.
Тут ви на сто відсотків знаєте, що в складі лише натуральні інгредієнти і ніяких хімічних добавок.
Приготувати самогон з меду в домашніх умовах досить-таки просто. Досить дотримуватися рецептуру і знати загальні правила приготування напою.
Основні правила приготування напою
Багато хто вважає, що медовуха і медовий самогон – одне і те ж.
Але це не так.
Рецепт приготування самогону з меду в домашніх умовах відрізняється від рецепта медовухи.
Остання готується за допомогою природного бродіння продукту.
На виході виходить слабоалкогольний напій до 10 градусів.
Самогон ж – міцний алкогольний напій понад 40 градусів.
У приготуванні самогону є кілька важливих етапів:
- приготування браги;
- процес бродіння;
- перегін.
Загальні рекомендації
Щоб самогон виходив приємним на смак, необхідно дотримуватися певні рекомендації:
- Проціджувати брагу перед перегонкою потрібно дуже уважно. Попадання великих часток неприйнятно (може привести до їх пригорання). Якщо в перегінний куб потраплять зайві частинки, смак напою може бути зіпсований.
- Перегонку краще робити два рази – перший раз, не вдаючись до будь-якого поділу, другий – з попутним відділенням непотрібних фракцій: голів і хвостів.
- Перегнавши рідину перший раз, варто відфільтрувати її через вугільний або марганцевий фільтр.
- Ідеальним для перегонки вважається мідний аламбіках. Також можна використовувати будь-який самогонний апарат, виготовлений з міді.
- Коли напій готовий, рекомендується настояти його на дубових трісках або в бочці, виготовленої з дуба. Цей процес надає самогону смак і відтінок елітного алкогольного напою.
- Пластик для зберігання самогону не придатний. Найкраще підійде скляна тара.
- Чим довше витримується готовий самогон, тим він смачніший.
З 1 літра меду можна отримати 1 літр самогону міцністю близько 50 градусів.
Як приготувати брагу
В основі будь-якого самогону лежить брага. Це суміш цукру, вихідного продукту і води, отримана в результаті бродіння.
Брага для самогону з меду може бути приготовлена з будь-якого, навіть трохи загравшого меду.
Тут підійде і липовий, і гречаний, і квітковий, і будь-який інший сорт меду.
Пропорції інгредієнтів браги для самогону в різних рецептах різні.
Ось один з найпоширеніших рецептів. На 20 літрів води береться 3 літри меду і 3 кг цукру.
Суміш гарненько збовтувати до отримання однорідної маси.
Далі додається 300 гр спиртових дріжджів і знову перемішується.
Скляна ємність з брагою обертається ковдрою і ставиться в тепле місце до кінця бродіння.
Самогон з меду – рецепти приготування
Рецептів приготування самогону безліч. Можна зробити напій, додаючи цукор, або без нього, буває самогон з меду без дріжджів і з їх додаванням.
Який з рецептів припаде до душі – вибирати вам. Нижче наведемо кілька найпопулярніших.
Самогон з меду без цукру
Напій виходить солодкуватий на смак, п’ється м’яко. Надалі облагороджування не потребує.
Для приготування знадобляться:
- 5 літрів меду;
- каструля 25-40 літрів;
- 16 літрів води;
- дріжджі сухі – 70 гр, пресовані – 300 гр.
Підготувавши всі інгредієнти, точно дотримуємося інструкцію:
- У каструлю поміщаємо мед і воду. Гріємо на невеликому вогні до закипання. Вміст каструлі необхідно зрідка помішувати і знімати піну, що утворилася. Варимо близько 10-15 хвилин.
- Далі знімаємо каструлю з вогню і охолоджуємо рідину до 30 градусів.
- Переливаємо тепле сусло в скляну ємність для бродіння.
- Дріжджі розводимо відповідно до інструкції, додаємо в медову суміш. Розмішуємо отриману рідину, закриваємо і встановлюємо гідрозатвор.
- Ємність поставити в тепле темне місце (близько 26 градусів) на тиждень.
- Доспілу брагу процідити, злити в перегінний куб, провести первинну перегонку.
- Далі очистити отриману рідину вугіллям і перегнати повторно, відокремлюючи “голови і хвости”.
- Готовий напій довести до необхідної міцності, додаючи воду, і дати напою відстоятися пару – трійку днів. Тепер можна приступати до дегустації.
Визначити готовність браги можна за кількома ознаками – перестають з’являтися бульбашки у воді, рідина стала світлою і гіркою на смак.
Самогон з меду з додаванням цукру
Виходить приємний на смак солодкий напій. Його можна вживати в чистому вигляді або використовувати для приготування настоянок і наливок.
Нам знадобляться:
- 5 літрів меду;
- 5 кг цукру;
- 35 літрів води;
- дріжджі сухі – 0,15 кг, пресовані – 0,5 кг.
Як готувати:
- Воду (30 градусів) налити в 40 літрову флягу, додати мед і цукор. Розмішати до отримання однорідної маси.
- Розведені, злегка підняті дріжджі додати у флягу з медовою сумішшю. Температура в приміщенні повинна бути близько 26 градусів.
- Отриману суміш розмішати і поставити бродити (7 – 14 днів) в тепле темне місце.
- Коли брага буде готова, злити її в перегінний куб і перегнати.
- Повторна перегонка, відділення зайвих фракцій і очищення вугільним фільтром зробить кращі смакові якості.
Самогон з меду без дріжджів
Потрібно наступне:
- 7 літрів води;
- 1 кг пророщених цільних зерен пшениці;
- 1,5 літра меду.
Далі по інструкції:
- Приготувати солодку воду з додаванням 200 г меду і залити цим розчином пшеничні зерна. Вода повинна покривати пшеницю на 2-3 см. Залишити на 4 дня до утворення піни.
- Додати 1,5 літра меду в суміш.
- Розлити отриману суміш по скляних ємностей і встановити гідрозатвор. Можна використовувати гумову рукавичку з маленьким отвором.
- Залишити суміш на 10 днів. Іноді злегка струшувати ємності.
- Процідити і перегнати двічі за вищеописаною схемою.
На довершення ще один рецепт медового самогону.
Самогон з меду без додавання цукру і дріжджів
Для приготування 3 літрів напою потрібно:
- 2 літри води;
- 1 жменя свіжого або 2 сухого хмелю;
- 1 жменя борошна;
- зерен пророщеної жита і солоду – 3 кг;
- меду – 5-6 літрів.
Далі робимо наступне:
- Для приготування запарки в двох літрах води потрібно заварити хміль. Дати трохи відстоятися, а потім процідити і відстудити, розмішати в заварці борошно. Приблизно через півгодини запарка буде готова.
- Висушити і перемолоти пророщені насіння жита. Так отримуємо солод.
- Тепер до меду додаємо приготовані запарку і солод, розводимо водою до рідкуватого стану. Даємо відстоятися в теплому темному місці.
- Перегонимо в два заходи.
Тепер не доведеться ламати голову над питанням: «Як зробити самогон з меду?».
Дані вище рекомендації допоможуть вам отримати приємний на смак і натуральний напій не виходячи з дому.