Наливка з малини
Наливка з малини: 4 кращі рецепти для домашніх умов.
Напевно, практично не існує людей, які були б байдужими до малини.
Ще б пак, адже важко уявити, з цих садових дарів можуть вийти смачніші варення і компоти, киселі і желе, пастила і щербет.
А як смачні домашні пироги з малиновою начинкою!
Крім перерахованих страв з малинових ягідок готують смачні вина, наливки і навіть самогон.
Одним з найбільш привабливих за смаком напоїв за рахунок запашного аромату і приємного кисло-солодкого терпкого смаку є малинова наливка, яка приготована в домашніх умовах.
Її можна зробити вдома, заливши ягоди міцним алкоголем або ж приготувати на кшталт лікерного вина, коли буде відбуватися зброджування ягідного соку з цукром.
Корисні властивості малинової наливки
Домашню малинову наливку можна пити як алкогольний напій, наприклад, з солодкими десертами, фруктами, випічкою.
А при бажанні можна запастися пляшкою-другий наливки, щоб використовувати її в лікувальних цілях.
Особливо актуальна така наливка в сезон застуд, в весняний і осінній періоди, коли організм потрібно підтримати натуральним вітамінним засобом.
У наливки з малини є вітаміни А, В1, В2, В9, С, РР.
Багатий напій залізом, кальцієм, натрієм, марганцем, кобальтом, фосфором, міддю.
У складі цілющої рідини присутні саліцилова кислота, ефірні масла, дубильні речовини.
Малинову наливку застосовують як лікувальний засіб при підвищеній температурі, авітамінозі, залізодефіциту.
Виводить токсини наливка при хворобах вірусної і бактерійної природи.
А ще це прекрасний (і смачний засіб) для підвищення рівня імунітету і зміцнення організму після перенесених недуг будь-якого характеру.
Малинову наливку для лікування п’ють в дуже помірних дозах – всього по 2 столових ложки до прийняття їжі тричі на добу.
При бажанні можна пити наливку в чистому вигляді або додавати в теплий чай (чорний або трав’яний), воду.
Але можна приготувати малинову наливку в якості смачного напою до святкового столу.
Вона з гідністю замінить будь-магазинне питво, особливо якщо були використані ягідки зі свого саду – стиглі, якісні, які виросли без шкідливих хімікатів.
Приготувати напій можна навіть в холодну пору, якщо замість свіжих плодів взяти заморожені.
Малина для приготування наливки
Не має значення, яку малину використовувати – ранню, середнього дозрівання або пізню.
Розмір і колір ягід теж значення не має, правда, наливка з жовтих сортів (наприклад, Жовтий гігант, Беглянка, Златоглава) вийде світлою, часто менш ароматною (зазвичай яскравіший запах у червоних сортів).
Правда, цінують наливку з жовтоплідної малини алергіки (в таких сортах менше антоціанів – рослинних барвників).
Популярними сортами вважаються ті, які добре плодоносять, стійкі до хвороб, чиї ягідки володіють кисло-солодким або солодким смаком (наприклад, сорти Патриція, Червоні вітрила, Метеор, Віра, Міраж і ін.).
Збір ягід малини здійснюють з кінця червня (для ранніх сортів) по серпень-вересень.
Вранці, як тільки спаде роса, можна здійснювати збір ягід в невелику ємність з твердим дном.
Бажано, щоб обсяг ємності був не більше 2 літрів, інакше ягоди можуть бути пошкоджені.
У дощ малину краще не збирати, інакше вона розпадається, стає водянистою.
Крім того, якщо планується робити наливку за допомогою зброджування ягід з цукром, на її поверхні повинні бути дріжджі.
А після опадів вони будуть змиті, тому таке сусло або не заграє, або заграє слабо.
Якщо наливка буде з покупної малини, потрібно розглянути цілісність ягідок, їх колір.
Бажано розпитати продавця про місце збору ягід.
Гнилі, недозрілі або пошкоджені хворобами ягоди використовувати не варто.
До речі, підійде і лісова малина. Її аромат і смак часто ще сильніше, ніж у садової.
Правда, можливість вибратися в ліс не всім доступна.
Як тільки урожай малини буде зібраний, слід визначитися з рецептом, по якому буде готуватися наливка.
У деяких випадках ягоди миють, в інших – ні. Якщо за рецептом слід мити ягоди, їх перебирають, невеликим шаром насипають в друшляк і миють проточною прохолодною водою.
Всі випадково зірвані листочки і плодоніжки видаляють. Переробляють малину відразу, оскільки зберігається вона навіть в холоді зовсім недовго – пускає сік, стає зів’ялою.
У більшості випадків, коли малину заливають міцним спиртним (горілкою, коньяком, розведеним спиртом або чистим самогоном), для солодощі додають цукровий пісок.
Хоча можна зробити і несолодку настоянку, зробивши акцент на кислинки і приємний запаху напою.
До речі, і без того в смачну наливку з малини можна додати особливу «родзинку», всипати до ягід щіпку прянощів (кумина, кориця, гвоздики, кардамону, імбиру) або трохи листя свіжої м’яти.
Читайте також: Як зробити наливку з аличі
Відео-рецепт малинової наливки
Рецепт малинової наливки на горілці (міцність близько 15%)
Якщо малиновий сезон відійшов, можна звернути увагу на заморожені плоди.
Ягоди з морозильної камери необхідно попередньо розморозити при кімнатній температурі.
Складові
- Малина – 2 кг;
- Горілка (або інший 40% спиртний напій) – 1 л;
- Цукор – 0,5 кг;
- Вода – 500 мл.
Процес приготування
- Перебрати і вимити малину. Злегка пом’яти її руками (товкачем) в посуді з високими бортиками, щоб не витік сік. Перелити пом’яту малинову масу в скляний балон, залити зверху горілкою. Спиртне має покривати ягоди повністю на кілька сантиметрів;
- Балон закрити герметично, струсити і понести в тепле місце, де немає доступу світла на тиждень. Струшувати щодня малинову горілку;
- Через чисту марлю профільтрувати настій, ретельно віджавши м’якоть (її поки не потрібно викидати). Тару з відфільтрованим напоєм на час відставити;
- Вичавки малини (макуха) перекласти в каструлю, залити водою, всипати цукор. На повільному вогні дочекатися кипіння, проварити близько 5 хвилин, знімаючи з’являється піну. Прибрати з вогню, остудити;
- Коли температура підсолодженої малинової рідини буде близько 25-30 градусів, влити в неї малинову горілку, отриману раніше;
- Перемішати вміст каструлі, а потім відфільтрувати крізь марлю. Влити в чистий балон, закупорити і поставити для витримки протягом 1 місяця в прохолоду;
- Після відпущеного для витримки місяці напій ще раз процідити, розлити в пляшки бажаного обсягу, закупорити і помістити в прохолодне темне місце без світла. Зберігають малинову наливку, приготовлену за таким рецептом, 1 рік.
Рецепт малинової наливки класичний (міцність близько 10%)
Складові
- Малина (свіжа, немита) – 2 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Вода – 200 мл.
Процес приготування
- Немиту малину перебрати, всипати перший шар (близько 3 см) в балон, засипати таким же шаром цукру. Чергувати малину і цукор до тих пір, поки інгредієнти не закінчаться. Влити воду (обов’язково некип’ячену, інакше в ній не буде кисню, що відіб’ється негативно на бродінні). Важливо, щоб в балоні залишалося вільне місце для піни, яка скоро з’явиться;
- Взявши дерев’яну толкушку, акуратно розім’яти ягоди в цукрі з водою;
- Одягти на горлечко балона водяний затвор (або проколоту медичну рукавичку). Перенести балон на сонячне місце на 20-50 днів;
- Бродіння буде закінчено, коли з затвора припинять виходити бульбашки (рукавичка, раніше надута, повинна впасти), з’явиться осад. Тоді доведеться злити наливку в іншу чисту ємність, профільтрувати крізь марлю. Для дозрівання перемістити тару з наливкою на 1-3 місяці в прохолоду (холодильник, підвал). Зберігати до 2 років в прохолодному темному місці.
Простий рецепт малинової наливки без цукру (міцність близько 25%)
Складові
- Малина – 1,5 кг;
- Горілка – 2 л.
Процес приготування
- Малину перебрати і промити. Скласти на дно балона, залити спиртним. Закрити щільно і пару раз гарненько струснути;
- Перемістити балон в темне місце з кімнатною температурою на термін від 1 до 2 місяців;
- Наливку профільтрувати через сито або марлю. Зберігати в прохолодному місці 2 роки. При бажанні після фільтрації можна додати в напій трохи меду (близько 250-300 г), перемішати і дати настоятися ще 2-3 доби.
Рецепт малинової наливки на-швидку
Міцність малинової наливки по-швидкому залежить від кількості доданого спиртного.
Буває, хочеться порадувати себе і домашніх або друзів смачним напоєм, а часу для його приготування немає.
Тоді можна зробити наливку з малини по такому простому рецептом.
Складові
- Малина – 1 кг;
- Горілка – 1,5 літра (менше або більше, в залежності від бажаної кількості готового напою);
- Цукор – 250 г (якщо хочеться, щоб напій був солодким, кількість цукру можна подвоїти).
Процес приготування
- Чисті ягідки відправити в посуд з термостійкого скла, закупорити;
- Набрати в каструлю (великий таз) холодної води, поставити в центр ємності тару з малиною. Закип’ятити на середньому вогні. Зменшити вогонь і варити ще 1,5 години. При необхідності доливати трохи води;
- Забрати каструлю (таз) з вогню, дати воді охолонути (у міру охолодження води буде остигати і вміст тари з отриманим ягідним соком);
- Процідити малиновий сік (макуху можна викинути). Влити його в скляну тару (пляшку або балон), додати горілку і цукор, добре збовтати, закупорити;
- Дати наливці настоятися добу.