Медовуха в домашніх умовах: кращі рецепти
Медовуха: кращі рецепти в домашніх умовах.
Медовуха або хмільний мед.
У наш час не багато хто знайомий зі смаком цього напою, не кажучи вже про рецепт приготування його в домашніх умовах.
Свій початок рецептура бере ще з Давньої Русі, коли на приготування медовухи йшло від 10 до 40 років.
З плином часу первісна технологія виготовлення видозмінювалася, і до нас уже дійшли зовсім прості способи, які дозволяють зробити напій навіть за 2 тижні.
Відповідно, смакові якості такого продукту значно відрізняються від початкового варіанту.
Користь і шкода медовухи
Медовуха в домашніх умовах готується двома способами: шляхом кип’ятіння і настоювання.
Саме так медовуха без кип’ятіння несе в собі корисні властивості, адже піддавши мед тривалій термічній обробці, мало того, що втрачаються всі цілющі властивості бджолиних ласощів, так ще й виділяються небезпечні для здоров’я сполуки.
Наші прадіди успішно застосовували медовуху для боротьби з простудними захворюваннями, для зміцнення імунної системи, підняття життєвого тонусу, а також попередження розвитку серцевих хвороб і атеросклерозу.
Чоловікам корисний напій для стимуляції потенції.
Що стосується шкоди, обережним слід бути, якщо є алергія на продукти бджільництва або існують протипоказання до вживання спиртних напоїв.
Не слід забувати, що медовуха – напій алкогольний, а надмірне вживання спиртного нікому ще користь не приносило.
Відповідно до класичних рецептів, міцність молодого настою виходить близько 5%, а якщо його залишити настоюватися ще на кілька місяців, підвищиться до 15-20%.
А при додаванні спирту можна отримати високу концентрацію, аж до 75%.
Варіанти напою
Склад і приготування медовухи можуть відрізнятися. Залежно від цього варіюються смак, міцність і корисні якості напою.
Так які ж існують види медовухи?
- Ставлені – мається на увазі приготування без кип’ятіння;
- Варена. Сама назва несе пояснення – напій вариться;
- Кріпленна – це медовуха на спирту;
- Хмільна. Додаються шишки хмелю з метою прискорити процес бродіння, а напою надати специфічного гіркуватого смаку;
- Підроблена – в складі присутні спеції і прянощі;
- Безалкогольна – відповідно без вмісту спирту або максимум 1-2%.
Існує думка, що безалкогольний напій корисний при вагітності.
Але це не так, тому що при виготовленні мед піддається термічній обробці, що знищує всю цінність продукту.
Рецепти на будь-який смак
Масштабне виробництво медовухи на сьогоднішній день не практикується, але всім бджолярам і любителям меду даний напій добре знайомий.
Його виготовлення можливо навіть із загравшого меду, також стільники використовуються з цією метою.
Приготувати медовуху своїми руками легко, тільки необхідно дотримуватися рецептуру і технологію виготовлення.
Читати ще: Скільки градусів в медовухі?
Старовинний рецепт медовухи
Відповідно до даної рецептури, процес бродіння проходить натуральним способом, без кип’ятіння, внаслідок чого напій виходить дуже легким, трохи нагадує за смаком квас.
Його можна без побоювання пити дітям, так як вміст алкоголю досягає максимум 2%.
Час приготування класичної ставленої медовухи досить тривалий – близько 3 місяців.
Інгредієнти:
- вода кип’ячена – 1 л;
- мед – 50 гр;
- родзинки або виноград – 50 гр.
Спосіб приготування:
У кип’яченій охолодженій воді розчинити необхідну кількість меду. Потім промиті, висушені від зайвої вологи, свіжі ягоди або родзинки додати в солодку суміш.
Ємність закрити кришкою з газовідводом (капронова кришка з отвором, в яку вставлена тонка трубочка, її другий кінець опущений в ємність з водою) і залишити на 2 дні в теплому місці, щоб запустити процес бродіння.
Для відходження газів можна використовувати гумову рукавичку з невеликим отвором, щільно примотати до шийки банки з сумішшю.
Медовуха на винограді вийде з більш вираженим смаком, ніж на родзинках.
Фільтрація – обов’язковий етап приготування даного напою.
Після закінчення бродіння зробити марлевий фільтр (обов’язково використовувати кілька шарів) і відфільтрувати тверду частину.
Потім перелити в чисту ємність, найбільш підходящою для цього вважається дерев’яна тара.
Скільки настоюювати такий напій? Мінімум 2, а ще краще 3 місяці, обов’язково в прохолодному місці (погребі).
Продукт першого бродіння нагадує брагу – сильно газований і солодкий.
Готовою медовуха вважається, коли вийде практично весь газ, а в смаку відчується кислинка.
Рецепт на сучасний лад
Інгредієнти:
- мед – 300 гр;
- вода – 2 л;
- дріжджі (сухі) – 5 гр.
Приготування:
Воду закип’ятити, потім додати мед і варити на слабкому вогні 15 хвилин, при цьому постійно помішуючи. Суміш не повинна кипіти, а нудитися.
Під час варіння буде утворюватися піна, яку необхідно обов’язково знімати.
Одержаний сироп остудити до 40C, а потім маленькими порціями додати сухі дріжджі.
Суміш перелити в суху тару, встановити гідрозатвор і поставити в тепло на тиждень.
Після закінчення часу первопродукт процідити і прибрати в прохолодне приміщення.
Ще через кілька днів напій, приготований на дріжджах, можна подавати до столу.
Якщо залишити ще на місяць, підвищиться градус, а через півроку з неї вийде смачний лікер.
Класичний рецепт
Інгредієнти:
- родзинки – 250 гр;
- лимон – 3 шт;
- дріжджі – 25 гр;
- вода – 2 л;
- борошно – 20 гр;
- мед – 650 гр.
Спосіб приготування:
Промиті лимони нарізати з шкіркою, скласти в миску, а потім залити окропом.
Добре розмішати і залишити суміш до повного охолодження. За цей час цитрус наповнить воду ароматом.
До отриманої маси додати решту інгредієнтів, простежити, щоб розчинилися дріжджі і борошно.
Потім настоювати в теплі впродовж 3 днів з обов’язковим застосуванням газовідвіду.
Не забути профільтрувати. На цьому домашня медовуха готова, але щоб напій вийшов більш насиченим, можна дати йому ще час настоятися в прохолодному місці.
Медовуха на горілці із загравшого меду
Виготовлення медовухи згідно даної рецептури допоможе «врятувати» старий, загравший, неякісний мед.
Прянощі і високий градус приховають всі смакові недоліки.
Інгредієнти:
- мед – 350 гр;
- пивні дріжджі – 5 гр;
- вода – 2 л;
- спирт або горілка – 400 гр;
- хміль – 20 гр;
- спеції (кориця, мускатний горіх, коріандр, кордамон) – за смаком.
Приготування:
Підігріти воду, щоб легше було розчиняти мед. Одержаний сироп томити на мінімальному вогні півгодини, постійно помішуючи.
Важливо вчасно видаляти піну і до кипіння розчин не доводити. У остиглий до 40C сироп додати дріжджі, хміль, спеції і залишити в теплі для бродіння приблизно на тиждень.
Не забути поставити на горлечко гідрозатвор або рукавичку. Потім ретельно відфільтрувати і помістити в темне прохолодне місце десь на місяць.
Для додання міцності, перед тим як ставити медовуху на стіл, до неї додається спирт.
Медовуха з додаванням хліба (по типу квасу)
Даний вид напою готується досить швидко, після закінчення максимум 20 днів вийде дозрілий до вживання продукт, який за смаком нагадує квас.
Інгредієнти:
- мед – 1 кг;
- вода – 5 л;
- білий хліб – 100 гр;
- дріжджі – 15 гр.
Необхідно зварити водно-медовий сироп протягом 20 хвилин. Потім рідину остудити до 40-45C.
Після цього додати закваску – хліб і дріжджі. Для бродіння встановити газовідвід і залишити в теплому місці на 3 дні.
Після фільтрації можна для пікантності додати лимонний сік. Для повного дозрівання напій рекомендується залишити в холодильнику ще на 2 тижні.
Таку медовуху не можливо довго зберігати, тому робити об’ємні заготовки безглуздо.
Гаряча медовуха
Спосіб приготування напою практично не відрізняється від попередніх. Чому його називають гарячим?
Тому що відмінною пікантності напою додає гіркий перець (стручковий або горошком).
А в поєднанні з прянощами і спеціями кінцевий продукт і справді виходить «гарячий».
Дія такого напою допомагає при простудних і вірусних захворюваннях.
Інгредієнти:
- мед – 2 кг;
- вода – 5 л;
- дріжджі – 1 ч.л;
- спеції – за смаком;
- перець стручковий – 1шт, або горошком – 5шт.
За основу взяти правила приготування «сучасної» медовухи, з тією лише відмінністю, що додаються спеції і перець.
Для настоювання досить 5 днів, ємність при цьому не закривати.
Потім напій прибрати в холодильник на 1 місяць. Також будь-який вид медовухи можна зробити газованим.
Для цього на 1 літр хмільного меду слід додати 5-7 грам фруктози і стільки ж сусла, що залишився після зброджування.
Напій заливати в пляшку так, щоб він не доходив до краю горлечка на 5 см (забезпечити місце для газу).
Щільно закупорити тару і залишити в темному місці на 2-3 тижні.
Обов’язково раз в 1-2 дня перевіряти тиск газу в пляшці, а при його надлишку – стравлювати.
Коли напій набере потрібну кількість бульбашок, поставити ще днів на 5 в холодильник до повного дозрівання.
Тонкощі приготування
Як приготувати медовуху вдома – з цим питанням тепер все ясно. Але як зробити напій, щоб він вийшов смачним, а час виявилося витрачено не дарма?
Існує кілька тонкощів, про які важливо пам’ятати, і, звичайно, дотримуватися в процесі приготування.
Секрети приготування медовухи:
- Хоча за основу можна брати мед будь-якого сорту, але найсмачніший напій вийде з ароматного продукту високої якості, наприклад, липового чи акацієвого. Також гречаний мед додасть яскравий аромат і характерний смак з гірчинкою.
- Рекомендується використовувати винні або пивні дріжджі. Хлібні додадуть присмак і запах браги.
- Який хміль потрібен? Підійде звичайна аптечна сировина. Для зручності необхідну кількість шишок помістити в марлевий мішечок і опустити в напій, так легше пройде фільтрація.
- В процесі кип’ятіння обов’язково помішувати суміш і знімати піну, щоб напій вийшов прозорим.
- Розчиняти дріжджі необхідно в охолодженому сиропі (не більше 40C), так як при більш високих температурах загинуть мікроорганізми, за рахунок яких відбувається бродіння.
- Класичний рецепт хмільного меду змінюють шляхом додавання всіляких добавок: спецій, трав, прянощів, сухофруктів. Часточка лимона допоможе трохи освітлити напій.
- Під час бродіння обов’язково забезпечити герметичність, інакше кінцевий продукт вийде з неприємним оцтовим запахом.
- Зберігати найкраще в скляній або дерев’яній тарі. Підходящим місцем для цього вважається холодильник або льох. Ні в якому разі не заморожувати.
- Подається до столу хмільний мед як теплим, так і холодним.
- Якісний натуральний напій виходить нетривалого зберігання.
Протипоказання
В основній масі протипоказання до вживання хмільного меду такі ж, як для всіх алкогольних напоїв, а саме:
- цукровий діабет;
- виразка шлунку;
- дитячий вік;
- період вагітності та годування груддю;
- індивідуальна непереносимість компонентів;
- алергія на мед;
- алкогольна залежність.
З лікувально-профілактичною метою в більшій мірі використовується медовуха за старовинним рецептом, де бджолиний десерт не береться термічній обробці.
Наприклад, для стимуляції роботи шлунково-кишкового тракту настій приймати натщесерце, за півгодини до сніданку.
А при безсонні або для зняття нервового стресу – за годину до сну.
Знаючи, як зробити медовуху в домашніх умовах, можна забезпечити собі смачний і корисний напій до будь-якого столу.
У порівнянні з доступним в магазинах алкоголем, хмільний мед, приготовлений вдома, – це натурально і якісно.