Соєвий соус в домашніх умовах – рецепти

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Соєвий соус в домашніх умовах

Соєвий соус в домашніх умовах

Як приготувати соєвий соус в домашніх умовах: 3 рецепти.

В азіатській кухні соєвий соус використовується всюди: в ньому маринують, тушкують продукти, його подають до рибних, м’ясних і овочевих страв, а також до рису, використовують замість солі.

Все популярнішими він стає і серед наших співвітчизників, причому не тільки серед шанувальників азіатської кухні.

У ньому маринують курку, м’ясо на шашлик, його використовують для приготування риби, для заправки салатів.

Він не тільки надає стравам пікантний смак, майже не впливаючи на їх калорійність, але і приносить користь організму, якщо тільки вживати його в не дуже великих кількостях.

Адже він, по суті, являє собою концентрат корисних речовин, що містяться в бобах сої, які часто використовують при дієтичному харчуванні.

Однак промислові способи випуску соєвого соусу не завжди засновані на традиційній технології, яка передбачає використання тільки натуральної продукції.

Тому магазинний продукт може виявитися не тільки не корисним, а й відверто шкідливим.

Тому люди, турбуються про своє здоров’я, вважають за краще готувати соєвий соус в домашніх умовах.

Особливості приготування

Традиційна технологія приготування соєвого соусу досить складна, в рецепт входять важкодоступні компоненти, зокрема грибок кодзі, що сприяє бродінню.

Процес бродіння триває 6 місяців, після чого соус проціджують і кип’ятять, щоб це бродіння зупинити.

Все це робить традиційну технологію малоприйнятною для застосування в домашніх умовах.

З цієї причини багато господинь змушені винаходити альтернативні рецепти приготування соєвого соусу, що дозволяють зробити його за більш короткий проміжок часу з доступних інгредієнтів.

Соус по цих рецептах готується просто і виходить схожим на оригінальний.

Зробити його зможе навіть починаюча господиня, якщо скористається порадами досвідчених кулінарів.

  • Соєвий соус можна зробити не тільки з сої – є рецепти, що дозволяють приготувати його навіть з хліба. Потрібно розуміти, що харчова цінність соусу, зробленого не з сої, а з інших продуктів, буде трохи іншою. Та й на смак такий соус буде дещо відрізнятися від приготованого саме з сої. Тому за основу все ж краще брати саме сою.
  • Загущатися соус можна за допомогою борошна або крохмалю, деяку тягучість здатне надати йому масло. Однак у великій кількості ці інгредієнти додавати не слід, так як соєвий соус по консистенції повинен бути досить рідким.
  • Соєвий соус, якщо його розлити по стерилізованим скляних пляшках і щільно закупорити, може зберігатися в холодильнику до трьох місяців. Це означає, що заготовлювати його можна в досить великій кількості.

Читати ще: Кисло-солодкий соус до м’яса та риби: рецепти.

Подавати соєвий соус можна до м’ясних і рибних страв, до рису і овочів.

Також його можна використовувати в якості маринаду.

Домашній рецепт соєвого соусу

Склад:

  • соєві боби – 0,24 кг;
  • овочевий або грибний бульйон – 100 мл;
  • пшеничне борошно – 32 г;
  • вершкове масло – 80 г;
  • морська сіль – 5-7 гр.

Спосіб приготування:

  1. Залийте боби чистою прохолодною водою приблизно на 8 годин.
  2. Потім поставте на повільний вогонь і варіть до тих пір, поки боби не стануть злегка зморщеними і м’якими.
  3. Злийте зайву рідину і перетворите боби в пюре. Найпростіше це зробити за допомогою блендера.
  4. Помістіть пюре з бобів в невелику каструлю, змішайте з розтопленим вершковим маслом.
  5. Змішайте бульйон з борошном. Збийте його, щоб рідина була без грудочок.
  6. Залийте овочевим або грибним бульйоном, перемішайте. На цьому ж етапі додайте сіль.
  7. При бажанні можна додати трохи сушеного імбиру (в порошку) або червоного перцю – це додасть соусу додаткові відтінки смаку.
  8. Поставте соус на плиту і на повільному вогні доведіть до кипіння. Поваріть, помішуючи, пару хвилин і зніміть з вогню.

Соус потрібно помістити в чисту скляну ємність, в якій він буде зберігатися, і щільно закрити.

Після охолодження приберіть соус в холодильник.

Пам’ятайте, що після того, як ємність з соусом буде відкрита, термін зберігання зменшиться до місяця, тому постарайтеся використовувати його скоріше.

Гострий соєвий соус

Склад:

  • соєві боби – 120 г;
  • житнє борошно – 50 г;
  • ріпчаста цибуля – 40 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • курячий бульйон – 50 мл;
  • майонез – 160 мл;
  • гострий червоний перець (мелений) – на кінчику ножа;
  • сіль за смаком.

Читати ще: Гірчичний соус — кращі рецепти.

Спосіб приготування:

  1. Промийте і замочіть соєві боби на 10-12 годин.
  2. Потім варіть їх протягом 1,5 години на слабкому вогні.
  3. Перетворіть боби за допомогою блендера в кашку. Додайте сіль, перець і бульйон, перемішайте.
  4. Поступово введіть борошно, розмішуючи масу, щоб не залишалося грудочок.
  5. Натріть шматочок цибулі або подрібніть його в блендері. Пропустіть через прес часник або подрібніть в блендері разом з цибулею. Додайте овочі до соєвого пюре, перемішайте.
  6. Змішайте отриману масу з майонезом.
  7. Поваріть соус на повільному вогні протягом 3 хвилин після закипання.

Коли соус охолоне, його можна прибрати в холодильник для зберігання або відразу ж подавати до столу.

Солодкий соєвий соус

Склад:

  • домашній соєвий соус – 100 мл;
  • цукор – 80 г;
  • апельсинова цедра – 25 г;
  • аніс – 2 шт .;
  • херес – 40 мл;
  • біле сухе вино – 15 мл;
  • корінь імбиру – 1,5 см;
  • порошок кориці – 5 г;
  • цибуля-порей – 30 гр

Спосіб приготування:

  1. Шматок лука подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки.
  2. Перемеліть в кавомолці сушену цедру і аніс.
  3. Очистіть і подрібніть на тертці корінь імбиру.
  4. Змішайте мелені прянощі, цибулю, імбир. Залийте все це соєвим соусом, додайте алкогольні напої.
  5. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
  6. Всипте цукор і, помішуючи, добийтеся повного його розчинення.
  7. Варіть на слабкому вогні, помішуючи, поки обсяг соусу не зменшиться на третину.

Соус, приготовлений з даного рецептом, має солодкуватий смак. Він добре підходить до ролл і страв з курки.

Приготувати соєвий соус в домашніх умовах не така складна задача, як може здатися з першого погляду.

Головне – знати технологію і підібрати відповідний рецепт.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top