Корисні властивості чаю з шипшини
Чай з шипшини: корисні властивості, як заварювати.
Є деякі варіанти лікувальних і тонізуючих засобів, які готуються із знайомих і, можна сказати, звичних рослин.
Корисні властивості чаю з шипшини – тема, яка рідко розглядається.
У культурі слов’янських і не тільки народів найчастіше фігурують плоди рослини.
Відвар з них застосовували навіть при укусах собак, від такого варіанту використання відбулося навіть назва одного з сортів шипшини.
Однак тонізуючу дію і корисні властивості чаю з листя цієї рослини незаперечні і заслуговують на окрему увагу.
Трохи про шипшину
Шипшина росте на території багатьох країн Європи і Азії. На землях країн колишнього СРСР знаходиться найбільша кількість різновидів цієї рослини з родини розових.
У народній медицині застосовуються плоди, також популярні різноманітні напої та варення.
Фактично в різних рецептурах використовуються всі частини рослини, навіть коріння, на основі яких готують спиртові настоянки.
В середні віки застосування плодів було набагато ширше. З них готували пастилу, цукерки, мармелад і солодке пюре.
Також широко використовувалися листя. Культура приготування чаю, так само як і заготівля листя шипшини, сьогодні відомі, але мало поширені навіть в розрізі народних рецептів.
У чому цінність листя
У плодах шипшини зібрано величезний набір вітамінів, мікро- і макромінерали, дубильних речовин, каротину.
Однак в листі є унікальні корисні компоненти. У настої квітів (пелюсток) і листя рослини містяться:
- вітаміни Р і К;
- пектини і ефірні масла родини розових;
- складні полісахариди;
- саліцилова і кавова кислоти;
- сапоніни, що володіють відхаркувальною, сечогінною дією, що показують седативні властивості, що підсилюють секрецію внутрішніх залоз і розріджують мокротинні виділення.
Такий унікальний набір властивостей робить чай з шипшини не тільки відмінним тонізуючим і стимулюючим засобом, яке за ефективністю ні в чому не поступається відварам і настойок з плодів, а й відкриває нові варіанти використання такого безпечного лікарського напою.
Як заготовлюються листя
Збирати листя для приготування чаю слід тільки в певний період. Кращий час – цвітіння рослини, при цьому заготовлювати пелюстки краще “з землі”, після їх опадання.
Збирати листя слід в другій половині дня, до заходу.
Вранці заготовлювати вкрай не рекомендується – випала роса може привести до загнивання і пліснявіння сировини.
Зібране листя висушуються. Для збереження всіх корисних речовин робити це краще при кімнатній температурі, не піддаючи сировину під прямим сонячним світлом.
Рекомендується забезпечити вентиляцію в приміщенні сушки, щоб не допускати загнивання і пліснявіння листя.
Після того як зібрана сировина висохла і стало ламкою, її поміщають в скляні, щільно закриті банки.
Зберігають підготовлені листя в темному прохолодному місці. Термін придатності чаю з шипшини обмежений.
Чай з листя як засіб підняття імунітету
Завдяки високому вмісту вітаміну С (в листі, як і в плодах, його більше в 50 разів, ніж в чорній смородині, не кажучи про цитрусові, які виступають явними аутсайдерами), чай з шипшини вкрай ефективний в період поширення простудних і сезонних захворювань.
Обмежень в прийомі напою не існує. Їм можна замінити звичний чай. Ті, хто бажає зберегти смак напою, можуть змішувати листя шипшини і чаю.
Це дає подвійний ефект:
- шипшина сприяє зниженню температури;
- високий вміст вітаміну С найкращим чином допомагає організму боротися з хворобою;
- листя шипшини покращують всмоктування кофеїну і тіаміну, що містяться в чаї, працюючи як каталізатори, покращуючи показники тиску, стабілізуючи роботу серцевого м’яза.
Різні корисні речовини з двох чаїв доповнюють один одного в плані седативного дії, заспокоюючи нервову систему.
Додаткову ефективність в боротьбі з сезонними респіраторними захворюваннями має сечогінну дію листя шипшини, допомагаючи виводити продукти розпаду різного роду.
Сечогінні властивості і здатність стабілізувати роботу органів переробки їжі
Сечогінна дія чаю з листя шипшини може значно поліпшити стан людей, які страждають різними відхиленнями в роботі організму.
Наприклад, напій показаний при:
- надмірному тиску;
- захворюваннях серця і судин;
- відхиленнях в роботі печінки;
- поганому функціонуванні нирок;
- наявності набряків різного роду.
Як засіб, що стабілізує роботу травної та суміжних систем, чай з листя може застосовуватися для лікування:
- розладів травного тракту різного роду;
- відхилень в роботі підшлункової залози;
- недостатнього виділення жовчі (головний регулюючий компонент – ефірні масла).
Показано вживання чаю з шипшини і людям, що страждають гастритами, діареєю, метеоризмом, напій має протизапальну дію.
Чим ще корисний шипшиновий листяний чай
Відвар з листя шипшини застосовується в самих різних областях. У гінекології – відомий як відмінний засіб зниження болю при менструаціях і навіть під час пологів.
Він прекрасно працює при неврозах.
Вміст ефірних масел і складних полісахаридів позитивно позначається на стані шкірних покривів.
Відваром листя шипшини рекомендується вмиватися вранці для запобігання появи зморшок.
Це ж засіб сприяє швидкому загоєнню ран, регенерації опікових та інших пошкоджень.
Користь екстракту з листя рослини відома величезній кількості жінок – саме він застосовується в кремах і натуральній косметиці, ефективно борючись з лущенням, зморшками, ороговінням і сухістю.
Як заварювати шипшиновий чай
Настій з листя шипшини більш безпечний і корисний, ніж препарати, приготовлені з плодів.
Наприклад, відвар шипшини замість чаю, який часто рекомендується в дієтології, може викликати передозування деяких вітамінів.
Природно, це може бути тільки після закінчення тривалого часу, при великих добових дозах напою.
З іншого боку, є чимало тих, хто п’є менше 5-6 чашок чаю в день. Тому варто замінити звичний напій саме настоєм листя, а не плодів.
Заварюється шипшиновий чай просто і звично.
Рецепт наступний:
- на склянку окропу потрібно чайна ложка листя;
- напій настоюють протягом 10 хвилин.
Настій з листя шипшини можна готувати так само, як і звичні сорти чаю. Любителі аромату і легкого, тонізуючого смаку не подрібнюють сировину.
Люди, які віддають перевагу насиченому смаку і коліру, можуть ламати суху сировину на дрібні шматочки.
За допомогою настою з листя легко провести навіть чайну церемонію.
Смак напою можна зробити яким завгодно.
Листя з легкістю поєднуються з іншими рослинами. У напій можна додати глід, смородину, чайний лист, бергамот, м’яту.
Для солодощі використовують як звичний цукор, так і мед, який надає напою неповторний смак, аромат, покращує лікувальні властивості.
Шипшиновий чай для схуднення
Широко відома дієта, яка використовує чай з листя шипшини як багате джерело вітамінів, ефірних масел і корисних для організму речовин.
Рецепти схуднення виглядають наступним чином:
- Використовується розвантажувальний день. Ця процедура робиться один раз в тиждень. Протягом доби необхідно випити не менше півтора літрів чаю з листя шипшини і не менше літра очищеної води. Для полегшення симптомів голоду дозволяється їсти сушені яблука. Плоди можна запекти з корицею і медом. Кількість яблук обмежене – не більше 4 штук.
- Комплексна дієта, що триває кілька днів, має на увазі застосування не тільки чаю з листя, але і відвару з плодів шипшини.
Рецепт звучить наступним чином:
- на сніданок – одне варене всмятку яйце, склянка чаю з листя шипшини, в який потрібно додати столову ложку меду;
- через 2-3 години – 200 г зернової каші, яку потрібно запити склянкою відвару з плодів шипшини;
- після закінчення 30 хвилин можна пити чай з листя шипшини без обмежень, цукор і мед додавати не потрібно;
- на обід рекомендується легкий овочевий суп, допускається одна булочка з борошна грубого помелу;
- раціон полудня – сир, який запивають відваром шипшини; на вечерю рекомендовані білкові морепродукти (філе риби, наприклад), а також капуста або інші овочі, багаті клітковиною.
Протягом дня потрібно пити чай з листя шипшини, в який перед сном додається відвар ромашки.
Наведені рецепти відомі і перевірені, рекомендовані дієтологами. Поряд зі зниженням кількості добових калорій, в них використовуються позитивні властивості чаю, приготованого з шипшини.
Чай з пелюсток шипшини
Окремо варто згадати чай з пелюсток шипшини. Цей засіб є по-справжньому унікальним.
Пелюстки містять таку кількість полісахаридів, що з них легко приготувати смачне і запашне варення.
Однак основне застосування настоїв і відварів з пелюсток шипшини – косметологія.
Заваривши їх по тій же рецептурі, що і листя, легко отримати рожеву ароматну воду.
Це засіб не потребує особливого представлення – воно знайоме всім жінкам, які стежать за станом свого обличчя і тіла.
Чай з пелюсток відмінно працює як засіб зміцнення серцевого м’яза і показаний при аритмії серця.
Ефірні масла, що містяться в напої, благотворно впливають на стан шкірних покривів.
Тому чай з пелюсток шипшини може застосовуватися при приготуванні масок, використовуватися для вмивання, примочок на повіки.
Обмеження
Як і у будь-якого продукту, у чаю з шипшини є користь і шкода. У деяких випадках його застосування не рекомендується, так само як і відварів, настоїв і спиртових настоянок з плодів шипшини.
Не потрібно пити у великих кількостях чай з шипшини при наступних хворобах і відхиленнях:
- підвищена кислотність шлункового соку;
- виразкові хвороби кишкового тракту;
- тромбофлебіт;
- знижений тиск;
- ендокардит;
- патології печінки (є небезпека розвитку жовтяниці неінфекційного походження).
Групи дубильних речовин і складні органічні кислоти, які містить чай з листя і настої з плодів шипшини, можуть впливати на зубну емаль.
Реакція суто індивідуальна, однак людям, які мають виражені проблеми з чутливістю або здоров’ям зубів, не буде зайвим обполіскувати рот після вживання вітамінних напоїв.
Інших протипоказань застосування шипшини, крім особистої непереносимості будь-яких входять до напій речовин, не існує.
В якості висновку
Чай з листя шипшини – засіб, схвалений самими різними лікарями і дієтологами.
Він відмінно пахне, має приємний смак, прекрасно поєднується з каркаде і класичним чаєм.
Напій показаний до вживання всім людям, не тільки тим, хто зазнає труднощів зі станом здоров’я.
Чай з листя шипшини допомагає підняти рівень енергії, боротися з нудьгою, знімає втому і нервову напругу, що важливо в боротьбі зі стресами, які оточують сучасної людини з усіх боків.