Кисло-солодкий соус

Кисло-солодкий соус: рецепти

Кисло-солодкий соус: рецепти

Кисло-солодкий соус до м’яса і риби: рецепти приготування.

Він здатен надати нові відтінки смаку будь-якої страви.

Невипадково рецепти таких заправок присутні у всіх кухнях світу.

Особливо популярні вони в азіатській кухні, але і Європа не обійшла їх стороною.

Для додання кислинки найчастіше використовують фруктові соки, оцет, томат, сливу, кислі ягоди, для додання солодкуватого присмаку — цукор, мед, варення.

Кисло-солодкий соус може бути солоним, гострим, в міру пікантним — різноманітність рецептів дозволяє підібрати варіант за смаком і максимально підходить саме до того блюду, з яким ви хочете подати приправу.

Особливості приготування

Складність приготування кисло-солодкого соусу в більшій мірі залежить від обраного рецепта.

Є прості варіанти, коли потрібно мінімальний набір інгредієнтів, і їх потрібно лише змішати між собою.

Є більш складні рецепти, де важливо в точності слідувати інструкції і не порушувати співвідношення компонентів, щоб отримати збалансований смак і приємну консистенцію.

Через великого розмаїття рецептів єдиних правил приготування кисло-солодкого соусу трохи, але все ж вони є.Як приготувати кисло-солодкий соус

Найсмачніший кисло-солодкий соус виходить зі свіжих фруктів і овочів, причому їх якість грає не останню роль.

Консистенція соусу визначається рецептом.

Одні варіанти передбачають отримання соусу максимально гладкою консистенції, і в цьому випадку він перетирається через сито.

В інших випадках досить подрібнити входять до складу соусу продукти блендером, по-третє потрібно нарізати інгредієнти ножем, щоб в соусі траплялися їх шматочки.

Рекомендований спосіб подрібнення продуктів необхідно дотримуватися, інакше смак соусу буде не зовсім таким, який потрібно.

Дуже часто для того, щоб згустити соус, використовують крохмаль.

Його не можна сипати безпосередньо в гарячу масу, так як в цьому випадку неможливо уникнути утворення грудок.

Щоб уникнути цієї неприємності, крохмаль попередньо розводять в холодній воді і тільки потім вливають в вариться соус тонкою цівкою, при цьому перемішуючи сам соус ложкою або лопаткою.

Варто також мати на увазі, що після охолодження соус, в який додавався крохмаль, буде нижче, ніж в гарячому стані.

Читати ще: Вершковий соус з грибами: рецепт.

Для приготування кисло-солодких соусів не підходить алюмінієвий посуд.

Цей матеріал при контакті з кислими продуктами окислюється, через що в їжу потрапляють шкідливі речовини.

Кисло-солодкий соус можна використовувати в двох видах: якщо він гарячий, їм замінюють підливу, а холодний подають окремо до м’яса або інших страв.

Простий рецепт кисло-солодкого соусу

Склад:

  • яблучний оцет (6-процентний) — 100 мл;
  • цукор — 40 г;
  • кетчуп або томатна паста — 40 мл;
  • соєвий соус — 5 мл;
  • спеції — за смаком;
  • крохмаль — пучку;
  • вода — 20 мл.

Спосіб приготування:

  1. Крохмаль розведіть водою.
  2. Кетчуп змішайте з соєвим соусом, оцтом і цукром.
  3. Підігрійте суміш на водяній бані, влийте крохмаль.
  4. Через пару хвилин додайте спеції, прогрійте соус ще хвилину і зніміть з вогню.

Остудивши, соус можна подавати до столу. Його можна приготувати і без крохмалю, але через це трохи зміниться консистенція.

На смак соусу це не вплине. В цьому випадку всі інгредієнти просто перемішуються між собою.

Так що цей рецепт кисло-солодкого соусу — найпростіший, який тільки можна знайти.

Китайський рецепт кисло-солодкого соусу

Склад:

  • корінь імбиру — 20 г;
  • коричневий цукор — 100 г;
  • кетчуп — 100 мл;
  • вода — 100 мл;
  • соєвий соус — 100 мл;
  • часник — 3 зубчики;
  • рослинне масло — 60 мл;
  • яблучний оцет (6-процентний) — 20 мл;
  • крохмаль — 20 г;
  • ріпчаста цибуля — 100 г;
  • фруктовий сік (яблучний або апельсиновий) — 150 мл.

Спосіб приготування:

  1. Очистіть цибулю і часник, наріжте їх дрібними шматочками.
  2. Очистіть і натріть корінь імбиру.
  3. На сковороді розігрійте олію, обсмажте в ньому до м’якості цибулю, перекладіть його в миску.
  4. На місце цибулі покладіть часник і обсмажте його протягом 2-3 хвилин.
  5. Приберіть часник до цибулі, на сковороді злегка обсмажте імбир, перекладіть до нього цибулю і часник.
  6. Змішайте фруктовий сік з соєвим соусом і оцтом, розведіть цією рідиною кетчуп. Додайте цукор, перемішайте.
  7. Влийте отриману суміш на сковороду з овочами. На слабкому вогні доведіть її до кипіння.
  8. У прохолодній воді розведіть крохмаль. Влийте його в соус, постійно його помішуючи.
  9. Продовжуйте готувати, помішуючи, поки соус не почне густіти.
  10. Зніміть соус з вогню і остудіть.

Читати ще: Огірковий соус з часником: рецепти.

Кисло-солодкий соус, приготований за китайським рецептом, підійде не тільки для суші та ролів.

З ним можна подавати будь-які рибні страви, рис. Деякі господині використовують його і в якості заправки для супів.

Рецепт пікантного кисло-солодкого соусу

Склад:

  • солоний огірок — 100 г;
  • рослинне масло — 20 мл;
  • картопляний крохмаль — 10 г;
  • яблучний оцет (6-процентний) — 5 мл;
  • коньяк — 10 мл;
  • томатна паста — 35 г;
  • цукор — 10 г;
  • вода — 40 мл;
  • сушений імбир — пучок.

Спосіб приготування:

  1. Солоний огірок поріжте кубиками якомога більше дрібного розміру.
  2. В окремій мисці змішайте оцет, коньяк, цукор і томатну пасту. Збийте цю суміш віночком.
  3. Додайте за смаком імбир. Можна злегка підсолити.
  4. На сковороді розігрійте масло, покладіть в нього шматочки солоного огірка. Тушкуйте їх протягом 5 хвилин, помішуючи.
  5. Залийте огірки томатної сумішшю і продовжуйте тушкувати ще 5 хвилин.
  6. Розведіть у воді крохмаль і влийте на сковороду з соусом. Розмішуйте, не знімаючи з плити, поки соус не стане помітно гущі.

Пікантний кисло-солодкий соус найбільше підходить до м’яса.

Його можна подавати окремо холодним або використовувати гарячим як підливи.

Кисло-солодкий соус зі смородини

Склад:

  • червона смородина — 100 г;
  • вода — 100 мл;
  • ріпчаста цибуля — 50 г;
  • вершкове масло — 25 г;
  • м’ята — 2-3 листочка;
  • вишневе листя — 2-3 шт .;
  • запашний перець горошком — 3 шт .;
  • гвоздика — 2 шт .;
  • сіль, цукор — за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Смородину переберіть, зніміть з гілочок, промийте та висушіть, виклавши на чисту тканину.
  2. Складіть смородину в миску, засипте цукром і залийте водою. Цукор можна брати стільки, скільки вважаєте за потрібне, але не менше столової ложки.
  3. Покладіть до смородині м’яту і вишневі листя, гвоздику і перець. Додайте трохи солі.
  4. Поставте каструлю зі смородиною на вогонь і варіть протягом 10-15 хвилин.
  5. Протріть соус через сито, перед цим вийнявши і викинувши з нього м’яту, вишневе листя, перець і гвоздику.
  6. Очистіть і дрібно поріжте цибулю, покладіть його в соус.
  7. Соус поставте на вогонь і тушкуйте до тих пір, поки цибуля в ньому не стане м’якою.

Читати ще: Голландський соус до овочів, м’яса, риби.

Після цього соус залишиться охолодити. Він буде досить густим, так як червона смородина містить компонент, що сприяє утворенню желе.

Цей соус найкраще підходить до птаха, але його можна подавати і до будь-якого виду м’яса.

Кисло-солодкий соус — популярна приправа як в європейській, так і в азіатській кухні.

Він підходить до риби, м’яса, птиці. Його нескладно приготувати вдома своїми руками.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top