Мед – унікальний за своїм хіміко-біологічному змісту продукт.
Хімічний склад меду дуже різноманітний. В її структуру входять присутні в ньому вуглеводні: глюкоза і фруктоза.
Численні складові компоненти меду дозволяють йому засвоюватися в людському організмі практично на 100%.
Меду не потрібна ніяка переробка, його вуглеводи, жири і білки, макро- і мікрокомпонентів всмоктуються в кровоносну систему людини швидко і тому надають ефективну дію практично на всі тканини організму на клітинному рівні.
Щоб правильно використовувати мед як дієтичний та лікарський засіб, який має приносити завжди тільки користь і не завдавати ніякої шкоди організму, необхідно знати:
Мінеральні речовини. Хім- та біосостав меду характеризується наявністю у ньому сорока елементів з великого творіння Менделєєва.
За результатами численних досліджень вчених, практично в 100% випадків до складу меду входять такі метали, як Fe, Mg, Sn, Cu, Na, Mn, K, P, B і Al.
У 90% досліджуваних проб меду були виявлені такі елементи, як Sr, Pb, Ag, Ni, Cr, і деякі неметали, серед них сірка.
В половині проб були виявлені Zn і Ba, Zr і V, Mo і Co, дуже рідко, але все ж в складі бджолиного меду виявлялися Au, Bi, Li, Ge і Be.
У меду найрізноманітніший мінеральний склад серед продуктів природного походження.
На присутність і зміст певних кількостей мінеральних домішок в складі меду багато в чому впливає хімічний склад грунту і самих медоносів, з яких бджоли збирали мед.
Наприклад, в падевому меді більше мінеральних компонентів, ніж в луговому. Мед темних відтінків більше багатий мінералами, ніж світлий, а також мед, який збирався з різних лугових рослин, багатше, ніж монофлорний мед.
За хімічним складом меду, а саме за складом мінералів можна легко виявити фальсифікат меду – в складі меду з цукру мало різних солей, але дуже багато кремнію.
Білки та їх сполуки в складі меду. Білки складного складу, присутні в меді (ферменти або ензими), є каталізаторами багатьох хім- і біопроцесів в організмі.
Це білки рослинні, що потрапляють в мед з пилком рослин і нектаром, або білки тваринного походження, які є секретом, що виділяється слинними залозами бджіл.
Жири. У меді присутні ліпіди у вигляді тригліцеридів, в основному це тригліцериди жирних кислот, наприклад, стеаринової або пальмітинової та інших, також є поліненасичені кислоти: ліноленова і лінолева.
Вони забезпечують нормальну роботу різних систем організму, беруть участь у виробленні гормонів, допомагають знижувати рівень холестерину.
Жирні кислоти покращують структуру і зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів. Ліпіди допомагають нормалізувати тиск у гіпертоніків, зменшують процес утворення тромбів.
Вуглеводи. У меді містяться моносахариди, дисахариди і полісахариди, по-іншому вони називаються цукор.
Найбільший обсяг серед цукрів в меді займають інвертовані цукри: а-глюкоза і в-фруктоза.
У луговому або польовому меді міститься фруктози і глюкози близько 80%, сахарози близько 5%.
У падевому меді вміст сахарози збільшується, а кількість інвертованого цукру зменшується.
Якщо мед правильно зберігати, то процес обробки цукрів інвертазу триває, і кількість інвертованого цукру збільшується.
Фальшивий мед з домішками цукру містить сахарози більше 10 відсотків.
У меді присутній декстрин (від 2 до 5%), це полісахарид, що передує утворенню інвертованого цукру в процесі гідролізу.
Декстрин сприяє кращій засвоюваності меду, збільшення його кількості паралельно зі збільшенням густоти і ослаблення механізму кристалізації.
Вміщені в складі меду вуглеводи, жири і білки впливають на його характеристики.
Яка у меду консистенція, залежить від присутніх в ньому води і вуглеводів. Якщо мед рідкий, то в ньому більше сахарози і фруктози, в густому меді це співвідношення змінюється в бік збільшення обсягу глюкози.
Завдяки більшій присутності глюкози густий сорт меду кристалізується швидше, фруктоза і вода утворюють міжкристалічну рідину.
І навпаки, якщо в сорті меду міститься більше фруктози (наприклад, мед з акації), то кристалізація більш повільна.
Швидко випадають кристали соняшникового меду, кіпрейних, липового, погано кристалізується падевий, з білої акації, вишневий і мед шавлії.
Мед приємно пахне завдяки летючим вуглеводням. У тому чи іншому сорті меду різний набір ароматичних вуглеводнів, тому і пахнуть вони по-різному.
Аромат меду формується при реакції обробки вітамінів, інвертованих цукрів і амінокислот присутніх ферментів.
При неправильному зберіганні меду ефірні масла і такі ароматичні вуглеводні, як формальдегід, ацетон і ацетальдегід, швидко випаровуються.
Це відбувається при нагріванні або при зберіганні меду в незакритому посуді. Дуже ароматний мед вересу, гречки і горобини.
Про забарвленням меду говорить зміст в його складі барвників: ксантофиллу, каротину, хлорофілу.
Їх концентрація визначає насиченість забарвлення, мед може мати світле забарвлення, бути яскравим або темним.
Наприклад, гречаний мед має великий діапазон різних відтінків. Мед горобиновий, вересковий, тюльпановий і чорничний мед червоного кольору.
Який смак має мед, кажуть присутні в ньому органічні кислоти і вуглеводи, які здійснюють прямий вплив на смакові рецептори мови.
Солодкість меду пропорційна кількості вуглеводів, що містяться в нектарі рослин. Сильно нудотний мед ріпаку, терпкий смак у меду соняшнику, гіркуватий присмак має волошковий мед.
Перш за все, мед користується попитом як солодкий продукт. Він містить вуглеводи і є дуже калорійним.
Як дієтичний продукт мед цінується завдяки швидкому всмоктуванню в системі травлення, він практично повністю засвоюється.
Ферментативні речовини меду беруть безпосередню участь в процесі перетравлювання їжі, а наявність органічних кислот сприяє поліпшенню роботи слизових шлунка і кишечника, призводить до поліпшення апетиту і сприяє швидкому всмоктуванню поживних компонентів.
Мінерали і вітаміни регулюють обмінні процеси, сприяють кращому засвоєнню вуглеводів, жирів і білків.
У дієтхарчування мед чудово поєднується за смаковими якостями з овочами, хлібом, ягодами і молоком.
Мед – це комплексне з’єднання, різноманітне за своїм хімічним складом і біологічними властивостями.
Всі складові бджолиного меду дуже гармонійно поєднуються між собою.
Це мінеральні речовини, цукру і ферменти, аміно-, жирні, насичені, поліненасичені кислоти і вітаміни, їх взаємодія дозволяє меду повністю засвоюватися в організмі і проявляти всілякі цілющі якості.
Каждый проект начинается с выбора подходящих инструментов и оборудования. Будь то строительство нового дома, капитальный…
Пчеловодство привлекает не только любителей меда, но и предпринимателей, которые ищут перспективное направление для инвестиций.…
Генератори – це пристрої, які перетворюють механічну енергію в електричну. Вони є надійним джерелом електроенергії,…
С приходом зимы меняются потребности котов в пище. Холодное время года требует от организма больше…
З кожним роком все більше людей планують зробити «». Цей урбаністичний стиль має свої особливості,…
Обработка земли – обязательный процесс для повышения ее плодородия, а также создания оптимальных условий для…