Вишнева наливка
Домашня вишнева наливка: 4 прості рецепти
Вишня росте на ділянці практично кожного дачника, що й не дивно, оскільки з неї готують смачні компоти, сиропи, варення, желе, пастилу, вина.
З вишневою начинкою виготовляють пиріжки і вареники, використовують для виробництва соусів до м’ясних страв.
А ще роблять смачну настоянку – солодку, тягучу, красивого рубіново-червоного кольору.
Цвітіння вишні починається в березні – середині квітня, а збір врожаю у самих ранніх сортів виробляється в травні.
Хоча вишню і називають повсюдно ягодою, правильніше називати її кісточковим фруктом.
Популярні кисло-солодкі сорти вишні: Любская, Зміна, Тургеневка, Шоколадниця, Багряна та інші.
У складі плодів вишні багато користі: вітаміни (А, В, С, Е, РР), макроелементи (магній, калій, кальцій, фосфор) і мікроелементи (цинк, залізо, йод, мідь, ванадій, нікель, молібден і ін.) .
Найбільша користь організму надходить від поїдання свіжих вишень, але її властивості частково зберігаються і при переробці (варіння, заморожування, сушіння, настоювання на спиртному).
Наливки з вишнею
Для приготування домашніх наливок годиться практично будь-який сорт плодів, головне, щоб були відібрані стиглі і незіпсовані вишеньки.
Використовують свіжі, заморожені і навіть підсушені кісточкові. Залежно від рецептури кісточки вишень або видаляють, або залишають.
Наливки з вишнею, з яких не були вилучені кісточки, мають приємний мигдальний присмак.
Але в складі кісточок присутня синильна кислота, що надає токсичну дію на організм людини.
Правда, реальна небезпека загрожує, коли в наливку було додано велику кількість вишневих кісточок.
До речі, в компотах і джемах синильна кислота не міститься, оскільки під час варіння відбувається її руйнування.
Настоюють вишню на будь-якому міцному алкоголі – спирту, горілці, самогоні і коньяку.
Важливо звернути увагу на якість спиртного.
Так, наприклад, самогон, який чи неприємним сивушним запахом, не підійде, оскільки аромат наливки буде зіпсований.
Горілку або коньяк теж бажано вибирати не найдешевші – в них занадто багато шкідливих речовин.
Якщо буде використовуватися спирт, бажано віддати перевагу сортам Альфа, Люкс, Екстра і Базис.
Якщо роблять настоянку на спирту або самогоні, їх попередньо розбавляють водою так, щоб мічність не перевищувала 45%.
Іноді наливку роблять в домашніх умовах і без додавання алкогольного напою, замість нього використовують воду.
Виходить питво, нагадує лікерне вино, міцність його не більше 12%. Але для любителів наливок міцніше краще вибрати рецепт на горілці, спирті, коньяку або самогонки.
Плоди, які віддали спиртному свій колір і смак, можна не викидати. З «п’яної» вишні роблять начинку для тортів, цукерки в шоколаді, використовують також для прикраси кондитерських виробів.
А ще іноді вишеньки з настоянки їдять. Але при бажанні їх можна просто утилізувати, оскільки користі в них практично не залишилося.
Подають вишневу наливку до столу як аперитив у великому глечику. Перед подачею напій охолоджують.
Поєднується наливка з десертами, фруктами, шоколадом. З наливок на вишні часто готують коктейлі з вином або ромом, додаючи в них для ароматні прянощі (гвоздику, корицю тощо).
Крім наливок з плодів вишневого дерева роблять цілющі настоянки, які застосовуються при лікуванні серцево-судинних захворювань, порушеннях роботи кишечника, інфекційних хворобах і занепаді сил.
Правда, вишневі настойки вживають обмежену кількість часу, причому невеликими дозами.
До того ж міцність настоянок зазвичай вища в 2 рази (близько 40%), наливки в цьому плані слабші (близько 20% міцності).
Ще одна відмінність настоянок і наливок – вміст цукру. В цьому плані наливки значно солодше.
Читайте також: Рецепт малинової наливки
Відео рецерт наливки з вишні
Рецепт вишневої наливки на горілці
Складові
- Вишня – 2 кг;
- Горілка – 1 л;
- Цукор – 1 кг.
Процес приготування
- Вишню перебрати, видалити всі зіпсовані плоди. Добре промити і видалити кісточки;
- У скляний балон скласти вишню шарами (не більше 5 см), чергуючи її з цукром. Залити вміст горілкою так, щоб рідина покривала вишню з цукром;
- Балон закрити щільною кришкою, поставити для настоювання в тепло (бажано зберігати балон в темному місці або ж закрити його непрозорою тканиною);
- Вишневу наливку витримати не менше 1,5-2 місяців;
- Процідити, позбувшись від вишень;
- Після видалення вишень напій зберігають в місці, позбавленому світла при температурі не вище 16 градусів.
Рецепт вишневої наливки на воді
Складові
- Вишня – 2 кг;
- Вода – 300 мл;
- Цукор – 1 кг.
Процес приготування
- Вишні (обов’язково немиті) перебрати, видалити кісточки, намагаючись не розливати виділяється сік (для цього проводити процедуру видалення кісточок потрібно над посудом);
- На дно скляної тари всипати 200 г цукру, залити соком вишні (який був зібраний при видаленні кісточок);
- Занурити в тару перший вишневий шар (4-5 см), засипати цукром. Чергувати шари вишні і цукру не доверху, щоб в ємності залишився порожній простір;
- Влити воду, встановити гідрозатвор. Поставити на 2 місяці в тепле і темне приміщення;
- Коли зброджування завершиться, з гідрозатвору припиниться булькання бульбашок, а піна на поверхні наливки буде слабкою, прийде пора відфільтрувати напій через марлю;
- Влити вишневу наливку в відповідну тару, закрити кришкою, поставити на 3 доби в темному місці;
- Наливку зняти з осаду, перелити в тару. Зберігати в холодильнику або погребі.
Рецепт наливки з вишні на коньяку з прянощами
Особливо вишуканою виходить наливка, для приготування якої беруть не горілку або спирт, а якісний коньяк.
Напій при цьому легше п’ється, його запах кілька вишуканіше за рахунок вишень, коньяку, гвоздики і кориці.
При бажанні кількість доданого цукру можна збільшити.
Складові
- Вишня – 2 кг;
- Цукор – 300 г;
- Коньяк – 1 л;
- Гвоздика, кориця (мелені) – по 1 ч.л.
Процес приготування
- Вишні обережно промити. Не видаляючи кісточки, проколоти кожну вишеньку чистою голкою або зубочисткою;
- Цукор перемішати з прянощами. Всипати в скляний балон першу партію вишні (3-4 см), яку необхідно покрити цукром з корицею і гвоздикою. Повторювати шари, поки вишня не закінчиться;
- Залити все коньяком, закрити балон кришкою. Ретельно струсити, щоб цукор розчинився;
- Прибрати тару з вишнею в коньяку в темне місце з кімнатною температурою на термін до 15 місяців (довше тримати вишню з неудаленнимі кісточками не слід). Струшувати періодично балон кожні сутки-двое;
- Процідити наливку і розлити в пляшки для зберігання.
Читайте також: Рецепти наливок з аличі
Рецепт вишнево-медової наливки
Складові
- Вишня – 2 кг;
- Очищений самогон – 2 л;
- Мед рідкий – 2 л;
- Ванілін – 2 г (не обов’язковий).
Процес приготування
- З митої вишні витягти кістки. Помістити в ємність зі скла, всипати ванілін, додати спиртне;
- Закупорити кришкою і поставити на сонячне підвіконня на 1 місяць;
- Через місяць процідити рідину, сливши її в нову чисту сулію (вишню не викидати). Вишнево-спиртову настоянку закупорити і винести в прохолоду (наприклад, в підвал);
- Вишню знову помістити в скляну тару, обережно і повільно влити мед. Закупорити і поставити в сонячне місце на місяць;
- Процідити медово-вишневу рідину. Солодкий напій з’єднати з отриманим раніше міцним настоєм.
- Збовтати і дати настоятися перед вживанням не менше доби в прохолоді.