Пшенична брага без дріжджів

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Старовинний рецепт пшеничної браги без дріжджів

Старовинний рецепт пшеничної браги без дріжджів

Пшенична брага без дріжджів: класичний рецепт.

Виготовленням браги з пшениці на Русі займаються давно, не менше 4-5 століть.

Сьогодні з пшениці роблять хлібопекарську муку, а потім проводять хлібобулочні вироби.

З її пророщених зерен готують слабкі і міцні алкогольні напої. Кормова пшениця йде на корм худобі.

Цей злак росте абсолютно на всіх континентах, тому він вважається найпопулярнішим і найпоширенішим.

У домашніх умовах з якісних пшеничних зерен можна приготувати чудову брагу, яку при бажанні можна перегнати і отримати самогон.

Пити брагу можна і відразу після зброджування і проціджування. Міцність її буде дорівнює близько 12-15%.

Правда, зі зберіганням пшеничної браги можуть бути проблеми.

У теплі вона зберігає свої смакові властивості не більше 3 діб, а можливість тримати напій на холоді (наприклад, в погребі) є не завжди.

До того ж не всім до вподоби своєрідний смак і запах слабоалкогольного пшеничного напою.

Але при бажанні можна отримати питво міцніше – самогон, який буде зберігатися набагато довше.

Та й після подвійної перегонки в ньому не будуть відчуватися сивушні речовини.

Вважається, що пшеничний бездріжджовий самогон легко п’ється, має солодкий присмак і характерним зерновим ароматом.

  1. Компоненти пшеничної браги
  2. Відео рецепт браги
  3. Рецепт бездріжджової пшеничної браги

Трохи про компоненти пшеничної браги

У рецептах для приготування пшеничної браги не йдуть в хід дріжджі. Бродіння відбуватиметься за рахунок зернового солоду – пророщених злаків.

Крохмаль, що міститься в складі солоду, буде перетворений в цукор. А потім (в процесі бродіння) відбудеться перетворення цукру в спирт.

Але щоб приступити до безпосереднього виготовлення браги доведеться спантеличити себе вибіром добротного зерна, його замочуванням і пророщуванням.Як зробити пшеничну брагу

Пшениця для виготовлення браги може бути як зібрана власноруч, так і куплена.

Важливо, щоб злаки для напою були світлими, без сторонніх хімічних запахів.

Якщо передбачається використовувати урожай, зібраний своїми руками, йому необхідно дати 2 місяці для витримки.

Але стару пшеницю (яка зберігається більше 1 року) використовувати не слід.

Перед тим, як приступити до замочування, пшеницю обов’язково перебирають, просівають крізь сито.

Бажано, щоб вода для виробництва пшеничної бражки була м’якою. Для цього звичайну чисту водопровідну воду відстоюють добу-дві, після чого зливають з осаду в іншу ємність.

Після такої процедури знижується жорсткість рідини. Але кип’ятити воду не слід, оскільки вона втратить кисню необхідного для зброджування.

Цукор в даному рецепті необхідний для збільшення виходу готового продукту.

Підійде звичайний цукор-пісок, який є в будь-якому продуктовому магазині.

До речі, теоретично можна виготовити бражку і без використання цукру, але тоді кількість напою буде менше, а смак його при цьому буде дещо жорсткішим, не таким приємним.

Ємності для пророщування зерна і зброджування сусла перед початком роботи потрібно гарненько вимити і витерти насухо.

Нехтування чистотою загрожує порушенням процесу бродіння і погіршенням якості готового напою.

Відео рецепт браги

Рецепт бездріжджової пшеничної браги

Складові

  • Пшениця – 5 кг;
  • Вода – 38 л;
  • Цукор – 5 кг.

Процес приготування

Пшеницю перебрати, позбувшись від лушпиння і зіпсованих зерен, просіяти;

Приготувати закваску: відокремити 1 кг пшеничного зерна, засипати його в чисту скляну (пластикову або металеву) ємність з рівним дном.

Простежити, щоб шар зерен на дні тари був рівномірним, влити воду кімнатної температури, щоб вона лише покривала пшеницю на 1-2 см;

Накрити ємність кришкою і поставити в прохолодне і темне місце на 24-48 годин (поки не проросте зернятка);

Готуємо пшеничну брагу без дріжджівКоли паростки будуть видні, в закваску всипати 0,5 кг цукру, розмішати.

Якщо маса вийшла занадто густою, влити трохи води (не можна переборщувати з рідиною, інакше закваска може почати гнити);

Ємність з закваскою прикрити і перенести в тепло на 10 діб;

Коли закваска буде готова, вилити її непроцідженою в бродильну ємність. Туди ж відправити і інші інгредієнти (4 кг зерна, 4,5 кг цукру і злегка теплу воду, температура якої повинна бути не вище 30 градусів);

Встановити водяний затвор (або рукавичку з проколеною діркою). Поставити сусло на зброджування в тепле, але не спекотне місце на 1-3 тижні (час бродіння залежить від температури приміщення, герметичності затвора і активності дріжджів в заквасці);

Коли бродіння буде завершено, з водяного затвора перестануть виходити бульбашки (а рукавичка впаде). Для надійності можна спробувати отриману рідину – вона повинна бути гіркою;

Готову брагу зняти через трубку з осаду, профільтрувати пару раз крізь марлю. Зернову гущу при цьому можна не викидати – з неї можна приготувати сусло для чергової браги, всипати 5 кг цукру і вливши потрібне за обсягом кількість ледь теплої води;

З пшеничного браги можна приготувати хороший самогон. Якщо планується гнати напій не відразу, то доцільніше поставити брагу на холод.

Переганяють брагу в самогонному апараті, відокремлюючи з отриманого дистиляту шкідливі «голови» і «хвости».

«Тіло» рідини добувають, поки міцність не знизиться до 40%. Потім дистилят розбавляють водою до міцності 20%, а потім переганяють знову (знову позбавляючись від шкідливих «головних» і «хвостових» фракцій).

Після якісний пшеничний самогон доводять за допомогою води до бажаної міцності і дають настоятися перед вживанням кілька діб.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top