Відвар шипшини: калорійність і склад
Відвар шипшини: калорійність, склад і корисні властивості
Відвар шипшини, калорійність якої дуже низька, ще нашими предками використовувався для лікування простудних захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура, а також інших недуг.
Лікувальний напій містить невелику кількість калорій, але багатий корисними речовинами, тому зміцнює імунітет і позитивно впливає практично на всі органи і системи.
Калорійність відвару і плодів шипшини
Енергетична цінність шипшини залежить від того, в сухому або свіжому вона вигляді, а також періоду збору, погодних умов, сортів та інших особливостей.
В середньому енергетична цінність свіжих плодів становить 109 ккал, при цьому харчова цінність продукту така:
- білки – 1,6 г;
- вуглеводи – 22,4 г;
- жири – 0,7 г.
У процесі сушіння вода з плодів випаровується, тому концентрація корисних речовин і харчова цінність продукту збільшується.
Калорійність сушеної шипшини становить 284 ккал. В середньому в ній міститься:
- 3,4 г білків;
- 48,3 г вуглеводів;
- 1,4 г жирів.
Відвар шипшини найчастіше використовують у народній медицині для лікування різних захворювань.
Нерідко його вживають в їжу як профілактичний засіб від застуди, авітамінозу, атеросклерозу, анемії і інших недуг.
Багатьох людей, особливо тих, хто сидить на дієті, цікавить, яка калорійність цього напою.
Калорії, що містяться в настої, приносять виключно користь організму.
Енергетична цінність настою дорівнює 17,6-18,8 ккал на 100 грам продукту.
Калорійність може змінюватися в залежності від сорту шипшини, ступеня зрілості плодів і інших чинників.
Готується настій без цукру. Якщо добавити, то калорійність буде збільшуватися залежно від кількості цукру, що додається.
Відвар містить:
- 0,3-0,4 г білків;
- 3,4-4,4 г вуглеводів;
- 0,1 г жирів.
Для приготування настою шипшини з такою калорійністю потрібно 40 г плодів шипшини і 210 мл води.
Сушені плоди необхідно залити окропом і залишити на час настоюватися. Краще це робити в термосі.
Напій без додавання цукру виходить низькокалорійним, тому його можуть вживати всі без побоювання за фігуру.
Склад відвару шипшини
Відвар з шипшини є справжнім полівітамінним комплексом. У ньому міститься величезна кількість різних вітамінів:
Аскорбінова кислота – найсильніший природний антиоксидант.
У шипшині вітаміну С міститься більше, ніж в лимонах і чорній смородині разом узятих.
Рутин, або вітамін Р, сприяє хорошому засвоєнню аскорбінової кислоти організмом, а також зміцнює капіляри і судини.
Вітаміни групи В є невід’ємним компонентом процесів кровотворення, позитивно впливають на нервову систему.
Каротиноїди при попаданні в кишечник і печінку перетворюються в вітамін A. Каротин відповідає не тільки за зір, але і інші процеси в організмі.
Вітамін Д збільшує згортання крові, сприяє швидкій зупинці кровотечі. Також в відварі шипшини містяться різні солі мінералів: молібдену; заліза; міді; хрому; фосфору; кремнію і ін.
Плоди шипшини є джерелом антиоксидантів, амінокислот, жирних кислот та інших корисних речовин.
Особливості приготування
Для приготування настою можуть використовуватися сухі або свіжі плоди. Їх необхідно помістити в ємність яка не окисляється (наприклад, скляну) і залити окропом.
Піддавати напій кип’ятінню не варто, так як аскорбінова кислота та інші вітаміни можуть зруйнуватися при термічній обробці.
У відвар практично ніколи не додають цукор. По-перше, калорійність відвару шипшини без цукру низька, а тому вживати його можуть всі без винятку, включаючи людей з проблемами зайвої ваги і діабетиків.
По-друге, цукор може погіршувати засвоєння деяких вітамінів і мінералів, а значить, зменшувати корисні властивості напою.
Вживати настій бажано в теплому вигляді, особливо при застудах, ангінах і деяких інших захворюваннях.
Читайте також: Чай з шипшини – користь.
Корисні властивості
Настій шипшини володіє унікальними лікувальними властивостями, тому його здавна використовують для профілактики і лікування різних недуг.
Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу, напій з плодів шипшини надає на організм таку дія:
- сприяє купіруванню запальних процесів;
- загоює рани і запускає природну регенерацію;
- нормалізує вироблення гормонів;
- розчиняє камені і пісок у нирках, сечовому і жовчному міхурі;
- відновлює функції печінки;
- сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і так далі.
Багатий зміст вітамінів і мінералів позитивно впливає на процеси кровотворення.
Також шипшина підвищує опірність захисних сил організму, допомагає відновитися після важких захворювань і операцій.
Часто застосовується в якості допоміжної терапії. Калорійність відвару шипшини невелика, тому він відноситься до цілющих і низькокалорійним напоям.
Вживати його можуть і дорослі, і діти. Винятком виступають лише ті люди, у яких відзначена індивідуальна непереносимість продукту або виявлені захворювання кровоносної або серцевої системи.
Протипоказанням також є загострення виразки або гастриту. В інших випадках напій приносить тільки користь організму.