Скільки часу зберігається мед

Термін придатності меду

Термін придатності меду

Скільки часу можна зберігати мед і за яких умов.

З давніх часів для зберігання меду виготовляли спеціальні ємності з липи — липівки.

Малі липівки вміщували від 20 до 40 кг меду, а великі — до 100 кг.

У липових бочках мед зберігали кілька років.

Зараз у деяких пасічників ще залишилися такі бочки, вони використовуються для дозрівання відкачанного меду і зберігання його в коморах.

Скільки зберігається мед в сучасній тарі, не втрачаючи своїх корисних якостей?

  1. Скільки зберігається мед і за яких умов
  2. Збільшення тривалості зберігання меду
  3. Висновок

Скільки зберігається мед і за яких умов

Скільки часу можна зберігати мед

Скільки часу можна зберігати мед

Мед може зберігатися тільки в чистих приміщеннях, не в сухих і не вологих, при оптимальній температурі 6-10 ° C.

При дотриманні таких умов мед можна зберігати до 3 років, активні речовини при цьому майже не втрачаються.

Коли умови зберігання порушуються, вуглеводні (вітаміни, ліпіди, ензими) руйнуються, але основні складові частини меду — це інвертовані цукри (фруктоза і глюкоза) — без зміни можуть зберігатися дуже довго.

Для харчування як солодкий продукт мед може зберігатися до 10 років в зацукрованому стані.

Чому при неправильному зберіганні мед може втрачати свої якості за дуже короткий період часу.

  1. По-перше, в меді багато вітамінів. Вітаміни — це органічні сполуки, які легко руйнуються при певних умовах. Наприклад, вітамін С, що міститься у великих кількостях в меді, при тривалому зберіганні розпадається на складові. Температуру в 40 ° C теж не переносить по тій же причині. Той же самий процес відбувається і з іншими вітамінами.
  2. По-друге, при неправильному зберіганні відбувається руйнування ферментів або ензимів, що каталізують утворення тих же вітамінів в меді. Наприклад, процес розпаду інвертази починається при температурі в 48 ° C. При 60 ° C ферментів в меді не залишається зовсім.
  3. По-третє, під впливом вищевказаної температури дуже швидко починається розпад амінокислот.

Порада! Для збільшення терміну придатності меду температура зберігання повинна бути постійною.

Наприклад, зберігається мед при оптимальній температурі в 10 градусів і нехай далі так зберігається.

Збільшення тривалості зберігання меду

Існує кілька умов, щоб збільшити термін зберігання цього продукту. Для тривалого зберігання потрібно використовувати відповідний посуд.

  1. Скляну. Скло краще використовувати непрозоре, темного кольору. Можна обернути скляну тару щільним папером.
  2. Керамічну, порцелянову або глиняну. У такій тарі мед не схильний до дії світла зовсім, і хімічні сполуки розпадаються незначно.
  3. Дерев’яну з добре просушеного дерева. Найкраще використовувати для зберігання меду бочки з липи, осики, дуба і хвойних порід дерев. Дубову і ялинову тару, перш ніж помістити туди мед, потрібно обробити розчином соди.
  4. З нержавіючої сталі та алюмінію. Категорично не підходить для зберігання посуд і цинку, міді, свинцю через окислювальних властивостей цих металів.

Герметичність тари

Термін зберігання меду можна збільшити, якщо використовувати герметичну тару.

При такому способі зберігання ароматичні вуглеводні (ефірні масла, флавоноїди) і волога не випаровуються, а з повітря не потрапляють в мед сторонні запахи і вода.

Висновок

При дотриманні правильних умов (без доступу повітря, в герметичній тарі, в темному місці, без сторонніх запахів і при потрібній температурі) мед можна зберігати до 3 років.

Після цього часу до 10 років — це просто солодкий продукт з глюкозою і фруктозою.

У бджолярів є своя думка, вони вважають, що мед при дотриманні необхідних умов зберігається століття, не втрачаючи своїх корисних властивостей.

Це, звичайно, сильне перебільшення, і довести його складно. Але в правильному місці і в правильній тарі мед не втратить своїх цілющих і поживних властивостей кілька років.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Top