Скільки часу зберігається мед
Скільки часу можна зберігати мед і за яких умов.
З давніх часів для зберігання меду виготовляли спеціальні ємності з липи – липівки.
Малі липівки вміщували від 20 до 40 кг меду, а великі – до 100 кг.
У липових бочках мед зберігали кілька років.
Зараз у деяких пасічників ще залишилися такі бочки, вони використовуються для дозрівання відкачанного меду і зберігання його в коморах.
Скільки зберігається мед в сучасній тарі, не втрачаючи своїх корисних якостей?
Скільки зберігається мед і за яких умов
Мед може зберігатися тільки в чистих приміщеннях, не в сухих і не вологих, при оптимальній температурі 6-10 ° C.
При дотриманні таких умов мед можна зберігати до 3 років, активні речовини при цьому майже не втрачаються.
Коли умови зберігання порушуються, вуглеводні (вітаміни, ліпіди, ензими) руйнуються, але основні складові частини меду – це інвертовані цукри (фруктоза і глюкоза) – без зміни можуть зберігатися дуже довго.
Для харчування як солодкий продукт мед може зберігатися до 10 років в зацукрованому стані.
Чому при неправильному зберіганні мед може втрачати свої якості за дуже короткий період часу.
- По-перше, в меді багато вітамінів. Вітаміни – це органічні сполуки, які легко руйнуються при певних умовах. Наприклад, вітамін С, що міститься у великих кількостях в меді, при тривалому зберіганні розпадається на складові. Температуру в 40 ° C теж не переносить по тій же причині. Той же самий процес відбувається і з іншими вітамінами.
- По-друге, при неправильному зберіганні відбувається руйнування ферментів або ензимів, що каталізують утворення тих же вітамінів в меді. Наприклад, процес розпаду інвертази починається при температурі в 48 ° C. При 60 ° C ферментів в меді не залишається зовсім.
- По-третє, під впливом вищевказаної температури дуже швидко починається розпад амінокислот.
Порада! Для збільшення терміну придатності меду температура зберігання повинна бути постійною.
Наприклад, зберігається мед при оптимальній температурі в 10 градусів і нехай далі так зберігається.
Збільшення тривалості зберігання меду
Існує кілька умов, щоб збільшити термін зберігання цього продукту. Для тривалого зберігання потрібно використовувати відповідний посуд.
- Скляну. Скло краще використовувати непрозоре, темного кольору. Можна обернути скляну тару щільним папером.
- Керамічну, порцелянову або глиняну. У такій тарі мед не схильний до дії світла зовсім, і хімічні сполуки розпадаються незначно.
- Дерев’яну з добре просушеного дерева. Найкраще використовувати для зберігання меду бочки з липи, осики, дуба і хвойних порід дерев. Дубову і ялинову тару, перш ніж помістити туди мед, потрібно обробити розчином соди.
- З нержавіючої сталі та алюмінію. Категорично не підходить для зберігання посуд і цинку, міді, свинцю через окислювальних властивостей цих металів.
Герметичність тари
Термін зберігання меду можна збільшити, якщо використовувати герметичну тару.
При такому способі зберігання ароматичні вуглеводні (ефірні масла, флавоноїди) і волога не випаровуються, а з повітря не потрапляють в мед сторонні запахи і вода.
Висновок
При дотриманні правильних умов (без доступу повітря, в герметичній тарі, в темному місці, без сторонніх запахів і при потрібній температурі) мед можна зберігати до 3 років.
Після цього часу до 10 років – це просто солодкий продукт з глюкозою і фруктозою.
У бджолярів є своя думка, вони вважають, що мед при дотриманні необхідних умов зберігається століття, не втрачаючи своїх корисних властивостей.
Це, звичайно, сильне перебільшення, і довести його складно. Але в правильному місці і в правильній тарі мед не втратить своїх цілющих і поживних властивостей кілька років.