Медовуха із забрусу
Медовуха із забрусу: рецепти для домашніх умов.
Рецептів медовухи із забруса існує безліч.
Цей слабоалкогольний напій, по кріпості займає середнє положення між квасом і вином.
Він приємний на смак, ароматний і корисний, хоча б тому що абсолютно натуральний.
Залежно від рецепта до складу медовухи можуть входити різні продукти.
Незмінними в ньому залишаються тільки забрус з медом і чиста вода.
Інші ж компоненти можуть відрізнятися. Туди можуть входити ягоди і свіжі фрукти, прянощі, хміль.
Є рецепти приготування медовухи з дріжджами. Кожен з цих компонентів надає напою певні смакові якості, особливу пікантність і неповторність.
Колір теж змінюється, від янтарно-жовтого до всіляких відтінків червоного.
Міцність медовухи – поняття розтяжне. Звичайна настоянка не містить багато спирту. Це більше освіжаючий напій, ніж алкогольний.
Якщо в готовий продукт додати ще забруса і залишити перебродити, кріпость його підвищується.
Оскільки таке питво складається з натуральних компонентів, термін зберігання у нього обмежений.
Загальні рекомендації для всіх рецептів
По суті, всі медовухи з забруса готуються просто. Тому такі рекомендації можна віднести до будь-якого з них:
- Вода повинна бути обов’язково чистою. Якщо є така можливість, краще використовувати ключову або колодязну. Для приготування ця рідина повинна бути кімнатної температури.
- Чим більше меду в рецептурі, тим готовий продукт буде солодший. Крім того, це збільшить і міцність майбутньої настоянки.
- Для отримання більш чистого і благородного смаку краще застосовувати водяний затвор. Він забезпечить вільний вихід назовні вуглекислого газу, що утворюється при бродінні і запобіжить надходження кисню, що може викликати окислення продукту.
- Якщо температура в приміщенні, де грає медовуха, буде низькою, то булькати буде повільно, а якщо сильно високою, то процес буде бурхливим.
- В середньому процес ферментації займає близько 10 днів. Дозрівання напою закінчується, коли бульбашки припиняють виходити з трубки.
- Отриману суміш треба відфільтрувати, розлити в ємності, бажано скляні і поставити в холодне і темне місце.
- Зберігати медовуху теж потрібно в холоді.
Керуючись цими рекомендаціями, можна приготувати медовуху по одному з рецептів, представлених нижче.
Який з них вибрати – справа тільки особистого смаку. А краще спробувати все. Різноманітність це завжди цікаво.
Рецепти медовухи з забрусу
Це варіант напою з чистим медовим смаком і невеликою приємною різкістю. Хоч процес його приготування займає деякий час, але це того варто.
Знадобляться такі інгредієнти:
- 10 літрів чистої води;
- 3 кг забруса;
- 1,5-2 кг меду;
- 0,5 кг будь-яких ягід.
Приготування продукту можна описати таким чином:
- Взяти ємність достатнього обсягу;
- Наповнити її водою і покласти туди забрус і ягоди;
- Все перемішати і залишити для бродіння. Початок однойменного процесу буде відзначено появою піни;
- Після цього поставити балон у помірно тепле приміщення приблизно на 10 днів;
- Далі розчинити мед, додати його в посудину і знову залишити його для повторного бродіння;
- Коли зброджування закінчиться, отриману рідину злити в іншу тару, профільтрувати через марлю;
- Розлити по пляшках і поставити в холодне і темне місце.
З дріжджами
Це питво менш солодке, до смаку ця настоянка з забруса ближче до нефільтрованого пива або квасу.
Вміст спирту в ньому менше, ніж в медовуху з попереднього рецепта. Приготувати її досить легко і просто.
З інгредієнтів потрібні:
- 10 літрів чистої води;
- 1,5 кг забруса;
- 1 кг меду;
- 3-4 ложки дріжджів;
- спеції: кориця і мускатний горіх.
Приготування відбувається так:
- Потрібно закип’ятити воду і розчинити в ній мед і забрус.
- Зняти вийшла шапку піни.
- В отриману суміш, коли вона трохи охолоне додати спеції і дріжджі.
- Залишити до закінчення бродіння.
- Коли процес закінчиться, профільтрувати.
- Злити те, що вийшло в підготовлену чисту і суху тару.
- Поставити на холод.
Читати ще: самогон з меду.
З хмелем
Це ще одна варіація цього напою, тепер зі специфічним гіркувато-солодкий смак, що пояснюється вмістом в ньому хмелю.
Складові:
- 10 літрів чистої води;
- 1,5 кг забруса;
- 2 кг меду;
- 3 ложки дріжджів;
- жменю шишок хмелю.
Технологія приготування медовухи така:
- У великій тарі закип’ятити воду, додати мед і забрус;
- Повністю розчинити компоненти, зняти піну;
- У гарячу рідину додати хміль і ще трохи остудити;
- В окремому посуді розвести дріжджі і потім додати їх в розчин;
- Поставити для подальшого зброджування;
- В кінці процесу процідити;
- Розлити в зручні ємності і поставити в темне прохолодне місце.
Медовуха з забруса – рецепт, який прийшов з старовини, але до сих пір користується популярністю.
Цей чудовий напій має всі властивості продуктів, багато з яких цілющі. Хороший він ще і тим, що його завжди можна модифікувати.